Menü betöltése...
»Friss hírek»Nagyon mélyről jött vissza a futás segítségével
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Tűfilc
Írószertartó
Füzetbox
Olló
Jegyzetfüzet
Etikett
Tűzőgép
Lyukasztó
Füzet
Ragasztó
Vízfesték
Ecset
Színes ceruza
Kalligráfia
Rajztömb
Filctoll

awilime hírek

Hogy hirtelen ne maradj hírtelen!

2024. március 28. csütörtök
Mai névnap: Gedeon, Johanna
Holnapi: Auguszta
Napkelte: 05:30
Napnyugta: 18:07
Budapest:
13°C
997 hPa
13 km/h
EUR: 395 Ft   USD: 366 Ft
GBP: 462 Ft   CHF: 405 Ft

Nagyon mélyről jött vissza a futás segítségével

Számszerűsítve 3 év, közel 70 rosszullét, 5-6 féle téves diagnózis. A számok mögött van azonban egy élet, amit bár megviselt a sok megpróbáltatás, Püspöki Krisztina hatalmasat fordított az életén, önerőből felállt nagyon mélyről, ma pedig már 20-30 kilométereket fut, versenyeket nyer és tervezi a jövőjét.

Kilátástalanság és bizonytalanság jellemzett minden holnapot, szorongással és félelemmel volt tele minden nap.

Kriszti 16 éves korában esett először váratlanul össze, majd a következő években rendszeressé váltak az ájulások és a görcsrohamok. A tehetetlenséget fokozta, amikor Kriszti egyedül volt rosszullét során és segítséget sem tudott kérni.

- Voltak olyan rohamaim, amikor nem vesztettem el az eszméletemet, de a testemet nem tudtam kontrollálni, csak vártam kiszolgáltatottan, hogy enyhüljön a görcs meg a fájdalom és visszanyerjem az irányítást magam felett. Amikor voltak mellettem tudtak segíteni, hogy ne törjem magam jobban össze, ne hűljek ki vagy épp kapjak rendesen levegőt, de mentálisan is sokkal könnyebb volt olyankor.

A pécsi Kodály Zoltán Gimnázium végzős tanulója az iskola támogató környezetében sok segítséget kapott tanáraitól és diáktársaitól

Kriszti magántanulói státuszban végzett el két tanévet, sokszor ugyanis a kórházban volt az órák helyett. Amikor tudott bejárt az iskolába és igyekezett a tanulásra koncentrálni, viszont ez nem mindig volt könnyű az állapota miatt. - Minden ébredés után egyből jött a gyomorgörcs, hogy lehet, hogy ma is rosszul leszek, majd ez a félelem elkísért egész napra. Suliban is szívesebben lettem volna egy dolgozat miatt feszültebb, nem pedig amiatt, hogy mikor visz el a mentő mert elájultam.

A legnehezebb a bizonytalanság és a tehetetlenség volt

- Szedtem gyógyszert epilepsziára, jártam pszichológushoz, ültettek be szívmonitort a mellkasomba, töltöttem napokat videó EEG-n. Feküdtem intenzív osztályon, neurológián, pszichiátrián, belgyógyászaton. A sürgősségin vagy a sebészeten pedig akár hetente megfordultam. Diagnózisok váltogatták egymást, aztán már diagnózis sem volt, csak a rosszullétek és senki nem tudta megmondani mi a bajom.

A sérülésekre van fájdalomcsillapító, de az a lelki fájdalomra nem hat

- Minden rosszullét után kicsit mélyebbre zuhantam. Számtalanszor sérültem fizikálisan, volt hogy műtétre is szükség volt. Viselem az esések hegeit magamon, de viselem a lelki sebeket is magamban.

Nem sokaknak menne éveken át azzal a tudattal élni, hogy akár a következő pillanatban elájulhat úgy, hogy az lesz az utolsó pillanata

Krisztit lelkileg is egyre jobban megviselte ez az állapot és ennek következményeként megjelentek az életében a pánikrohamok is.

