Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Séta Prágában

Vyšehrad - Prága
13

A Vyšehrad - Prága a Séta Prágában elnevezésű útvonal tizenharmadik helyszíne.

Csehország

Vyšehrad - Prága

128 00 Prága, Štulcova 3A.

2013. szeptember 10. kedd 14:57
2012. augusztus 27. hétfő 12:00
 50°03'55,298"N   50,652210
 14°25'05,256"E   14,417987

136  18  0  4,5  2
Ács László
Vietnam, Laosz, Kambodzsa
23% kedvezmény!6950 Ft helyett: 5352 Ft

A második napunkon, mint olyan sok más Prágába látogatót, az első napi sokk, avagy a történelmi városközpont rengeteg lenyűgöző látnivalója és embertömege kikényszeríti az embert egy kicsit nyugisabb részekre, hogy utána újra, már energiával feltöltődve visszatérjen oda, ahol előző nap abbahagyta.

Így kezdtük a mai napi sétánkat mi is, kicsit a belvárostól messzebb lévő, ám nevével figyelmet ébresztő Vyšehrad-ban, a Přemysl fejedelmek sziklás várában.

A legenda szerint a Přemysl-család székhelye Vyšehrad volt és Libuše hercegnőnek, Prága mitikus anyjának, már itt feltárult lelki szemei előtt a város későbbi dicsőséges jövője (mint ahogy ezt már mindenki tudja, a mostanság futó televíziós sörreklámból).

Node,...a kutatók bebizonyították, hogy a Moldva fölé magasodó, az Újvárostól délre eső erdős domb már a X. században megerősített település volt. Vyšehrad (magyarul: Vár a magaslaton) később királyi lakóhely lett, bár kiváltságos helyzetét hamar kikezdte a folyó túloldalán épült prágai vár. Az erődbe dél felől két kapu vezet, az egyik a Tábor-kapu (XVII.század), és a kicsit későbbi Lipót-kapu.

A dombon található legrégebbi fennmaradt építmény a Szent Márton-rotunda, a főváros legrégebbi román stílusú épülete. Igaz, mai külleme részben helyreállítás eredménye. A szikla tetején épült vastag falakról csodálatos kilátás nyílik a folyóra és a városra, amelyet remélhetőleg fényképeink is visszatükröznek. ,-)

Vyšehrad legimpozánsabb épülete a hatalmas, gótikus Szent Péter és Szent Pál-templom (sv.Petra a Pavla). A templom körül elterülő parkban, cseh legendahősök, többek között Libuše és földművelő férje, Přemysl (akitől az első cseh királyi család a nevét kapta) szobra látható.

A közelben található nemzeti panteon ötlete az újjászületési mozgalomban merült fel. A cseh kulturális élet legnagyobbjainak nyughelyéül szolgáló temetőt 1869-ben létesítették. Itt temették el a zeneszerző Antonín Dvořakot és Bedřich Smetanát, a költő Jan Nerudát, a festő Alfons Muchát és a Budapesten elhunyt hegedűst, Slavikot is. Mindezen emberek neve mindannyiunk számára ismerősen cseng, de azt, hogy hol nyugszanak pontosan, nem áruljuk el, kicsit keresgéljetek ti is! Ha személyesen nem is, de a lentebb megadott webcímen biztos meglelitek. ,-)

# 521.

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,5
0/5
2 szavazat átlaga: 4,5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Madrid - A legjobb városnéző útvonalak23% kedvezmény!3290 Ft helyett: 2533 Ft
Athén23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Magyarország megyéi23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft