Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Maldív-szigetek

Kuredu Island

2010. augusztus 31. kedd 11:11
2010. augusztus 10. kedd
2010. augusztus 18. szerda
  5°33'07,886"N    5,552051
 73°27'55,298"E   73,465221

336  23  0  5  1

Maldív-szigetek - Lhaviyani Atoll. Avagy Faadhippolhu Atoll - Kuredhoo. Kuredu-sziget.

A Kuredu Island Resort, idei nyaralásunk egyik fő helyszíne, a már korábban bemutatott Hulhule-tól légvonalban 148 km-re fekszik, a Lhaviyani Atoll északi peremén.

A transzferidő kb. 40-45 perc hidroplánnal, viszont a repülőn található térkép szerint kissé ívesen repül a gép és így a távolság 166 km. Ha valaki a gyorshajót választja, akkor kb. még 4 órát hajókázhat, mielőtt ideér.

A sziget 1,6 km hosszú és széles, gyönyörű tengerpartjai vannak, valamint egy hatalmas lagúnája a déli parton, amelynek nyugodt, szinte hullámtalan vize tökéletesen alkalmas fürdőzésre, búvárkodásra. 300 nemrégiben felújított házikó és vízi bungaló biztosítja a szállást, mindegyikben van légkondícionáló, forró víz, telefon és minibár. Többségük a tengerpart szélén, a víz közelében helyezkedik el (hol máshol, hisz ez egy sziget, nemigaz?).

De ez nem csak egy sziget a sok közül, hanem egy gyönyörű sziget, kíváló búváriskolával (csak németek dolgoznak ott), változatos vízisport lehetőségekkel, mint pl. szörf, kenu, banán, vitorláshajó, parasailing, stb.

Medencéje közepes méretű, viszont mély, 160-200 cm, gyermekmedence is van, valamint egy igazi luxusfürdő, masszázsszalon, rengeteg bár, étterem, szép nagy golfpálya, focipálya, strandröplabda, asztalitenisz, biliárd, csocsó, szóval itt az ember tényleg nem fog unatkozni és eszébe sem fog jutni az, hogy hazamenjen, mert unatkozik, vagy mert nincs mit csinálnia.

Mi is azon gondolkodtunk, hogy vajon el tudnánk-e itt tengődni életünk végéig!? A válasz nagyon egyszerű: IGEN !!!

Most jöjjön egy kis ismertető magáról erről a csodálatos szigetvilágról.

Északi atollok

A kevésbé zsúfol északi atollok egészen a testvér szigetcsoportig, a csodálatos Lakshadweep (korábban Laccadive) szigetekig nyúlnak fel, melyek valaha ugyanannak a csoportnak a részei voltak, de valahogy papíron szétválasztotta őket egy arab térképész, később pedig India hatáskörébe kerültek.

Az északi szigetek maldív halászai azonban nem ütköznek határvonalba, Lakshadweep vvizein halásznak és dhivehi nyelven üdvözlik egymást a helyiekkel, akik délre barangoltak el. Ezen elszigetelt világ magányos valóságában nincs jelentőségük a képzeletbeli földrajzi határvonalaknak. Az élet közvetlen valósága számít.

A Maldív-szigetek északi öbleire jellemző időjárás kiszámíthatatlan és pusztító is tud lenni. A hurrikánok egész szigeteket söpörtek már el, de a zátonyokat mély és széles csatornák választják el egymástól, melyek a navigációt könnyebbé teszik, mint a déli atolloknál.

Habár az északi atollok számos dologban különöznek a szigetcsoport többi részétől, az élet a halászszigeteken gyakorlatilag semmit sem változott.

A Lhaviyani (Faadhippolhu) Atoll.

A Lhaviyani Atoll a Kaafu Atolltól (Észak- és Dél-Malé Atoll) északra helyezkedik el és a Kaashidhoo csatorna választja el tőle. A Maldív-szigetek északi atolljainak a részét képezi. A nyugati peremén található Naifaru az atoll fő szigete, lakosainak száma 3500 felett van.

A közeli Felivaruban 1977 óta működik egy halkonzerv készítő üze, naponta több tonna halat dolgoznak fel, tesznek konzervdobozba és exportálnak a világszerte mindenhová. Természetesen a sziget egész évben halszagú. :( Fagyasztó tartályhajókban gyűjtötték össze a feldolgozott halat erről a szigetről és egyszer, egy vihar alkalmával, az egyik ilyen hajó nekiütközött a zátonynak és elsüllyedt. Ma a búvárok ezt a helyet A hajótemetőnek nevezik. Egy másik hajó is ugyanezen a helyen ítéltetett örök nyugalomra, a rozsdásodó váz ma az atoll zátonyszerkezetének a részét képezi és élénkszínű puha korallok borítják.

Az atollon öt üdülősziget és 50 lakatlan sziget található. Néhány lakatlan szigeten, mint pl. Dhiffusu és Huruvalhi, mecsetek maradványai tanúskodnak arról, hogy egykor itt is éltek emberek.

A Lahaviyani Atollon a Kuredu Island volt az első üdülőhely, most már 300 szobát kínál. Aki most azon gondolkodik, hogy vesz itt egy lakatlan szigetet, azt sajnos ki kell ábrándítanunk, mert a maldív kormány nem ad el egyetlenegy szigetet sem. :(

Amúgy a Maldív-szigeteket a világ hetedik legsűrűbben lakott országaként rangsorolták, mégis, amikor néhány halászfaluba ellátogatunk, elcsodálkozunk, hogy hol rejtőzik az a sok ember! A túlzsúfolt fővároson, Malén kívül nincs helyhiány. A Maldív-szigetek kb. 1200 szigetből áll és csak az egy hatoduk lakott. Az emberek eg harmada Maléban él, a népesség fennmaradó kétharmada pedig 200, az óceánban szétszóródott szigeten él.

A kijelölt turistaövezet ezeket az atollokat foglalja magában: Raa, Baa, Lhaviyani, Kaafu, Alifu, Vaavu, Faafu, Meemu, Dhaalu és Addu. Ezen az atollokon belül 88 olyan sziget van, amelyeket kimondottan turista üdülőhelyként fejlesztettek ki. Még mindig 900 lakatlan sziget van !!!

Pár szó az itteni állatvilágról.

Szárazföld:

A mi kedvenceink a nagy repülő rókák voltak! :) Közismertebb nevén a gyümölcsevő denevérek.(Pteropus gigantues ariel) A nap minden időszakában láthatóak, napközben a pálmafákon lógicsálnak, tisztogatják magukat, néha-néha bekapnak egy-egy datolyát, de ők is inkább, (fajtársaikhoz hasonlóan) éjszaka élnek , akkor többet repdesnek, táplálkoznak. Nekünk nagyon tetszettek, általában követtük őket egy darabig, hogy vajon most mit fog csinálni, de a helybéliek szívük szerint írtanák őket, mivel gyümölcsevők, így hatalmas károkat okoznak a gyümölcsfákban. :(

Két fajta gekkó (Hemidactylus frenatus és Hemidactylus brookii) helyi nyelven, dhieviül Hoanu él a szigeten. Ezeket az apró állatokat éjszaka a falakon, a vakító fény közelében láthatjuk, széles tágra nyílt szemekkel egyfolytában éjjeli lepkék és rovarok után kutatva. Ha felkapcsoljuk a teraszon a világítást, a tető deszkáiból pár perc alatt előbújnak, néha megszámlálhatatlanul sokan. ,) Meglepően magas hangon tudnak ugatni , sokáig mi sem tudtuk, hogy mi a fene az, amit hallunk, aztán kifigyeltük őket. :) Szóval jobb lekapcsolni a terasz világítását, mikor aludni megyünk.

A kerti gyík (Calotes versicolor), dhievi nyelven bondu, meglehetősen gyakori és ártalmatlan, míg a gyorsmozgású skinket (Riopa albopunctata), dhieviül garahita, csak ritkán lehet látni, amint napközben a napon sütkérezik.

Két fajta ártalmatlan kígyó is létezik, de mi egyikkel sem találkoztunk. :( Az egyik a kis farkaskígyó (Lycondon aulicus capucinus) és a gilisztaszerű vakkígyó (Typhlops braminus).

Több, mint 165 madárfajt azonosítottak már a Maldív-szigeteken, de csak 20 közülük a tényleges lakó.

A koel madarat (Eudynamys scolopacea) gyakran lehet hallani, de ritkán lehet látni, mi azért lencsevégre kaptuk. A hímeknek fénylő, fekete tollazata és élénk zöld csőre van. A Maldív-szigeteken egyedülálló madár, a fehérmellű vízityúk (Amaurornis phoenicurus maldivus) gyakori a szigeteken. A barna noddi (Anous stolidus pileatus) a tonhalcsapatok után kutató halászok hasznos kalauza.

Elkerülhetetlen, hogy gémet lássunk az üdülőszigeten, bár nem annyit, amennyire számítottunk. Kb. 13 gémfaj népesíti be a szigeteket, a leggyakoribb a szürkegém (Ardea cinerea rectirostris), dhievi nyelven maakanaa. A legtöbb szigeten él egy őshonos gém. Meglehetősen hozzászoktak az emberekhez és kihasználják a pillanatot, amikor a turisták a halakat etetik a mólóról. Amikor a halak feljönnek a felszínre, hogy megkaparintsanak egy falat kenyeret, könnyű prédának bizonyulnak, mivel a gémek csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy egy fiatal halat felnyársalhassanak.

