Menü betöltése...
»Utazás»MC BUBU utazási blogja»Középkori szerzetesek 07 - Almádi bencés Monostor
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

MC BUBU utazási blogja
196  1  0

Magyarország

Középkori szerzetesek 07 - Almádi bencés Monostor

8296 Monostorapáti

2020. március 31. kedd 10:30
 46°55'41,543"N   46,928068
 17°34'52,078"E   17,580994

369  5  1  0  0

Almád az Atyusz nemzetség korai szállásterületének középpontja. Egyik legkorábbi alapítású monostorunk, nevét Almád faluról kapta.

A Balaton-felvidék leggazdagabb főúri családjához tartozó Bánd alapította, Bencés szerzetesek számára. Tervét nem tudta megvalósítani, ezért halálos ágyán, 1115-ben úgy rendelkezett, hogy fiai építsék fel a monostort, amelynek dotálására jelentős vagyont hagyott, és fiai gondjaira bízta addig, míg a monostor elkészül. Bánd második felesége „domina Genuru”, azaz Gyönyörű asszony volt, aki ura halála után az almádi apátság birtokokkal történő felruházásában az első lépést megtette. A már épülő apátságnak egy birtokot, Válust adta lelke üdvösségére, majd Jeruzsálembe zarándokolt. A zarándoklat után hazatért, és a kolostorba vonult.

Bánd fiai, I. Atyusz és Miske 1117-ben megkezdték a monostor építését. 1121-ben, II. István király korában a monostor elkészült, és Nana püspök szentelte fel a Boldogságos Szűz és Mindenszentek tiszteletére. A monostor elkészülte után I. Atyusz átadta a monostornak örökségének fele részét, aminek ő viselte gondját. Szigligeten olyan családokat kapott az apátság, akiknek a feladata követ fejteni és habarcsot készíteni a monostor építésének munkáihoz. Ez a legkorábbi hazai történeti adat, amely az építkezésekre utal. Atyusz mester a saját kezelésű birtokaiból is jelentős adományt tett az almádi monostornak. Páka és Kispáka falvakban különleges feladatot is kaptak, mely szerint azzal a szolgáltatással tartoznak, hogy mindegyik háztartás köteles adni évente hat viaszpogácsát és mindegyik falu egy négy araszos méretű vödör mézet. E javak meghaladják azt a mennyiséget, amelyet Atyusznak, az atyai rendelkezés értelmében kellett átadni. Atyusz testvére, Miske ugyanannyi birtokot és javakat kapott apjától a monostor felépültéig, de 1121-ben semmit sem adott át. Ennek oka ismeretlen.

Az alapítólevél két példányban készült. Az egyik példánya a veszprémi püspöki székesegyház sekrestyéjébe került, a másik az apátságban maradt és évszázadokon át a monostor levéltárában vigyázták.

Az apátság felszentelése után 53 évvel, az annak idején rábízott örökséggel furcsa módon eljáró Miske comes fia, István megpróbálta helyreigazítani elhalt apja dolgát. III. István király korábban kelt jóváhagyásával átadott a monostornak több kisebb birtokrészt és szolgálócsaládot. Az 1242. évi tatárjárás pusztításai nem érték el az almádi apátságot, de 1242 március elején, IV. Bélát üldözve Kádán vezér tatár seregrésze végigrohanta e vidéket is.

A bencés monostorokban a dékánok száma a szerzetesek számával függött össze. Minden tíz szerzetes fölé helyeztek egy dékánt. Ezekben az években kezdte oklevélkibocsátó működését az almádi konvent, mint hiteleshely. Tisztségviselői között volt János apátsági kulcsár, aki a Balaton környékének első, név szerint ismert borásza. 1274 nyarán Herman volt a monostor apátja, aki a monostor kegyurával, III. Bánddal együtt 1274 nyarán szentföldi zarándokútra készülődött.

IV. László uralkodása idején a belháborús harci események Almádot sem kerülték el. A környék Csák Péter nádor és Kőszegi Péter veszprémi püspök érdekszféráinak az ütközőzónájában feküdt. A pusztítások nyomán az apátságban szegénység tört ki, ami miatt 1282-ben Balázs apát megjelent a veszprémi káptalan előtt, ahol segítséget kért, és a monostor egyik birtokát, Peszej falut eladta egy veszprémi kanonoknak és testvérének. Ekkor bővítették is a monostort. A század utolsó éveire az Atyusz nemzetség elszegényedett.

A monostor alapítólevele 1441-ig volt meg Almádon, amikor a belháborús viszonyok közepette fegyveres támadást szenvedett el az apátság. Berki Flóris, szigligeti várkapitány lerohanta és kifosztotta a kolostort, amiért később kiátkozták. A rajtaütés áldozata lett a monostori könyvtár és oklevéltár is. A kolostor hanyatlásnak indult.

1508-ban, bencés vizitáció során Thurzó Gergely zalavári és Miklós báttai apátok a Kál-völgy melletti almádi apátságban az apátúron kívül már csak két szerzetest találtak. A vizitáció düledező épületről és borissza apátról számol be.

A XVI. század elején a birtokos család bontotta le, hogy helyére egy várkastélyt húzzanak fel. Az egykori körtemplomot megtartották a várkastély saroktornyának, amit ágyúkilövő nyílásokkal láttak el. A törökök miatt sokat szenvedett vidéket az 1540-es évekre a szerzetesek elhagyták. 1552-ben már nincs írásos nyoma Almád falunak, a kolostornak és a várkastélynak. Ostromra utaló jelet nem találtak, mégis elpusztult, mert a köveit elhordták, hogy megerősítsék a közeli vázsonyi várat, és később a monostorapáti templomot is az almádi apátság köveiből épült a 18. században. Ezeknél is nagyobb károkat okoztak a kincskeresők, egy 16. század közepén szárnyra kapott legenda miatt. Egy levélben a templomba elásott kincsekről lehetett olvasni, és rejtekhelyként egy tornyot említ.

2017 nyara tudományos, régészeti szempontból sok homályos részletre derített fényt. A feltárás során megtalálták az alapító család érintetlen sírjait.

Középkori szerzetesek 07 Monostorapáti, Almádi bencés monostor
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Középkori szerzetesek 07 - Almádi bencés Monostor

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Szondy Máté
Tudatos változás
21% kedvezmény!3 150 Ft helyett: 2 488 Ft
Legszebb útvonalak
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Balaton körbefutás 2021
PK útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
23:00 A mentalista: Kék égboltAmerikai krimisorozat (2014) (7. évad 1. rész)

TV2
22:40 FARM VIPMagyar reality sorozat (2021) (2. évad 24. rész)

film+
23:45 Egy igazán dühös emberAngol-amerikai akciófilm (2021)

Cool
23:00 Gyilkos elmék: SikolyAmerikai–kanadai krimisorozat (2015) (10. évad 15. rész)

Viasat 3
00:15 A titkos ablakAmerikai thriller (2004)

Mozi+
23:20 B13 - Az UltimátumFrancia krimi (2009)

SuperTV2
23:10 Rossz anyákAmerikai vígjáték (ismétlés) (2016)

Paramount Network
23:15 ViharszigetAmerikai krimi (2010)

Duna Televízió
23:30 KenóJáték (2023)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
0/5
Még nem érkezett szavazat.
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!