Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Poroszló, a Tisza-tavi Ökocentrum, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
984  0  0

Magyarország

Poroszló, a Tisza-tavi Ökocentrum, SzG3

3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 35.

2015. június 20. szombat 23:21
2015. június 20. szombat
 47°38'45,598"N   47,645860
 20°39'40,899"E   20,661221

597  27  1  5  1

Sziasztok, Gábor vagyok!

Nálam általában azok az utak sikerülnek a legjobban, amit nem tervezek túl, sőt sokszor na keljünk fel és induljunk el valahová kategóriába tartoznak (persze van kivétel, a svájci utamat pld. kb. 4 hónapig szerveztem és meg is érte ennyit bele fektetni). Ráadásul Újpestről könnyű ide jutni, mivel nem kell Budapesten átvergődni. Szombaton mondtam a feleségemnek, jó idő van, bár hűvös, így nem sokan fürödnek majd a Tiszában, menjünk el most Poroszlóra. Jó, mondta menjünk (ilyen simán talán még egyszer sem ment a dolog), gyorsan megebédeltünk, be a kocsiba és du. 1-re már ott is voltunk. Igen könnyű megtalálni, ki van táblázva, két nagy parkoló is van (egy a déli oldalon, egy a főbejáratnál). Mi az elsőnél parkoltunk le. Bár fürdőzők nem voltak, de azért belebotlottunk egy gulyás fesztiválba és kakas szépségversenybe, de azért könnyen le tudtunk parkolni (500 Ft/nap/2015). A belépők: négy féle programra lehet befizetni: maga a park, az akvárium, 3D-s mozi és hajókirándulás. Ezekre kombinálva is lehet jegyet venni. A pénztáros kiszámolta, hogy a mi állapotunkban (egy normál felnőtt - a feleség, egy hatvankét év feletti - ez Én, és egy gyerek) melyik a legkifizetődőbb és adott egy családi jegyet. A 3D-s mozit nem vettük meg, de azt mondta ha hajókázni is megyünk, akkor az jobb, mert élőben látjuk azt, amit egyébként a filmen látnánk 3D-ben. Ebben megegyeztünk.

Volt egy kis vita a felől, hogy miután csak du. 4-re kaptunk jegyet a hajóra, mit fogunk addig csinálni. Később már nem vitatkoztunk ezen, mert alig értük el a hajót a sok program és látnivaló miatt. Ha a déli kapun megyünk be, akkor először a tutajos tóhoz érünk. Itt különféle nehézségű helyeken lehet átkelni a vízen. Az egyiket nem javasoltuk az unokámnak, mert ha ott beleesik a vízbe, mehetünk haza, mert nincs csereruha (ez egy imbolygó lapokon keresztül történő átjutás. Felnőtt könnyen megcsinálhatja, mert tud kapaszkodni, de egy hatéves nem biztos). Következett a dámvadak kifutója. Itt kb. fél órát eltöltöttünk a szarvasok etetésével, ill. Lili etette őket, nagy élvezettel (letépett fűvel és lóherével). Következett egy kis játszótér, majd megnéztük a pelikánok és a kormoránok tavait (ez két különböző tó). Majd következett a főépület és a legnagyobb szám, az akvárium.

