Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»Eltűnt Árpád-kori falu 20 - Kerekikál falu
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
184  1  0

Magyarország

Eltűnt Árpád-kori falu 20 - Kerekikál falu

Mindszentkálla, Kereki domb

2010. szeptember 6. hétfő 11:53
2010. július 21. szerda
 46°52'25,484"N   46,873606
 17°33'57,677"E   17,565882

107  8  1  4  1

A későbronz-koravaskori földsánccal körülvett földvár tövében áll a jó állapotban lévő templomrom. A terület a honfoglaló Kál-Horka szálláshelye lehetett, valószínű, hogy a Horka nemzetségbe tartozó Bulcsú vezér is innen indult kalandozó-portyázó hadjárataira.

Konsztantinosz bizánci császár 950-es években írt művében, valamint XIII. és XIV. századi magyar krónikákban egyaránt találunk utalásokat Kál horka ill. fia, Bulcsú személyére, ezért feltételezhető, hogy Kál horka az Augsburgnál 955-ben vereséget szenvedett Vérbulcsú vezér apja vagy nagyapja volt. A leírásból azt is megtudhatjuk, hogy Bulcsu, a Horka Kálinak a fia, és hogy a Káli tulajdonnév, a Horka meg méltóság, valamint a „Jila is, amely nagyobb a horkánál . Ezt követően a türköknél - akkoriban így is nevezték a magyarokat - fennálló uralkodói rangsorról ekként ír: „Első feje az Árpád nemzetségből sorban következő fejedelem, és van két másik is, a Jila és a Horka, akik bírói tisztséget viselnek .

Géza fejedelem németbarát politikája miatt a Káli-medence környékén élő Vérbulcsú nemzetséggel megromlott a viszonya. Ezt tetézendő, az addigi trónutódlási renddel szakító Géza fejedelem 997-es halálát követően, a jogos utódot, Koppány herceget félreállítva, saját fiát, Vajkot tette meg utódjául. Egyes vélemények szerint a lázadó Koppány is a Kál-Vérbulcsú nemzetséghez tartozott, és ennek következtében a hatalomért vívott harcában alulmaradt nemzetség szállásbirtokait Szent István király elkobozta és saját királyi, királynéi birtokaihoz csatolta. Ezt követően a területen királyi jobbágyok éltek.

Kerekikál falu első okleveles említése Kerekykaal írásmóddal 1292-ből maradt ránk. Nevének egyik tagja, a Kál, minden bizonnyal a Kál nemzetségtől eredeztethető. A Kereki vagy a középkorban erdő jelentéssel is bíró kerek szavunkból ered, vagy egyszerűen csak a kerek kis vulkáni kúpot írja le, amelyen a falucska állt. A falu temploma a XIII. században épült. Zömében birtoklástörténeti és egyházi dokumentumokra támaszkodva elmondható, hogy 1296-ban III. András király a veszprémi püspökségnek adományozta Kerekikál birtokot. A rovásadó összeírásokból az is kiderül, hogy a falut nagyrészt egyházi nemesek (praeqlialistak) lakták, feladatuk a veszprémi püspök birtokainak katonai védelme volt, melynek fejében birtokhoz, és országosan nem, csupán helyben érvényes nemesi ranghoz jutottak. Később a kapornaki apátságnak is voltak itt földjei. A püspökség összeírása szerint a település papja 1333-1334 években Balázs.

