Menü betöltése...
»Utazás»Fénylánc utazási blogja»Galgahévíz, Szent András domb
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Fénylánc utazási blogja
48  0  0

Magyarország

Galgahévíz, Szent András domb

2193 Galgahévíz, Remete út

2008. december 17. szerda 21:18
2008. december 21. vasárnap
 47°36'28,050"N   47,607652
 19°32'01,556"E   19,533626

978  4  0  5  1

GALGAHÉVÍZ, SZENTANDRÁSPART

Mi itt gyújtunk tüzet. Hívj, ha csatlakozni akarsz hozzánk: 06 20 8244767

RÖVID TÖRTÉNET:

A falutól délnyugatra elhelyezkedő Szentandráspart elõször a Pesty Frigyes féle Helynévgyûjteményben szerepel

Késõbb Galgóczi K. említi a hévízi kolostor maradványait. Reiszig Ede szerint a hajdani kolostor alapfalai még látszanak.

B.Nyári Jenő 1879-ben végzett ásatást ezen a területen, de az ásatás eredményeiről feljegyzés nem maradt.

A helyi elöljáróságnak a Műemléki Bizottsághoz intézett jelentése valamivel részletesebb mint a Pesty féle, helyenként azonban szó szerint megegyezik a két jelentés. Eszerint : az épületek falai még a múlt század /1700-as évek/ végén álltak. Ezekből építtetett hg. Eszterházy Turán magtárat.

1930 körül magánásatást rendeztek a Szent András parton. Egy méter mélységen tört vonalú falrész került elő, amelynek sarkaiban csontvázat találtak. Faragott kövek is előbukkantak, de ezek eltűntek. Valószínűleg ennek a magánásatásnak a leletei kerültek be részben a Nemzeti Múzeumba.

1958-ban Patay Pál terepbejárás során középkori cserepeket gyűjtött. Kalicz Nándor a hatvani kultúra tell-telepei közt említi a Szentandráspartot, de erődítésről nem szól.

A Szentandráspart Galgahévíztől kb. 2 km-re, a Sósi patak jobb partján északnyugat- délkelet irányú dombvonulat északnyugati végén kinyúló földnyelven található. A domb három oldalról meredek, délkelet felől keskeny nyak köti össze a dombvonulat többi részével. Tszf-magassága 169,1 méter, a völgy feletti magassága kb 32 méter.

A földvár középső területét hármas sánc védi. A belső sánc körben megfigyelhető, csak nyugaton szakad meg, esetleg itt lehetett az eredeti feljáró.Ezen a részen a domboldalban igen sok tégla és kőtörmelék, patics, cserép található. A belső sánc magassága kb. 3 méter, a belső árok kb. 10 méter széles. Délkelet felől, ahol a domb keskeny nyakkal csatlakozik a dombsor folytatásához, még két sánc figyelhető meg. A középső sánc kb. 2 méter magas, az árok kb. 6 méter széles. Ez a sánc nyugat és északkelet felé csatlakozik a domb meredek részéhez. A harmadik, legkülső sánc kb. 1 méter magas, az árok kb. 6 méter széles. Ezután enyhe - turkálásokkal tagolt - lejtő húzódik az erdő, a domb folytatása felé. A harmadik sánc a legrövidebb, ez nyugaton és délkeleten szintén beleolvad a meredekbe.

A kelet - északkeleti oldalon a belső sánc terasz alakú, szélessége 15-20 méter között váltakozik, de az észak- északnyugati oldalon ismét sáncban folytatódik, melynek magassága kb. 2-3 méter, az árok szélessége 15-20 méter. A kelet-északkeleti oldalon a belső sánc, illetve terasz alatt két keskenyebb terasz indul, melyek néhány méter után - északnyugat felé haladva - beleolvadnak a meredekbe. Az észak északnyugati oldalon a belső sánc után még egy sánc látható: ennek magassága 2-3 méter, a két sánc közötti árok szélessége 8-10 méter. A második sánctól északnyugat felé viszonylag egyenes plató következik, amely a domb vége felé fokozatosan lejt a völgy felé. Ezen a területen igen sok őskori - a hatvani kultúrához található cserép található.

A belső sánc által védett területen az eredeti felszín csak igen kis felületen maradt meg : itt tégla-, kő- és habarcstörmelék, valamint XI-XIII. sz.-i cserepek találhatóak.

A földvár területén sok az újkori bolygatás, részben háborús ágyúállások, részben kincskeresők gödrei.

Jellege alapján a földvár a középkorban keletkezhetett, esetleg a korábbi - őskori - erődítés felhasználásával. Ez azonban a felszíni leletek, megfigyelések alapján nem dönthető el egyértelműen. Csak ásatás tisztázhatja az őskori és középkori települések egymáshoz való viszonyát, az erődítés korát. Mindenesetre jelenlegi állapotukban - jellegük alapján - a sáncok a középkorban épülhettek.

A fentiek szerint a Szentandrásparton megtelepedett a hatvani kultúra népe, a középkorban pedig földvár és kolostor állhatott itt.

A területet az Árpád-korban az Ákos nembeliek birtokolták. A nemzetség Pest megyei birtoklására vonatkozólag az első adatunk 1284-ből származik.

A Galga-völgyben az Ákos nemzetség Micsk ága a megye legtekintélyesebb világi nagybirtokát alakította ki.

A Pest megyei Ákosmonostort az Ákos nemzetség építhette a XII. század végén, XII. század elején.

A Szentandrásparttól kb. 5 km-re levő templomromnál 1978-ban leletmentő ásatást végeztek. A leletek alapján ez a templom valószínűleg nem azonos a monostorral, amely valószínűleg a Szentandrásparton levő földvár területén állhatott.

Mivel az Ákos nemzetség - Makkai L. feltételezése szerint - legkorábban a XII. század folyamán telepedett le a megye területén, a földvárat is csak a XII. század folyamán építhették. A monostort pedig az esetleg már elhagyott földvárban létesítették de az is elképzelhető, hogy a földvár és a monostor bizonyos ideig egyidőben létezett.

/Miklós Zsuzsa: A Gödöllői Dombvidék várai /

Oszd meg ezt a helyszínt: Galgahévíz, Szent András domb

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Bradányi Iván
Fred Astaire élete
22% kedvezmény!1 200 Ft helyett: 936 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
18:00 RTL Híradó – Esti kiadásHírműsor (2021)

TV2
18:00 TényekHírműsor (2021)

film+
17:25 Dennis, a komisz ismét pimaszAmerikai vígjáték (1998)

Cool
17:45 Isten belájkolt: Vissza a feladónakAmerikai filmsorozat (2018) (1. évad 18. rész)

Viasat 3
18:15 Black PantherAmerikai akciófilm (2018)

Mozi+
19:15 Taxi 2.Francia akcióvígjáték (2000)

RTL II
18:55 102 kiskutyaAmerikai családi vígjáték (2000)

SuperTV2
18:30 Valami AmerikaMagyar vígjáték (2001)

Paramount Network
18:00 TransformersAmerikai akciófilm (2007)

Duna Televízió
18:00 Híradó(ismétlés)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!