Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Horvátország

Krk

51500 Krk, Ulica doktor Dinka Vitezića 51.

2012. június 2. szombat 11:03
2011. augusztus 15. hétfő
 45°01'40,305"N   45,277230
 14°34'29,981"E   14,574856

1014  4  0  5  1

A Krk-sziget az Adria legnagyobb szigete, területe 409 km², 38 km hosszú, a legszélesebb pontján pedig 13 km. Legmagasabb pontja az Obsova, 569 méterével. Tengerpartjának a hossza közel 200 km, lakossága 17000 fő körül van, ezzel a legnépesebb sziget a maga 68 településével.

A szárazföldtől a Vindolini -, és a Velebiti - csatorna választja el, össze viszont a fizetős, 1430 méter hosszú Krk-híd köti. Ottjártunkkor 37 Kn volt a hídpénz.

Node ennyit a száraz adatokról, jöjjön egy kis történelem:

Krk-szigetén először a liburniaiak telepedtek le, majd itt is, mint mindenhol a környéken , megjelentek a rómaiak.

Ők alapították Curicum városát (a mai Krk-et), a szigetet pedig Curicta-nak nevezték. A római megszállás alatt, a római polgárháború idején, itt, a város öblében vívott tengeri csatát Caesar és Pompeius.

Krk a VI. században horvát uralom alá került, ezt a frankok és a bizánciak megszállása követte, végül Velence birtoka lett. Ezután megkapta a Frankopan (Frangepán) család alapítója, Dujmo, majd 1480 és 1797 között újra a velencei fennhatóság következett. Aztán jöttek az osztrákok, a két világháború alatt pedig természetesen a németek és az olaszok.

Krk a glagolita írás egyik központja volt. A szigeten akadtak rá a Baška-táblára, amely a horvát nyelv legrégibb írásos emléke. (Baška a sziget déli részén lévő város, innen kapta a nevét). Baškában, a Szent Luca-templomban egyébként a táblának csak a másolatát tekinthetjük meg, az eredeti tábla jelenleg a zágrábi Horvát Művészeti és Tudományos Akadémián található.

Krk város:

Maga a város a középkorban alakult ki a római Curicum település helyén. Még ma is látható az ebből az időből származó városfal és a három velencei városkapu. Az óvárosba vezető úton lévő Kapubástya neve Kamplin, valamint a Tengeri-bástya (Pisana) és a Felső-kapu. A főtérre reneszánsz korabeli épületek néznek, a római fürdő környékén pedig a Nagyboldogasszony Mennybemenetele Katedrális áll, mely az 1100-as években épült. Természetesen azóta ezt is többször átépítették. A háromhajós templom homlokzata világos színű kőből épült. Belül Cristoforo Tasca négy festménye, melyek 1706-ban készültek, és egy fából készült barokk szószék látható. Ottjártunkkor épp mise volt, be sem lehetett menni, akkora volt a tömeg.

A szomszédos román stílusú Szent Quirinus-bazilikában található a kincstár, az Egyházkerületi Múzeummal együtt. Itt a katedrális és a sziget egyéb templomaiból származó művek láthatók, például a Glóriás Szűz Máriát ábrázoló, ezüst Frangepán-oltár, valamint Paolo Veneziano sokszárnyú oltárképe, 1350-ből.

A katedrális mögött áll az 1191-ben épült, négy darab, szögletes tornyú Frangepán-vár, amelynek kerek tornyát viszont a velencei korszakban építették. A falakon belül áll a Gyógyító Szűz Máriának, valamint Szent Ferencnek szentelt két templom. Ez utóbbiban fából készült, faragott szószék áll.

A városban van még egy érdekesség, mégpedig az Arca Noa nevezetű ajándékbolt, mely szintén itt, a katedrális mögött bújik meg egy sikátorban. Padlója üvegből van, mégpedig azért, mert a Krisztus előtti I. századra datált, az Adrián ezideig egyetlen Vénusz-templom maradványai láthatóak!

# 490.

u.i.: Az óváros, ahol a legtöbb látnivaló akad, közvetlenül a műholdas képen lévő jelölőnk alatt van. Mondhatni, hogy olyan kicsi, hogy egyszerűen nem volt értelme külön-külön, útvonalként sétára invitálni titeket, mert egymást érik a látványosságok, könnyen meg lehet találni őket. Az utcák annyira szűkek, hogy helyenként tényleg csak két ember fér el egymás mellett, szóval igazi sikátorok. Ennek csak egy hátránya van, hogy az amúgy is zajos tömeg szinte élvezhetetlenné teszi a városnézést.

Ha vacsorázni szeretnétek a városban, hát előtte egyetek! Nem vicc, az éttermek előtt sorban állnak az emberek, arra várva, hogy valaki végre befejezze és intsen a pincér, hogy jöhet a következő éhes száj. Döbbenetes.

Mi a J.J. Strossmayera utca végén ültünk le enni, egy szinte üresen tátongó családi kisvendéglő tetőteraszán, messze a turista áradattól. Persze másfél óra múlva ez is majdnem tele lett, de helyi lakosokkal, nem turistákkal. ,-)

Oszd meg ezt a helyszínt: Krk

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Bartos Erika
Bogyó és Babóca - Hónapok meséi
22% kedvezmény!4 490 Ft helyett: 3 502 Ft
Legszebb útvonalak
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
13:25 Doktor Murphy: ÖsszetörveAmerikai filmsorozat (2020) (3. évad 18. rész)

TV2
12:55 Zöld Gömb- Vertikál Kupa: Episode 4Magyar életmód magazin sorozat (2021) (2. évad 4. rész)

film+
13:10 Valerian és az ezer bolygó városaFrancia-belga-német-amerikai kalandfilm (2017)

Cool
12:50 Különben dühbe jövök: A kétórás gépAmerikai krimisorozat (2019) (1. évad 6. rész)

Viasat 3
14:25 Ocean's 8 - Az évszázad átveréseAmerikai akciófilm (2018)

Mozi+
13:25 Johnny English újra lecsapAmerikai,angol,francia,kínai vígjáték (ismétlés) (2018)

RTL II
13:40 A gyanú árnyékában: A fiam ütötte le a mostohaapját?Magyar dokureality-sorozat (2012) (34. rész)

SuperTV2
13:45 MagánnyomozókMagyar reality sorozat (2014) (2. évad 26. rész)

Paramount Network
13:40 Elvitte a vízAmerikai animation (2006)

Duna Televízió
12:50 Jó ebédhez szól a nóta(ismétlés) (2022)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!