Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Ildikó Kiss Einzinger utazási blogja
116  0  0

Olaszország

K!SS* Siena

53100 Siena, Il Campo 47-50.

2013. július 26. péntek 14:20
2013. június 12. szerda
 43°19'07,892"N   43,318719
 11°19'54,447"E   11,331652

632  9  0  4,5  2

Kissé felhős volt az égbolt, így ismét városnézésre indultunk. Siena várost céloztuk meg. Éppen le akartunk parkolni a városkapu bejáratánál, mikor beszóltak a többiek, hogy keressünk beljebb egy parkolóhelyet. Rossz tanácsnak bizonyult, mert a szűk utcákban lehetetlen parkolni, sőt a legtöbb helyen még behajtani se szabad. Visszafelé megállapíthattuk, hogy már minden alkalmas beálló foglalt, így kénytelenek voltunk a város alatt hagyni az autót, de ott legalább ingyen.

Miután átmentünk egy felüljárón és felkapaszkodtunk jópár lépcsőn, majdnem kiköptük a hőségben a tüdőnket (bár a szabadba még mozgólépcsőt is építettek, de azt sajnos csak mozgássérültek használhatták speciális kártyával)… A városfal mentén egy parkon átsétálva rábukkantunk a „Basilica di San Domenico“ –ra, ahol cigarettával a kézben fagyit nyalva, meztelenül kutyát vezetve, hangoskodva fényképezni, filmezni és festéket fújni tilos!! Nem volt nálunk még egy fagylaltot nyaló kutya se, tehát bemerészkedtünk. A Bazilika arról nevezetes, hogy itt szentelik fel a versenylovakat a térfutam előtt. Bent sok látnivaló nem akadt, csak a sziennai szent Caterina (ő Olaszország és Európa védőszentje) mumifikált feje ijesztően bámult ránk a vitrinből, így miután kicsit lehűltünk ki is jöttünk.

Tovább sétálva felfedeztük a híres „Piazza del Campo“ teret, ami a „Palio“ színtere.

A Palio egy lóverseny, melyet minden évben kétszer rendeznek meg, július 2-án és augusztus 16-án. A versenyen minden évben Siena 17 városnegyedéből 10 vesz részt, a lovasok szőrén ülik meg a lovat, a díj pedig egy pallium, azaz selyemzászló. A verseny színhelye a város főtere, ahol a verseny idejére a város apraja-nagyja összegyűlik, ugyanis a Paliót véresen komolyan veszik, igazi társadalmi eseménynek számít. A főteret ilyenkor homokkal hintik fel, a pálya és a közönség közé védőkorlátokat állítanak, a lovaknak és lovasaiknak pedig a tér meredek lejtőjével és az éles kanyarokkal kell megbirkózniuk. Az elején mindenki kap egy bőrkorbácsot, amivel akadályozhat, vagy ösztönözhet. A verseny szabálya az, hogy állítólag nincs szabály, így akár a ló lovas nélkül is győzhet. A helyzetet nehezíti, hogy a lovakat csak a verseny előtt sorsolják ki a contradák között. Az egy évig tartó előkészületek után maga a verseny kb. másfél percig tart, ennyi idő alatt kerülik meg háromszor a teret, az a contrada nyer, melynek lova először ér célba.

A Fonte Gaia – szökőkútnál csináltattunk magunkról egy csoportképet, majd a befelé lejtő téren átjutva bekukkantottunk a városháza udvarába, ahol a pénztárnál megkaptuk az infót, hogy 8 Euróért egy órás várakozás után felkapaszkodhatunk az óratoronyba (Torre del Mangia), ha akarunk… erről lemondtunk inkább és rendeltünk egy méregdrága fagylaltot a téren levő „IL Bandieniro“ étteremben. Igaz, eddig ilyen fagyi különlegességet még nem ettünk, hiszen a citromszorbetet egy nagy citrom felében szolgálták fel és a Raffaelló jégkrémet egy gombócba töltve kaptam, mint az eredeti Raffaelló csoki formája.

A szűk utcákon felkapaszkodva eljutottunk a „Piazza el Duomo“ térre, ahol ismét egy építészeti csoda várt ránk. A fekete-fehér márvány színeivel és arannyal megfestett homlokzatával gyönyörű látvány a Dóm. Kombinált jeggyel megnézhettük a „Museo del Opera“ kiállítást, majd felmentünk a „Panorama dal facciatone“ tetejére, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik az egész városra. Itt adtunk hálát az égnek, hogy nem másztuk meg az óratornyot, hiszen onnan csak kikukucskálni lehet. Innen, a dombról meg majdnem úgy néztünk le rá!

A 12 Eurós jegy árában még benne volt a kripta és a katedrális belépője is. A templomba lépve rám mordult egy szöszi őrcsaj, hogy fedjem le szemérmetlenül meztelen vállaim és rám dobott egy fehér leplet. Időközben összefutottunk két ausztriai ismerőssel, akik szintén itt nyaraltak és teljesen el voltak kámpicsorodva, hogy ők mást vártak Toszkánától, mint amit eddig láttak. Vonattal érkeztek… már az utazás alatti látvány elkeserítette őket és Livorno-ba érve majdnem elsírták magukat. Mint minden nagyobb kikötővárosnak, Livornónak sincs túl romantikus hangulata. Egy darabon elkísértek bennünket a parkolóig, majd elbúcsúztunk és mi továbbautókáztunk San Gimignano felé.

Oszd meg ezt a helyszínt: K!SS* Siena

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Bartos Erika
Bogyó és Babóca - Hónapok meséi
22% kedvezmény!3 990 Ft helyett: 3 112 Ft
Legszebb útvonalak
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
18:50 FókuszKözszolgálati magazin (2020)

TV2
18:45 Tények Plusz(2020)

film+
18:50 Nyomás utána!Olasz-amerikai akcióvígjáték (1983)

Cool
19:00 Halálos fegyver: Ketten egy csónakbanAmerikai akcióvígjáték-sorozat (2018)

Viasat 3
19:00 ÉszbontókMűveletlenségi vetélkedő (2018)

Mozi+
19:10 A medálAmerikai-hongkongi kalandvígjáték (2003)

RTL II
19:15 Showder KlubVidám show-műsor (2011)

SuperTV2
19:15 MintaapákMagyar fikciós sorozat (ismétlés) (2019)

Paramount Channel
18:45 Dolgozó lányWorking Girl (1988)

Duna Televízió
18:45 Fogd a kezem!Török tévéfilmsorozat (2018)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,5
0/5
2 szavazat átlaga: 4,5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!