Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Kromeriz, a város, a kastély és a kastélypark, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
925  0  0

Csehország

Kromeriz, a város, a kastély és a kastélypark, SzG3

767 01 Kroměříž, Sněmovní náměstí 2.

2015. augusztus 13. csütörtök 11:11
2015. július 21. kedd
2015. július 23. csütörtök
 49°17'58,804"N   49,299528
 17°23'36,314"E   17,393281

827  24  0  4,33  3

Sziasztok, Gábor vagyok!

Lednice után ide jöttünk, ez volt az egyik olyan cél, ahol még mi sem voltunk.

Itt két napot éjszakáztunk a sok látnivaló miatt. A Penzion Kromeriz ben szálltunk meg, csak megjegyzésként: 816 KC volt egy éjszaka, fürdőszobás, légkondicionált szobában, gyakorlatilag a belvárosban. Kifizetünk 1 x 50 KC-a zárt udvarban való parkolásért, mire a recepciós közölte velünk, annyit parkolunk itt, amennyit akarunk. Ennyit a kellemes cseh rugalmasságról, amelybe igen sokszor bele botlottunk (pozitív értelemben!). A belváros közelsége miatt az egész kromerizi programunkat gyakorlatilag gyalog le tudtuk bonyolítani.

Akkor lássuk először a várost

Takaros, bár szerintem nem túl szép város, bár 1997-ben megválasztották Csehország legszebb városának. Az ilyen választásokról azért azt tudni kell, hogy ez nem egy örökös cím, minden évben más-más várost választanak meg. Persze azért a díj jelent is valamit. Igazi értéke a városnak az UNESCO védnökség alatt álló püspöki palota, a palota kert és a Virágos kert. Na ezek viszont tényleg nagyon szépek, jogos az UNESCO védnökség! Az is látható (immáron számos hely ismeretében), hogy cseh barátaink jól sáfárkodnak a nemzeti kincseikkel, szinte mindegyik hibátlan állapotban van (vagy lesz nemsokára). Azért a Főtér környékén érdemes egy kicsit sétálni, főleg ha nincs olyan dög meleg, mint akkor, amikor mi voltunk. Van néhány szép templom is a belvárosban, de nagyjából ennyi.

Viszont a püspöki palota, na az már több időt érdemel. Közvetlenül a Főtér sarkánál található, egy zárt udvaros, emeletes palota. Az olomouci (olmützi) püspökök építtették pihenési célra, de félfogadás -t is tartottak itt. A kastély melletti hatalmas park is a pihenést szolgálta. Ha meg akarjuk látogatni a kastélyt, akkor ezt szokás szerint csak vezetett túrával tehetjük. Felhívom a figyelmet arra, hogy nagyon sok túra áll a rendelkezésre és a jegyeket nem csak itt a kastélyban, hanem a Virágos kert pénztáránál is megvehetjük. A pénztárnál működő monitoron át láthatjuk a közeljövőben induló túrákat, azok céljait, a várható időtartamukat és hogy hány hely van még (fontos: ha be telt a létszám, nincs az a pénz, amiért arra a túrára jegyet lehessen venni). Mi az egyik leghosszabb túrát választottuk, a reprezentációs termeket. Itt is látszott a püspökök hatalmas vagyona (bár az ízlés néhol némi hiányosságot szenvedett, szerintem). Láttuk a tróntermet (püspöki trón), itt tartották az egyházi fogadásokat, de mivel világi hatalmuk is volt, erre külön tartottak egy világi fogadó termet is. A különféle reprezentációs termek után megnéztük a színháztermet (itt jelenleg is tartanak előadásokat), majd a hatalmas könyvtár komplexumot. Gazdagok voltak.

A túra után (meg már előtte is) az unokám kiszúrta, hogy itt is van egy torony, neki arra is fel kell másznia. Ez 30 KC-ért meg is történt, tényleg nagyon jó volt a kilátás: a városra, a strandra (erre még majd visszatérek) és a palota kertre.

