Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»Eltűnt Árpád-kori falu 15 - Sóstókál falu
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
179  1  0

Magyarország

Eltűnt Árpád-kori falu 15 - Sóstókál falu

8254 Kővágóörs, Kék négyzet

2016. március 29. kedd 14:10
2013. augusztus 18. vasárnap
 46°52'09,720"N   46,869227
 17°36'44,027"E   17,612090

352  27  1  5  2
Dutkó András
Lisszabon és környéke - Útikönyv
23% kedvezmény!3980 Ft helyett: 3065 Ft

A koordináta a Sóstókáli templomromé, azonban párszázméteres közelségében van egy másik rom, egy középkori Pusztapalotáé. Sóstókál falu maradványai még fellelhetők a bozótok, facsoportok alatt.

Érdemes megemlíteni az út másik oldalán elhelyezkedő Kornyi-tavat is. Tehát összességében egy nagyon kellemes kirándulás tehető a vidékre.

Érdemes jól körbenézni ezen a csodás tájon, hiszen a rom Köveskál határában, kb. a Káli-medence közepén helyezkedik el. Érdekesség, hogy a közvetlen közelben más építmény nem látható, nem zavarja meg a nézelődést, ezért az embernek olyan élménye támad, mintha kiszakadt volna a civilizációból.

Feltehetően a XIII. században épült román stílusban Sásdikál falu templomaként. Dongaboltozatú fedéssel rendelkezett, egyenes záródású, keletelt szentélyű volt. A múlt században még állt a tornya, ma már csak az északi fal és a szentély nyomai fedezhetők fel. A torony a kor szokásainak megfelelően valószínűleg a nyugati oldalon helyezkedhetett el, erre utal az ott található markáns törmelékkupac is. A templomrom és a falu környéke feltáratlan. A templomról okleveles említést nem ismerünk.

A Káli-medence betelepítése a XI. és a XIII. század között történhetett. Kál horka, majd fia, Vérbulcsú szállásbirtokát az ugyancsak e nemzetségből származó Koppány lázadását követően I. Szent István elkobozta, és királyi, királynéi szállásbirtokká tette. Később királyi udvarnokföld volt. IV. László király (1262.08.05. – 1290.07.10.) 1272 után adományozott földeket az Atyusz nemzetségnek, valamint Kolynus veszprémi esperesnek, aki 1296-ban tovább adományozta egy részét Monoszlai Gergelynek, aki Ladomér érsek unokatestvére volt.

A Káli-medencében birtokos veszprémi püspökök birtokaik védelmére egy olyan réteget igyekeztek kialakítani, amelynek tagjai birtok ellenében katonai szolgálattal tartoztak uruknak. Ők voltak az egyházi nemesek (praedialisták), az egyházi nagybirtokosok népei. Többnyire az egyházi szolgálónépek felső, kisebb részben alacsonyabb rétegéből, valamint a védelmet kereső nemesek közül származtak, akik korlátozott szabadsággal és előjogokkal rendelkeztek csupán. Őket mondták nemes jobbágyoknak, harcos nemeseknek. Nemességük azonban csak az adott helyen volt érvényes, országosan nem.

Az 1300-as évek első felében ősi nemesnek vallotta magát tizenhárom család, amelyeknek nemességét korábban megkérdőjelezte a püspök. Ők új helyre, Ukkálra vagy Jukkálra vonultak ki, ahol templomot is építettek. Ez volt Sásdikál falu. 1341-től kezdve a Rátóti Gyulaffyak jobbágyfaluja volt, akik birtokaik egy részét, az Egregy vizén lévő malmot és egy köveskáli jobbágytelket az Almádi monostor Keszi birtokával cserélték el. Éltek itt egytelkes nemesek is. Nagy Lajos király 1342-ben a püspökkel szembeni engedelmességre intette a káli-medenceieket. 1346-ban nemességüket mégis megvizsgáltatta, és az ügy csak ezzel, ekkor zárult le végleg. 1377-ben királyi rendelet született, amely kikötötte, hogy a Káli-medencében élő és ott birtokos nemesek csak a mindenkori veszprémi püspöknek adhatják vagy zálogosíthatják el mind birtokaikat, mind birtokrészeiket. Sóstókál nevének első említése 1389-ből való. Korábban Sásdi és Sásdikál.

Később kuriális kisnemesi családok éltek a mocsarak által jól védett területen. 1430-ban a tatai várnagy, Péter deák köveskáli szőlőjét adta el a veszprémi püspöknek, és ezért megkapta a királyi, majd püspöki jobbágynak, Péternek korábbi, a Sóstókáli út melletti telkét. 1435-ben a veszprémi püspök a szőlőjét művelő köveskáli és sóstókáli nemeseknek elengedte az egyházi tized egy részét, aminek java azonban a káptalant illette. 1510 évben a környéken jelentős pestisjárvány dúlt, ezért a lakosság megfogyatkozott.

1511-ben az éneklőkanonoki javadalomra vonatkozó vizsgálat folytatását rendelte el Nágocsi Gáspár kántorkanonok kérésére Beriszló Péter, a veszprémi püspökség helynökkormányzója, a fehérvári káptalan prépostja, aki 1512-től veszprémi egyházmegye püspöke. A 12 tanú kihallgatásáról készült jegyzőkönyv szerint a veszprémi kántornak több helyen voltak önálló jövedelmei. A tizedek negyedének a fele, vagyis a tizednegyedből a plébánosi fél-tizednegyed mellett a kanonokoknak járó fele rész egésze tartozott a járandósága közé több település mellett Sóstókál településen is. 1523-ban ismét jelentős pestisjárvány dúlt a környéken.

A falu neve utoljára az 1542. évi adóösszeírásban szerepelt. Szellemjárta falu. A település az 1542 utáni törökdúlás következtében pusztult el. Sóstókált, Töttöskált, Szentvidkált, Sásdikált és Kerekikált a törökök porig égették. Sóstókál lakóiról a továbbiakban semmit nem tudunk, már pusztaként sem említik, bár 1611-ben még itt élt Sóstói Bálint birtokos.

Gyönyörű séta tehető a hegyekkel, vulkánokkal övezett Káli-medencében.

A “Kornyita” a Balaton-felvidéki nemzeti park része, Jancsó Miklós kedvenc filmforgatási helyszíne.

További túra - és egyéb videókért iratkozz fel YOUTUBE csatornámon: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Eltűnt Árpád kori vagy középkori falvaink 15 Sóstókál falu
[Hibabejelentés]
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Cartographia
Szlovénia útikönyv
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Oszd meg ezt a helyszínt: Eltűnt Árpád-kori falu 15 - Sóstókál falu

Facebook

Google+

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Kéktúra II. - Visegrádtól az Írott-kőig - turistakalauz23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Nápoly, Capri és az Amalfi-part - Barangoló23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Serdián Miklós György
Izrael - Cenzúrázatlan kiadás
23% kedvezmény!4000 Ft helyett: 3080 Ft