Menü betöltése...
»Utazás»Tündüs & zo- utazási blogja»Mohácsi busójárás - Sokacrév
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Magyarország

Mohácsi busójárás - Sokacrév

7700 Mohács, Felső-Dunasor utca 30.

2009. május 16. szombat 14:17
2009. február 21. szombat
2009. február 24. kedd
 46°00'01,929"N   46,396000
 18°41'16,263"E   18,687712

1224  7  0  4,75  4

A Busójárás Mohács messze földön híres és ismert látványos farsangja, karneválja. A Busójárás alapvetően a mohácsi sokacok (Mohács dél-szláv nemzetiségi - más eredet magyarázatok szerint illír (görög) - gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakói) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása (sokac nyelvhasználattal poklade) amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből.

A Busójárás idejére sokszorosára duzzadt lélekszámú városban ilyenkor az országban sehol sem tapasztalható óriási mértéket ölt a jókedv és a mulatozás, amelyben minden jelenlévő - felvonuló és vendégek egyaránt - bőséggel kiveheti és ki is veszi a részét.

Az esemény gerince, központi eleme a több napos Busójárás, a maga nemében a világon egyedülálló farsangi karnevál, melynek nem is lehetne jobb helye, mint a több mint kilencszáz éves Duna-parti város Mohács, amely önmagában is megér egy kirándulást.

A Busójárás eredetének magyarázata komplikált kérdés, nagyon sokan próbálták már megfejteni eredetét több-kevesebb sikerrel, nem egyszer kiadós vitát, sőt vihart könyvelve el munkájuk gyümölcseként.

Máig ható következményei voltak Szőts István és Raffay Anna Busójárás Mohácson címet viselő rövidfilmjének, amely Füredi Zoltán 1993-as Busók című filmjének forgatása alkalmával került Mohácson újra a figyelem középpontjába.

A Busójárás napjainkban a következőképpen zajlik:

A sokacok kifejezésével az eseményt Pokladenak nevezik, ami a karnevál szó horvát megfelelője. Jelentése ez esetben ennél kicsit tágasabb, kiegészülvén azzal az átváltozással, mely a zord télnek tavaszba fordulását jelenti, ezért úgy tartják a Poklade a mohácsi busójárás értelmezésében a tél búcsúztatásának és a tavasz köszöntésének ünnepe is. Ezzel függ össze a Farsangfarkán (kedden) a koporsóégetés a főtéri nagy máglyán - mondják, jelképesen elégetik a telet, s immár jöhet a tavasz.

Az átváltozás és az újjászületés jegyében zajló farsangi események legismertebb elemei az ijesztő álarcot viselő, nagyrészt állatbőrökbe öltözött, övükön kolompot viselő, kezükben hangos kereplőket forgató, ijesztő, ámde (némi szakrális italtól végül is jókedvű) mégis alapvetően barátságos busu -k, (más szóhasználat szerint busó -k - vagy búso -k) alakoskodó szokásai, hagyományai szerint zajló látványos fasangi események.

A Busójárás időpontja keresztény egyházi időponthoz kötődik és minden évben a böjti időszak kezdete (Húshagyó-kedd) előtt hat nappal veszi kezdetét, amely nap így értelem szerűen mindig csütörtökre esik. A csütörtökön induló és hat napig tartó farsangolás első szakasza a csütörtöktől szombatig tartó Kisfarsang, melyet azután a Busójárás legfőbb látványossága a Farsangvasárnap követ. A Kisfarsang legjellegzetesebb figurái a Jankelék. A Jankelék mondhatnánk busónövendékek, fiatalok, akik maskarába öltözve járják a várost, riogatják az embereket, barátságosan meghúzgálják a lányok, asszonyok haját, olykor lisztet szórva teremtenek riadalmat a szebbik nem körében, de már ezekben a napokban is egyre gyakrabban tűnnek fel maguk a busók is a városban. Farsangvasárnapon már reggeltől kezdve folyamatosan járják a várost a busócsoportok, a vendégek, látogatók és turisták nem kis örömére. Délután egy óra magasságában nagyon látványos elem a hideg téli Dunán a szigetből átkelő, ladikokkal átevező maszkos, bundás busók seregének partra lépése a Sokacrév-ben.

Mivel minden itt kezdődik, ezért gondoltuk, hogy ez a hely legyen a Busójárásunkat bemutató sorozatunk első helyszíne. ,)

#233.

Oszd meg ezt a helyszínt: Mohácsi busójárás - Sokacrév

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Szúri Nágammá
Levelek Srí Ramana Maharsi ásramjából
17% kedvezmény!2 800 Ft helyett: 2 320 Ft
Legszebb útvonalak
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
22:55 Barátok köztMagyar filmsorozat (2020) (10065-10066. rész)

TV2
23:25 MagánnyomozókMagyar doku-reality sorozat (2014) (1. évad 14. rész)

film+
23:25 DreddAmerikai akciófilm (2012)

Cool
23:00 Nyomtalanul: Egy rossz mozdulatAmerikai krimisorozat (2007) (6. évad 9. rész)

Viasat 3
23:45 Gran TorinoAmerikai filmdráma (2008)

Mozi+
23:20 Éli könyveAmerikai akciófilm (2010)

RTL II
00:30 Segítség, bajban vagyok!: Egy beteges gyűjtögetőMagyar realitysorozat (2013) (45. rész)

SuperTV2
00:40 Kórházi történetekSpanyol sorozat (2015) (2. évad 34. rész)

Paramount Channel
23:20 Kótyagos szerelemAmerikai vígjáték (2002)

Duna Televízió
23:30 KenóJáték
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4,75
0/5
4 szavazat átlaga: 4,75
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!