1341. április 15-én I. Károly uralkodó valamennyi Kál-völgyi birtokát, így Köveskáli, Szentbékkállai és Mindszentkállai boradó kondicionáriusait és udvarnokait adta cserébe a veszprémi káptalannak és a püspöknek Tátika vára és tartozékai fejében. A fehérvári káptalan által 1341. május 3-án kiállított jelentés szerint azonban a Kál-völgyi iktatás nem sikerült, mivel az előbbi három falu mellett a Kerekikáli és Töttöskáli népek is nemeseknek, illetve királyi jobbágyoknak vallották magukat, továbbá voltak, akik egyenesen nemesítésről szóló oklevelet tudtak bemutatni: A korábban már említett, 1341-ből származó oklevélátírások feltehetően ebben az összefüggésben, a veszprémi káptalan kezdeményezésére a Kál-völgyi falvak lakosainak uralkodói joghatóság alól egyházi függőségbe kerülésük idején keletkezhettek, igazolván a kanonokok korábbi jogait a területhez. A Szentbékkállai, feltehetően püspöki birtokrészen élők státuspere tovább folytatódott 1346-ban, amikor többen is országos nemesnek vallották magukat, így próbálván kihátrálni a számukra kedvezőtlen fejlemények, vagyis az egyházi függőségbe kerülés alól. 1382-ben végül a püspök végrendeletben nyert adományt Szentbékkállára.

1511-ben az éneklőkanonoki javadalomra vonatkozó vizsgálat folytatását rendelte el Nágocsi Gáspár kántorkanonok kérésére Beriszló Péter, a veszprémi püspökség helynökkormányzója, 1512-től a veszprémi egyházmegye püspöke. A Sóstókálnál is említett tanúmeghallgatási jegyzőkönyv szerint a veszprémi kántort Kerekikálon is megillette a tizedek negyedének a fele, vagyis a tizednegyedből a plébánosi fél-tizednegyed mellett a kanonokoknak járó fele rész egésze.

1548-ban a török fölégeti a környéket, mely a pusztulását okozta a falunak és a templomnak. Ugyan lakossága a vész elmúltával rövid időre visszatelepül, de 1595-től teljesen lakatlanná válik. Később nem települt újjá.

Az 1800-as évek során a templom maradványait vincellérházzá alakították át, de a II. világháborútól ismét elhagyott. A templom szentélye a hajóval egy szélességű, keletelt, egyenes szentélyzáródású. Valószínűleg a Déli oldalon lehetett a bejárata. Északi és Nyugati fala jó állapotban áll. Nyugati oldalán kegyúri karzat volt.

Bár megmaradt falai igen jó állapotban maradtak fenn, a videó tanúsága szerint erősen körül veszi és benőtte a bozót, körbenézni nehéz és körülményes.

Érdemes lenne a helyet kitisztítani.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Eltűnt Árpád kori vagy középkori falvaink 20 Kerekikál falu
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Eltűnt Árpád-kori falu 20 - Kerekikál falu

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
R. Kelényi Angelika
Barcelona, Barcelona
23% kedvezmény!3899 Ft helyett: 3002 Ft
Legszebb útvonalak
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Kath Stathers
Bakancslista - Vad tájakon
23% kedvezmény!7490 Ft helyett: 5767 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
12:55 Profi a konyhámbanSztár gasztroshow (2019) (49. rész)

TV2
13:00 Howard, a kacsaAmerikai vígjáték (1986)

film+
12:55 Big Game: A nagyvadAngol-finn-német akciófilm (2014)

Cool
13:00 Drága örökösök: Az ellenőr visszatérMagyar filmsorozat (2019) (I. évad 29. rész)

Viasat 3
12:40 Döglött aktákAmerikai krimisorozat (2009) (VII. évad 2. rész)

Mozi+
13:50 MinyonokAmerikai családi animációs film (2013)

RTL II
12:40 Segítség, bajban vagyok!: TestvérháborúMagyar realitysorozat (2013) (25. rész)

SuperTV2
13:00 Családi TitkokMagyar reality sorozat (2013) (166. rész)

Paramount Channel
13:15 Ace Ventura - Állati nyomozooAmerikai movies - vígjáték (1994)

Duna Televízió
12:50 Jó ebédhez szól a nóta (2018)
Dutkó András
Lisszabon és környéke - Útikönyv
23% kedvezmény!3980 Ft helyett: 3065 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4
0/5
1 szavazat: 4 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Dr. Somorjai Ferenc
Róma útikönyv - kivehető térképmelléklettel
23% kedvezmény!3499 Ft helyett: 2694 Ft
Rita Henss
Madeira - Porto Santo - Marco Polo
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Montenegró23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft