Menü betöltése...
»Utazás»Tündüs & zo- utazási blogja»Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Mosque - Abu Dhabi
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Egyesült Arab Emírségek

Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Mosque - Abu Dhabi

Abu Dhabi, 3rd Street

2010. november 14. vasárnap 17:44
2010. augusztus 21. szombat
 24°24'50,146"N   24,413790
 54°28'35,442"E   54,476373

237  22  0  5  1

Sheikh Zayed Grand Mosque néven ismeri itt minden hívő, de a mecset teljes neve: Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Mosque. De teljesen mindegy, hogy ki hogyan nevezi, itt mindenki tudja, hogy a mecset az alapító atya, az Egyesült Arab Emirátusok megalapítója és egyben első elnökének, Zayed sejknek a tervei alapján készült. Az ő üzenete a világ felé akkoriban - és tegyük gyorsan hozzá, hogy napjainkban is - egyértelmű volt.

A mecsetnek jelzés értékű üzenete van a világ felé, egy jel, mely a vendéglátás, a nyitottság és a tradíció egyértelmű jele mindenki számára, vallástól függetlenül. Egy hely, ami mindenki számára nyitott és elérhető.

A világ harmadik legnagyobb mecsetjének az alapkövének letételére 1996-ban került sor, amit a sejk személyesen maga rakott le.

A helyszín kiválasztásakor sokmindent figyelembe kellett venni, itt elsősorban a sivatagi homok lazaságára kell gondolni, valamint a tenger közelségére és az ezzel együtt járó sós, tengeri levegőre. A talaj szintjét 25 méterrel emelték meg, így nem csak a tenger esetleges betörését akadályozták meg, hanem a mecset képe is egyben sokkal impozánsabb, grandiózusabb látványt nyújt, így dombtetőn állva. A talajba, a főbb alátámasztási pontokon 30 méter mélyre fúrtak le, így biztosítva az épület tökéletes földrengésbiztosságát. Összesen 1192 ilyen oszlop tartja az épületet! Az épület építésekor 33.000 tonna acélt és 120.000 köbméter betont használtak fel.

A mecset teljes területe 22.412 négyzetméter.

A sejknek konkrét elképzelései voltak a mecset képével kapcsolatban és ettől eltérni nem lehetett. A legfőbb meghatározása a színe és anyaga volt. Hófehér márvány. Másból nem lehetett, mert a fehér szín a muszlimoknál a béke színe. A márvány Görögországból és Olaszországból érkezett. Indiában és Kínában dolgozták fel, vágták méretre és csiszolták fényesre. Egyedül a külső falak burkolatát, beleértve a minareteket is, összesen 115.119 négyzetméter feldolgozott márványra volt szükség. A márvánnyal kapcsolatos külső munkálatok 2003-ban fejeződtek be, a belső munkálatok azonban csak ekkor kezdődhettek meg igazán.

A sejket a Korán-ból is ismert Paradicsomi-versek ihlették meg a leginkább, az épület belső kialakításai és díszítései is erre utalnak a leginkább.

Virágok. Virágok szinte mindenhol. Virágok a falakon, virágok az oszlopokon, virágok a padlón. Ezek elsősorban olasz művészek inspirációi, s vannak köztük olyanok is, amiket a sejk, személyesen maga nem is rendelt.

Az architektúra a mecsetnek csak egy része, sokkal fontosabb a mecset vallási jelentősége a hívők számára, akik a 70 méter magas kupola alatt Allah-ot hívva imádkozhatnak a paradicsomi környezetben.

Allah egyik legfontosabb üzenete:

A Méz-folyó fut át az égen

Mekka irányára utal.

Mint azt bizonyosan mindenki tudja, minden mecset Mekka felé fordul, az építésénél semmiféle szerepet nem játszik a tér formája, az építészeti előírások, stb. Egy szabály van csak, ami nem más, mint az irány, ami Mekkát mutatja.

A hívők számára a másik nélkülözhetetlen dolog, a hatszögletű órák, melyek a bal és jobb Qibla falon nem csak az időt mutatják, hanem a napfelkelte idejét és a napi öt, szigorúan előírt ima idejét is, ami a nap állásával együtt változik, tehát nem mindig ugyanarra az időpontra esik. Ezért tehát az építésnél azt is figyelembe vették, hogy az imatermek a nap fényével legyenek bevilágítva, s ne kelljen külön világítást alkalmazni, mely megzavarhatja a hívők időérzékét.

A nagy imateremben a természetes fényen kívül azért szükség van világításra is, amit a világ legnagyobb csillárja biztosít!!! A 70 méter magas kupola alatti teret szinte teljesen betölti a Németországban készült csillár, melynek költsége: 10.000.000 $. A súlya körülbelül 10 tonna, magassága 15 méter, amit zöld, sárga, piros és fehér Swarovski kristálycseppek díszítenek. Rozsdamentes acélból készült, melyet természetesen 24 karátos arannyal vontak be. További hat kupolában szereltek még fel ehhez hasonló, kisebb csillárokat. A csillárok összértéke 6 millió euró körül van, s több, mint 1 millió kristály díszíti őket. A világ legnagyobb csillárja alatt mi mást találhatnánk, mint a világ legnagyobb szőnyegét!!!

A szőnyeget Ali Chaliqi tervezte 8 hónapon keresztül. A szőnyeg befejezésekor a következőket mondta: Én nem egy tradícionális, hagyományos iráni motívumot másoltam át, hanem egy új, saját nyelvet, a virágok nyelvét alkottam meg. Az 5625 négyzetméternyi szőnyeget három észak-keleti iráni városban 1200 szövő, 38 tonna előre feldolgozott gyapjút és pamutot felhasználva, 2,2 milliárd csomó megkötésével hozott létre. Elképesztő. A legtöbb mecsetben az imaszőnyegek úgy vannak szőve, hogy minden egyes darabja a szőnyegnek egy helyet jelöl. Helyet, ahol imára lehet borulni, helyet, ahol az imára boruló ember lábujjai a földet érik, helyet, ahol a vállak nem érnek össze, egy olyan helyet, ahol mindenféle korlátozás nélkül lehet imádni Allah-ot. Ezen a szőnyegen 7000 ember imádkozhat egyszerre.

A 23 méter magas és 50 méter széles Qibla-falon megtaláljuk Allah mind a 99 nevét, többek közt a mindenki számára is ismert:

Allah az Irgalmas,

Allah a Bölcs,

Allah a Teremtő, avagy

Allah az Örök nevet.

Mégegyszer kiemeljük azt a tényt, hogy ez a fal a Kaaba felé néz, a Szaúd-Arábiában található Mekka felé.

Meg kell még említenünk azt a közismert tényt is, hogy a nők nem imádkozhatnak a férfiakkal együtt. Az ő számukra két kisebb helység van kijelölve, ahol 1500-an férnek el. A nők számára nem kötelező a mecsetben történő imádkozás, ez számukra nincs előírva.

A három fő kupolát összesen nyolc pillér tartja, aminek a legszebb alkotóeleme magának a pillérnek a lábai, melyek tulajdonképpen további 4 oszlopra tagozódnak. Ahol a 4 vékonyabb oszlopláb összeolvad a pillérrel, ott rejtették el a burkolat mögé a légkondicionálást. Az épület teljesen légkondicionált. A mecset nyitott, 17.000 négyzetméteres udvarán további 23.000 hívő borulhat imára, a féldrágakövekkel ékesített márvány padlón, melyet körbe szintén virágmotívumok díszítenek.

A mecsetet közrefogó négy minaret egyenként 107 méter magas, a mecsetben található oszlopok száma pedig 1096 darab, melyet összesen több, mint 20.000 kézzel fargott márványpanel fed be.

A mecsetet több szakaszban nyitották meg. Az első ima 2007-ben volt, Ramadan idején, amikor a külső munkálatok még javában folytak. 2010-re ígérték a Sheikh Zayed mecset teljes befejezését, de ottjártunkkor még nem volt kész. A külső tereprendezés még javában folyt, a több száz pálmafa még elültetésre várt, s a fű sem nőtt ki még teljesen mindenhol. Mire minden elkészül, addigra a mecset összköltsége meghaladja majd az 500 millió amerikai dollárt.

