Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Olaszország

Pompeii (Pompeji)

80045 Campania, Città Metropolitana di Napoli, Pompei, Via delle Scuole 29-30.

2010. március 22. hétfő 17:31
2009. augusztus 13. csütörtök
2009. augusztus 14. péntek
 40°44'56,093"N   40,748775
 14°29'07,982"E   14,485412

5150  16  0  5  2

Reggio Campania - Pompeii

Pompeii házainak nagy része Krisztus után 62-ben egy földrengés következtében összedőlt. De ez csak előjátéka volt annak a tragikus napnak, amikor 79-ben a Vezúv 6 méter vastag hamuréteggel borította be a várost.

Bár már a 16. században felfedezték a romokat, az ásatások csak 1748-ban kezdődtek meg. A habkőbe dermedt város feltárása során nem egy házban teljes épségben találták meg a szobrokat, falfestményeket. Az utcai falakon sok helyütt ma is láthatók az úgynevezett sgrafittik.

A bejáratnál kapott részletes térkép segítségével könnyen eligazodhatunk a mondhatni hatalmas városrészben.

A város nyugati részén vannak a jelentősebb és kivételesen jó állapotban fennmaradt római emlékek.

A keleti városrészben pedig több nagyméretű villa található, mert a jómódú patríciusok a városközponttól távolabb építettek házat maguknak, de ezek feltárása még várat magára (legalábbis ottjártunkkor).

Bejelölésünk helyszíne az a bejárat, ahol mi is bementünk, tehát a Via Plinio felől, a Piazza Porta Marina Inferiore. Ha erről az oldalról mentek be, akkor a város megtekintését a következő sorrendben ajánljuk:

Teatro Grande, erre visz az út, keresni sem kell. ,)

A Via dell' Abbondanza felé kanyarodjatok el balra, hisz ez volt az ókori Pompeji legfontosabb utcája, amely mentén boltok és fogadók sorakoztak és az utca felé nyitottak voltak. Éjszakára fatáblákkal zárták el a bejáratot.

Minden utca ki van táblázva, nem fogtok eltévedni! ,) Az utca végén ott lesz a Forum, már legalábbis ami megmaradt belőle. Ha a Forum előtt elmentek jobbra, a Via del Foro-n, akkor kb. 35 méterre jobbra találjátok Lares-szentélyét.

Vespasianus templomához közel van az épület, ahol Pompeii védőisteneinek, Lares publici szobrai álltak. (sajnos nem sokat segítettek anno - sz.m.:)

Kicsit tovább, szintén jobb kéz felé esik a Macellum, ahol Pompeii piaca előtt, az előcsarnokban két pénzváltó is működött.

Innen kétfelé is lehet menni:

Ha továbbmentek a Via del Foro-n, akkor a következő utca, a Via del Fortuna, bal sarkán lesz a Forum fürdő.

Ha bementek a következő utcán jobbra, a Via del Augustali-n, majd a következő utcán balra fordultok a Vicolo dei Vetti-n, akkor az utca kb. közepén, a jobb oldalon találhatjátok a Modesto pékséget, ahol az ásatások során megszenesedett kenyereket is találtak.

A pékség után ismét két felé lehet továbbmenni, avagy úgymond, ha a Forum fürdő után továbbmentek egyenesen, akkor a Casa del Fauno-hoz értek. A jómódú patrícius, Casii villája udvarán álló faunszoborról kapta a nevét. Az épületet, akárcsak a város más magánházait, csak előzetes bejelentkezéssel lehet látogatni (de ha ügyesek és észrevétlenek tudtok maradni, akkor oda tudtok csapódni bármely turista-csoporthoz). Mi sajna a 180-190 feletti magasságunk miatt mindig kilógunk, de kisebb termetűek simán megoldják ezt a problémát! ,) Naja, ne próbáljatok meg kínaiak közé keveredni! :D

Nojó, kanyarodjunk vissza pékséghez...

Ha továbbmentek a Vicolo dei Vetti utcán, akkor bal kéz felé fog esni a Casa dei Vettii, ahol: Aulus Vettius Conviva és Aulus Vettius Restitutus kereskedők villája, az ott látható freskóiról vált híressé. A ház egyébként Pompeii legszebb háza! A Vettiusok nem arisztokraták, hanem felszabadított rabszolgák voltak, akik a kereskedelemből gazdagodtak meg. A szobákat pompás freskók és szobrok díszítették. pl.: az átrium, aminek a közepén egy medence fogta fel a nyitott tetőn át befolyó esővizet. Triclinium (lakomák terme) Falán gyönyörű cupidós fríz.

A belső kert ötletét a görögöktől vették át a rómaiak.

A Fogadó szobában látható Lakoma (mozaik). Itt a rómaiak alacsony heverőn fekve ettek. Nagyon kedvelték a szárított halból készült sós mártást, a garumot. A legtöbb fogást ezzel ízesítették.

Avagy a házi oltár, ahol az istenek kultusza éppúgy jelen volt a magán-, mint a közéletben. Ez a házi isteneknek (lares) szentelt oltár is a Vettiusok házában található, csakúgy, mint: a Gladiátorok elnevezésű mozaik. A véres gladiátorjátékok nagyon népszerűek voltak. Többnyire a háborúkban szerzett rabszolgákat küldték az arénába.

De itt található Augustus szobra is. Julius Ceasar fogadott fia lett az első császár. A szenátust megfosztotta hatalmától és rendeletekkel kormányzott.

Róma aranykora:

Augustus korától Traianus uralkodásáig Róma megállás nélkül terjeszkedett. A birodalom határai Britanniától a Vörös-tengerig értek. A császárok, mint Néró, költekező szeszélye ellenére az adókból és a hadizsákmányokból folyamatosan feltöltődött a kincstár. A 2. században, Traianus, Hadrianus és Marcus Aurelius bölcs uralkodása alatt, a római polgárok kényelemben és gazdagságban éltek, a munka nagy részét rabszolgák végezték. Szórakozási lehetőséget a fürdők, a színházak és a versenyek kínálták.

A Vezúv kitörésekor eltemetett Pompeii feltárása a mindennapi élet sok izgalmas emlékét hozta napfényre. Pomeii-ben és Herculaneumban leshetjük meg, hogy hogyan éltek az emberek a császárkori Rómában. A fellelt használati eszközöket és műalkotásokat Nápolyban, a Museo Archeologico-ban állították ki, de a helyi múzeumokban is láthatóak szobrok, tárgyak ebből a korból.

A Porta Marina bejáratától 50 méterre lévő Camping Spartacus-t választottuk szálláshelyünknek. Kellemes hely, ajánljuk mindenkinek. ,)

# 301.

Oszd meg ezt a helyszínt: Pompeii (Pompeji)

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
23:45 RTL Híradó - Késő esti kiadásHírműsor (2023)

TV2
23:25 ÚjratervezésMagyar magazin műsor sorozat (2020) (3. évad 16. rész)

film+
00:00 Álom doktorAmerikai horrorfilm (2019)

Cool
23:55 Döglött akták: Halálos vallomásAmerikai krimisorozat (2004) (2. évad 8. rész)

Viasat 3
23:15 NászfrászAmerikai romantikus vígjáték (2007)

Mozi+
00:10 Sötét múltAmerikai akció film (ismétlés) (2022)

SuperTV2
23:20 RespectAmerikai,kanadai zenés film (2021)

Paramount Network
23:30 Vanília égboltAmerikai dráma (2001)

Duna Televízió
23:45 Családfamesék: Pindroch Csaba családfája(2022)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!