Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»Középkori szerzetesek 06 - Gyulafirátót, Premontrei rendi monostor
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
184  1  0

Magyarország

Középkori szerzetesek 06 - Gyulafirátót, Premontrei rendi monostor

8412 Veszprém, Kolostor utca 18.

2012. szeptember 23. vasárnap 15:29
2012. szeptember 21. péntek
 47°08'31,583"N   47,141967
 17°56'59,301"E   17,949667

396  19  1  5  1

Egy érdekes romot látogattunk meg Gyulafirátót településen. A magyar történelemben jelentős rom a Kolostor utcában található.

Gyulafirátót község nevét a Rátót nembeli Gyula leszármazóitól, a Gyulafiaktól nyerte. E nemzetség származására nézve megoszlanak a vélemények. Egyesek Kézaira és a Képes Krónikára hivatkozva állítják, hogy Rátolt és Olivér testvérlovagok Casertából, Nápoly mellől jöttek hazánkba Kálmán király uralkodása alatt, míg mások a Rátót nemzetséget germán eredetűnek tartják, mivel a címerükben szereplő hárslevél germán címerábrázolás. A Rátótiak a XIII. században meghonosodtak és beolvadtak a nemzetfenntartó magyarságba. A nemzetség több ága közül a Gyulafiak szert tesznek a legnagyobb hatalomra. Nagy kiterjedésű birtokaik a Dunántúlon, Heves és Gömör vármegyékben fekszenek. Egyik birtokközpontjuk biztosítására építik Csobánc várát a XIII. század közepén, és jelentős lakhelyük volt Gyulafirátót területén is, melynek helyét a Kálvária dombon kell keresnünk, ahol a felszín domborulataiból nagyobb, árokkal körülvett épület föld alatti maradványai még ma is megtalálhatók.

A nagyrátóti, azaz gyulafirátóti premontrei prépostság a nemzetség monostora volt, melyet a Rátót nembeli Mátyás, esztergomi érsek alapított, ahogy erről egy 1239-1240 körüli okmányból értesülünk: a fejérvármegyei főesperes kifogást emel az ellen, hogy a veszprémi püspök és bakonybéli apát közt Mátyás esztergomi érsek legyen a bíró, mert érdekelt félnek tartja és mert gyöngíti joghatóságát a Mátyás érsek által alapított rátóti monostorban.

Mátyás érsek tanuló társa volt IV. Bélának, és együtt nevelkedtek. Később, amikor IV. Béla apjától független udvart tartott, mint az ifjabb király kancellárja szerepel, majd 1240-ben esztergomi érsek lesz, és 1241-ben a tatárok ellen vívott gyászos kimenetelű sajómezei ütközetben elesik.

A premontreiek a francia kultúrát honosították meg a területen. A szerzetesek a kétszintes épületben laktak. A Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt templom és monostor építése az érsek halála után fejeződött be. A templom egyenes záródású fő, és mellékszentélyekkel rendelkezett. Kereszthajója és három-három pillérrel megosztott hármas hajója, a nyugati végén bejárati előcsarnoka volt. A bordás keresztboltozott épületben déli irányban csatlakozott a sekrestye, a káptalanterem, egy folyosó, valamint az ebédlő.

Hogy a rátóti monostor a fent említett oklevél idejében már állott, vagy csak alapítása történt meg, biztosan nem tudjuk. A jászói prépostság filiája volt. A monostor történetéről keveset tudunk. Maga az épület, illetve feltárt alapfalai az eddigi kutatás szerint építészetileg egységesnek látszanak. A magyarországi premontrei templomok anyagában Gyulafirátót eddig az egyetlen típus, mely tisztán a ciszterci mintát követi. Alaprajza feltűnő hasonlatosságot mutat legépebben fennmaradt ciszterci templomunkkal Bélapátfalván, és az 1912-ben feltárt első zirci, ugyancsak ciszterci apátsági templom alaprajzával. Tudjuk, hogy a gyulafirátóti premontrei monostor alapítása 1239-1240 előtt már megtörtént. E két templom alaprajzi elrendezésének hasonlósága nem lehet véletlen, és biztosra, hogy a rátóti monostor-templom is ciszterci építőműhely munkája. A ciszterciek építőműhelyei a Bakonyban különösen erős hatással voltak az egyházi építészetre.

