Menü betöltése...
»Utazás»Tündüs & zo- utazási blogja»Abū Zaby (Abu Dhabi)
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Egyesült Arab Emírségek

Abū Zaby (Abu Dhabi)

Abu Dhabi, Mubarak Bin Mohammed Street

2010. november 1. hétfő 13:23
2010. augusztus 21. szombat
 24°27'24,684"N   24,456717
 54°21'55,475"E   54,365270

745  14  0  4,5  2

Abu Dhabi (أبو ظبى) a hét emirátus közül a legnagyobb, területe 67 340 km2, mely az egész ország területének 86% -át teszi ki. Fővárosa és egyben az államszövetség fővárosa is Abu Dhabi. Egy 8 km széles és 14,5 km hosszú szigeten építették ki Abu Dhabi városát. A szigetet két híd, az al-Maqtaa híd és a Mussafah híd köti össze a szárazfölddel.

Elsősorban a fővárosra irányul minden figyelem, mert itt található az államszövetség elnökének székhelye, rezidenciája, itt vannak a kormányhivatalok, a Szövetségi Nemzetgyűlés (Parlament), valamint a külföldi diplomáciai képviseletek, nagykövetségek.

Bejelölésünk helyszíne a Magyar Nagykövetség (Hungarian Embassy), hátha egyszer valakinek szüksége lesz rá, bár inkább ne, hisz az már rosszat jelent! ,-)

Bemutatni viszont természetesen nem ezt fogjuk, hanem csak általánosságban írunk le mindent Abu Dhabi emírségről. A képek, melyeket most ide feltöltünk, csupa olyan kép lesz, amit az autóból készítettünk, csakúgy össze-vissza mindenhol a fővárosban. Amolyan utcaképek a mindennapi életről, reméljük azért tetszeni fognak! ,-)

Node, kanyarodjunk vissza, mert, ha Abu Dhabi városról beszélünk, azt is tudnunk érdemes, hogy itt működnek az országban működő főbb olajtársaságok, cégek központjai is, mivel az Abu Dhabi emirátus adja az országban kitermelt olaj 85% -át.

Ugyanakkor itt találjuk a legfontosabb kereskedelmi, üzleti társaságokat, központokat annak ellenére, hogy az emberek számára Dubai sokkal ismertebb és látogatottabb hely. Mégis szembeötlik Abu Dhabi város építészeti megjelenése, mert igazán látványos és elbűvölő hely, ahol számos mecset kupolája és minaretje emelkedik ki a csillogó-villogó, a XXI. századra jellemző modern üvegpaloták és felhőkarcolók, irodaépületek és luxusszállodák, bevásárlóközpontok árnyékában. Úgy is jellemezhetnénk, hogy két kultúrvilág érdekes találkozása a jövő fényében, amit természetesen az olajnak köszönhet.

Mindenfelé a modern építészettel és korszerű közlekedési viszonyokkal, műtárgyakkal találkozhatunk.

Ez a modern Abu Dhabi város csupán néhány évtized alatt nőtt ki a sivatagi szárazföld és a tengervíz ölelésében. Szinte ámulunk és bámulunk. Három-öt sávos autópályák és széles körutak hálózzák be a nagyvárost, elkápráztató szökőkutak és hatalmas zöld parkok jellemzik a modern városképet. Szinte nem is érezzük, hogy egy sivatagi ország fővárosában járunk, annyira élettel teli, s a fényűzés minden egyes méteren visszatükröződik.

A városközponttól nem messze húzódik az igazi mérnöki csodaalkotásnak számító Abu Dhabi Corniche, a tengerparti út, mely mintegy 10 km hosszan vezet a sziget mangroveerdői és a fehér homokos partszakaszok között.

A csodálatos épületek, üvegpaloták a legmodernebb szerkezeti kialakításúak és őrzik az arab hagyományos építészet díszítőelemeit. Még részleteiben is láthatjuk az arab formavilágot visszaköszönni a vasbetonban. Az ilyen díszletek között különösen szembetűnők a csodálatos, sokcsillagos luxusszállodák és éttermek. Szinte végig ezek ragadják meg szemünket, lekötik figyelmünket és ezek, a jövőt elénk varázsoló épületek látványa marad meg emlékezetünkben ebben az olajországban a mérhetetlen tisztasággal egyetemben, pedig innen nem messze a sivatag homokját kavarja szemünkbe a szél.

Európai ember számára, mint mi is, szokatlanul éles kontrasztot rajzol ki ez az óriási eltérés.

Nem követ majd szántóföldet az erdősáv vége és nem következik hegyes-dombos vidék az alföld után. Itt minden lapos, kietlen és forró. Ettől, ha nem is jelentősen, de eltér az Abu Dhabi emírség másik jelentős területe, az ország belsejében elterülő Keleti tartomány (Eastern Region), amelynek székhelye az ománi határ közelében fekvő Al-Ain.

A zöld oázisváros, viszonylagosan csak, de sík területen, a Jebel Hafit-hegy árnyékában terül el. Az emirátuson belül egy másik tartomány, a Nyugati tartomány (Western Region), melynek székhelye egyben az emirátus harmadik közigazgatási központja, Bida Zayed, azaz Zayed város. Ezen a területen az utóbbi években eléggé kiterjedt erdőtelepítéseket végeztek, ami különösen nagy szó a száraz, sivatagi, homokos földeken. Ezzel megváltoztatták a vidék képét. Örökzöldek millióit ültették el mintegy 100 000 hektár területen.

Ugyanakkor az ország főbb olajmezői is ebben a régióban vannak, köztük a legnagyobb olajfinomító iparral rendelkező Ruwais.

Az ország délnyugati részén terül el az Üres negyed (Empty Quarter), amelynek peremén találjuk a Liwa oázisfalvak világát.

Az Abu Dhabi emirátushoz tartozik még számos arab-öbölbeli kis sziget is, közülük nem egynek igencsak megnőtt a jelentősége az olaj révén.

Ilyenek pl.: Das, Mubarraz, Zirku.

További partközeli szigetek: Dalma, Sir Bani Yas, Marawah, Abu al-Abyadh, Saadiyat. Mivel ezekben a tartományokban, sem a szigeteken nem jártunk, ezért nem térünk ki rájuk különösebben, csak a lényeget próbáltuk elmondani nektek.

Pár szó az uralkodó családokról.

Amíg a Nabiyan család évszázadokon át Abu Dhabiban uralkodik, a Bani Yas törzsbeli Manasir család Liwa-ban, és a Dhawahir család Al-Ain -ban töltött be vezető szerepet.

A Manasirok (al-Mansour neve után) a maliki szertartást gyakorló szunnita muszlimok, míg a Dhawahirek (más néven al-Dhaheri) az Awamirek-kel együtt a szunnita hanbalirita rítust követik. Ezek egyike sem tekinthető önálló vallási irányzatnak, inkább hagyománykövetők!

Érdekes mi!? Alig bírtuk kibogozni, hogy ki kivel van és mit követ, reméljük érthetően sikerült megfogalmazni! :-)

# 430.

Oszd meg ezt a helyszínt: Abū Zaby (Abu Dhabi)

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
L.J. Shen
A jövő zenéje
22% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 119 Ft
Legszebb útvonalak
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
01:35 Ördögi csapdaAmerikai-ír thriller (2018)

TV2
01:50 Csernobil: ElválaszthatatlanokUkrán történelmi film (2013)

film+
01:50 BoszorkányvadászatAmerikai akciófilm (2011)

Cool
01:00 A pláza ásza VegasbanAmerikai akcióvígjáték (2015)

Viasat 3
01:40 Ide süss!Magyar gasztro-reality (2018) (3. évad 7. rész)

Mozi+
01:20 Elszabadult fenevadakAmerikai akció film (ismétlés) (2019)

RTL II
01:25 Amit nem akarsz tudni a szüleidrőlAmerikai vígjáték (2019)

SuperTV2
00:20 A kedvencAmerikai történelmi film (2018)

Paramount Network
01:20 Good Will HuntingAmerikai dráma (1998)

Duna Televízió
01:20 ZooSzlovák családi filmsorozat (2015) (34. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,5
0/5
2 szavazat átlaga: 4,5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!