Az öltözködésre itt is, csakúgy, mint minden más mecsetben szigorú szabályok köteleznek.Hosszú ujjú kényelmes konzervatív ruházatot kell viselni, hosszú nadrágot, nőknek bokáig érő szoknyát. Ügyeljünk, hogy a ruházat nem lehet testre simuló, feszes ruha, s nem lehet átlátszó sem! Természetesen rövidnadrág, vagy netán fürdőruha, még elmebetegeknek sem engedélyezett. ,-) Nőknek fejkendő viselése kötelező. Sál és Abaya a kapunál ingyenesen kérhető. Intim viselkedés, mint pl. csók nem megengedett, de még kézenfogva se sétáljunk megszokásból! A cipőnket a bejáratnál természetesen itt is le kell venni, ügyeljünk, hogy talppal lefelé tegyük le, ellenkező esetben nem fogjuk megtalálni akkor, amikor kijövünk.

A látogatóknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy a fő imateremben nem nyúlhatnak semmihez! Ne nyúljunk a falhoz, ne tapogassuk a díszítőelemeket, drágaköveket, a Korán közelébe végképp ne is menjünk! Enni, inni, dohányozni a mecset területén tilos! Fényképezni, filmezni azonban mindenhol lehet, viszont azt, aki imádkozik, azt nem! Ima idején amúgy sem mehet be hitetlen.

Sheikh Zayed bin Sultan bin Zayed bin Halífa al-Nahyan

eredetiben leírva: الشيخ زايد بن سلطان آل نهيان

1918-ban született és 1966-tól, haláláig, 2004.november 2.-ig uralkodott. Temetésére itt, álmai mecsetében került sor, nyughelye pedig a közeli mauzóleumban van. A mauzóleum nem látogatható.

# 433.

u.i.: Ennek a grandiózus épületnek a bemutatásával az idei nyaralásunk is véget ért, reméljük sok örömet szereztünk nektek az idén felkeresett helyeink bemutatásával. Most rövid időre így el is tűnünk, gyűjtünk egy kis energiát és persze pénzt is, hogy jövőre ismét valami szép helyre, helyekre mehessünk, amit majd szintén megosztunk veletek. Természetesen azért kisebb kirándulásokat még tervezünk, ezekkel időnként azért jelentkezni fogunk. ,-)

Baráti üdvözlettel:

Tündüs & zo-

Oszd meg ezt a helyszínt: Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Mosque - Abu Dhabi

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Doris Chevron
New York - Marco Polo
23% kedvezmény!2490 Ft helyett: 1917 Ft

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
09:05 Asztro-ShowKözéleti háttérműsor (2019)

TV2
08:50 TELESHOPTeleshop teleshop (2019)

film+
09:00 Repülők, vonatok, autókAmerikai vígjáték (1987)

Cool
09:00 112 - ÉletmentőkNémet akciófilm-sorozat (2008) (36. rész)

Viasat 3
07:50 JóbarátokAmerikai vígjátéksorozat (1999) (VI. évad 10. rész)

Mozi+
08:25 EvolúcióAmerikai sci-fi-vígjáték (2001)

RTL II
08:00 Vészhelyzet: Abby újra köztünk!Amerikai filmsorozat (2006) (XIV. évad 12. rész)

SuperTV2
08:00 Tények ReggelHírműsor (2019)

Paramount Channel
09:45 Star Trek 9. - ŰrlázadásAmerikai akciófilm (1998)

Duna Televízió
07:50 Ridikül: A zseniális XX kromoszóma, avagy a siker női receptúrájaNői talkshow (2013)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Ian McEwan
Amszterdam
23% kedvezmény!3750 Ft helyett: 2888 Ft
Valerio Giffa
Svédország (Új kilátó)
23% kedvezmény!4500 Ft helyett: 3465 Ft
Annett Klingner
111 különleges hely - Róma
23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft