Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Egyesült Arab Emírségek

Dubaj (Dubai)

Dubaj, 4 B Street 18.

2010. október 2. szombat 20:42
2010. augusztus 19. csütörtök
2010. augusztus 22. vasárnap
 25°15'12,891"N   25,253441
 55°17'38,412"E   55,293864

664  13  0  4,5  2

Ezúttal egy olyan arab országba látogattunk el, ami nagyrészt még ismeretlen az európai látogató számára, vagy inkább egyik városa, Dubai (Dubaj) révén lett híres az elmúlt évtizedekben.

Nagyon kíváncsiak voltunk erre a városra, de ugyanakkor el kell mondanunk, hogy kíváncsiságunk mértéke szinte megegyezett félelmünk mértékével is, mert kb. ugyanannyi jót olvastunk és hallottunk róla, mint amennyi rosszat.

Melyikkel is kezdjük!? Kezdjük a rosszal, hogy utána mindent megszépítsen a jó. Rossz csak azért volt, mert Ramadan idején érkeztünk a városba. Ez a következőkért rossz:

- A legtöbb üzlet zárva tart, napfelkeltétől napnyugtáig.

- Nem lehet enni, inni, dohányozni közterületen.

Arra gondoltunk, hogy ez nem lehet olyan rossz, amíg egy párbeszédnek nem lettünk véletlen fültanúi, ami a hotelünk egyik dohányzó bárjában zajlódott le. Reggeli után ültünk kényelmesen egy másik pár társaságában, amikor berontott a párocska fiú tagjának édesanyja a következőkkel:

- Gyertek gyorsan, apádat és az öcsédet letartóztatták!

- Jól van, jó poén volt, most már leülhetsz. - mondta a fiú, miután felpattant, elkomolyodott, aztán vigyorra húzta az arcát.

De aztán kiderült, hogy az apa és a kisebbik fiú, miután kijött a boltból, hát úgymond automatikusan rágyújtottak. Sajnos már a nap felkelt, így az ott álló rendőrök egyszerűen megbilincselték és rendőrautóba ültetve elvitték őket. Na most mindez az első napunkon történt, szóval gondolhatjátok, hogy mennyire be voltunk sz..va, már az első nap után. :-(

De ahogy ígértük, jöjjön a jó. Csodálatos, mesés, lenyűgöző város. Infrastruktúrája a világ városaihoz mérten messze a legjobb. Csak egy egyszerű példát említünk: Az összes buszmegálló légkondicionált. Kérdés van még? Szívesen válaszolunk! ,-)

Jöjjön egy kis ismertető, magáról a városról és az országról:

A második legfontosabb emírség (Abu-Dhabi után), ahol a Maktoum család tagjai uralkodnak, ma például a szinte kimondhatatlan nevű: Sheikh Maktoum bin Rashid al-Maktoum.

Ha Dubai nevét halljuk, azonnal az olajtermelésből fakadó jólét, a végtelen gazdagság jut eszünkbe, a hipermodern szállodák csillogó-villogó belső terei és az üvegpaloták képe vetődik elénk. Luxusvilág ez minden részletében. A kép ilyen, csak éppen eddigi, hiányos ismereteinket kell átdolgozni a valóságnak megfelelően.

A mesés gazdagság ebben nem akadályoz. Valójában az olajkincs misztifikálása túlzott, nem is kicsit. A gazdaság jövedelemtermelésének csupán 10%-a származik az olajból, a többit pedig az arabok hagyományos, nagyszerű kereskedelme teremti meg. No meg az, hogy dolgozni na azt nem(!) nem szeretnek, többnyire külföldieket alkalmaznak az ótvar, szar melókra. A dolgozó emberek többsége Indiából, Pakisztánból, Kínából, a Fülöp-szigetekről és még az isten se tudja, hogy honnan vándoroltak be ide, szóval külföldről származnak.

Arabokat tulajdonképpen csak a luxusautókban láttunk, most hadd ne soroljuk fel ezeket mind, Mercedes, Porsche, Ferrari, Lamborghini, Königsegg, Maybach, Lexus, stb... Szóval, valahogy az a tipikus kizsákmányoló társadalom. (De ez csak a mi véleményünk.)

Az idegenforgalomban, turizmusban és sportéletben, bevásárlóturizmusban is vezető helyet foglal el Dubai.

Az Arab-öböl mentén mintegy 72 km hosszan nyúlik el, a mintegy magyar megyényi területű város. Területe: 3885 négyzetkilométer. A várost 10 km hosszan építették ki egy keskeny, kanyargós folyó mentén, amely kettéosztja a várost. Dubai déli szekciója a Bur Dubai, a város hagyományos szíve, központja, centruma.

