Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Olaszország

Musei Vaticani

00136 Rome, Viale Vaticano 106.

2010. április 5. hétfő 13:09
2009. augusztus 14. péntek
2009. augusztus 17. hétfő
 41°54'25,419"N   41,906922
 12°27'13,541"E   12,453623

243  15  0  5  1
Bill Bryson
Hátizsákkal a vadonban
23% kedvezmény!3800 Ft helyett: 2926 Ft

Cittá del Vaticano - Musei Vaticani, Vatikánváros - Vatikáni Múzeum

A világ egyik legjelentősebb műkincsgyűjteményét, a Sixtus-kápolnát és Raffaelo stanzáit befogadó épületek egykor olyan reneszánsz pápák számára épült paloták voltak, mint IV. Sixtus, VIII. Ince és II. Gyula.

A többi szárnnyal jórészt a 18. században egészült ki, amikor a korábbi pápák által összegyűjtött műalkotásokat először állították ki.

A VATIKÁNI GYŰJTEMÉNY FELFEDEZÉSE:

A Vatikán legértékesebb kincseit a páratlan görög és római műremekek képezik a 19. századi egyiptomi és etruszk sírfeltárások során előkerült csodálatos leletekkel együtt.

Itália nem egy kimagasló művészének, mint: Raffaelo, Michelangelo, Leonardo da Vinci alkotásai láthatóak a Pinacoteca (képtár) termeiben és a korábbi pápai paloták pazar lakosztályaiban, szobáiban, ahol a pápák megbízásaiból dolgoztak.

EGYIPTOMI ÉS ASSZÍR MŰVÉSZET

Az egyiptomi gyűjtemény a 19. és 20. században folytatott egyiptomi ásatásokkal felszínre hozott leletek mellett a Római Császárság idején Rómába került szobrokat tartalmazza, de megtalálhatók benne a Hadrianus-villában talált egyiptomi műalkotások római másolatai, valamint az egyiptomi istenek, istennők, mint Ízisz és Szarapis, Rómában emelt templomaiból származó kincsek.

Az eredeti egyiptomi anyag - szobrok, múmiák, múmiakoporsók és az Egyiptomi Halottaskönyv - a Museo Pio-Clementino mellett az alsó szinten található.

A legszebb darabok közé tartozik II.Ramszesz anyja, Tuia királynő hatalmas gránitszobra, amelyet a Via Veneto közelében, a Horti Sallustiani kert ásatási övezetében találtak.

Említést érdemel még IV.Montuhotep (Kr. e. 20.század) szobrának feje, Hetepheres királyné díszes múmiakoporsója és a Kheopsz piramis őrének, Irinek (Kr. e. 22.század) síremléke.

GÖRÖG, ETRUSZK, RÓMAI MŰVÉSZET

A Vatikáni Múzeum nagyobb része a görög és római művészetet öleli fel, mindazonáltal az Etruszk Múzeum páratlan etruszk gyűjteménnyel, illetve a római kor előtti dél-itáliai görög kolóniák és Etrúria területéről származó lelettel büszkélkedhet.

A kiállítás leghíresebb darabjai az arany ékszerek, valamint az a bronztrónus, ágy és halottas szekér, amelyek Cerveteriben a Regolini-Galassi sírból kerültek elő.

A legszebb görög és római emlékek képezik a Museo Pio-Clementino magját. A Kr. e. 4. században készült görög szobrok kitűnő másolatai között van az Apoxüomenosz (a testéről az olajat lekaparó győztes atléta) és a Belvederei Apollón.

A Rhodosz szigetéről származó csodálatos Laocoón-szoborcsoport ( Kr. u. 1.század), melyet Néró Aranyházának környékén találtak 1506-ban.

Ezek a klasszikus alkotások nagy hatással voltak Michelangelo-ra és a többi reneszánsz művészre.

A sokkal kisebb Chiaramonti-múzeumban ókori mellszobrok láthatók, az utólag épült szárnyban (Braccio Nuovo) pedig Augustus krisztus előtt 1.században készült szobra, amelyet felesége, Lívia házában találtak. A szobor Polükleitosz híres Lándzsavivő szobrának ( Kr. e. 5. század) az utánzata, amelynek római másolata szintén itt látható.

