Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

barangolo33 utazási blogja
1  0  0

India

Mahábalipuram

603104 Mahabalipuram, East Coast Road

2011. december 3. szombat 13:16
2009. február 22. vasárnap
 12°37'39,283"N   12,627440
 80°11'52,813"E   80,197864

124  6  0  5  1
Bill Bryson
Hátizsákkal a vadonban
23% kedvezmény!3800 Ft helyett: 2926 Ft

Indiai utazásunk egyik nagy élménye volt, mikor barangolásaink során eljutottunk Mahábalipuramba, a sziklatemplomok városába.

Tamil Nadu állam fővárosából Chennaiból, - korábbi nevén Madraszból – északi irányban elindulva a tengerparti úton 60 km-t kellett autózni a csodálatos sziklaszentélyekig. A hinduizmus egész lexikonja van itt a sziklafalakba vésve, szebbnél-szebb domborművekben. Ahogy megérkeztünk, rögtön szemünk elé tárult a legszebb, leglátványosabb sziklába faragott dombormű, mely 27 méteres hosszúságával és átlag 9 méteres magasságával a világ legnagyobb ilyen jellegű alkotása. Számtalan alakja közül kiemelkedik az egyik elefánt, mely önmagában is 6 méter hosszú. Kőfreskónak is nevezik ezt a csodálatos alkotást, azért mert az egész dombormű olyan, mintha alakjai élnének.

A 14 évszázaddal ezelőtt élt művészek máig fennálló nagyszerű alkotásának mondanivalójáról a tudósok véleménye megoszlik. A többség szerint a Gangesznek, a Szent Folyónak az égből a Földre bocsátását örökítették meg az alkotók. A hindu mitológia szerint ugyanis a Gangesz a Tejút folytatása és „átirányításában” Síva isten szerzett elévülhetetlen érdemeket.

E nagyszerű alkotáson kívül még sok sziklatemplom áll ezen a területen, melyek mindegyikében hindu mitológiai domborművekben gyönyörködhet a látogató. Ezeket a monolit-faragványokat rátháknak, - azaz szekereknek nevezik az ősi hindu felfogás értelmében, amely a szentélyt az istenség hordozójának, járművének tekintette.

Közvetlenül a tengerparton áll a Parti templom, talapzatát az óceán hullámai csapdossák. Ezt a templomot a feltételezések szerint Rádzsaszimha király építtette a 8. században. Magas, kecses piramis ez, nyolcszögletű kupolával, sziklából faragott bikaszobrokkal. A templom háttal áll a tengernek, barnás-vörös épülete szilárdan emelkedik a kék vizek fehéren tajtékzó hullámai fölé, s az egész látványt bearanyozza a szikrázó napsugár aranyfénye, fölötte az azúrkék égbolttal.

Aki Délkelet-Indiában jár és módjában van, ne szalassza el felkeresni ennek a mesés országnak sok csodája közül ezt az egyik legkülönlegesebbet.

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Gyulafi József
Nagy Kerékpáros Túrakönyv I.
23% kedvezmény!2990 Ft helyett: 2302 Ft
Farkas Zoltán
Szlovákia - Kelet-Nyugat sorozat
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Prága - Marco Polo23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft