Menü betöltése...
»Utazás»MC BUBU utazási blogja»Középkori szerzetesek 02 - Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC BUBU utazási blogja
196  1  0

Magyarország

Középkori szerzetesek 02 - Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom

8256 Salföld

2008. augusztus 12. kedd 17:18
2008. augusztus 6. szerda
 46°49'40,630"N   46,827813
 17°32'58,624"E   17,549479

695  8  1  5  1

Salföld falu határában, az erdő mélyén, csendben, a világtól elzárva éltek a pálos közösség tagjai évszázadokon keresztül. Egykori templomuk a boltozatok magasságáig megőrződött az utókor számára, a közvetlenül mellette álló kolostor az alapfalakig maradt meg. A romhoz közvetlenül a piros turistaút vezet.

Salföld a Káli-medencében található. Ezen a területen már 900 körül megjelentek a honfoglaló magyarok: a dimbes-dombos vidék Kál horka, majd Vérbulcsú nemzetségek szálláshelye volt. Később Koppány vezér földterülete volt. Az őt legyőző Szent István király Zala vármegyéhez csatolta Salföld területét, amely kezdetben három falvat foglalt magába: Ábrahám, Alsó- és Felső-Kőkút településeket. Az Árpád-házi királyok idején a községet Salkőkútnak nevezték, mert az egyik legismertebb birtokos Atyusz nemzetségbeli tagja Sal volt, akitől fennmaradt két végrendelet, 1221-ből és 1227-ből, mint hiteles írásbeli dokumentum.

A pálos az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. A tatárjárás után a remeték száma megnőtt, és a szétszórtan élő remetéket tömörítette egységes rendbe 1250 körül Boldog Özséb, aki maga is hosszú remeteéletet élt. A rend elterjedt egész Magyarországon és Közép-Európában, többek között Lengyelországban, Krakkó környékén is. A pálos rend tagjai remete-életmódot folytattak, és erdőkben, források mellett éltek, önellátók voltak. Napjaikat imával, munkával és meditációval töltötték.

A Sal családnak a környéken nagyobb birtokai voltak. Ők alapították a salföldi pálos kolostort 1263 előtt, amit Szent Mária Magdolna tiszteletére szenteltek fel. A pálosokat rengeteg legenda övezi, sokan hisznek abban, hogy nemcsak szerzetesek, hanem nagy tudású gyógyítók is voltak. A helyiek betemetett altemplomról és csontokról meséltek a történelem folyamán.

A kolostort először Pál veszprémi püspök említi „Kőkút sancte Maria Magdelene” formában egy 1263-as összeírásban. Ebben IV. Orbán pápa felhatalmazására a pálos rend első kolostorait írták össze, hogy a pápaság megállapíthassa, bejegyezhető-e a remeteség szerzetesrendként. Az összeírt hét kolostor közül csak a bakonyszentjakabi találtatott rendi működésre alkalmasnak. Valószínűleg ekkor épült az eredeti román stílusú egyhajós templom, a kerengő, barátlakások valamint néhány köréje telepített remetekunyhó. A rendet IV. Orbán pápa erősítette meg 1265-ben. Kétszáz évig éltek itt a fehér barátoknak is nevezett pálosok. Az idők folyamán többszöri fosztogatás áldozatául esett.

Az eredeti templom valószínűleg nem a pálos rend építészeti munkájának eredménye, hanem a szerzetesek egy már meglévő román kápolnát vettek birtokukba, amit később körül építéssel saját igényeik szerint kibővítettek. Az újjáépített templom már a pálos rend sajátos építési stílusának jegyeit viseli: a templomépületet keletre tájolták, ehhez a kolostor északról csatlakozik. A templom egyhajós, 21,6 m hosszú, és 7,9 m széles volt.

A kolostort később egy 1307. július 12-i oklevél említi, melyben „Barnabás fia Kelemen a veszprémi káptalan ábrahámi jobbágya saját lelki üdvéért egy szőlőt adományoz a köveskúti remeték Szt. Mária Magdalena tiszteletére szentelt egyházának”. A káptalan hozzájárult az adományhoz, amennyiben a szőlő utáni tizedet megfizetik. Ennek ismeretében érthető meg a kolostor alá épített hatalmas borospince szerepe is. 1308-ban a Pálosok Augustinus szabályait tették magukévá. A rendházhoz egy halastó is tartozott – az erről tanúskodó régi duzzasztógát nyomait a neves földrajztudós, Cholnoky Jenő fedezte fel.

A templomot csúcsíves keresztboltozat borította. Nyolcszög alakú, a nagyvázsonyi temploméhoz hasonló hálóboltozatos mennyezetű szentélye a gótikára jellemzően a hajóval körülbelül azonos szélességű, poligonálisan záródik. A hajótól egy gótikus diadalív választja el.

Az 1440-es évek első felében I. Ulászló király és Erzsébet özvegy királyné hívei között ebben a térségben kemény harcok dúltak, ekkor több más kolostorral egyetemben a salföldi is elnéptelenedett. Az uzsai pálos kolostorba így ferencesek kerültek Márton pálos főperjel hozzájárulásával, sőt közölte, szívesen átengedi a ferenceseknek a szintén elhagyott kőkúti kolostort is, de arról nincs adat, hogy valóban ferencesek költöztek-e ide. Annyi bizonyos, hogy az uzsai kolostor még 1455-ben is üresen állt, és valószínű, hogy a pártharcok lecsillapodása után a pálosok visszatértek az elhagyott kőkúti kolostorba.

1475-ben a kőkúti kolostor megújítása érdekében István bíboros búcsúengedélyt adott ki, a századfordulón pedig késő gótikus stílusban átépítették. Ekkor került hozzá a még ma is látható, hosszú szentély. Figyelmet érdemel a csúcsíves keresztboltozat és a poligonálisan záródó szentély. A templomhoz északról csatlakozik a négyszögalaprajzú kolostor. Ennek csak az 1480 körüli átépített formája ismert. A keleti kolostor-szárnyat alápincézték, templomának padlószintjét pedig a késő gótikus időben megemelték. 1487-ben a pálos rend prior-főgenerálisa a bakonyszentjakabi pálos kolostor tulajdonába engedett át egy, korábban a pálosok kezelésében lévő malmot, ahonnan a törökök hírére eltávoztak a szerzetesek. Nincs adat arra, hogy a kőkúti kolostorban élő szerzetesekkel mi történt.

Annyi bizonyos, hogy Gyöngyösi Gergely pálos generális Inventáriumában, az 1520-as években már nem szerepelt a kőkúti monostor, vagyis, ha lakták még szerzetesek, azok nem pálosok lehettek.

Amikor a 16. századi végvári harcok elérték a Balaton-felvidéket, a kolostor már elhagyott és düledező volt. A kolostor valószínűleg az 1554. november 7-i Tihanyt és Csobáncot eredménytelenül támadó török hadjárat áldozata lett, és ekkor néptelenedett el végleg. A Sal család férfi ága 1560 körül kihalt.

II. József magyar király a Pálos rendet 1783-ban feloszlatta, és vagyonukat elkobozta.

Az erősebb és jobban megépített templom jobban bírta a századokat, míg a gyengébb anyagból készült kolostor gyorsabban pusztult, és ennek a könnyebben megbontható köveit hordták el építkezésekhez, így a templom tetőtlenül is máig megmaradhatott. A megmaradt romok legnagyobb pusztulása az 1820-as évek során egy közeli juhakol építésekor következett be, ekkor a gyulakeszi Csigó család hordta el mind a templom, mind a kolostor köveit. Ez már a 20. század elején is romokban állt, ma erdészház van a helyén.

Romjainak teljes régészeti feltárása és falainak állagmegóvása 1959-ben kezdődött meg dr. Sági Károly régész vezetésével. Később 1962 és 1967 években kezdődtek nagyobb lélegzetű feltárási és restaurálási munkálatok. Az 1962-es feltárás rekonstrukciós rajzai alapján középen egy nem teljes négyszögű, kerengős udvar volt, itt állt a ma is ép nagyméretű kőkút. Az épület hálótermei alatt a borospince, a hálótermek mellett déli irányban egy nagyméretű élelmiszerpince és egy kamra, a kolostor délnyugati csücskében pedig konyha és refektórium, étkező volt.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Középkori szerzetesek 02 Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Középkori szerzetesek 02 - Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Rubik Ernő
A mi kockánk
21% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 159 Ft
Legszebb útvonalak
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Balaton körbefutás 2021
PK útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
00:10 CélirányÉletmódmagazin (2023) (4. rész)

TV2
00:00 Tények ExtraMagyar hírműsor sorozat (2023) (63. rész)

film+
23:45 Egy igazán dühös emberAngol-amerikai akciófilm (2021)

Cool
23:55 A csontember: RekviemAmerikai krimisorozat (2020) (1. évad 7. rész)

Viasat 3
00:15 A titkos ablakAmerikai thriller (2004)

Mozi+
01:15 FácángyilkosokDán krimi (2014)

SuperTV2
01:10 MagánnyomozókMagyar reality sorozat (2014) (2. évad 24. rész)

Paramount Network
02:10 GyerekjátékAmerikai horror (2019)

Duna Televízió
00:15 Odaát: KísértetvárosFantasztikus filmsorozat (2019) (15. évad 20/2. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!