A palotakert a kastély mögött terül el, egészen a Morava folyóig húzódik. Reggeltől estig szabadon megtekinthető. Olyan nagy, hogy még mikrobuszos szolgáltatás is van. Ha jól láttam, az elmegy a Virágos kertig is. Ahogy a lednicei park, ez is a legpompásabb képét mutatta. Hatalmas fák, halastavak, kerti építmények, kis állatkert, csatornák, hidak, kávézó, rózsakert, szökőkutak, csak hogy így kutyafuttában említsek néhány dolgot. A legszebb a francia kert jellegű rész, eddig csak itt láttam azt a megoldást, hogy a virágágyás formákat nyírt buxus sövénnyel kontúrozzák ki, majd a belső tereket különféle színű virágokkal töltik ki. Voltam itt reggel is, folyamatosan locsolták a kertet, ettől is ilyen szép. A kis állatkert mellett szabadon kószálnak a pávák, most láttam először kis pávát.

A kastélyon kívül megtalálható a szokásos kastély pincészet, itt is vettem egy üveg kastélybort a gyűjteményembe. Ami szokatlan volt, az az, hogy a pincészet címkéjével ellátott pörkölt kávét is lehetett kapni. Még nem ittunk belőle, de ismerve az ilyen pincészetek igen magas minőségét, bízom benne, hogy a kávé is igen jó lesz.

Befejezésül a strand

ez a kastélytól gyalog 2 percre található. Minden nap du. 4 után mentünk be, ekkor már kedvezmény is van az egyébként is csekély árakra. Hárman 30 KC-ért (360 Ft!) mentünk be! Itt is érvényesült az árszínvonal, amiről korábban már beszéltem: a sör 30 KC volt és a többi cucc is a kinti árakra hajazott. Itt ne fordulhat elő, hogy csak azért, mert strandon árulnak valamit, minimum kétszer annyiba kerül, mint kint. Amúgy ennek a strandnak volt egy kis szocreál feelingje, de a tisztaság makulátlan volt. Amúgy sem szemetelt senki, de azt a néhány dolgot, amit azért csak elszórtak (de tényleg csak néhány dolog volt), azt a zárás előtt pillanatok alatt felszedték. Zene nem üvöltött, csak a pénztár környékén lehetett sejteni némi zene foszlányokat. Csak egy strand saját, természetes hangja hallatszott. Az emberek sem üvöltöttek, a parton és a vízen is mindenki a legtökéletesebben megfért egymással. Ideális volt!

Mindenki menjen el legalább egyszer Csehországba (lehetőleg ne Prágába)!

Oszd meg ezt a helyszínt: Kromeriz, a város, a kastély és a kastélypark, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
C. K. Stead
Júdás volt a nevem
22% kedvezmény!2 990 Ft helyett: 2 332 Ft
Legszebb útvonalak
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
12:15 Isten belájkolt: A jó szamaritánusAmerikai filmsorozat (2018) (1. évad 2. rész)

TV2
12:20 PoggyászMagyar utazási magazin sorozat (2022) (7. évad 21. rész)

film+
13:10 Valerian és az ezer bolygó városaFrancia-belga-német-amerikai kalandfilm (2017)

Cool
12:50 Különben dühbe jövök: A kétórás gépAmerikai krimisorozat (2019) (1. évad 6. rész)

Viasat 3
14:25 Ocean's 8 - Az évszázad átveréseAmerikai akciófilm (2018)

Mozi+
13:25 Johnny English újra lecsapAmerikai,angol,francia,kínai vígjáték (ismétlés) (2018)

RTL II
12:40 A gyanú árnyékában: Segítség, a férjem egy gengszter!Magyar dokureality-sorozat (2012) (33. rész)

SuperTV2
12:40 MagánnyomozókMagyar reality sorozat (2014) (2. évad 25. rész)

Paramount Network
13:40 Elvitte a vízAmerikai animation (2006)

Duna Televízió
12:35 Nemzeti Sporthíradó(ismétlés)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,33
0/5
3 szavazat átlaga: 4,33
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!