Menü betöltése...
»Utazás»MC BUBU utazási blogja»Középkori szerzetesek 04 - Jakab-hegyi Pálos kolostorrom, Pécs
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC BUBU utazási blogja
196  1  0

Magyarország

Középkori szerzetesek 04 - Jakab-hegyi Pálos kolostorrom, Pécs

7634 Pécs

2018. február 28. szerda 08:21
2016. október 6. csütörtök
 46°05'44,061"N   46,954330
 18°08'35,371"E   18,143019

2601  14  1  5  2

Az Árpád-korban létrejött itt egy kis falu, amelynek félköríves szentélyű, nyugati karzattal ellátott templomát, és templom körüli temetőjét sikerült feltárni. E templom Szent Jakab titulusáról nyerhette a hegy a nevét. 1225-ben Bertalan pécsi püspök itt gyűjtötte össze a Mecsekben élő remetéket, és épített számukra kolostort. A Jakab-hegyi remeték a kis falusi templomot kapták meg, és ismeretlen időpontban, feltehetőleg a mongol pusztítást követően nyugat felé meghosszabbították. Később az itteni, és a Pilisben élő remeték alapították meg Boldog Özséb vezetésével a pálos rendet.

Máig sem dőlt el a tudományos vita, hogy melyik volt a Rómából hazafelé tartó Özséb által elsőként felszentelt pálos rendház, a Jakab-hegyi vagy a klastrompusztai, így lehetséges, hogy ez a rendház lett az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok első háza. Így emlékezik meg az 1225 körül történt eseményről a rend 1472 – 1545 között élt generálisa és történetírója, Gyöngyösi Gergely pálos rendtárs, aki rendtörténeti munkájában megőrizte számunkra a kolostor alapításának történetét. „A kegyes II. András király uralkodása alatt, aki III. Béla fia és Szent Erzsébet apja volt, a Krisztusban atyánk és urunk Bertalan pécsi püspök, aki a remeteéletet különös buzgalommal szerette, személyes felügyelete mellett a patacsi birtokán levő hegy tetején Szent Jakab apostol tiszteletére kolostort épített, mivel, hogy elnéző engedelmével már úgyis sok remete gyűlt ott össze”. Ezért szomszédos földdarabokat ajándékozott a kolostor templomának, ezeknek határait és méreteit azonban kijelöletlenül hagyta.

1234 és 1252 években már oklevelek említik az ekkor már Ürög határához tartozó Szent Jakab kolostor remetéit. 1263-ban Özséb engedélyt kért és kapott a pápától a Remete Szent Pál példáját követő szerzetesrend hívei számára. A kolostor alapítólevelét birtokaival és egyéb javaival 1309-ben erősítették meg. Az első remeteközösség ma is látható épületmaradványai szabályos négyszögben elrendezett, változó magasságú, szürkés-piros tengeri homokkőből rakott, mészhabarccsal egybe forrasztott falak. 1315 és 1326 években is oklevelek említik, de 1334-ben a szerzetesek rablók zaklatásai miatt elhagyták, és a hegy lábához, Patacsra távoztak. 1369-től újra megjelenik oklevelekben a Szent Jakab-kolostor. Visszaköltöztek, de a patacsi, Szűz Máriának szentelt rendházuk is fennmaradt. 1500 körül a kis templom apszisa mögé új, poligonális záródású, támpilléres szentélyt emeltek, és a román kori apszist lebontották. Az új szentély diadalívét a román kori templom közepén helyezték el. Innen indították a kereszt- és csillagboltozati szakaszokból álló bordás boltozatot. A szentélyzáradék falában mérműves ablakokat helyeztek el, de egy reneszánsz nyíláskeret töredék is ehhez az építkezéshez köthető. A szentéllyel együtt felépítették a déli oldalon álló sekrestyét, amit egy kis torony köthetett össze a szentéllyel. A középkori kolostorépületről keveset tudunk. A barokk-kori kolostor nyugati szárnya alatt előkerült egy feltehetően középkori falcsonk, és a déli szárny alatt is vannak csekély épületmaradványok, ezeknek azonban a pontosabb korát és építészeti összefüggéseit nem ismerjük. Lehetséges, hogy középkori eredetű a kerengő délnyugati sarkánál lévő falazott kút is. Az bizonyos, hogy a középkorban nem épült ki a templom mellett szabályos kolostornégyszög.

A szerzetesek legkésőbb 1543-ban, feltételezhetően a törökök elől menekülve hagyták el rendházukat, amely a következő két évszázadban elhagyatottan romosodott. A sekrestye és a torony alapjáig elpusztult, a templom nyugati bővítésének falai ledőltek, csak az északi fal és az északnyugati sarok egy kis csonkja állhattak még. Épségben maradtak a románkori templomból megmaradt oldalfalak és a késő gótikus szentély, a boltozatával együtt.

