Menü betöltése...
»Utazás»MC BUBU utazási blogja»Eltűnt Árpád-kori falu 10 - Réhely falu (Avasi rom)
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC BUBU utazási blogja
196  1  0

Magyarország

Eltűnt Árpád-kori falu 10 - Réhely falu (Avasi rom)

Szigliget, Réhely utca

2010. május 26. szerda 14:18
2010. május 22. szombat
 46°47'51,722"N   46,797561
 17°26'56,640"E   17,448927

794  4  1  5  1

Szigliget mellett található toronyrom elnevezésére az egyetlen adat a fölötte fekvő Ávorsai-rét neve lehet, mivel Avas nevű falu nem szerepel a forrásokban. Azt viszont tudjuk, hogy ez a templomrom az egykori Réhely (Révhely) falu temploma volt. A mellette futó utcát ma is Réhely utcának hívják.

A környék a rómaiak által lakott volt, ezt bizonyítják az avasi romnál talált római kori emlékek, illetve a szigligeti óvár római kori alapjai, az Öreg-hegyen ugyanis római őrtorony állott.

Az Avasi-torony rómaiak által is lakott környékén egy kisebb népesség feltehetően megérte a honfoglalás korát, majd a magyarságba beleolvadt, s azokkal keveredve ugyanazon helyen rakta le Szigliget falu alapjait. A XI-XII. században már létezett az itt lévő település. A Szigliget név első ízben egy 1121-ben kelt eredeti okirat másolatában bukkan fel. Neve arra utal, hogy a mai félsziget akkor a tó vize által körül ölelt sziget volt, és a Tapolcai-medencét a Szent-György hegy lábáig víz borította. Az átkelőhely a Badacsonnyal szemközti keleti oldalon alakult ki, ahol ma a temető mellett a magányos templom tornya áll.

Ekkor még egy római épület falait használhatták a hívők. Az egykori római jelenlétet a templom falában lévő halgerinc szerűen rakott falak bizonyítják. Ilyen nincs az Árpád-kori épületeknél. A római kori alapokra ráépülő templomot vagy a pannonhalmi bencés apátság, vagy az Atyusz nemzetség építtette, utóbbiak a XII. században királyi birtokként kapták a területet. Magát a szigligeti várat is a bencések kezdték el építeni, és Réhely a XII. században a pannonhalmi bencés főapátság jobbágyfaluja volt. A templom négyszögletes szentélyű Árpád-kori falusi templom maradványa. A négyzetes alapú toronyra nyolcszögletű felső rész került, majd erre nyolcszögű kőgúlatető épült. A torony épülete az eredeti tetőzettel ma is látható. A falu népe a templom köré temetkezett, a temető nyomai ma is felfedezhetők. A templom védőszentje ismeretlen. Favus Szent Márton-hegyi apát a várral egy időben, 1260 – 1262 években fejezte be a templom és a torony építését.

Érdekes, hogy a környék hasonló korú templomaiba általában a torony alatti kapun lehetett bemenni, itt viszont nem létezett átjárhatóság a hajó, és a később épült torony között. A bejárat a hosszanti, nyugati oldalon helyezkedett el.

Az itt lakók feladata a rév üzemeltetése lehetett, akárcsak a Tihanyi-félszigeten fekvő Újlak falu lakóinak.

A Szigliget elnevezés 1260-ban is előfordul, amikor a Balaton egyik szigeteként említik: „insula, ... iuxta Balatinum”. A mai terepviszonyok is érzékeltetik, hogy a település régen szigetként emelkedett ki a környező vizes, sík területből. Az 1333 - 1334. évi pápai dézsmajegyzékek szerint a település István nevű papja 22-22 dénár tizedet fizetett, a Mindenszentek titulusú plébánia pedig nem lehetett más, mint az ősi révhelynél települt Réhely falucska temploma.

A lakosság a vár elkészülte után a nagyobb biztonságot nyújtó, az erősséghez közelebb fekvő Újfaluba költözött a XIV-XV. században. Egy 1420-as határjárás már elhagyott, lakók nélküli faluként írta le. A templomépület végleges pusztulása az 1558-as török támadásnak köszönhetően következett be.

A templomhoz köthető a kőkecske legendája. Azt tartják, hogy a templom előtt állt egy kőkecske, amelyet egy török katona bárddal kettévágott. Azt még a törökök hagyták itt, és tele volt aranypénzzel. A katona elvitte a pénzt, a gyerekek pedig szétverték a kecske maradványait. Sokan féltek korábban a környékre költözni, hiszen sok csont került elő a templom közelében a földből. Egy darabig halottasházként is használták a romot a környék emberei.

kutatását és helyreállítását 1958 - 59 -ben az Országos Műemléki Felügyelőség végezte el, Kozák Károlyrégész, Sedlmayr János és Koppány Tibor építészmérnökök közreműködésével.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Eltűnt Árpád kori vagy középkori falvaink 10 Réhely falu (Avasi rom)
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Eltűnt Árpád-kori falu 10 - Réhely falu (Avasi rom)

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Vámos Miklós
Dunapest
21% kedvezmény!4 699 Ft helyett: 3 712 Ft
Legszebb útvonalak
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
01:05 Az Év HoteleHotelshow - a legjobb szálláshelyek (2023) (153. rész)

TV2
00:25 911 L.A.: Társas magányAmerikai dráma sorozat (2021) (4. évad 2. rész)

film+
02:50 IdőhurokAusztrál akciófilm (2014)

Cool
01:00 NyomtalanulAmerikai krimisorozat (2005) (3. évad 23. rész)

Viasat 3
01:50 Doktor MurphyAmerikai drámasorozat (2019) (3. évad 10. rész)

Mozi+
01:10 Temetetlen múltAmerikai fantasy (2000)

SuperTV2
01:30 MagánnyomozókMagyar reality sorozat (2013) (1. évad 19. rész)

Paramount Network
02:20 Van Valami Furcsa és MegmagyarázhatatlanMagyar vígjáték (2014)

Duna Televízió
01:50 Agatha Raisin: Sziszifuszi szerelem –Angol bűnügyi tévéfilmsorozat (2019) (3. évad 8/6. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!