A premontrei és ciszterci rendek nagyarányú elterjedése a XII. század végén és a XIII. században mutatható ki legjobban. Ekkor egymást követik a két rend által benépesített alapítások, mely egyben e rendek egyre nagyobb jelentőségét és kedveltségét igazolja, szemben a Benedek-renddel. Tevékenységük egyházi és kulturális téren olyan fontos volt, hogy III. Honorius pápa 1216-ban 3 évig tartó egyházi huszad beszolgáltatása alól csak a cisztercieket és premontreieket menti fel.

Ha feltesszük, hogy az említett oklevélben a monostornak csak alapításáról, és nem már felépített monostorról van szó 1239-1240 években, akkor a monostor építése csak a tatárjárás, és egyben az alapító halála után történhetett. A Rátót-nem az érsek halála után is elég hatalmas és gazdag volt ahhoz, hogy jóhírű építőműhellyel építtesse fel nemzetségi monostorát. A Gyulafiak még sokáig vezető szerepet játszanak a politikai életben, és az érsek halála után is magas tisztségeket töltenek be IV. Béla és V. István kormányában.

Nem tudjuk, hogy a monostor és a templom hogyan vészelte át a török időket, de földig nem rombolhatták, mivel többször is hallunk a török kiűzetése után olyan elhatározásokról, hogy a premontreiek visszatérnek monostorukba, de ez az épület romállaga miatt nem történt meg. A legnagyobb pusztítást az elhagyottság és lakatlanság okozta, melynek következtében a megrongálódott épületeket a környék lakossága tovább bontja. 1777-ben az új prépostsági lakot is e kövekből építik, és ezzel szabad prédává lett a templom még megmaradt romja, mert a falu népe csak az alapfalakat hagyta meg, azokat is csak a föld felszíne alatt. A monostor épülete éppen használhatósága miatt nem tűnt el nyomtalanul, mert paraszti birtokosai ezt felhasználhatták, és így a mindig tető alatt levő falak nagyrészt meg is maradtak.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Középkori szerzetesek 06 Gyulafirátót, Premontrei rendi monostor
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Középkori szerzetesek 06 - Gyulafirátót, Premontrei rendi monostor

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
444 jó hely Budapesten23% kedvezmény!4390 Ft helyett: 3380 Ft
Legszebb útvonalak
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Bánszegi Katalin
Legendák földje - Ciprus
23% kedvezmény!3250 Ft helyett: 2502 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
19:05 FókuszKözszolgálati magazin (2019)

TV2
19:10 Bezár a bazár!Game-show (2018)

film+
21:00 A szökevényAmerikai akciófilm (1993)

Cool
19:00 Drága örökösök: Valódi szülőkMagyar filmsorozat (2019) (I. évad 33. rész)

Viasat 3
19:00 ÉszbontókMűveletlenségi vetélkedő (2019) (VI. évad 24. rész)

Mozi+
19:00 Célpont neve: SalazarAmerikai akciófilm (2015)

RTL II
19:20 Showder KlubVidám show-műsor (2010) (V. évad 4. rész)

SuperTV2
19:15 MagánnyomozókMagyar doku-reality sorozat (2014) (II. évad 12. rész)

Paramount Channel
18:45 HajlakkAmerikai vígjáték (2007)

Duna Televízió
19:30 Alpesi őrjárat: A tó rejtélyeOlasz tévéfilmsorozat (2011) (I. évad 12/7. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Fucskár Ágnes
Magyarország rejtőzködő kincsei
23% kedvezmény!6500 Ft helyett: 5005 Ft
Szilágyi Palkó Pál
Erdély legszebb túraútvonalai - Túrázók nagykönyve
23% kedvezmény!5999 Ft helyett: 4619 Ft
Isztambul - Marco Polo23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft