Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Ojcowski Park Narodowy (Ojców-i Nemzeti Park), Zamek w Pieskowej Skale, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
862  0  0

Lengyelország

Ojcowski Park Narodowy (Ojców-i Nemzeti Park), Zamek w Pieskowej Skale, SzG3

2012. augusztus 23. csütörtök 19:38
2012. augusztus 10. péntek
 50°14'39,863"N   50,244267
 19°46'49,072"E   19,780159

54  21  0  0  0
Alice Wonder
Ciao Itália!
23% kedvezmény!2550 Ft helyett: 1964 Ft

Sziasztok, Gábor vagyok!

Egy kissé össze-vissza ugrálva megyek végig a látnivalókon, de ezt inkább csak a változatosság kedvéért, mindenre sor kerül majd!

Lengyelországban több kisebb nemzeti park van (pld a már korábban bemutatott Babia Gora Nemzeti Park), most az Ojców Nemzeti Parkban vagyunk (erről majd később részletesen). Ez egy völgyrendszer, e legjobban az Aggteleki Karszthoz hasonlítható. Ennek ÉNYi- kijáratánál található a Pieskowa Skala kastély (Kis-Kutya szikla kastély). A szikla természetesen mészkő szikla, a kastélytól nem messze található egy 30 m magas buzogány alakú szikla, az a Herkules buzogánya. A kastély az egyik legszebb reneszánsz kastélyként van számon tartva Lengyelországban, de a kastélynak védekező jellege is volt, így az É-i homlokzata eléggé katonásra sikeredett. A parkolóból rövid, de meredek úton jutunk a kastél bejáratához. Itt egy udvarra jutunk, melynek a végéből leláthatunk az igen szépen karbantartott kastélykertre. Ha bementünk a kastélyba, akkor a baloldali ajtón keresztül le tudunk menni a kertbe (megéri, nagyon szép). A kastélyban egy nagyon gazdag kiállítás található, a Nemzeti Múzeum tárgyaiból. tematikus, minden szoba más-más stílust mutat be, a legrégebbi gótikustól a modernig. Azt kell mondani, hogy ritka magas színvonalú az egész (ez a képekről jól látszik + szabadon lehetett fényképezni vaku nélkül), így elég sok időt töltöttünk annak megtekintésével. Azt is megkockáztatom, hogy magasabb minőséget képviselt, mint a Wawel kastélyának kiállításai (de ez csak a mi véleményünk). A kastély is nagyon szép volt, gyakorlatilag az össze szobába betelepítették a kiállítást, így teljes áttekintést lehetett kapni magáról a kastélyról is. Nagyon szép az árkádos udvar is.

A kastély története szokás szerint eléggé zavaros, magyar vonatkozása miatt szerintem azért azt jó tudni, hogy I. Lajos magyar király 1377-ben adta át, miután felújíttatta, egy lengyel nemesi családnak. Több szerepünk nem volt itt, A kastély megtekintése után megnézhetjük a Herkules buzogányának nevezett sziklaalakzatot, a bejárattól 10 perc alatt odajuthatunk. Vissza a parkolóhoz nem kell visszamenni a kastélyhoz, az alatt is fut egy sétaút, mely tavak mellet halad el, megkerülve azt a sziklát, amelyre a kastély épült.

Miután a kastély úgy 30 km-re van csak Krakkótól, valamint összekapcsolható a Nemzeti Park egyéb látványosságainak megtekintésével, egy kitűnő egynapos programot lehet összeállítani, melynek egyik fénypontja ez a kastély lehet!

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Ács László
Bali és Indonézia Kincsei
23% kedvezmény!6300 Ft helyett: 4851 Ft
Oszd meg ezt a helyszínt: Ojcowski Park Narodowy (Ojców-i Nemzeti Park), Zamek w Pieskowej Skale, SzG3

Facebook

Google+

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
0/5
Még nem érkezett szavazat.
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Kisgyörgy Éva - Travellina
Világutazók kézikönyve
23% kedvezmény!3750 Ft helyett: 2888 Ft
Isztambul és az Égei-tenger partvidéke23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Szlovénia23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft