Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»FERTŐRÁKOS, Mithras-szentély, Pellengér
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
184  1  0

Magyarország

FERTŐRÁKOS, Mithras-szentély, Pellengér

9421 Fertőrákos

2012. szeptember 29. szombat 09:19
2012. szeptember 19. szerda
 47°44'17,961"N   47,738183
 16°39'26,754"E   16,657292

419  17  0  5  1

Fertőrákosnak több érdekes látnivalója is van, a térképen a Mithras-szentélyt jelöltem meg, hiszen a pellengért egyszerű megtalálni, az Önkormányzat előtt, a központban áll, valamint a kőfejtőt is egyszerű megtalálni, de sajnos az zárva tart, és így is marad feltehetőleg 2014-ig.

Az egykori Scarbantia (Sopron) - környékének egyik legérdekesebb római kori emléke. Közép-európában egyedülálló lelet, hisz közel teljes egészében ez került elő. A Mithras kultúra már a Rómaiakat megelőző időkben élt, de virágkorát a II - IV. században élte, tagjai között szinte minden társadalmi réteg megtalálható volt, de főleg katonák hódoltak Mithrasnak. A Rómaiak oldalán harcoló Perzsa katonák hozták létre és készítették a Mithras-szentélyt.

A Római Birodalomban kialakult misztérium vallási kultuszformája szerint az isten titkait nem ismerhette meg akárki. A kultuszközösségbe felvett tagoknak először titoktartási fogadalmat kellett tenniük. Ezután lépésről lépésre, az egymásra épülő hét fokozat próbáinak teljesítése után juthattak el a teljes beavatásig, a tanok végső ismeretéig. A beavatási fokozatok titokzatos és szimbolizmusban gazdag nevei magyarul: Holló, Jegyes, Katona, Oroszlán, Perzsa, Napfutó, Atya. Az egyik beavatási próba pl. egy fekete bikával való harc volt, ahol a bikát meg kellett ölni, majd véréből inni és húsából enni kellett. A próbák kevés hívőnek sikerültek, és akinek nem sikerült valamelyik próba, azt ha addig nem halt meg, meg kellett ölni. Épp ezért, és mivel maga a vallást csak a beavatottak ismerhették, titkolt volt, nem sokat tudni róla. A Mithras-misztériumok beavatottjai az asztrológia és asztronómia tudományában is jártasak voltak. A II. század végétől a hívek jelen voltak a Római Birodalom irányításában is. A császárok közül többről tudjuk, hogy tisztelte Mithrast. Marcus Aurelius fia, Commodus beavatást is végzett. A keresztény kor beköszöntének hajnalán Mithras a Római Birodalom támaszának számított. Ennek emlékét egy 308-ban Carnuntumban állíttatott császárfelirat őrzi. A kultusz a IV. század folyamán hanyatlásnak indult. A mélyen vallásos, rendszeresen beavatásokat végző és szertartásokat celebráló Julianus idejében rövid időre felvirágzott. A keresztény korban a vallást elfelejtették, barlangjait egykori őrzői magára hagyták. A Fertő partján álló szentély boltozata beszakadt. A kultuszképet az eső és a szél hordaléka betemette, az erdő növényzete benőtte. Így telt el 1500 esztendő.

A Mithras-barlang maradványait 1866. júliusában két fiatalember fedezte fel. A Fertőrákos melletti erdőben közel egy időben talált rá a soproni ifj. Stornó Ferenc és Malleschitz György, meggyesi kőfaragó. A Mithraeum feltárását id. Stornó Ferenc végezte. Egy feliratos kultuszképet, három oltárkövet, két oroszlánszobrot, 27 db halotti hamvakat és érméket tartalmazó hamvasztásos sírt, és egy csontvázas sírt talált. Ezek után faragott mészkőből boltozatot építtetett a szentély fölé, hogy megvédje azt.

1948-tól aknazár, majd az azt felváltó vasfüggöny akadályozta meg, hogy bárki idejöhessen. A szentély állapotára dr. Tóth István - a római kori Mithras misztériumok kutatásának nemzetközileg elismert tekintélye - hívta fel a szakma figyelmét Pusztuló műemlékek című írásában.

1989. augusztus 19-én a közeli Sopronpusztán rendezték meg a Páneurópai Pikniket. Itt törték át a vasfüggönyt a keletnémetek. Hamarosan határátkelő nyílt kerékpárosok és gyalogosok számára a Mithras-barlang szomszédságában.

