Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Hann. Münden, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
862  0  0

Németország

Hann. Münden, SzG3

34346 Hann. Münden, Kirchplatz 6.

2015. május 28. csütörtök 11:09
2015. április 15. szerda
 51°25'00,713"N   51,416725
  9°39'04,873"E    9,651215

113  27  0  5  1
Milánó23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft

Sziasztok, Gábor vagyok!

Most egy több szempontból is érdekes helyre látogatunk el (azon túl, hogy tényleg egy szép hely).

Az első érdekesség a neve. Már az is szokatlan, hogy egy névvel ennyit variáltak. Az eredeti neve egyszerűen Münden volt, de ezt többször összetévesztették a szintén a Weser folyó mentén található Mindennel. Az ide küldött postai küldemények azonban nemcsak Mindenben, hanem Münchenben is megjelentek. Noha a város nem része Hannovernek, a Hannoversch Münden nevet választották (rövid ideig a Hannoveri Királyság része is volt, tehát jó választás lehetett). A baj csak a hosszával volt. Ezért 1991-be a Városi Tanács hivatalosan is Hann. Münden-nek nevezte el a várost, így rövidítve. A helyiek és a környékbeliek ennek ellenére az eredeti nevet használva Mündennek hívják a városukat, esetleg Mündenernek.

Említettem a Weser folyót. Itt ér véget a Fulda, itt egyesül a Werra folyóval és ettől kezdve Weser a folyó neve (foci rajongóknak: a brémai csapatot szokták Weser partiaknak titulálni).

A következő érdekesség egy személy, dr Eisenbart (szokták th-val is írni a végén, de itt helyben t-vel láttam írni. Talán a helyiek jobban tudják). Igen érdekes személy volt, aki tevékenysége révén igen nagy tiszteletre tett szert és igen sok előjogot elnyert. Alapvetően egy vándor orvos volt. Abban az időben (élt: 1663-1727) az orvosok zöme a városokban praktizált, egyszerűen praktikus okokból, sok ember volt kis helyen, nem kellett sokat mászkálni a jó keresetért. Dr Eisenbart az akkori szóhasználattal kézműves sebész volt. E miatt találkozott az egyetlen tiltással a személyére vonatkozóan, mivel külgyógyász volt (az én szó találmányom), nem készíthetett és alkalmazhatott belsőleg használatos gyógyszereket (nem volt belgyógyász). Viszont igen jó sebész volt, gyógyított több fejedelmi udvarban is. A sikeres sebészeti beavatkozásai révén több előjogot elnyert, így a mai kifejezéssel élve, egyre nagyobb volt az a terület ahol gyógyíthatott. Ellentétben sok más orvossal, Ő mindig elég időt töltött a betegeinél, ha esetleg utókezelni kellet Őket és nem rohant el egy másik helyre gyógyítani. Viszont igen érdekes módot választott a saját reklámozására. Abban az időben nem volt tilos az orvosi tevékenységet reklámozni, így előfordult, hogy 200 fős társulattal vonult, közöttük humoristákkal, bohócokkal, zenészekkel. Sok esetben karneváli hangulatot teremtett. Mündenhez úgy kötődik, hogy itt halt meg az egyik ilyen turnéja alkalmával. Igen népszerű személy ezen a környéken, sok szobra található itt, neveztek el róla patikát, írtak dalt is róla, megjelenik harangjátékokhoz csatlakozó figurális jeleneteknél (ennél körmönfontabban nem tudtam leírni). Sokszor pantomimes bemutatókat is tartanak itt az Ő tevékenységével kapcsolatban.

Az utolsó érdekesség inkább érdekességgel vegyes szégyen a városra nézve: Hitler 1933-ban lett a város díszpolgára, de ezt a címet csak 75 év múlva, 2008-ban vonta vissza a város tanácsa (igaz, egyhangúlag).

Na de azért vissza a városhoz is egy kicsit. Ez is a szokásos elrendezésű város, a központban a városháza, mellette az evangélikus templom. Sajnos a városháza tájolása fotózási szempontból igen rossz, mert gyakorlatilag É-i irányú, soha nem napsütéses. A városmag tele van szebbnél szebb favázas házakkal. Nekem a legjobban a k-i oldal, a Werra partja tetszett. Itt gyönyörű sétányt is kialakítottak, ki lehet ülni a folyó partjára. Itt is megtalálható a szokásos középkori híd, a folyó duzzasztás, e miatt a hajó-zsilip is. Egy részen teljesen le lehet menni a folyó partjára, tele van vadkacsákkal, szinte idilli az állapot. Itt a folyó partján található a Welfenschloß, amely Weser reneszánsz stílusban épült. Viszonylag hamar elvesztette uralkodói jelentőségét, sokszor már csak ideiglenesen tartózkodtak itt az éppen aktuális fejedelmek. Többször le is égett, a déli szárnyát már nem is építették újjá. Jelenleg a városi könyvtár, a levéltár, a bíróság és a városi múzeum működik benne. Szokás szerint ez a város is tele van parkokkal, amikor én itt voltam, éppen a nőszirmok virágoztak mindenfelé. A városfal maradványából található még itt egy rotunda is.

Ha valaki erre jár, ne hagyja ki!

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Szépséges Balaton23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Zóka Gyula
A Balaton-felvidék
23% kedvezmény!3400 Ft helyett: 2618 Ft
Bede Béla
Magyar szecessziós építészet (orosz nyelven)
23% kedvezmény!4990 Ft helyett: 3842 Ft
Malgorzata Omilanowska Adriana Czupryn
Svájc - Útitárs
23% kedvezmény!7500 Ft helyett: 5775 Ft