Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Ildikó Kiss Einzinger utazási blogja
116  0  0

Olaszország

K!SS* Siena

53100 Siena, Il Campo 47-50.

2013. július 26. péntek 14:20
2013. június 12. szerda
 43°19'07,892"N   43,318719
 11°19'54,447"E   11,331652

347  9  0  4,5  2

Kissé felhős volt az égbolt, így ismét városnézésre indultunk. Siena várost céloztuk meg. Éppen le akartunk parkolni a városkapu bejáratánál, mikor beszóltak a többiek, hogy keressünk beljebb egy parkolóhelyet. Rossz tanácsnak bizonyult, mert a szűk utcákban lehetetlen parkolni, sőt a legtöbb helyen még behajtani se szabad. Visszafelé megállapíthattuk, hogy már minden alkalmas beálló foglalt, így kénytelenek voltunk a város alatt hagyni az autót, de ott legalább ingyen.

Miután átmentünk egy felüljárón és felkapaszkodtunk jópár lépcsőn, majdnem kiköptük a hőségben a tüdőnket (bár a szabadba még mozgólépcsőt is építettek, de azt sajnos csak mozgássérültek használhatták speciális kártyával)… A városfal mentén egy parkon átsétálva rábukkantunk a „Basilica di San Domenico“ –ra, ahol cigarettával a kézben fagyit nyalva, meztelenül kutyát vezetve, hangoskodva fényképezni, filmezni és festéket fújni tilos!! Nem volt nálunk még egy fagylaltot nyaló kutya se, tehát bemerészkedtünk. A Bazilika arról nevezetes, hogy itt szentelik fel a versenylovakat a térfutam előtt. Bent sok látnivaló nem akadt, csak a sziennai szent Caterina (ő Olaszország és Európa védőszentje) mumifikált feje ijesztően bámult ránk a vitrinből, így miután kicsit lehűltünk ki is jöttünk.

Tovább sétálva felfedeztük a híres „Piazza del Campo“ teret, ami a „Palio“ színtere.

A Palio egy lóverseny, melyet minden évben kétszer rendeznek meg, július 2-án és augusztus 16-án. A versenyen minden évben Siena 17 városnegyedéből 10 vesz részt, a lovasok szőrén ülik meg a lovat, a díj pedig egy pallium, azaz selyemzászló. A verseny színhelye a város főtere, ahol a verseny idejére a város apraja-nagyja összegyűlik, ugyanis a Paliót véresen komolyan veszik, igazi társadalmi eseménynek számít. A főteret ilyenkor homokkal hintik fel, a pálya és a közönség közé védőkorlátokat állítanak, a lovaknak és lovasaiknak pedig a tér meredek lejtőjével és az éles kanyarokkal kell megbirkózniuk. Az elején mindenki kap egy bőrkorbácsot, amivel akadályozhat, vagy ösztönözhet. A verseny szabálya az, hogy állítólag nincs szabály, így akár a ló lovas nélkül is győzhet. A helyzetet nehezíti, hogy a lovakat csak a verseny előtt sorsolják ki a contradák között. Az egy évig tartó előkészületek után maga a verseny kb. másfél percig tart, ennyi idő alatt kerülik meg háromszor a teret, az a contrada nyer, melynek lova először ér célba.

A Fonte Gaia – szökőkútnál csináltattunk magunkról egy csoportképet, majd a befelé lejtő téren átjutva bekukkantottunk a városháza udvarába, ahol a pénztárnál megkaptuk az infót, hogy 8 Euróért egy órás várakozás után felkapaszkodhatunk az óratoronyba (Torre del Mangia), ha akarunk… erről lemondtunk inkább és rendeltünk egy méregdrága fagylaltot a téren levő „IL Bandieniro“ étteremben. Igaz, eddig ilyen fagyi különlegességet még nem ettünk, hiszen a citromszorbetet egy nagy citrom felében szolgálták fel és a Raffaelló jégkrémet egy gombócba töltve kaptam, mint az eredeti Raffaelló csoki formája.

A szűk utcákon felkapaszkodva eljutottunk a „Piazza el Duomo“ térre, ahol ismét egy építészeti csoda várt ránk. A fekete-fehér márvány színeivel és arannyal megfestett homlokzatával gyönyörű látvány a Dóm. Kombinált jeggyel megnézhettük a „Museo del Opera“ kiállítást, majd felmentünk a „Panorama dal facciatone“ tetejére, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik az egész városra. Itt adtunk hálát az égnek, hogy nem másztuk meg az óratornyot, hiszen onnan csak kikukucskálni lehet. Innen, a dombról meg majdnem úgy néztünk le rá!

A 12 Eurós jegy árában még benne volt a kripta és a katedrális belépője is. A templomba lépve rám mordult egy szöszi őrcsaj, hogy fedjem le szemérmetlenül meztelen vállaim és rám dobott egy fehér leplet. Időközben összefutottunk két ausztriai ismerőssel, akik szintén itt nyaraltak és teljesen el voltak kámpicsorodva, hogy ők mást vártak Toszkánától, mint amit eddig láttak. Vonattal érkeztek… már az utazás alatti látvány elkeserítette őket és Livorno-ba érve majdnem elsírták magukat. Mint minden nagyobb kikötővárosnak, Livornónak sincs túl romantikus hangulata. Egy darabon elkísértek bennünket a parkolóig, majd elbúcsúztunk és mi továbbautókáztunk San Gimignano felé.

TOP 12 utazási blog
Horvátország - Barangoló23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
14:25 A simlis és a szende: Haver, vihetem a szőkét?Amerikai akcióvígjáték-sorozat (1985) (I. évad 6. rész)

TV2
13:35 Walker, a Texas-i kopó: TestvériségAmerikai akciófilm-sorozat (1993) (IV. évad 4. rész)

film+
14:10 Looper - A jövő gyilkosaAmerikai akciófilm (2012)

Cool
13:30 Cobra 11: EltemetveNémet akciófilm-sorozat (2008) (XIII. évad 10. rész)

Viasat 3
14:00 A mentalistaAmerikai krimisorozat (2014) (VII. évad 12. rész)

Mozi+
14:30 A tengerészgyalogosAmerikai akciófilm (ismétlés) (2006)

RTL II
13:55 A gyanú árnyékában: Gyilkosság a bíróság előtt!Magyar dokureality-sorozat (2012) (41. rész)

SuperTV2
14:20 MagánnyomozókMagyar doku-reality sorozat (ismétlés) (2014) (II. évad 22. rész)

Paramount Channel
14:25 Karácsonyi lidércnyomásAmerikai animációs film (1993)

Duna Televízió
14:15 Végtelen szerelemTörök tévéfilmsorozat (2015) (114/56. rész)
Széchenyi Zsigmond
Elefántország
23% kedvezmény!2699 Ft helyett: 2078 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,5
0/5
2 szavazat átlaga: 4,5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Lázár Imre
Egyiptomi kolostorok
23% kedvezmény!5200 Ft helyett: 4004 Ft
Róma - Marco Polo - (Új tartalom!)23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft
Kocsis András Sándor
Irán ezeregy arca
23% kedvezmény!5990 Ft helyett: 4612 Ft