Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Budapest, a Táncsics börtön, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
902  0  0

Magyarország

Budapest, a Táncsics börtön, SzG3

1015 Budapest, Gimnázium utca

2014. október 7. kedd 11:05
2014. október 6. hétfő
 47°30'14,489"N   47,503886
 19°02'00,826"E   19,334240

784  11  0  4  2

Sziasztok, Gábor vagyok!

Miután az amerikaiak visszaadták a volt Táncsics börtön épületét, október 6. alkalmából 2 napig meg lehetett tekinteni. Ezt az alkalmat én is megragadtam és hétfőn meglátogattam a helyet. Nagy tömeg volt, ami igen jelentős érdeklődést jelentett. Én szokás szerint kritikusan viszonyulok minden meglátogatott helyhez és több szempontból szoktam azokat értékelni (lehet, hogy ez nem mindenkinek tetszik, de ez van).

Rögtön az elején azért le kell szögezni, jó hogy visszakerült magyar tulajdonba. Ez minden kétséget kizár. De.

Ha az eszmei értékek nem forintosítható részét kizárjuk, akkor szerintem az amerikaiak jártak jobban, mivel két igen értékes ingatlant kaptak a követségük mellett, amit ráadásul mi újítottunk fel. A Várban hagyott épületek belsejében semmi nem utal az 1800-as évekre, fehérre ki van festve mind (kivéve a volt börtön épületének pincéje, ami fekete), a falakon kívül vezetett vezetékek, szerintem az egész belső kialakítás a 70-es, 80-as éveket idézi. Ami modern volt, azt a amerikaiak elvitték. Felszereltek egy csomó klímát, a kertekben kosárlabda pályát, hatalmas kerti grillt, színpadot építettek, ezeket is megkaptuk, Mindebből az látszik, ha ebből valami látványosat akarunk kialakítani, akkor hatalmas pénzeket kell bele fektetni. Viszont a kilátás pazar a Parlamentre (legalább ez). Tehát aki sajnálkozik, hogy nem látta, csak picit tegye.

Azért néhány szó Táncsicsról és a börtönről (erősen leegyszerűsítve):

ad. 1., Táncsics Mihály:

Mihajlo Stancich néven született szerb (szlovák) családból, nagy szegénységben. Kezdetben a tanítói pálya vonzotta, távlati célként iskolamester szeretett volna lenni. Később jogot tanult, de ezt nem fejezte be. Ekkor kezdett az irodalom felé fordulni. Politikailag kezdetben Széchenyit támogatta, majd Kossuth híve lett. Egy államellenesnek minősített könyve miatt tartóztatták le és vitték ide. Az udvaron található börtönépület helyett a volt laktanyaépület egyik utcára nyíló szobájában tartották fogva. Ítéletig nem jutottak, mivel a márciusi ifjúság kiszabadította (sokan nem is tudták, miért kell kiszabadítani, csak a lendület vitte Őket). A 48/49-es forradalom alatt egyre jobban eltávolodott a polgári eszményektől és a parasztság felé fordult. Ezt már Kossuthék sem nézték jó szemmel, a Debrecenbe visszavonuló kormány még a lapját is betiltatta. A forradalom bukása után bujkálni kényszerült, távollétében halálra ítélték, jelképesen ki is végezték. Az 1857-es amnesztia után visszatért az illegalitásból és röplapokat gyártott. 1860-ban 15 év fegyházra ítélték tüntetés szervezéséért, de ezt is részben megúszta az 1867-es kiegyezés miatt. A parasztságról a figyelme egyre jobban a munkásság felé fordult. Mai szóhasználattal az egész élete az egyre radikálisabb nézetek, irányzatok felé fordult, de ezt a kifejezést csak az akkori viszonyokra érthetően szabad alkalmazni. Nagy szegénységben, hatalmas adósságokkal halt meg.

ad. 2., a börtön:

A volt börtön területének nagy része az Erdélyi bástya területére esik. Az utcai frontot a volt József kaszárnya alkotja. Sok eredeti elem már nem található benne. Az udvar közepén áll a volt lőporraktár, ezt alakították át börtönné, de mint fent írtam, Táncsics nem itt raboskodott. Ellenben ilyen híres rabjai is voltak e helynek: Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Czuczor Gergely, stb. Kossuth és Táncsics emléktáblája az épületen találhatóak. A II. világháború után jóvátételként került (többek között) amerikai tulajdonba, állítólag azért ez az ingatlan, mert ez volt a legjobb állapotban és e miatt ez felelt meg a legjobban az amerikaiaknak.

Most két napig volt nyitva 68 év után, annyit azért megért, hogy láthattam, de így utólag (ilyenkor mindig okosabb az ember) azért nem lett volna olyan nagy veszteség, ha véletlenül lemaradtam volna róla. De nem maradtam le!

Oszd meg ezt a helyszínt: Budapest, a Táncsics börtön, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Woody Allen
Apropó nélkül
22% kedvezmény!4 999 Ft helyett: 3 899 Ft
Legszebb útvonalak
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
20:00 Szörny Rt.Amerikai animációs kalandvígjáték (2001)

TV2
21:20 Rossz tanárAmerikai vígjáték film (2011)

film+
20:20 Fekete PárducAmerikai akciófilm (2018)

Cool
21:00 AgymanókAmerikai animációs vígjáték (2015)

Viasat 3
21:00 A Gyűrűk Ura - A két toronyAmerikai-új-zélandi-német fantasztikus kalandfilm (2002)

Mozi+
21:00 Támadás a Fehér Ház ellenAmerikai akció film (2013)

RTL II
20:00 Showder Klub - best of: Aranyosi Péter 4.Vidám show-műsor (2017) (12. rész)

SuperTV2
21:00 Coming OutMagyar vígjáték film (2013)

Paramount Network
21:00 BosszúállókAmerikai akciófilm (2012)

Duna Televízió
21:35 A postás mindig kétszer csengetAngol játékfilm (1981)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4
0/5
2 szavazat átlaga: 4
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!