Tényleg nagyon jól és szépen megcsinálták, kicsit hasonlít a Tropikáriumra, de itt hazai (vagy volt hazai) halakat mutatnak be. Pl. vizát is. Van víz alatti alagút is. Igen látványos, itt is eltöltöttünk legalább fél órát. A földszinten többek között megtekinthető az állatok éjszaki életét bemutató kiállítás is (ez a kék kép). Lili az összes állatot felfedezte (ezek közül sok élő és csak kevés kitömött). Ez is volt vagy fél óra. Ez után felmentünk a kilátó teraszra, ahonnan pazar panorámát kaptunk a parkra és a Tisza tóra. Lift van!. Tanács: aki WC-re akar menni, az ne a földszinten próbálkozzon ezzel, menjen fel az első emeletre, ott nincs senki. Innen elsétáltunk a teknősbékák felé. Itt a nyugaton már szokásos, megemelt, kissé fahídra hajazó sétányon mentünk végig. A végében hazai haszonállatok bemutatója található (szamár, birka, stb). Ez után, mivel Lili éhes lett, ettünk egy kicsit a büfében, talán először tudom kijelenteni, hogy az árak nem voltak elrugaszkodottak. Abban nem vagyok biztos, hogy az olajsütőben az olajat nagyon sűrűn cserélnék, de semmi következménye nem volt a dolognak. Jött a hajókázás (fontos: mivel a kikötő a parkon kívül található, a a hajókázáshoz adott karkötőt a végén hagyjuk fent a kezünkön, azzal visszajöhetünk simán). Érdemes egy kicsit korábban odamenni, mivel több hajó indul és jobb helyet inkább az elején lehet elcsípni. Mi úgy helyezkedtünk, hogy a hajó elejében ülhessünk, így nem volt előttünk senki. Az idő is egy kicsit beborult, így sokkal jobb volt az idő, mintha tűzött volna a nap. Közel 50 percet hajókáztunk, láttunk függő cinege fészket, kacsákat, nagy csapat kajakost, kócsagokat. A víz nyugodt volt, a hajókázás kellemes, de erről beszéljenek inkább a képek és a videó.

A kikötés után visszamentünk a főépületbe, itt az első emeleten van egy játszóházszerűség, szerintem nem egy nagy szám, de hát nem nekem csinálták. Lili itt is elvolt majd háromnegyed órát. Én ez alatt megnéztem a tájházat, amihez egy hídon lehet eljutni a pelikánok tava mellett. Tipikus tájház, nekem tetszett. Ez után a játszótérnél találkoztam a többiekkel. Észrevettem, hogy a parkot 6-kor zárják. Ez igen érdekes volt, mert egyszer csak eltűnt a nép és csak én voltam ott egyedül (3/4 6-kor). Telefon, találkozás, majd irány a kijárat. A pénztárakat 5-kor bezárják, de ki akarna 5 után egyébként is bejönni, semmire sem lenne ideje. Szerintem azért 6-kor talán nem kell kimenni, mivel a forgóajtók személyzet nélkül is működnek, és úgy láttam, azért a tutajos tó felől nem mindenki jött ki hatkor. Miután Lili azért elfáradt a nagy hajcihőben, további programot már nem csináltunk, irány haza!

Aki teheti, nézze meg!

Tisza tavi Ökocentrom, az akvárium + hajókirándulás, SzG3
[Hibabejelentés]
Oszd meg ezt a helyszínt: Poroszló, a Tisza-tavi Ökocentrum, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Michel Bussi
Fekete vízililiomok
21% kedvezmény!3 990 Ft helyett: 3 152 Ft
Legszebb útvonalak
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
05:25 FókuszKözszolgálati magazin (2023)

TV2
06:15 MokkaMagyar reggeli magazin műsor (2023) (20. rész)

film+
05:25 Az angyalok is esznek babotOlasz–francia–spanyol akcióvígjáték (1973)

Cool
05:30 Doktor Murphy: A kihívásAmerikai filmsorozat (2021) (4. évad 11. rész)

Viasat 3
06:10 Két pasi - meg egy kicsiAmerikai vígjátéksorozat (2008) (6. évad 9. rész)

Mozi+
06:30 Exodus: Istenek és királyokAngol,amerikai,spanyol kaland film (2014)

SuperTV2
05:55 Csapdába csalva: Az árulóNémet reality sorozat (2011) (6. évad 36. rész)

Paramount Network
06:00 RohamjárőrökAngol reality (2018) (15. évad 5. rész)

Duna Televízió
05:55 Himnusz(2019)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!