Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Bécs, Szépművészeti Múzeum, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
892  0  0

Ausztria

Bécs, Szépművészeti Múzeum, SzG3

1010 Bécs, Burgring 5.

2010. október 23. szombat 19:24
2010. május 1. szombat
 48°12'13,808"N   48,203696
 16°21'43,043"E   16,361817

618  15  0  4  1

Sziasztok, Gábor vagyok!

Idén tavasszal egy nagy hiányosságot tudtunk pótolni, most végre megnéztük a Szépművészeti Múzeumot, pedig már többször voltunk Bécsben, de legtöbbször a szokvány helyekre mentünk, mint a Schönbrunn, a Burg, stb. Nagyon nagyon érdemes ide ellátogatni, mert azon kívül, hogy szép (maga az épület és a kiállítások is), annyi híres, albumokban látható festmény található itt, hogy az egész világon kevés ilyen hely van. Ez maga a tobzódás.

A Bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum Wien) 1891. október 17-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Ma a világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik, ez a színvonal csalogat ide évente több mint 1 000 000 turistát.

I. Ferenc József 1881-ben új múzeumok alapítására szánta el magát, ekkor kezdték építeni a Bécsi Természettudományi Múzeumot és a Bécsi Szépművészeti Múzeumot. A Habsburg hódításokból származó felbecsülhetetlen értékű kincseket kívánták elhelyezni a létesítményekben. Az építési munkálatokkal a császár két neves építészt bízott meg. A német Gottfried Sempert, valamint az osztrák és egyben bécsi születésű Karl von Hasenauert, akinek a tehetségét számos épület hirdeti Ausztriában. A Szépművészeti 20 évnyi építkezést követően kezdhette meg működését. Az átadását követően Európa meghatározó múzeumává lépett elő.

Egyiptomi és Közeli-keleti gyűjtemény

Az itt található kollekció az egyik legnagyobb a világon, mindegy 12 000 tárgyat tartanak számon. A egyiptomi tárlat darabjai a korai dinasztiák időszakából származnak és közel 4 ezer évesek. A gyűjteményt négy különböző részre osztották. Egy temetkezési részre, ahol szarkofágok és múmiák láthatóak. A másik három terem az egyiptomi történelemmel, írástudománnyal valamint művészettel, elsődlegesen szobrokkal foglalkozik. Láthatunk korabeli tárgyakat is, többek között ruhákat vagy éppen kozmetikai cikkeket. A múzeum Közel-keleti gyűjteménye is meghatározó, melynek jelentős része Mezopotámiából származik.

Ókori görög és római gyűjtemény

A tárlat 2500 állandó kiállítási tárggyal rendelkezik. A részleg gerincét a történelemkönyvekből jól ismert görög vázák, római szobrok, valamint ezen korokból származó ékszerek alkotják. Itt találhatjuk a nagyszentmiklósi kincs jelentős darabjait is, melyek a mai Románia területén kerültek elő. Ebbe a gyűjteménybe tartozik a 23 edényből álló avar étkészlet is, melyet feltehetőleg a frank vagy a bolgár támadás idején ásták el. Ezek a gazdagon díszített korsók, kelyhek, tálkák valamint ivóedények némelyikén rovásírást és görög feliratokat is találhatunk.

Galéria

Az intézmény jelenlegi gyűjteménye a Habsburg hódítások során megszerzett rendkívül értékes tárgyakból alakult. Ma már a világ egyik legmeghatározóbb műgyűjteménye. A kiállítás két részre különíthető el, így a tárlat egyik része németalföldi festők művét őrzi, míg a másik részében déli alkotók képeit láthatjuk. A galériában láthatunk 16. századi velencei festményeket (Tiziano, Veronese, Tintoretto), 17. századi flamand alkotásokat (Peter Paul Rubens, Sir Anthony Van Dyck), korai holland műveket (Jan van Eyck, Rogier van der Weyden) és német reneszánsz alkotásokat (Albrecht Dürer, Lucas Cranach), de itt tekinthetjük meg Pieter Bruegel több kiemelkedő munkáját is. A sétánk során láthatjuk Vermeer, Rembrandt, Raffaello, Caravaggio, Velázquez és az olasz Baroque remekműveit is. A termekben kényelmes kanapék biztosítják számunkra a képekben való gyönyörködést.

Szobor és dekoratív művészetek gyűjteménye

Itt elsősorban reneszánsz és barokk alkotásokat láthatunk, de akadnak egészen különös tárgyak is. Ugyanis a hercegek és királyok egzotikus és ritka anyagokat gyűjtöttek, amelyeknek gyakran tulajdonítottak természetfeletti hatalmat, mint például drágaköveknek, strucctojásoknak, koralloknak vagy éppen cápafogaknak. Az ilyen típusú gyűjtemények érdekes tárgyairól készültek ezek a különleges műalkotások, melyek így egyedülállónak tekinthetőek a világban.

Érmegyűjtemény

Ez az öt legnagyobb és legfontosabb érmegyűjtemény közül az egyik a világban. A három teremben mindegy 700 000 tárgy tekinthető meg. Az érmék mellett láthatunk papírpénzeket és medalionokat egyaránt. Az első helyiségben főként érméket láthatunk, valamint megismerkedhetünk az érmegyártás történetével. A második teremben papírpénzek várják a turistákat, míg a harmadikban egy különleges kiállítás tekinthető meg.

Nekem a németalföldi részleg tetszett a legjobban.

Ami viszont igen érdekes, hogy minden további nélkül fényképezhettük a leghíresebb festményt is, egyedül vakut nem volt szabad használni (szerintem itthon talán sehol nem lehet múzeumban fényképezni).

A kávézója a világ egyik legszebb ilyen létesítménye.

Egy jó tanács: nem szabad felszíni parkolót keresni a környéken (igen kevés szabad hely van, a parkolási rend igen bonyolult - talán ez volt az egyetlen, ami Bécsben nem tetszett - hanem le kell menni a mélygarázsba és ott parkolni (nem olcsó!)).

Oszd meg ezt a helyszínt: Bécs, Szépművészeti Múzeum, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Rózsás János
Gulag lexikon
23% kedvezmény!3 960 Ft helyett: 3 049 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
09:05 Asztro Klub(2020)

TV2
06:55 MOKKAMagazinműsor (2020)

film+
06:50 Egy rendőrkutya kalandjai: karácsonyi történetAmerikai családi film (2013)

Cool
07:30 CSI: Miami helyszínelők: VércukorAmerikai krimisorozat (2010) (9. évad 9. rész)

Viasat 3
07:00 JóbarátokAmerikai vígjátéksorozat (1994) (1. évad 9. rész)

Mozi+
07:20 Tök állatAmerikai vígjáték (ismétlés) (2001)

RTL II
07:00 Shaun, a bárányAngol animációs kalandvígjáték-sorozat (2007) (2. évad 30-35. rész)

SuperTV2
06:55 Hal a tortánVendégváró valóság-show (ismétlés) (2013)

Paramount Channel
07:55 SorsjegyesekAmerikai vígjáték (1994)

Duna Televízió
06:40 KenóJáték
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4
0/5
1 szavazat: 4 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!