Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Séta Monastir-ban

Bourguiba mecset
4

A Bourguiba mecset a Séta Monastir-ban elnevezésű útvonal negyedik helyszíne.

Tunézia

Bourguiba mecset

Monastir, L' Independence

2013. július 25. csütörtök 17:07
2012. július 18. szerda 16:00
 35°46'29,429"N   35,774703
 10°49'51,012"E   10,830697

764  8  0  4  1

A mecsetet 1963-ban emelték, természetesen Bourguiba tiszteletére, Taieb Bouzguenda építész tervei alapján, akit a fővárosban, Tuniszban található Hammouda pasa mecset ihletett a tervek elkészítésekor.

Az ima-terem befogadóképessége eléri az 1000 hívő számát. Az épület rózsaszín márványból épült, kicsit megdöbbentően hat, de pazarul fest, az biztos.

Kérdés, hogy a történelem későbbi eseményeinek tudatában felépítették volna-e ezt a mecsetet a tiszteletére!? Nem tudjuk, de azt gondoljuk, hogy igen. ...és nemcsak itt vannak terek, utcák és épületek elnevezve róla, hanem Tunézia összes városában.

Ugyanakkor a bukásának a napját is felfedezhetjük utcák neveiben, az egész ország területén. 1964-ben államosította a földeket, magyarul átadta a hozzá közel álló cégek tulajdonába. 25%-kal leértékeltette a dínárt, csökkentette az alapkamatot. Az államosított földek miatti tiltakozásukra válaszolva, egyszerűen betiltotta a kisgazda pártot, aminek következményeképpen senki sem védte meg az önálló gazdálkodásra törekvő embereket a kifosztásuk és az újabb adók kivetése alól.

1967. március 14.-én kapott egy szívrohamot, ami egy lehetőség volt a nép számára, hogy a hatalomból eltávolítsa. Június 5.-én tört ki az általuk úgynevezett Hatnapos háború. Kifosztott és felgyújtott épületek, több halott, tucatnyi sebesült. A lázadókra kimért ítélet: teljes vagyon és a földjük elkobzása. Így sikerült az összes földre rátennie a kezét, s olyanoknak adni, akik azt megérdemelték. Ez lett Tunézia új földtörvénye.

1974 januárjában találkozik Líbia akkori vezetőjével, Muammar Kadhafi-val. Megállapodnak egy új, Iszlám Arab Köztársaság létrehozásáról, melynek egy a zászlaja, egy az alkotmánya, egy a hadserege, egy az elnöke és ugyanaz a döntéshozó, bírói és végrehajtó testülete. Bíznak benne, hogy Marokkó, Algéria és Mauritánia is csatlakozik ehhez az új únióhoz és az Észak-Afrikai népek függetlenségének reményében népszavazást írnak ki. Ezek az államok azonban bírálják ezt a döntést, mivel a saját alkotmányukhoz képest, ezt alkotmányellenesnek tartják, ezért Bourguiba nemes egyszerűséggel módosítja az alkotmányt, saját kénye-kedve szerint (há nehogymá ne nekem legyen igazam címszóval).

1978 január 26. fekete csütörtök néven íródott be Tunézia történelmébe. A fojtogató társadalmi és politikai válságot 4 évig bírták elviselni az emberek. Több ezer tüntető vonult az utcákra Tuniszban, felgyújtották a kormányzati épületeket, Bourguiba pedig kivezényelte a hadsereget az utcákra. Legalább 200 halott, 1000 sebesült. Kihirdette a szükségállapotot és közel három hónapig kijárási tilalom volt érvényben. Az ezt követő időszakban több új párt is alakul, új miniszterelnökö(ke)t választanak és az elnököt továbbra sem szeretik (de legalább nem keveredik plágium-botrányba).

1987. november hatodikájának éjszakáján, több orvos is igazolja (köztük olyan is, aki ott sem volt, sőt két éve nem is látta), hogy az elnök mentálisan már nem képes ellátni a feladatát, magyarul megtébolyodott. Más források szerint, azonban ez egy előre kitervelt puccs volt, ami javarészt az olasz titkosszolgálatoknak volt köszönhető.

