Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Ildikó Kiss Einzinger utazási blogja
116  0  0

Olaszország

K!SS* Firenze

Firenze

2013. augusztus 19. hétfő 13:31
2013. június 15. szombat
 43°46'05,644"N   43,768095
 11°15'11,605"E   11,253085

522  12  0  4,5  2

Firenze mindenképp a listán volt mindannyiunk fejében, tehát elindultunk megnézni. Az autópályán hamar oda is értünk. Leálltunk egy árnyékos helyen a vasút mellett és váltottunk parkolójegyet pár órára. Itt ismét a kreatív behajtani tilos táblák ugrottak legelőször elénk az utcákban, amiken most már jót mulathattunk.

Erről a városról az embernek rögtön a Medici-ek gazdagsága és a művészetek iránti szeretete jut eszébe, valamint a híres Dóm, aminek sokáig a legnagyobb önhordozó kupolája volt a világon, míg a kínaiak meg nem döntötték ezt a rekordot nemrég az egyik stadionjukkal. Namármost a Dómról annyit, hogy szerintem túlságosan is körbe van építve ahhoz, hogy érvényesülni tudna.

Belőlem nem váltotta ki azt a hatást, amit vártam, hiszen mikor megpillantottuk, akkor egy szűk utca végén, szinte besuvasztva látszott belőle egy darab és mikor közelebb értünk se lett sokkal szebb a látvány, mert egy része fel volt állványozva és bekerítve, valamint a tere se túl nagy szerintem. Ezt még az is fokozta, hogy számtalan turista tolongott a környékén. Sajnáltam a hintós esküvői párt, hogy ilyen romantikátlan környezetben kellett a lovaiknak átaraszolni abban a hőségben, ráadásul közvetlen mögöttük himbálózott zsákban a „lópikula“, ami árasztotta a bűzt.

A Dóm maga tényleg gyönyörű kívülről, a belsejétől viszont a kupolán kívül nem voltam elájulva, bár több híresség kéznyomát is őrzi. Fel se mentünk a kupola tetejére, mert nem voltunk kíváncsiak a környező háztetőkre. Az alagsorban csecsebecséket lehet venni, én Anyukámnak vásároltam egy rózsafüzért, amit még második János Pál Pápa dedikált. Sajnos a magyar nyelvű ima hozzá már nem volt meg, így az olaszt vettem meg.

Innen továbbsétáltunk a város szívébe a Piazza del Signoria térre, ahol számos szoborban gyönyörködhettünk, többek közt Michelangelo-tól a parittyás „Dávid“ élethű másolatában és Cosimo Medici bronz lovasszobrában. A Palazzo Vecchio-nak csak a belső udvaráig jutottam, sajnos a múzeumba már nem tudtam felmenni, sőt az Uffizi Galériába se nézhettem meg a Vénusz születését Botticelli-től, mert már megint mindenki szokás szerint fáradt és éhes lett!

Következő állomás a „Hard Rock Cafe“, ahol éppen valahányadik születésnapját ünnepelte az üzlet. Ebből az alkalomból kisminkeltek minket míg az asztalra vártunk. Én egy divatos „Smokey Eyes“-t kértem és mire végeztek velem úgy néztem ki, mint „Lady Gaga“, sőt simán felléphettem volna egy vándorcirkuszban is bohócként, de ha már megtörtént később az utcán is így mászkáltam. Előtte viszont megkajáltunk és vásárolgattunk a Shop-ban, hogy a banda jobb kedvre derüljön.

A naplementét már az Arno folyó „Öreg híd“-járól néztük (Ponte Vecchio). Ez a híd is világhírű a fecskefészekként rátapasztott színes házaival. Átsétáltunk a középkorból maradt műhelyek közt, miközben utcai zenészek muzsikáltak a híd közepén. Finom, óriás adag olasz fagylaltot nyalogatva mentünk el Dante bácsi szobra előtt a Szent Kereszt téren álló szépséges Santa Croce templom mellett, ami szintén nem érvényesülhetett az elé épített melák szabadszínpad miatt.

Valamelyik utcában véletlenül felfedeztük a bronzból készült vadkant „Il Porcellino“-t, akinek az orrát vadul simogatták az emberek, így mi is megcsiszoltuk kicsit, hogy még fényesebb legyen neki. Itt egy agresszívan kolduló cigányasszony majdnem lepolírozta a mi orrunkat is annyira csörgette a pléhdobozát a szemünk előtt, hogy dobjunk bele valamit és simán szedegette ki a pénzt a disznó alól. (A legenda szerint, ha valaki pénzt dob a szobor alatti kútba és megsimogatja a vadkan orrát, az visszatér a városba.) Ö még biztosan vissza fog ide jönni… mi kétlem.

TOP 12 utazási blog
Kisgyörgy Éva - Travellina
Világutazók kézikönyve
23% kedvezmény!3750 Ft helyett: 2888 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
13:20 Drága örökösök: Dr. Fazekas rendelMagyar filmsorozat (2019) (I. évad 58. rész)

TV2
13:35 Walker, a Texas-i kopó: TestvériségAmerikai akciófilm-sorozat (1993) (IV. évad 4. rész)

film+
14:10 Looper - A jövő gyilkosaAmerikai akciófilm (2012)

Cool
13:30 Cobra 11: EltemetveNémet akciófilm-sorozat (2008) (XIII. évad 10. rész)

Viasat 3
13:05 CastleAmerikai akcióvígjáték-sorozat (2010) (III. évad 7. rész)

Mozi+
14:30 A tengerészgyalogosAmerikai akciófilm (ismétlés) (2006)

RTL II
13:00 Segítség, bajban vagyok!: A pénzéhes barátnőMagyar realitysorozat (2013) (29. rész)

SuperTV2
13:10 Hal a tortánVendégváró valóság-show (2013)

Paramount Channel
14:25 Karácsonyi lidércnyomásAmerikai animációs film (1993)

Duna Televízió
12:50 Kulináris kalandozások a világ körül: A kolbász – egy kétvégű…Ismeretterjesztő sorozat (2014)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,5
0/5
2 szavazat átlaga: 4,5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Horvátország útikönyv23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Montenegró23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Stockholm - Barangoló23% kedvezmény!2290 Ft helyett: 1763 Ft