Az első tengerészek ketrecekben varjakat vittek magukkal a hajóikon, amikor ismeretlen vizekre hajóztak. Amikor úgy vélték, hogy már közel a szárazföld (érezték az illatát :) elengedték a varjakat. A madarak egyenesen a szárazföld felé repültek, ha már közel volt, ekkor csak követték őket, más esetben pedig csak a hajó felett keringtek, majd visszatértek a hajóra. A fekete indiai házi varjú (Corvus splendens), dhieviül kaalhu, ma már olyan gyakori, hogy kártevő állat lett. A falvakban ellopja a száradó halakat és lecsipegeti az értékes gyümölcsöket a fákról. Az üdülőhelyeken éttermek és bárok környékére telepszenek és várják az ételt, vagy a kirakott moslékos hordót lepik el. Ne etessük őket, mert okos madarak és könnyen odaszoknak, ahol előtte már ételt kaptak.

Keressük a csodaszép pillangókat! Eddig 67 fajt azonosítottak a szigeten! ,)

A kisebb állatok közé tartozik az orrszarvú bogár, a papírdarázs, a szúnyog és a légy. A szúnyog a leggyakoribb, de nincs maláriaveszély. Azért vigyen mindenki magával szúnyogriasztót, este ajánlatos befújni magunkat. Minket nem nagyon ettek , de láttunk embereket, kiknek iszonyatosan sok csípés volt a lábán. :(

Kis skorpiók is okozhatnak ártalmatlan csípéseket, szóval nem árt, ha a lábunk elé nézünk, avagy reggel kirázzuk a cipőnket, ha egyáltalán hordunk itt a szigeteken. Egyszer valaki azt mondta, hogy miután partot érünk, vegyük le a lábbelinket, majd amikor elhagyjuk a szigetet, vegyük fel ismét. Általában mi sem hordtunk semmiféle lábbelit, csak esténként, vagy amikor szigettúrára mentünk, de elkényelmesedett városi lábainkat néha igen megviselte a mezítlábas közlekedés. :( Szóval számoljunk némi izomhúzódással, gyenge fájdalommal a vádlinkban, stb.

Óvakodjunk a nagy százlábútól, mert mérgező, viszont nem halálos, de igen fájdalmas harapása van. Még jó, hogy van állandó 24 órás orvosi ügyelet a szigeten. Mi ezt is megúsztuk, nem találkoztunk semmiféle mérges állattal. ,)

Másik kedvencünk a remeterák (Anomura), zo-nak régen volt három otthon, de elpusztultak. Itt viszont több ezer él és igen jófejek. :) Testük puha, védtelen, ezért kagylókba rejtik. Folyamatosan nőnek, ezért mindig újabb kagylóra, egyre nagyobbra van szükségük, mikor kinőtték otthonukat. A kagylók kivitele illegális, viccesen úgy fogalmazták meg, hogy: Ne vigyünk ki kagylókat az országból, mert a rákocskáknak nem lesz hol lakniuk! Aranyos, nem!?

Napközben a bungaló alatt láthatunk párszázat, vagy a parti homokban mászkálnak fel s alá, de elbújnak a hátukon cipelt kagylóban, ha közeledünk. Viszont este könnyen kicsalogathatjuk őket a bungaló alól, ha egy kis illatos gyümölcsöt teszünk a bungi közelébe, mint mondjuk papayát, vagy sárgadinnyét. Banánt ne, abba belepusztulnak !!!

Másik jófej rák a kísértetrák (Ocypode). Éjjeli ragadozók, a szigetek homokos tengerpartjainak apró üregeiben élnek. Néha nappal is előássák magukat a homokból, ha kicsit elbújik a nap a felhők mögé és kicsit megzavarodnak. Írtó gyorsak, ugyanolyan gyorsan képesek menni előre, mint hátra, vagy oldalazva. Ha ügyesek vagyunk, akkor akár ketten is be tudjuk keríteni, így jó képeket csinálhatunk róla. ,)

Sziklarákból (Grapsus) rengeteg van. Ez egy sötétzöld és fekete színű rák, mely tökéletesen beleolvad a környezetébe a mólónál található nedves és nyálkás sziklákba, hullámtörőkbe.

# 383.

Oszd meg ezt a helyszínt: Kuredu Island

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Koestler Arthur
Napfogyatkozás
16% kedvezmény!2 590 Ft helyett: 2 183 Ft
Legszebb útvonalak
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
23:55 Arachnophobia - PókiszonyAmerikai thriller (1990)

TV2
00:40 RoninAmerikai-francia akciófilm (1998)

film+
23:00 Szárnyas fejvadászAmerikai akcióthriller (1982)

Cool
23:00 VálótársakMagyar filmsorozat (2016) (2. évad 3. rész)

Viasat 3
22:50 Mindörökké BatmanAmerikai fantasztikus akciófilm (1995)

Mozi+
23:25 Éjjeli ragadozóAmerikai akció-krimi (ismétlés) (2018)

RTL II
22:50 Az ételművészAmerikai vígjáték (2015)

SuperTV2
23:10 Alkonyat - Hajnalhasadás II. részAmerikai kalandfilm (2012)

Paramount Channel
23:35 SzalagavatóAmerikai horror (2008)

Duna Televízió
23:00 KenóJáték
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!