Menü betöltése...
»Utazás»MC BUBU utazási blogja»Aquincum Polgárváros
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC BUBU utazási blogja
196  1  0

Magyarország

Aquincum Polgárváros

1031 Budapest, Szentendrei út 139.

2018. február 24. szombat 08:49
2017. március 17. péntek
 47°33'51,094"N   47,564053
 19°02'57,652"E   19,492090

2846  20  1  5  3

Budapest területe, főleg a III. kerület bővelkedik római romokban. Aquincum polgárvárosa, a Katonavárosi és a Polgárvárosi Amfiteátrum valamint fürdő jelentős Aquincumi együttest alkot. Érdemes mindet végigjárni.

A Gellért-hegyi oppidumból leköltöző eraviszkuszok és római telepesek alapították. Az Aquincum-canabae-tól északra, a hadsereg felügyelete alá tartozó területtől (territorium legionis) távolabb alakult ki.

Lakossága főleg kereskedelemből és a kézműiparból élt, a termelés javarészt a hadsereg igényei irányították. A házak kezdetben földbe mélyítettek voltak, de egyre inkább városias jelleget öltött. 122-ből származó felirat szerint a település lakóit még vicaninak, azaz a vicus (falu) lakóinak hívták.

124-ben, Hadrianus császár uralkodása idején nyerte el a városi rangot (municipium). A municipális arisztokrácia tagjai bekerülhettek a városi tanácsba (ordo decurionum). 194-ben Septimus Severus császár colonia rangra emelte Aquincumot. Ekkor már körülbelül 60 kilométer territoriummal rendelkező település a 3. század első felében élte virágkorát, lakossága ekkor 10-12 ezer fő lehetett.

Az 5. századra a polgárváros elnéptelenedett, és a lakosság vagy a canabae területére költözött, vagy a provincia belsejébe húzódott. A városfalnak 5 építési periódusa volt. A kezdeti palánkszerkezetű fal- és árokrendszert kő-fa anyagú első városfal váltotta fel Hadrianus alatt, 124 után.

A colonia rang elnyerésekor kezdődött meg a kőfal építése, ezt külső árkok vették körül. Ekkor építették fel a fal védműveit: négyzetes toronypárokkal védett kapukat és átlagosan 90 méterenként elhelyezkedő befelé ugró négyszögletes és kör alakú saroktornyokat.

A 3. században, a fal negyedik építési periódusát kitörőkapuk, tornyok építése jellemzi. Az 5. szakaszban a kettős fal közé habarcsos kőzúzalékot öntöttek, amit téglasorral egyenlítettek ki. A város lakónegyedei (insulae) egymást derékszögben metsző két főút (cardo és decumanus) mentén épültek, és a főutakra futottak a párhuzamos mellékutcák. A főutak metszéspontjában állt a forum. Járószintjét faragott kőlapokkal burkolták.

Innen látható a város podiumtemploma, ami kezdetben a Capitoliumi Trias (Iuppiter, Iuno, Minerva) majd a 3. századtól a császár kultuszának volt szentelve. Itt volt a padlófűtéses curia, ahol ülésezett a városi tanács. Itt állt a törvényhozás háza is (basilica). Ezt a komplexumot Septimius Severus idejében átépítették, a benne felállított korinthoszi oszlopot Iuppiter-Ammon feje díszíti.

Szemben volt a közfürdő (balneum), de minden negyednek volt saját fürdője is. A fürdőhelyiségekben volt illemhely (latrina), vetkőző (apodyterium), gőzfürdő (laconium), a fürdőn kívülről megközelíthető illemhely (forica), küzdőtér (palaestra). Ez alkotta a kifejezetten fürdés céljára szolgáló hideg-, langyos-, és melegvizes medencéken kívül a fürdő rendszerét. A város, a fürdők és lakóházak vízellátását az észak-déli irányú aquaeductus szolgáltatta.

A fürdő szentélyébe Fortuna Augusta és Fortuna Balnearis tiszteletére emeltek oltárokat. A medencéket alulról melegítették. Kő vagy téglalapocskákból rakott oszlopok tartották, ezeket lekenték meszes habarcs keverékéből álló, nagy szilárdságúvá váló masszával (terrazzo-padló).

A falakba is raktak kis csöveket (tubulus), így a padló alatt a fűtőtérből a praefurniumokon keresztül a hypocaustumban szétáradó forró levegő a termeket oldalról is fűthetővé tette. A forumtól keletre haladó észak-déli irányú - és kocsikerék nyomokat megőrző - út, ami a romterület korábbi bejáratához vezet, és a kelet-nyugati irányú főút által határolt területen volt az iparosnegyed. A negyed házai átlagosan 15x17 méteresek voltak. Az utcai fronton portikusz illetve üzlethelyiség, a hátsó részen műhely, raktár és lakóhelyiség helyezkedett el. A házakat keskeny sikátorok választották el. Házai kőből, vagy kőalapra rakott vályogból épültek. Általában 3-4 szobás, középfolyosós épületek voltak, gyakran pincével.

A gazdagabb polgárok házában padló- és falfűtésrendszerek is voltak. A lakóházakhoz vízvezeték és szennyvízelvezetés is csatlakozott. A 2. században megjelent a házakon az ablaküveg, ezért aquincumban síküvegkészítő műhely működött. Ismert a keleti városrészben álló sokszög-alaprajzú Venus-templom, a Mithras- és Nemesis-szentély. A keresztény vallás terjedésével megjelent a basilica, amihez keresztelőmedence (baptisterium) tartozott. A közfürdőtől délre volt a polgárváros bevásárlóközpontja és húspiaca (macellum). Ez egy peristyliumos elrendezésű négyszögletes udvar volt, amit több üzletsor (tabernae) övezett. A bejáratnál volt a piac szentélye, amiben Minerva domborműve állt. Az udvar közepén egy féloszlopokkal tagolt kör alakú épület állt (pseudomonopteros), aminek a rendeltetése nem egyértelmű. A kereskedelmet nem csak a piacon űzték. Egy főutca menti üzlethelyiségből került elő egy Corinthus nevű pénzváltó (mummularius) felirata. Volt egy kettős fürdője, aminek szimmetrikusan épített fürdőhelyiségei voltak külön a férfiak és külön a nők számára. Közelében volt egy nagy, díszes épület, amit az ifjúság testülete (collegium iuventutis) épületeként szoktak emlegetni, melynek ma is látható a birkózójelenetet ábrázoló fürdője.

A látogatáshoz mindenképpen hozzátartozik a következő oldal is:

http://www.awilime.com/utazas/helyszin/budapest_aquincum_arena_polgarvarosi_amfiteatrum/FQ

Új videóval!

További túra - és egyéb videókért iratkozz fel YOUTUBE csatornámon: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Aquincum Polgárváros
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Aquincum Polgárváros

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Böcskei Balázs, Bezsenyi Tamás
A szocializmus bűnbarlangjai
22% kedvezmény!3 800 Ft helyett: 2 964 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
03:15 Amerika legviccesebb videóiAmerikai vígjátéksorozat (2005) (16. évad 9. rész)

TV2
03:45 Tények esteHírműsor sorozat (2021) (145. rész)

film+
03:20 Pokoli paradicsomAmerikai thriller (2016)

Cool
03:00 Gyilkos elmék: ... és démonokAmerikai–kanadai krimisorozat (2013) (9. évad 24. rész)

Viasat 3
03:20 Szívek szállodájaAmerikai filmsorozat (2004) (5. évad 5. rész)

Mozi+
03:30 Exodus: Istenek és királyokAngol, amerikai, spanyol akció film (ismétlés) (2014)

RTL II
03:30 A Madagaszkár pingvinjei: Az állandó x-faktor; A szerelem fájAmerikai animációs filmsorozat (2008) (2. évad 18. rész)

SuperTV2
02:55 Családi titkokMagyar reality sorozat (ismétlés) (2013) (1. évad 105. rész)

Paramount Network
06:15 Luis és a ZűrlényekNémet animation (2018)

Duna Televízió
06:00 Híradó(ismétlés)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
3 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!