1736-ban Fonyó Sándor nagyprépost a remeték számára helyreállíttatta az épületet. A régi falak még meglévő csonkjait felhasználva a templom nyugati részét felújították. A déli és az északi oldalra kapukat nyitottak. A déli fal alsó részén egy fülkét, felső részén pedig három nagy ablakot képeztek ki. A sekrestyét a régi alapokon újjáépítették, és mellé egy konyhát, és két szobából álló lakást is csatoltak. A déli szoba alatt kicsi, boltozott pincét alakítottak ki. Az épület nyugati homlokzata elé ablakos folyosót építettek, déli végén a pincébe és az emeletre vezető lépcsőház került. A földszinti szobákat téglából készült fiókos dongaboltozattal fedték és téglapadlóval burkolták, az ajtókat és a kisméretű, négyzetes ablakokat kőből faragott szalagkeretekkel látták el. Később a keleti szárnyhoz és a templom nyugati homlokzatához két új kolostorszárnyat csatoltak, és a templom déli oldalán zárt kerengőudvart hoztak létre. A boltozatok, padlók és nyíláskeretek a korábbiak mintájára készültek. A zöldmázas kályhaszemekből épült cserépkályhák fűtőnyílásait kőkeretekkel látták el. A déli szárnyban kapott helyet a bejárati folyosó, egyik oldalán egy cellával, a másik, nyugati oldalán nagyméretű refektóriummal, amelynek később a nyugati végét egy új konyha számára leválasztották, és a konyha mellett, a déli kerengőfolyosó folytatásában helyeztek el egy kettős árnyékszéket, amelyből kőből épült, boltozott csatorna vezette el a szennyvizet. Az árnyékszék emésztőjét a konyha szemétgyűjtőjeként is használták. Ebbe számos törött edényt, üvegeket és egyszerűbb, folyatott ólommázas edényeket, valamint ételmaradékokat szórtak. A nyugati szárnyban egy fűtetlen kamra, két cella, egy emeletre vezető lépcső és egy, a kertbe vezető átjáró folyosó kapott helyet. A szárny északi folytatásában, a templom nyugati homlokzata előtt két kicsi szobából álló lakást, valamint tágas előcsarnokot építettek. Ez utóbbiból ajtót nyitottak a templomba. Az előcsarnok északra néző ablakát később ajtóvá alakították. A kolostor főépületét kőkerítéssel vették körül, és a falai mentén nyugaton kettő, délkeleten egy kisebb házat emeltek. A kerítés nyugati oldalához egy kétfelé osztott kertet csatoltak. A kert déli részébe egy kis kőházat építettek. Kelet felől egy terasz és egy hatalmas méretű külső kert készült. A nagy kert sarkain, és oldalainak közepén kerek tornyokat emeltek, északnyugati sarkában egy elkerített kertrészt alakítottak ki, amelyhez egy boltozott pince csatlakozott a körítőfal nyugati, középső tornya mellett. Ezt a tornyot később átépítették, földszintjét beboltozták, falait megköpenyezték. Egy 19. századi rajzból tudjuk, hogy a tornyok emeletesek voltak, a körítőfalak felső részét pedig kulcslyuk alakú lőrésekkel látták el A terület közepén egy magas gáttal övezett, feltehetően középkori mesterséges tó helyezkedett el, amely bonyolult csatorna és víztároló rendszereken át biztosította a kolostor vízellátását.

1786-ban II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, ekkor a Jakab-hegyi házat elhagyták a remeték. A kolostor berendezéseit, bútorait elárverezték, és a lakatlanná vált épületek pusztulásnak indultak. 1819-ben a kolostorban rablók tanyáztak, ami miatt a helyi földesurak a kolostor tetőzetét leszedették. A terület a püspökség birtokába került, de 1828-ra teljesen lakatlanná vált. A nyílászárókat elhordták, és a falak romlásnak indultak. A templom berendezéséből egy barokk feszület a szomszédos Kővágószőlős plébániatemplomába került. Egy erdész később kibonthatta a templom romjaiból, és levitte a faluba azt a gótikus szentségfülkét, amely ma szintén a kővágószőlősi templomban van. Egy 1846-ból ránkmaradt kép szerint a kolostor falai akkor még szinte sértetlenül álltak. 80 évvel később, 1926–27-ben Gosztonyi Gyula mérte fel a romokat. Ekkor már az emeleti ablakok boltövei, a boltozatok, az emeleti válaszfalak, valamint a kerengő falai is beomlottak. Gosztonyi helyreállítási terveket készített, miszerint a lefedett kolostorban egy turistaszállót alakított volna ki. A terv nem valósult meg, és később, feltehetően a közeli erdészház építése miatt a kolostor falait nagyrészt lerombolták, és csak a földszint alsó része maradt meg a törmelék alatt.

Kárpáti Gábornak, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régészének irányításával indultak meg a régészeti feltárások és a romkonzerválási munkák, 1976-ban. Az 1978-as ásatások során sikerült néhány sírban 1225 dátumával ellátott középkori dénárt találni, így sikerült bizonyítani, hogy a kolostor alapítóinak sírjai kerültek elő, és azt is, hogy a ma látható romok az 1220-as pálos kolostorra épültek rá. 2006–2007 években újabb romkonzerválásra és hitelesítő ásatásra került sor.

További túra - és egyéb videókért iratkozz fel YOUTUBE csatornámon: https://www.youtube.com/user/MCBUBU0

Középkori szerzetesek 04 Jakab hegyi Pálos kolostorrom, Pécs
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Középkori szerzetesek 04 - Jakab-hegyi Pálos kolostorrom, Pécs

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
David C. Korten
Gyilkos vagy hummánus gazdaság?
21% kedvezmény!3 200 Ft helyett: 2 528 Ft
Legszebb útvonalak
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Balaton körbefutás 2021
PK útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
22:35 RTL Híradó - Késő esti kiadásHírműsor (2023)

TV2
22:35 Tények gazdasági különkiadásMagyar hírműsor sorozat (2023) (2. évad 13. rész)

film+
23:45 Egy igazán dühös emberAngol-amerikai akciófilm (2021)

Cool
23:00 Gyilkos elmék: SikolyAmerikai–kanadai krimisorozat (2015) (10. évad 15. rész)

Viasat 3
00:15 A titkos ablakAmerikai thriller (2004)

Mozi+
23:20 B13 - Az UltimátumFrancia krimi (2009)

SuperTV2
23:10 Rossz anyákAmerikai vígjáték (ismétlés) (2016)

Paramount Network
23:15 ViharszigetAmerikai krimi (2010)

Duna Televízió
23:30 KenóJáték (2023)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!