Megannyiszor feladhatta volna, de az nem ő lett volna

- Eljutottam olyan mélyre, hogy úgy éreztem nem bírom tovább, hogy könnyebb lenne kiszállni az egészből. Pánikrohamtól remegve, ájulásból magamhoz térve, rémálomból felriadva, vagy épp kórházban fekve mindent nagyon sötéten láttam.

Végül a gyötrelmes évek után felfedezték, hogy egy nyaki borda mellkaskimeneti szindrómát kialakítva nyomhatja az ereket, az idegeket Krisztinél és ez okozhatja a rosszulléteket. Azóta a napi szintű gyógytorna végzéssel Kriszti egészségügyi állapotában hatalmas javulás következett be, a korábbi akár heti szintű görcsrohamoknak, ájulásoknak és kilátástalan jövőnek már nyoma sincs.

Miután egy segítő tanács hatására rátalált a futásra, és a futás által a felszabadító boldogságra, elkezdődtek a pozitív változások a mentális hogylétében is

- Az első hatalmas löket, amit a futástól kaptam az a felismerés volt, hogy én erre is képes vagyok, nem csak az ájuldozásra. Amíg futottam, nem a betegségem határozott meg, futás közben egyszerűen hátrahagytam a múltam, azt éreztem, hogy valaki más vagyok, aki ha futni tud, akkor bármire képes lehet.

Kisgyerekkora óta van sportmúltja Krisztinek, úszott, atletizált, kosarazott, de a lovaglás és a küzdősport világába is belekóstolt. Kisiskolásként állhatott először futóversenyen megyei szintű dobogóra, nemsokára pedig az iskolai csapatával már a Diákolimpián országos versenyen is érmet szerzett. Azonban a rosszullétek megjelenésével abba kellett hagynia a mozgást.

Ami pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, ma már a jelene Krisztinek

Másfél éve nem csak visszatért az életébe a sport, hanem hihetetlen eredményeket ér el benne. Tavaly nyáron egy hét alatt körbefutotta a Balaton mind a 212 kilométerét, idén ugyanezt pedig öt nap alatt tervezi. Versenyeket nyer, félmaratonokon, akadályfutóversenyeken indul, a maratoni távra edz, gyűjti a kilométereket a kutyájával a Mecsekben, futott jótékony céllal futónagykövetként az abaligeti iskolásokért, gyerekeknek csapatversenyeket és sportvetélkedőket szervez és vezényel le, emellett pedig arra készül, hogy kipróbálja magát a triatlonban is.

A kórházak és vizsgálatok helyett már futni jár, a reménytelennek tűnő holnapok helyett céljai vannak, a továbbtanulását tervezi, amit szintén a sportban képzel el.

- Bár a rosszullétek és minden, ami vele járt rengeteget elvett az életemből, mára már a futás visszaadott kétszer annyit, ráadásul rengetegszer segített felállni amikor mélyen voltam.

Az élet olyan akár a futás

- Az élet sokszor rak elénk hegyeket, amiket meg kell mászni. A futás megtanított, hogy az életben is csak kitartás és elhatározás kérdése nem visszafordulni, hanem összeszorított fogakkal felfutni a legmeredekebb emelkedőkön is.

Hamarosan kezdődik a TV-ben

21:25 GólkirályságMagyar vígjátéksorozat (2023) (1. évad 4. rész)
21:20 HazatalálszSorozat (2022) (2. évad 9. rész)
23:25 VérmesékAmerikai-francia thriller (2013)
22:00 NyomtalanulAmerikai krimisorozat (2004) (3. évad 1. rész)
22:00 Libabőr 2 – Hullajó HalloweenAusztrál-amerikai családi kalandfilm (2018)
23:20 ÍtéletnapAmerikai akció film (1999)
21:45 West Side StoryAmerikai romantikus film (ismétlés) (2021)
00:25 Amerikai piteAmerikai vígjáték (1999)
22:05 Vespa - Az olasz álomÉletrajzi film (2019)
Település kiválasztása
Település adatok betöltése folyamatban...
Település:
Mentés
 
Mégsem