Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Kassel, a belváros, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
863  0  0

Németország

Kassel, a belváros, SzG3

34117 Kassel, Friedrichsplatz

2015. május 5. kedd 10:00
2015. január 10. szombat
2015. április 30. csütörtök
 51°18'49,319"N   51,313561
  9°29'48,226"E    9,496591

188  14  0  0  0

Sziasztok, Gábor vagyok!

Magáról Kasselről, annak belvárosáról még nem szóltam, aminek persze meg van a maga oka, ugyanis Kassel nem egy szép város. Aminek szintén meg van az oka: a II. világháborúban ugyanúgy porrá bombázták, mint Drezdát, csak erről olyan sok szó nem esett korábban (talán mert Drezda a keleti tömbhöz tartozott, Kassel pedig a nyugatihoz).

Itt most egy kis kitérőt teszek, némi történelmi tényfeltárás céljából (nem a németek védelméből!). Ha valaki utána olvas a szakirodalomnak, kiderül, hogy a (terror) szőnyegbombázásokat nem ők kezdték. Ennek persze elsősorban gazdasági okai voltak és nem humanitárius okokra vezethető vissza ez a magatartás, egyszerűen nem volt annyi bombázójuk és hadi anyaguk, hogy az igen költséges szőnyegbombázás beleférjen a repertoárjukba. A Luftwaffe egyik szabálya ez volt: „Azok a sűrűn lakott területeken lévő célpontok és objektumok közvetlen közelében lévő célok, célpontok, amelyek ellen tilos a légi támadás, csak célzott bombavetéssel támadhatók.” Ez persze nem akadályozta őket, hogy ezt a lehetőséget időnként ne vegyék számításba: Varsó, London, Coventry. Az angoloknál Stanley Baldwin brit miniszterelnök már 1932-ben ezt mondta az alsóházban: „Az egyetlen védekezés a támadás, és ez azt jelenti, hogy több nőt és gyereket kell gyorsabban megölni, mint az ellenség, hogy megmentsük magunkat.” Az angolok eleinte természetesen csak ipari létesítményeket akartak bombázni, de az elégtelen technikai feltételek miatt a célok környékei is igen sok találatot kaptak, ami a németekben azt az érzetet keltette, hogy terror szőnyegbombázásról van szó. A második világháború teljes tartama alatt a brit hadvezetés a háborús siker zálogát a megfélemlítésben és demoralizálásban látta. Jellegzetes különbség látszik a ledobott bombák típusa alapján is. A német bombázóknál alig 7,7% volt a gyújtóbombák aránya, és ezt főleg célmegjelölésre használták. A RAF bombázói 60% fölött használtak gyújtóbombát, hogy a polgári célpontokat felgyújtsák. A bombaháború kezdetéről pedig James Molony Spaight, aki 1940-ben a Légügyi Minisztérium államtitkára volt ezt nyilatkozta: „Az előtt kezdtünk el célpontokat bombázni a német szárazföldön, mielőtt a németek elkezdtek volna célpontokat bombázni a brit szárazföldön.” Na erről ennyit.

A lényeg az, hogy a bombázások hatására Kassel gyakorlatilag porrá égett, erre kitűnő alapot adtak a belváros zömét képező favázas házak is. A II. világháború után a város újjáépítése lehetővé tette, hogy Kassel az egyik legjobban közlekedhető és a legzöldebb város legyen. A fentiekből következik, hogy a jelenleg a belvárosban található történelmi emlékek is újjáépítettek. A témában elolvasandó remekmű: Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd.

Maga a belváros viszonylag kicsi, igazából egy hosszabb gyalogos utcára és annak közvetlen környezetére korlátozódik. Itt két tér található: a Königsplatz ill. a Friedrichsplatz. Az előbbi akár Tatabányán is található lenne (elnézést a tatabányaiaktól), az utóbbi már ténylegesen egy tér hatását kelti. Itt található a Fridericianum, ami kastély kinézete ellenére eleve múzeumnak épült. Ettől nem messze van az Ottoneum, ahol jelenleg a természettudományi múzeum működik. A területen természetesen több templom is található, ezek zöme kifejezetten csúnya (ezeket nem is fényképeztem le). Ahogy haladunk a Fulda folyó felé, elénk bukkan a Grimm testvérek múzeuma. Róluk annyit érdemes most leírni, hogy tevékenységük jó része Kasselhez kapcsolódik. A folyó melletti parkok felett található a documenta halle (így, kisbetűvel), itt rendezik meg 5 évente a modern művészetek seregszemléjét (elsődleges céljuk az volt, hogy a Hitlerék által elfajzottnak nevezett művészeteket visszahozzák a köztudatba). Kassel nem hivatalos neve: Kassel, a documenta város. A belváros része még a Városháza, igen rosszul fényképezhető, mivel a homlokzata ÉNY irányú. Egyébként itt van az egyik vége a sétáló utcának.

Nagyjából ennyi. Az igazi látnivalók ettől kijjebb találhatóak, de ezekre sorban rátérek.

(a szőnyegbombázásról a forrás: Wikipedia)

TOP 12 utazási blog
John Sykes
111 különleges hely - London
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Nagy Balázs (szerk.)
Magyarország legszebb túraútvonalai
23% kedvezmény!4990 Ft helyett: 3842 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
00:10 RTL Híradó - Késő esti kiadásAz rtlii esti híradója (2018)

TV2
02:00 Tények ExtraHírműsor (2018)

film+
00:45 DisturbiaAmerikai thriller (2007)

Cool
00:00 Dr. Csont: Édes a bosszúAmerikai krimisorozat (2007) (VI. évad 7. rész)

Viasat 3
00:20 HarrowAusztrál drámasorozat (2018) (I. évad 5. rész)

Mozi+
01:20 A bolygó neve: HalálAngol-amerikai sci-fi horror (1986)

RTL II
23:30 BeleValóVilág powered by Big BrotherValóságshow (2018) (IX. évad )

SuperTV2
01:25 Az idegenAmerikai akciófilm (2003)

Paramount Channel
00:55 Fekete esőAmerikai akciófilm (1989)

Duna Televízió
23:30 Kis MoszkvaLengyel történelmi filmsorozat (2008)
Sarah Baxter
Szent helyek
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
0/5
Még nem érkezett szavazat.
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Száraz Miklós György
Budapest könyv
23% kedvezmény!5999 Ft helyett: 4619 Ft
Kovács Éva
Puglia tartomány - Az olasz csizma sarka - Utazzunk együtt!
23% kedvezmény!4980 Ft helyett: 3835 Ft
Doris Chevron
New York - Marco Polo
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft