Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Olaszország

Assisi

06081 Assisi, Piazza Inferiore di San Francesco

2010. május 26. szerda 10:32
2009. augusztus 19. szerda
 43°04'30,106"N   43,748910
 12°36'20,115"E   12,605449

809  20  0  5  2

Assisi - Reggio Umbria

Ez a gyönyörű középkori város, muskátlis utcáival, szökőkutas tereivel Szent Ferenc (kb. 1181-1226) hagyatékának méltó örököse. A szent nyughelye is, mint a többi más ház, látnivaló, turistalátványosság súlyos károkat szenvedett 1997.szeptember 26.-án, amikor földrengés rázta meg a várost. A helyreállítást viszonylag hamar, mintegy két év alatt befejezték, legalábbis ami a bazilikát illeti. A város több pontján még ma is daruk állnak, több épületet is fólia fed be, de a változás, a fejlődés szemmel látható. Amikor zo- először járt itt 2001-ben, akkor például még sáros, szinte járhatatlan úton kellett felmenni a Rocca Maggiore -ba, (a várba a város felett). Most pedig alig találta meg a felvezető utat, mert annyira szépen felújították az utcákat. Vadonatúj térköveket kaptak, lépcsőket alakítottak ki, ügyelve a mozgáskorlátozottakra is. Parkolni persze ugyanúgy nem lehet, szinte minden parkoló tele van és tulajdonképpen nem is ajánljuk, mert az áraik igen magasak. Magasak ahhoz képest, hogy a város bejárására nem elég pár óra, hanem igenis szentelni kell rá egy egész napot, de a nap végén rájöttök majd, hogy kevés az egy nap is. Nem is azért, mert annyira sok a látnivaló, hanem azért, mert a város egy hegyre épült és a sok kis utcán való fel-le sétálás nagyon kifárasztja az embert.

Mi kb. 11 óra magasságában értük el a várost, de attól függetlenül, hogy Tündüs jó fizikai állapotnak örvend, délután 4-kor már azt mondta a Citadella felé haladva felfelé, hogy nem megyek tovább, le kell ülnöm. :( Szóval, csak lassan, de biztosan haladjunk és ha van rá időnk, akkor szánjunk rá két napot. ,) Ami pedig a parkolást illeti...az SS147-es úton haladva, a Viale Vittorio Emanuele II -ről, a nagy parkoló mellett forduljatok be a kis híd alá, követve a H betűs kórház táblát... a Viale Valentin Muller felé. A kórházzal szemben óriási, ingyenes parkolót találtok, ami igaz kicsit messze van a várostól és sokat kell gyalogolni, de meglátjátok megéri majd, mert az Oasi del Sacro Cuore -re visszaérve (a nagy parkoló, ahol befordultatok a kis híd alá) majd mozgólépcsővel mehettek fel a városba. ,) A parkoló nem őrzött, de annyira biztonságos, hogy elfelejtettük bezárni a kocsit és több, mint 8 órán keresztül állt ott anélkül, hogy bárki is hozzányúlt volna. :S Ha a műholdas képet nézitek, akkor ez a parkoló a jobb alsó sarokban van, San Damiano, o-betűje fölött.

Bejelölésünk helyszíne a Basilica di San Francesco.

Szent Ferenc halála után két évvel, 1228-ban kezdték el építeni a templomot. A templom harangtornya, a campanile, 1239-re készült el. A következő évszázadban a felső és a szent nyughelyéül szolgáló alsó templomot a kor legnagyobb festői, többek között Cimabue, Simone Martini, Pietro Lorenzetti és Giotto díszítették.

A 13.században épült felső templom szárnyaló gótikus ívei Szent Ferenc égi dicsőségét jelképezték és példaként álltak a későbbi ferences templomok előtt. A homlokzat és a rózsaablak a korai olasz gótika remekművei. Az alsó templomot számos oldalkápolnával bővítették ki a 13. században, hogy elegendő helyet biztosítsanak a sok zarándoknak. Az alsó templom alatt találjuk a kriptát, ahol Szent Ferenc koporsóját helyezték el. Giotto freskósorozata, Szent Ferenc élete a legismertebbek közé tartozik egész Olaszországban! Szent Ferenc extázisa a szent életének jeleneteit megörökítő sorozat (kb.1290-1295) 26 táblájának egyike. A freskósorozat fölött római művészek megkopott festményei láthatók. Cimabue Szent Ferencről készült festménye (1280 körül) kitűnően ábrázolja a szegénységet, szüzességet és engedelmességet hirdető, nagy tiszteletben álló szent alázatosságát. Pietro Lorenzetti merészen megkomponált freskója, a Levétel a keresztről (1323), megcsavarodott testtel ábrázolja Krisztust, egy csonka kereszt előtt.

A bazilika a kereszténység egyik legjelentősebb szentélye és egész évben zarándokok ezrei keresik fel.

# 362.

Oszd meg ezt a helyszínt: Assisi

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Ablonczy Balázs
Ismeretlen Trianon
22% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 119 Ft
Legszebb útvonalak
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
09:05 Asztro Klub(2020)

TV2
08:45 MOKKACINOMagazinműsor (2020)

film+
09:25 HolnapoliszAmerikai akciófilm (2015)

Cool
08:30 CSI: New York-i helyszínelők: Elveszett lányokAmerikai krimisorozat (2008) (5. évad 14. rész)

Viasat 3
08:25 JóbarátokAmerikai vígjátéksorozat (1999) (6. évad 14. rész)

Mozi+
09:20 EverestAmerikai-izlandi-angol filmdráma (ismétlés) (2015)

RTL II
08:55 Vészhelyzet: Késő bánatAmerikai filmsorozat (2002) (9. évad 10. rész)

SuperTV2
08:20 Több mint TestŐrÉletmódmagazin (2020)

Paramount Channel
08:50 Mary és MaxAusztrál családi film (2009)

Duna Televízió
08:25 Drága doktor úr: Boldog születésnapot, Maria!Olasz vígjátéksorozat (2000) (52/4. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!