Menü betöltése...
»Utazás»JeDee utazási blogja»Haarlem (Nederland, Haarlem)
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

JeDee utazási blogja
151  0  0

Hollandia

Haarlem (Nederland, Haarlem)

2011 Haarlem, Gedempte Herensingel 37.

2011. április 19. kedd 21:01
 52°22'50,219"N   52,380477
  4°38'48,277"E    4,646605

547  7  0  5  2

Haarlem holland város és közigazgatási egység a Spaarne folyó mentén, Észak-Holland tartomány fővárosa, közel 200 000 lakosával az ország egyik legjelentősebb városa.

((A Haarlem név valószínűleg a „Harloheim” név eltorzulásából alakult ki. A régi holland nyelvben a „heim” szó lakóhelyet, otthon jelentett (mai formája hollandul „heem”). Az eredeti név egészében így egy homokos magaslaton (haar) elterülő erdőben (lo) lévő otthont jelentett)).

Haarlem első írásos említése a X. századból maradt fenn, amikor az utrechti Szent Márton-templom egyik írnoka felvette az egyházi tulajdonok listájára. Ebben a leltárban Haarlem 3 parasztgazdasággal szerepel. (A Spaarne folyó melletti fekvésből eredően a városkát később Spaarnestad-nak is nevezték).

A XII. században erőd épül, amely Hollandia grófjainak a székhelye lesz. A város lakói I. Vilmos gróf zászlaja alatt részt vesznek a keresztes hadjáratban. A Grote Kerk kis harangjai máig arra emlékeztetnek, hogy 1219-ben a Szentföldön a haarlemi vitézek diadalmaskodtak a pogányok fölött. A település 1245-ben kap városi jogokat II. Vilmos gróftól.

A város középkori városfalai az évszázadok során eltűntek, egyedül az Amszterdami kapu maradt meg, amely arról nevezetes, hogy a spanyol seregek félesztendős ostroma alatt azon szöktek ki a haarlemiek élelmiszerért. A város történetében ez a bizonyos ostrom a leggyászosabb időszak: 1572 decemberétől 1573. július 13-ig rohamozták don Federico de Toledo spanyol hadai a falakat, a gyűlölt Alba herceg fia volt a hadvezér. Haarlem polgárai elszántan álltak ellen, főleg azért, mert a közeli Naarden lakóinak iszonyú sorsa láttán nem is volt más választásuk . . .

A spanyolokat megviselte a kemény tél, aztán amikor a tavasz után beköszöntött a forró nyár, a pestis kezdett pusztítani az ostromlók soraiban. Haarlem mégsem bírta végig: Hallgatag Vilmosnak a flottája megsemmisült, a felmentő sereg Heemstede alatt vereséget szenvedett. Haarlem városatyái ekkor meg akarták adni magukat, negyedmillió forint váltságdíjat voltak hajlandók fizetni. De Alba herceg parancsára a spanyolok ezzel nem elégedtek meg, lemészárolták a város katonáit és a civil polgárok nagy részét is, a történetírók általában tízezerre teszik Haarlem veszteségét.

A város 1577-ben került vissza holland uralom alá és a középkor végére Hollandia egyik legjelentősebb városa lett. Az újkor kezdetén textiliparáról volt nevezetes, valamint a holland festészet haarlemi iskolájáról.

Gazdagság forrása lett a virágkertészet is, XVII. század közepén ezer és ezer (holland) forintot is fizettek egy-egy ritka szép mintájú, színű virágot adó hagymáért, királyi virágnak minősült a tulipán, főurak és gazdag polgárok valósággal versengtek a divatos virágokért. A Semper augustus elnevezésű tulipán állította fel a drágasági rekordot - tízezernél is több guldennel.

A XX. század elejére Amszterdam mellett háttérbe szorult, az évszázados gazdasági versengés a két város között a jelenlegi holland főváros javára dőlt el. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Haarlem óvárosa meg tudta őrizni műemléki jellegét, hagyományos városképét.

(1658-ben Peter Stuyvesant megalapította a „Nieuw Haarlem”, azaz „új Haarlem” elnevezésű gyarmatot Észak-Amerika keleti partvidékén. 1664-ben az angolok kezére jutott a kolónia, akik Harlemnek nevezték át. Harlem ma New York városának része, Manhattan északi részén terül el.)

Oszd meg ezt a helyszínt: Haarlem (Nederland, Haarlem)

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Vacuki Nobuhiro
Ruróni Kensin 2. - A két emberölő
10% kedvezmény!2 000 Ft helyett: 1 800 Ft
Legszebb útvonalak
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
04:00 A pampák királyaBrazil filmsorozat (1996) (21. rész)

TV2
03:00 Doc MartinAngol filmsorozat (2004) (7. évad 6. rész)

film+
03:20 Everly - Gyönyörű és veszélyesAmerikai akcióthriller (2014)

Cool
03:00 Gyilkos elmék: A vadászatAmerikai–kanadai krimisorozat (2013) (10. évad 23. rész)

Viasat 3
02:50 Szívek szállodájaAmerikai filmsorozat (2005) (6. évad 14. rész)

Mozi+
03:30 Hiába futszAmerikai akciófilm (ismétlés) (1993)

RTL II
02:30 CSI: Miami helyszínelők: Halott harangozóAmerikai krimisorozat (2011) (10. évad 8. rész)

SuperTV2
02:40 Kórházi történetekSpanyol sorozat (2015) (2. évad 22. rész)

Paramount Network
02:50 A magAmerikai akciófilm (2003)

Duna Televízió
02:30 Noé barátaiIsmeretterjesztő sorozat (2021)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!