Menü betöltése...
»Utazás»JeDee utazási blogja»Aalsmeer (Nederland, Aalsmeer)
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

JeDee utazási blogja
151  0  0

Hollandia

Aalsmeer (Nederland, Aalsmeer)

1431 ED Aalsmeer, Zijdstraat 30a.

2011. április 24. vasárnap 21:27
 52°16'08,301"N   52,268833
  4°44'48,618"E    4,746699

232  12  0  4,5  2

Aalsmeer város Hollandia nyugati részén, Noordholland tartományban, Amszterdamtól 13 km-re délnyugatra, a Ring-csatorna és a Westeinder-tó partján fekszik.

Aalsmeer első hivatalos említése – Alsmar néven - egy 1133-ból származó oklevélben olvasható, amelyben a Rijnsburgi Apátságnak adományozzák a területet. Amikor 1199-ben VII.Diederik van Kleef megerősítette ezt a birtokviszonyt, a terület még sűrű éger és fűz erdőkből állt.

A környéken nagy területeken termelték ki a tőzeget, aminek következtében számtalan kisebb-nagyobb tó alakult ki, mint Oosteinderpoel, Schinkelpoel, Stommeer, Hornmeer, Legmeer, valamint a Westeinderplassen. A mezőgazdasági területek csökkenése és a vízzel borított területek növekedése a halászat felé fordította Aalsmeer lakóit, a megmaradt földeken pedig intenzív erdőművelés folyt.

A száraz (művelhető )föld hiánya szükségessé tette a tavak feltöltését - Stommeer 1650-ben, Hornmeer 1674-ben, 1852-ben a nagy Haarlem-tó, ezt követően Schinkelpoel, Oosteinderpoel, és Legmeer – így alakult ki a mélyföld, azaz a polder. A tőzeg kitermelése megszűnik és víz hiányában a halászat jelentősége is csökkent. A növénytermesztés - különösen az eper termesztése, amely 1850 és 1885 között volt a csúcspontján – került előtérbe. Aalsmeer zászlaja is ezt szimbolizálja: piros (gyümölcs), zöld (levél), és fekete (föld).

1880 körül kezdődött a virágtermesztés, az első üvegházakban rózsákat neveltek, kocsmákban és kávéházakban cserélgették.

1912-ben két aukciós vállalkozás jött létre: Centrale Aalsmeerse Veiling (Aalsmeeri Központi aukció) a város központjában és Bloemenlust, Aalsmeer keleti részén.

1968-ban a két aukciós vállalkozás egyesült, és megalakult a Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer (Aalsmeeri Egyesült Virágaukció). 1972-ben épült egy új, nagy aukciós központ dél-aalsmeerben, amit 1999-ben kibővítettek, és FloraHolland néven folytatják a tevékenységet, hat helyszínen és szövetkezeti formában. A hatezer termesztő-tulajdonos választja meg az igazgatóságot, s dönt a stratégiáról. (A dísznövény-termesztés a mezőgazdasági termelés értékének 27 százalékát teszi ki, kertészetek ezrei ontják a virágokat, sőt külföldről is érkezik rózsa, liliom és sok egyéb egzotikus növény, például Kenyából, Etiópiából, Izraelből, Ecuadorból, Tanzániából és Spanyolországból. A kínálat húsz százaléka származik importból).

Aalsmeer a világ virágpiacának globális ármeghatározó aukciója. A FloraHolland által megforgatott napi 48 millió növényből 21 millió itt talál gazdára, igazi látványosság, mert itt még lényegében a hagyományos módon kereskednek. Persze ma már computerekkel és gépekkel.

Mára már páratlan logisztikai vállalkozássá fejlődött a virágaukció. A reptérről idejövő négysávos út felett kétemeletes zárt híd ível át, amelyben az autógyári futószalagokhoz és robotokhoz hasonló szerkezetek szállítják, szortírozzák a növényeket, osztják szét a vevők között. Tizenhat kilométernyi pályát építettek az út két oldalán elhelyezkedő épületek és raktárak összekötésére. Két műszakban 1800 ember dolgozik Aalsmeerben, az árut este fogadják a kertészetekből, ahol szabvány szerint csomagolják a virágokat, amelyek az óriási hűtőházba kerülnek. Hajnalban, hatkor kezdődik az aukció, több mint hatszáz kereskedő négy teremben, az árverési órák előtt ülve figyeli a kínálat felvonulását. A hűtőházból a targoncákon tolják be a virágokat a termekbe, és a kereskedőknek nagyon észnél kell lenniük ugyanis NÉGY MÁSODPERC jut egy-egy döntésre. Ez nagy tapasztalatot és felkészülést kíván, a kereskedőknek tudniuk kell, mit akarnak venni, mit rendeltek tőlük a virágboltok tulajdonosai, és tisztában kell lenniük, hogy a legfőbb európai exportpiacokon és persze Hollandiában mikor mit ünnepelnek, és általában mennyit költenek növényre az emberek.

Oszd meg ezt a helyszínt: Aalsmeer (Nederland, Aalsmeer)

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
23:55 RTL Híradó - Késő esti kiadásAz rtl ii esti híradója (2019)

TV2
23:50 Családi TitkokMagyar reality sorozat (ismétlés) (2013)

film+
23:30 Harcosok klubjaAmerikai akciófilm (1999)

Cool
00:00 Döglött akták: Az elfelejtett hajó eseteAmerikai krimisorozat (2009) (VII. évad 1. rész)

Viasat 3
23:40 Amerikai botrányAmerikai-angol krimi (2013)

Mozi+
01:20 PénzvonatAmerikai akcióvígjáték (1995)

RTL II
23:40 Showder KlubVidám show-műsor (2013) (X. évad 1. rész)

SuperTV2
00:20 Őrangyalok: A maják kincseOlasz akciófilm-sorozat (1997) (3. rész)

Paramount Channel
23:45 Esküvő luxusutazássalAmerikai vígjáték (2015)

Duna Televízió
00:05 Hogy volt?!: Kállay Ilonára és Kautzky Józsefre emlékezünkSzórakoztató műsor (2010)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,5
0/5
2 szavazat átlaga: 4,5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!