Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Nové Město nad Metují, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
924  0  0

Csehország

Nové Město nad Metují, SzG3

Nové Město nad Metují

2018. szeptember 17. hétfő 20:44
2018. augusztus 1. szerda
2018. augusztus 2. csütörtök
 50°20'39,508"N   50,344169
 16°09'02,818"E   16,150643

464  32  0  5  2

Hazafelé itt éjszakáztunk a 7. éjszaka. Talán ez volt a leggyengébb szállás, de ezt előre tudtam a kommentekből, de úgy döntöttem, hogy mégis megkockáztatjuk, mivel a környéken nagyon kevés az elfogadható szállás, és csak igen drágán tudtam volna egy másik szállást szerezni (meg csak egy éjszakáról volt szó). Csak zárójelben jegyzem meg, hogy úgy a lengyeleknél (agroturystyka) mint a cseheknél (ubytovanie) lehet magánszállást interneten keresztül foglalni kedvező áron, de itt az a probléma, hogy szinte sehol nem láttam reggelit (ez nekünk nagyon fontos), valamint jelentős előleget kell fizetni és módosítás esetén ez elveszik. Visszatérve ide, úgy időzítettük az érkezésünket, hogy az utolsó vezetésnél (du 5:00) meg tudjuk nézni a kastélyt. Erre kiderült, hogy 4-kor volt az utolsó vezetés és 5-kor bezárt a kastély (így maradt másnapra Častolovice, amit nem bántunk meg, mivel tényleg nagyon szép volt belülről is). Így nem maradt más hátra, hogy egy jó nagyot sétáltunk a kastély kertjében, mivel azt csak este (napnyugta után) zárják be.

A kastély és a kert egyik különlegessége az, hogy a kettő között egy nagy árok húzódik és azt egy nagyon szép, zárt-fedett híd íveli át. A hídig is meg kellett nyerni a magasságot, ezt függő kertekkel oldották meg. Maga a híd is lejt a kert felé. Tervezőjéről Jurkovič hídnak nevezik. A park egy szokványos francia kert, nem túl látványos, de azért egy jót lehet benne sétálni. Az is látszik, hogy még nem végeztek a park restaurálásával, még egy jó nagy rész hátra van.

A séta után a többiek visszatértek a szállásra, én meg még egy jót sétáltam a belvárosban. Ennek a városnak is megvan a szokásos négyszög alakú főtere, gyönyörűen felújított házakkal. Ha alaposabban körülnéz az ember, akkor látja, hogy a városmag egy hosszú sziklanyúlványra épült, ami kb. 20 m-re emelkedik az ezt körbefolyó patak fölé. A vár felőli oldalon húzódik az az árok, amelyet a Jurkovič híd hidal át (itt hozzák le a magasságot a függő kertekkel). Ide is lesétáltam és mivel már eljött az este (a kék óra), igyekeztem néhány szép éjszakai képet csinálni. Amikor visszatértem a főtérre, egy érdekes dolgot tapasztaltam. Már sötét este volt, de a főtér tökéletes sötétségbe burkolózott. A közepén áthúzódó országos főúton közlekedő autók lámpáin kívül nem volt semmi fény. Még az árkádok alatti világítás sem volt bekapcsolva, csak néhány üzlet világítása égett halványan. Megnéztem, tényleg nem voltak lámpaoszlopok a téren. Ez egy kicsit furcsa volt.

A sziklanyúlvány körül szép sétautak vannak (főleg lent, a patak szintjén). Az alsó részek kertváros jellegűek. Itt még annyit szeretnék megjegyezni, hogy a cseh városokkal az a baj , hogy a történelmi mag általában kicsi (sokszor csak a főtér körüli házak, vagy esetleg még egy házsor kifelé), viszonylag egyformák - főtér, templom, szép házak, városháza, esetleg a kastély is itt van - tehát egy idő után egy kicsit egyformák. Ezt nem azért mondom, hogy sajnálni kellene engem, hogy ilyeneket kell néznem, csak tényszerűség miatt: egy hosszabb kirándulás után a sokadik város után már azért nem lelkesedik az ember olyan nagyon (olyan ez mint ha az ember a tizedik székelykapu után a tizenegyediket látja, már nincs annyira oda a dologért). Egy jót lehet sétálni, a kastély is szép, tehát úti célnak jó, de mi már a 7. - 8. napon voltunk és igen sok mindent láttunk már a nyaralás alatt (nem egy pihenős nyaralás volt).

Oszd meg ezt a helyszínt: Nové Město nad Metují, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Carlos Ruiz Zafón
Éjféli palota
22% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 119 Ft
Legszebb útvonalak
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Balaton körbefutás 2021
PK útvonala 5 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
20:00 A Konyhafőnök - Legendás évadhoz terítünkGasztroreality (2022) (9. évad 19. rész)

TV2
19:50 Drágám, add az életed!: Episode 14Magyar szórakoztató műsor (2016) (4. évad 14. rész)

film+
21:00 TolvajtempóAmerikai akciófilm (2000)

Cool
20:00 Magnum: A szarvasgomba akcióAmerikai akciókrimi-sorozat (2021) (3. évad 13. rész)

Viasat 3
20:00 ÉszbontókMűveletlenségi vetélkedő (2022) (10. évad 37. rész)

Mozi+
21:00 RagadozókAmerikai horror film (2010)

RTL II
20:20 Showder KlubVidám show-műsor (2018) (21. évad 6. rész)

SuperTV2
20:00 Szerelem kiadóTörök vígjáték sorozat (2016) (1. évad 125. rész)

Paramount Network
21:00 Good Will HuntingAmerikai dráma (1998)

Duna Televízió
19:50 Rex Kanadában II.: Francia kapcsolatAngol bűnügyi tévéfilmsorozat (2019) (16/4. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!