Az északi terület pedig a Creek folyó jobb partján elterülő Deira, egy zsúfolt, rendkívül forgalmas kereskedelmi központ, amelyben helyet foglalnak a kis- és nagykereskedelmi központok, üzletek, kisboltok, a szukok és a modern szállodák.

A két nagy városrészt, Dubait és Deirát az al-Makhtoum híd, az al-Garhoud híd és az al-Shindagha alagút köti össze. Mindegy, hogy merre autózunk majd, mindenhol dugó lesz, de hát a türelem a fő erényünk, ne idegesítsük magunkat fölöslegesen, élvezzük, hogy nyaralunk! ,-)

Dubai városától alig 20 percnyire találjuk az idegenforgalmi központot, a Jumeirah Beach-et. A turizmus igen kedvelt helyszínén számos, döntően befolyásoló, megnyerő és magas színvonalú szálloda, pompás strand várja az üdülni, kikapcsolódni és fürödni vágyó embereket. Ilyen pl. a Burj al-Arab, amire majd később térünk ki. ,-)

EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK

Az ázsiai kontinens Arábiai félszigetén, az Arab-öböl déli partvidékén elterülő, sivatagi, arab állam viszonylag fiatal ország, csak a XX. század második felében alakult ki a brit gyarmatbirodalom felbomlása után.

Az alig több, mint 35 éves önálló állami léte alatt évszázadokat fejlődött. Az ország keleti része az Arab-tengerre, az Ománi-öbölre nyílik, ahol az Ománi Szultánsággal határos, míg délen a Szaúd-Arábiai Királysággal, nyugaton egy kis sávban pedig Katarral. Kevesen tudják, hogy az ország nem egyenlő Dubai-val, mert 7 emírség szövetségéből áll: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaiwain, Ras al-Khaimah és Fujairah. Jóllehet ebből valóban csak Dubai ismert és a Forma-1 rajongóinak, avagy az NGC csatorna rendszeres nézőinek Abu Dhabi is. A többi emírséget, városait és falvait sosem említik a könyvek, de a híradásokban sem találkozunk velük. Márpedig így eléggé féloldalas az ország ismerete. De mi nem bánjuk, ti se bánjátok! ,-)

A hipermodern építészet eltakar mindent, ám az árnyékukban mégis megtaláljuk történelmi emlékeiket, az uralkodó családok egykori erődeit, palotáit, rezidenciáit, amelyek ma szinte valamennyien múzeumok.

Száraz adatok:

Az ország területe 83600 négyzetkilométer. Vannak más emberek, kik másképp számítják, szerintük csak 77700 négyzetkilométer. Lakosainak száma e tekintetben is változik, mondjuk úgy, hogy kb.: 3.500.000 fő. Államformája: Monarchia (ismerős?), az emirátusok államszövetsége, a 7 korábban említett emírségének igazgatásával, melyeknek külön uralkodói vannak. Az ország államfője, az emirátusok szövetségének elnöke, aki nem más, mint Abu Dhabi emírségének uralkodója, míg alelnöke és miniszterelnöke a Dubai emírség uralkodója. Szóval ne csodálkozzunk, hogy a többiekről nem sokat hallunk! ,-)

Bejelölésünk helyszíne a: Majestic Hotel, ahol megszálltunk.

# 415.

Oszd meg ezt a helyszínt: Dubaj (Dubai)

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Finy Petra
Bodzaszörp
21% kedvezmény!3 490 Ft helyett: 2 757 Ft
Legszebb útvonalak
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
12:35 Doktor Murphy: Az előítélet áraAmerikai filmsorozat (2021) (4. évad 9. rész)

TV2
12:50 Csapdába csalvaNémet reality sorozat (2012) (3. évad 24. rész)

film+
12:30 Spárta a köbönAmerikai vígjáték (2008)

Cool
12:50 Négy esküvő és egy temetés: Szerelem New Jersey-benAmerikai filmsorozat (2019) (1. évad 10. rész)

Viasat 3
14:50 Pán PéterAmerikai családi kalandfilm (2003)

Mozi+
14:50 HolnaputánAmerikai kaland film (ismétlés) (2004)

SuperTV2
12:40 Az élet ízeiAmerikai,indiai,arab vígjáték (ismétlés) (2014)

Paramount Network
13:00 Asterix: A varázsital titkaFrancia (2018)

Duna Televízió
12:35 Nemzeti Sporthíradó(ismétlés) (2022)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,5
0/5
2 szavazat átlaga: 4,5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!