Az új szárnyban kapott helyet a Museu Gregorio Profano is, amelyben nyomon követhetjük, hogyan fejlődött a római művészet a görög szobrok másolásától a saját stílus kialakulásáig. Az eredeti görög alkotások között találhatók az athéni Parthenon márvány dombormű töredékei.

A római alkotások közül kiemelkedik a Rilievi della Cancellaria néven ismert két dombormű, amely Domitianus császár megrendelésére készült Kr. u. 81-ben, és apja, Vespasianus császár hadseregének diadalmenetét ábrázolja.

Szép római padlómozaikokat is láthatunk itt. Kettő Caracalla termáiból, egy pedig, amelyik a Kerek teremben van, az umbriai Otricoli fürdőjéből került ide, és a Kr. u. 3. században készült.

A Vatikáni Könyvtár egyik termét díszíti az Aldobrandini-menyegző néven ismert Kr. u 1. századi római freskó, amely a menyasszony öltöztetését ábrázolja.

ÓKERESZTÉNY ÉS KÖZÉPKORI MŰVÉSZET

Az ókeresztény művészet java a Museo Pio-Cristiano-ban látható. A gyűjtemény jobbára katakombákban és ókeresztény bazilikákban talált feliratokból, szobrokból tevődik össze. A szobrászatot többnyire szarkofágok domborművei képviselik, bár a leginkább figyelemreméltó alkotás a szabadon álló Jó pásztor figurája. A pogány mitológiával keveredő bibliai jelenetben a pásztor Krisztus, a szakállas filozófusok pedig az apostolok.

A Pinacoteca első két terme a késő középkor festményeit mutatja be. Ezeknek a többsége fatáblára, temperával festett oltárkép. Kiemelkedik közülük Giotto 1300 körüli Stefaneschi-triptichonja, amely a régi Szent Péter-bazilika oltárát díszítette.

A Vatikáni Könyvtár számos középkori kincse között zománcozott tárgyak, ereklyetartók, ikonok, textíliák találhatók.

15-19. SZÁZADI MŰVÉSZET

A reneszánsz pápák közül sokan voltak hozzáértő műpártolók, és kötelességüknek érezték, hogy megbízásokkal támogassák a kor kiemelkedő festőit, szobrászait, ötvöseit.

A Cortile del Belvedere körüli folyosókat a 16-19. század kiváló művészei díszítették. A kárpitgyűjtemény folyosóján a Raffaello-tanítványok tervei alapján Brüsszelben szőtt faliszőnyegek, V. Pius pápa lakosztályában pedig pazar 15. századi flamand kárpitok borítják a falakat.

A Térképek folyosójának falaira az ókori és korabeli Itáliát ábrázoló 16.századi térképeket festették fel.

Raffaello szobái felé haladva érintjük a Chiaroscuri-termet és V. Miklós pápa kis magánkápolnáját, melynek freskóit Fra Angelico készítette (1447-1451).

A Borgia-lakosztályt Pinturicchio és tanítványai díszítették freskókkal az 1490-es években a Borgia-pápa, VI. Sándor megbízásából.

Raffaello loggiáját is elbűvölő freskók díszítik, de azok megtekintéséhez külön engedély kell.

Sok híres reneszánsz festő alkotása látható a Pinacotecá-ban. A 15. századi festmények közül kiemelkedik Giovanni Bellini Pietá-ja, amely Pésaro-ban látható Szűz Mária megkoronázása (1470 körül) oltárkép részlete. Leonardo da Vinci befejezetlen Szt. Jeromosa, amelyet sokáig elveszettnek hittek, mígnem két darabban megtalálták. Egyik fele egy régiségboltban egy láda fedelét, másik fele egy cipésznél a szék ülőkéjét borította.

A 16.századi remekművek között van Tiziano-tól egy oltárkép, Caravaggio-tól a Levétel a keresztről, Veronese-től a Szt. Heléna. Raffaello-nak külön terme van, ahol nyolc kartonja (falikárpittervek) mellett a gyönyörű Folignói Madonna és az Úr színeváltozása című festményei láthatók.

A Sixtus-kápolnára külön fejezetben térünk ki.

A bejelölés helyszíne a bejárat előtti terecske. ,)

# 305.

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
John Sykes
111 különleges hely - London
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Annett Klingner
111 különleges hely - Róma
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft
Sarra Manning
Londonban bármi megtörténhet
23% kedvezmény!2990 Ft helyett: 2302 Ft
Szardínia - Barangoló23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft