Menü betöltése...
»Utazás»MC-BUBU utazási blogja»Középkori szerzetesek 02 - Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC-BUBU utazási blogja
189  1  0

Magyarország

Középkori szerzetesek 02 - Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom

8256 Salföld

2008. augusztus 12. kedd 17:18
2008. augusztus 6. szerda
 46°49'40,630"N   46,827813
 17°32'58,624"E   17,549479

188  8  1  5  1

Először 1263-ban említi oklevelében Pál veszprémi püspök. Érdemes meglátogatni, nagyon szép helyen, nagyon szép kolostorrom. A történelem van ezekben a falakban. Ha mesélni tudnának...

Maga a falu naqyon szép környezetben található, csendes, pihenni vágyóknak kiváló.

Történelem:

Ezen a területen már 900 körül megjelentek a honfoglaló magyarok. A vidék Kál Horka, majd Vérbulcsú nemzetségek szálláshelye volt. Később Koppány vezér földterülete. Az őt legyőző Szent István király Zala vármegyéhez csatolta Salföld területét, amely kezdetben három falvat foglalt magába: Ábrahám, Alsó- és Felső-Kőkút. Az Árpád-házi királyok idején Salkőkútnak nevezték, mert az egyik legismertebb birtokos Atyusz nemzetségbeli tagja Sal volt, akitől fennmaradt két végrendelet, 1221-ből és 1227-ből, mint hiteles írásbeli dokumentum.

A pálos az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. A tatárjárás után a remeték száma megnőtt, és a szétszórtan élő remetéket tömörítette egységes rendbe 1250 körül Boldog Özséb, aki maga is hosszú remeteéletet élt. A rend elterjedt egész Magyarországon és Közép-Európában, többek között Lengyelországban, Krakkó környékén is. A pálos rend tagjai remete-életmódot folytattak, és erdőkben, források mellett éltek, önellátók voltak. Napjaikat imával, munkával és meditációval töltötték.

A Sal családnak a környéken nagyobb birtokai voltak. Ők alapították a salföldi pálos kolostort 1263 előtt, amit Szent Mária Magdolna tiszteletére szenteltek fel. A pálosokat rengeteg legenda övezi, sokan hisznek abban, hogy nemcsak szerzetesek, hanem nagy tudású gyógyítók is voltak.

A kolostort először Pál veszprémi püspök említi „Kőkút sancte Maria Magdelene” formában egy 1263-as összeírásban. Ebben IV. Orbán pápa felhatalmazására a pálos rend első kolostorait írták össze, hogy a pápaság megállapíthassa, bejegyezhető-e a remeteség szerzetesrendként. Az összeírt hét kolostor közül csak a bakonyszentjakabi találtatott rendi működésre alkalmasnak. Valószínűleg ekkor épült az eredeti román stílusú egyhajós templom, a kerengő, barátlakások valamint néhány köréje telepített remetekunyhó. A rendet IV. Orbán pápa erősítette meg 1265-ben. Kétszáz évig éltek itt a fehér barátoknak is nevezett pálosok.

Az eredeti templom valószínűleg nem a pálos rend építészeti munkájának eredménye, hanem a szerzetesek egy már meglévő román kápolnát vettek birtokukba, amit később körül építéssel saját igényeik szerint kibővítettek. Az újjáépített templom már a pálos rend sajátos építési stílusának jegyeit viseli: a templomépületet keletre tájolták, ehhez a kolostor északról csatlakozik. A templom egyhajós, 21,6 m hosszú, és 7,9 m széles volt.

A kolostort később egy 1307. július 12-i oklevél említi, melyben „Barnabás fia Kelemen a veszprémi káptalan ábrahámi jobbágya saját lelki üdvéért egy szőlőt adományoz a köveskúti remeték Szt. Mária Magdalena tiszteletére szentelt egyházának”. A káptalan hozzájárult az adományhoz, amennyiben a szőlő utáni tizedet megfizetik. Ennek ismeretében érthető meg a kolostor alá épített hatalmas borospince szerepe is. 1308-ban a Pálosok Augustinus szabályait tették magukévá.

A templomot csúcsíves keresztboltozat borította. Nyolcszög alakú, a nagyvázsonyi temploméhoz hasonló hálóboltozatos mennyezetű szentélye a gótikára jellemzően a hajóval körülbelül azonos szélességű, poligonálisan záródik. A hajótól egy gótikus diadalív választja el.

Az 1440-es évek első felében I. Ulászló király és Erzsébet özvegy királyné hívei között ebben a térségben kemény harcok dúltak, ekkor több más kolostorral egyetemben a salföldi is elnéptelenedett. Az uzsai pálos kolostorba így ferencesek kerültek Márton pálos főperjel hozzájárulásával, sőt közölte, szívesen átengedi a ferenceseknek a szintén elhagyott kőkúti kolostort is, de arról nincs adat, hogy valóban ferencesek költöztek-e ide. Annyi bizonyos, hogy az uzsai kolostor még 1455-ben is üresen állt, és valószínű, hogy a pártharcok lecsillapodása után a pálosok visszatértek az elhagyott kőkúti kolostorba.

1475-ben a kőkúti kolostor megújítása érdekében István bíboros búcsúengedélyt adott ki, a századfordulón pedig késő gótikus stílusban átépítették. Ekkor került hozzá a még ma is látható, hosszú szentély. A templomhoz északról csatlakozik a négyszög alaprajzú kolostor. Ennek csak az 1480 körüli átépített formája ismert. A keleti kolostor-szárnyat alápincézték, templomának padlószintjét pedig a késő gótikus időben megemelték. 1487-ben a pálos rend prior-főgenerálisa a bakonyszentjakabi pálos kolostor tulajdonába engedett át egy, korábban a pálosok kezelésében lévő malmot, ahonnan a törökök hírére eltávoztak a szerzetesek. Nincs adat arra, hogy a kőkúti kolostorban élő szerzetesekkel mi történt.

Annyi bizonyos, hogy Gyöngyösi Gergely pálos generális Inventáriumában, az 1520-as években már nem szerepelt a kőkúti monostor, vagyis, ha lakták még szerzetesek, azok nem pálosok lehettek.

Amikor a 16. századi végvári harcok elérték a Balaton-felvidéket, a kolostor már elhagyott és düledező volt. A kolostor valószínűleg az 1554. november 7-i Tihanyt és Csobáncot eredménytelenül támadó török hadjárat áldozata lett, és ekkor néptelenedett el végleg. A Sal család férfi ága 1560 körül kihalt.

További túra - és egyéb videóért iratkozz fel YOUTUBE csatornámra: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Középkori szerzetesek 02 Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Középkori szerzetesek 02 - Salföldi Kőkúti Pálos kolostorrom

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Francine Oomen
Hogyan éljük túl a mosolyszünetet?
23% kedvezmény!1 980 Ft helyett: 1 525 Ft
Legszebb útvonalak
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
23:20 VírusAmerikai akciófilm (1995)

TV2
21:55 Rossz szomszédság 2.Amerikai-kínai vígjáték (2016)

film+
23:50 VégeredményAngol-amerikai akciófilm (2018)

Cool
21:00 Nagyfater elszabadulAmerikai vígjáték (2016)

Viasat 3
21:00 ÉrkezésAmerikai sci-fi (2016)

Mozi+
21:15 Pofázunk és végünkAmerikai akcióvígjáték (2014)

RTL II
21:00 A Showder Klub bemutatja: Bye-bye, Budapest! - Szobácsi Gergő…A show-műsor (2018) (1. rész)

SuperTV2
21:00 A VédelmezőAmerikai akció-thriller (2014)

Paramount Channel
22:00 SzuperkrokodilAmerikai kalandfilm (2007)

Duna Televízió
21:20 A paripa - Győztes születikAngol családi film (2010)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!