1984-ben ugyanis Bettino Craxi, az olasz miniszterelnök Algériában tett látogatást, ahol az algériaiak aggódtak a növekvő tunéziai destabilizáció miatt, s persze legfőképp amiatt a földgáz vezeték miatt, ami tunézián keresztül vezetett Algériából Szicíliába. Craxival közölték, hogy az algír hadsereg készen áll betörni Tunézia azon területére, ahol a földgázvezeték halad. Ezek után ült össze az olasz és francia nemzetbiztonság (titkosszolgálat), egy tanácskozásra, amit a franciák azonban hamar megszakítottak, tegyük hozzá eléggé arrogánsan, miszerint az olaszoknak semmi közük Tunéziához, mivel az korábban a Francia birodalom része volt. Tegyük hozzá még, hogy a franciák, már korábban megszüntettek mindenféle anyagi juttatást Tunéziának, amikor a földeket államosították, még 1964.május 2.-án. Tehát, miután a franciák elutasították az olaszokat, már csak ez az egy orvosi lehetőségük maradt arra, hogy Bourguibát csendben eltávolítsák hatalmából, ami sikerült is. Így került Ben Ali ezredes hatalomra. Hogy Bourguibát követői még véletlenül se tudják hatalmába visszaállítani, házi őrizetbe helyezték, Tunisz közelében.

1988-ban tért vissza Monastirba, egy orvosi csapat kíséretében. Ekkor már igen beteg volt, testileg és szellemileg is teljesen leépült, mégis legbelül harcolt a betegségekkel, egészen 2000. április 6.-án bekövetkezett haláláig. Ben Ali miniszterelnök 7 napos nemzeti gyászt rendelt el. Temetésére április 8.-án került sor. Itt a mecsetben tartottak egy rövid megemlékezést, majd ezt követően vitték át a mauzóleumba, végső nyughelyére. A temetésen a kor legnagyobb európai és arab politikusai vettek részt, mint pl. a francia elnök, Jacques Chirac, az algériai elnök Abdelaziz Bouteflika, a palesztin Jasszer Arafat és az egyiptomi Hoszni Mubarak.

A történelemből legyen ennyi elég, már zsong a fejünk tőle. Az újkori történelmüket remélhetőleg már mindenki ismeri, legalább a tv hírcsatornáin keresztül.

A város több pontján találkozhatunk Bourguiba szobrával, de a mecset és a Ribat közötti kellemes kis parkban megtalálhatjuk a mell-szobrát, nomeg egy érdekes állatot is, melynek származását és kilétét nem sikerült megfejtenünk. :-)

# 506.

u.i.: Az első nagy képen, ha rákattintotok, a háttérben felfigyelhettek egy óriási feliratra: Yasmin Shopping Center. Ide érdemes lesz betérni, egyrészt azért, mert több emeletes, másrészt azért mert légkondícionált, harmadrészt pedig azért, mert ki vannak írva az árak. Ezen jól meglepődtünk mi is, de miután kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az árak nem dollárban, sem pedig euróban vannak feltüntetve, hanem dínárban, így jól felvásároltuk a fél boltot.

Érdemes a környékbeli boltocskákba is betérni, ahol kézzel varrt tunéziai ruhákba öltözhetünk be (lásd az utolsó képet), persze fizetéskor komoly alkuba kell bocsátkozni! ,-)

Oszd meg ezt a helyszínt: Bourguiba mecset

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Háy János
A cégvezető
21% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 159 Ft
Legszebb útvonalak
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
09:00 TeleshopSpeciális (2023)

TV2
08:45 MokkacinoMagyar reggeli magazin műsor (2023) (23. rész)

film+
09:00 A kegyelem áraAmerikai film (2019)

Cool
08:30 Szívek szállodája: Kalapács és fátyolAmerikai vígjátéksorozat (2001) (2. évad 2. rész)

Viasat 3
07:35 Két pasi - meg egy kicsiAmerikai vígjátéksorozat (2008) (6. évad 21. rész)

Mozi+
09:20 Szemfényvesztők 2.Amerikai akció film (2016)

SuperTV2
08:35 Több mint TestŐrMagyar életmód magazin (1992) (18. rész)

Paramount Network
08:25 RohamjárőrökAngol reality (2019) (16. évad 6. rész)

Duna Televízió
07:40 Mesterember: Útburkolatjel-festő(ismétlés) (2021)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4
0/5
1 szavazat: 4 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!