Menü betöltése...
»Utazás»bbonyar utazási blogja»Debreceni virágkarnevál
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

bbonyar utazási blogja
97  0  0

Magyarország

Debreceni virágkarnevál

4027 Debrecen, Egyetem sugárút 45.

2009. november 28. szombat 13:43
2009. augusztus 20. csütörtök
 47°32'40,112"N   47,544336
 21°37'18,832"E   21,621759

206  26  0  5  1

Idén volt szerencsém megtekinteni a 40. virágkarnevált vagy félmillió emberrel együtt. Mi még időben érkeztünk meg a városba, mert utánunk pár perccel már a város jó része be volt dugulva, és persze üres parkolóhelyeket csak mérföldekre lehetett találni. A felvonulás természetesen szép volt, csak a szokásos két óra helyett négy órán át tartott az esemény. Ez még nem lett volna hatalmas baj, ha a felvonulók 3/4-e nem az utolsó másfél órába jött volna, és/vagy megtöltötték volna elegendő felvonulóval. Így számomra kicsit illúziórombolóan hatott. Utólag megtudtam, hogy eddig mindig jól megszervezték. Kár, hogy pont a jubileumra nem lett normálisan megszervezve. Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer nézze meg.

A virágkarnevál megrendezése Debrecen városában mára már hagyományos fiesztává fejlődött ki. A „Virágkarnevál” a nagy létszámú város legnépszerűbb turisztikai rendezvénye, az államalapító Szent István király megkoronázásához és az új kenyér ünnepéhez, augusztus 20-ához kötődik. Évente több százezren érkeznek a cívis városba az itt élő kétszázezer állandó lakos mellé. Az eredetileg egy napos rendezvény napjainkban már egy teljes hétig tart, különböző programokkal, koncertekkel. Ezt koronázza meg az augusztus 20-án megtartandó virágkarnevál. Az Európában egyedülállónak számító esemény minden évben ígéretes esemény, amelynek hírneve évről évre nő. A rendezvények kapcsolódnak a környékben lévő települések szokásos ünnepléseihez, és más nevezetes rendezvényekhez (pl.: a Hortobágyi hídivásárhoz).

Egyes kutatások szerint már 1905-ben volt egy látványos virágkorzó a város főutcáján, amit azért rendeztek, hogy a bevételből mentőkocsikat szerezzenek be. Előkerült egy 1900-as fénykép is, ami virágokkal feldíszített kerékpárt örökített meg. 1966 óta néhány kihagyással minden év augusztus 20-án rendezik meg. Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat. Pár év múlva jelentek meg a külföldi csoportok, először a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig mindenhonnan. A rendezvény fokozatosan egyre több látogatót hozott Debrecenbe a Virágkarneváli ünnepségekre. Minden esetben Debrecen testvérvárosai is küldenek művészeti csoportokat a nagyrendezvényre.

A karneválra már hónapokkal előbb készülnek, a kocsik díszítése pedig 2-3 héttel a rendezvény előtt elkezdődik. Hagyományosan különböző vállalkozások, cégek díszítik a kb. 15-16 kocsit, amelyekhez 3 millió szál virágot is használnak.

Az első években a díszítéshez kizárólag élővirágokat használtak. Az utóbbi években megnőtt a száraz virágok felhasználása,de így is egy-egy kocsi díszítéséhez 150-250 ezer szál élővirágot is felhasználnak, a témának megfelelően.

A virágkocsikat száraz virágok tízezreiből építik fel, melyek mindig egy témát ölelnek fel. Minden kompozíciót egy-egy speciális, erre a célra készített teherautó szállít, melyre először a téma vázát készítik el vasvázra dolgozott fából, hungarocellből és más segédanyagokból, majd ezekre erősítik a száraz- és élővirágokat. Természetesen úgy, hogy a teherautóból csak a kerék látszik ki vagy még az sem. A faragás és a lakatosmunka kezdeti folyamatai után a száraz virágokat elkezdik feltűzni már egy-két héttel a virágkarnevál előtt, ez azonban 30-40 emberes feladat. Végül a vágott virágokra kerítenek a sort, amelyeknek a frissessége csak úgy garantált, ha közvetlenül a felvonulás előtt, azaz 19-én éjszaka tűzik fel őket. A kocsiknak augusztus 20-án, reggel 6 órakor már teljes pompájukban kell díszelegniük! Minden évben hagyományosan a Szent Korona a nyitókocsi, a további kompozíciókban mindig látható valamilyen mesebeli téma, és általában valamilyen aktuális témát jelenítenek meg.

A hagyományos felvonulás reggel nyolc órakor kezdődik. Nagyállomástól indul a menet, végighalad a Piac utcán, a Debrecen Plázánál balra fordul a Hunyadi utcára, majd a Kölcsey Központnál jobbra, végighaladnak a virágkocsik a Bethlen utcán, aztán az Egyetem sugárúton. A Debreceni Egyetem előtt jobbra fordul a felvonulás, és a Nagyerdei körúton végigvonulva egészen a Stadionig. Az útvonal teljes hossza kb. 5 km és ehhez jön a stadionbeli kb. 5-600 méteres kör megtétele. Közöttük a meghívott városi, testvérvárosi együttesek mutatják be tudásuk javát. A Nagyerdei Stadionba kb. 10 órára ér a menet. A stadionban körbevonulnak az itt jelenlévő közel húszezres nagyközönség előtt A zsűri itt osztja ki a Virágkarnevál végén a díjakat a legötletesebb kompozícióknak. A felvonulás után az érdeklődők a stadionban közelről is megcsodálhatják a virágkompozíciókat. A Virágkarnevál kocsijai és előadói este újra felvonulnak a Nagyállomástól indulva a Nagytemplomig. A menetet követően a Virágkarnevált tűzijáték és hajnalig tartó utcabál zárja.

Oszd meg ezt a helyszínt: Debreceni virágkarnevál

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Bartus László
Fesz lesz
22% kedvezmény!4 990 Ft helyett: 3 892 Ft
Legszebb útvonalak
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
05:10 Pasik!: Ernő állást keresMagyar vígjátéksorozat (2000) (2. rész)

TV2
05:00 Egy rém rendes családAmerikai filmsorozat (1987) (5. évad 19. rész)

film+
06:25 Winnetou - Apacsok földjénNémet kalandfilm (2016)

Cool
05:00 Cobra 11: Valóra vált rémálomNémet akciófilm-sorozat (2014) (19. évad 13. rész)

Viasat 3
05:00 SikersorozatAmerikai-angol vígjátéksorozat (2014) (3. évad 2. rész)

Mozi+
06:20 Időről időreAngol vígjáték (2015)

RTL II
05:00 Hagyjál főzni!Családi főzőműsor (2016) (1. évad 13. rész)

SuperTV2
05:00 Időnyomozó: A szomszéd rétje...Magyar ismeretterjesztő filmsorozat (2012) (15. rész)

Paramount Channel
06:10 Majdnem tökéletes lányAmerikai vígjáték (2012)

Duna Televízió
05:55 Hajnali gondolatok(2020)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!