A Mithras-szentély 1991-es hitelesítő ásatását Gabrieli Gabriella, soproni régész végezte. Kovács György szobrász-restaurátor művész állította helyre a kultuszképet. A védőépület H. Vladár Ágnes alkotása.

A Fertőrákos mellett feltárt Mithras-relief hasonlít a Római Birodalom többi Mithras-barlangjának kultuszképeihez.

A 2 x 1.5 m-es színes dombormű Mithras istent perzsa ruhában ábrázolja, amint egy bikát nyom térdével a földre, miközben tőrét annak nyaki ütőerébe döfi. Alulról kutya és kígyó ágaskodik a sebből patakzó vér irányába, a skorpió pedig mindkét ollójával belecsíp a bika heréjébe. Jobbról és balról két fáklyás alak áll: Cautes a pirkadat, Cautopates az alkony szimbóluma. Felettük a Nap és a Hold ábrázolása adja meg a barlangi jelenet égi hátterét. A kompozícióban ősi jelképekként fedezhetők fel az egyenlő oldalú háromszög és a mágikus pentagramma. A kultuszkép rejtett üzenete a tudósokat régóta foglalkoztatja. A színezett domborműből a piros és kék szín maradt fenn, mindkettő növényi festékanyag. A többi szín feltehetőleg a dombormű tisztításakor és a hordalékből, törmelékből való kifejtéskor tűnt el.

Fertőrákos másik egyedülálló emléke a központban, a városházánál található középkori Pellengér. Köztéren, teljes egészében ez maradt fenn. A XVI. századból való szégyenfa, amelyhez a középkorban a kisebb bűntettek elkövetőit láncolták, nyilvános megszégyenítések céljából kikötötték. Ez a település önálló bíráskodásának színhelye.

Magyarországon a 13. századtól terjedtek el ezek a megszégyenítő büntetési eszközök. Általában kőből készült dobogóból és a rajta elhelyezett oszlopból áll, amelyhez hozzákötözték az elítéltet. Magyarországon II. József tiltotta be az alkalmazását.

A pellengéren, a városok főterén sok büntetési formát alkalmaztak. Kikötve, kiláncolva, ketrecbe zárva, kalodába szorítva stb. tették ki a bűnösnek nyilvánítottat a közmegvetés erkölcsi és sokszor fizikailag is megnyilvánuló büntetésének (hangos gúnyolás, leköpdösés, megkövezés stb.).

Oszd meg ezt a helyszínt: FERTŐRÁKOS, Mithras-szentély, Pellengér

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Széchenyi Zsigmond
Elefántország
23% kedvezmény!2699 Ft helyett: 2078 Ft
Legszebb útvonalak
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
444 jó hely Budapesten23% kedvezmény!4390 Ft helyett: 3380 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
09:05 Asztro-ShowKözéleti háttérműsor (2019)

TV2
08:50 TELESHOPTeleshop teleshop (2019)

film+
09:40 Kémvadászok: A szolgálat kötelezAngol akciófilm (2015)

Cool
09:00 Monk - A flúgos nyomozó: Mr.Monk és az alvó gyanúsítottAmerikai krimivígjáték-sorozat (2002) (II. évad 7. rész)

Viasat 3
08:15 AgymenőkAmerikai vígjátéksorozat (2010) (III. évad 16. rész)

Mozi+
09:25 Jégkorszak 2. - Az olvadásAmerikai animációs vígjáték (ismétlés) (2006)

RTL II
09:00 Vészhelyzet: A távolság összekötAmerikai filmsorozat (2004) (XI. évad 16. rész)

SuperTV2
08:35 Több mint TestŐrÉletmódmagazin (2019)

Paramount Channel
09:00 Árvák hercegeAmerikai dráma (1999)

Duna Televízió
08:20 Mámoros szerelemSpanyol telenovella (2016) (142/129. rész)
Bulgária - Barangoló23% kedvezmény!2290 Ft helyett: 1763 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Szilágyi Palkó Pál
Erdély legszebb túraútvonalai - Túrázók nagykönyve
23% kedvezmény!5999 Ft helyett: 4619 Ft
Ács László
Bali és Indonézia Kincsei
23% kedvezmény!6300 Ft helyett: 4851 Ft
Athén23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft