Menü betöltése...
»Utazás»magdinurse utazási blogja»Tápiószele, Blaskovich Múzeum
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

magdinurse utazási blogja
163  0  0

Magyarország

Tápiószele, Blaskovich Múzeum

2766 Tápiószele, Múzeum út 13.

2017. augusztus 4. péntek 18:38
2017. június 11. vasárnap
 47°20'04,397"N   47,334415
 19°52'46,259"E   19,879377

1696  14  0  0  0

Egy kúria, amely nem az építtetőről, hanem emlékezetes lakóiról kapta a nevét. A század elején épült kisnemesi kúriát 1912-ben vásárolta meg egy özvegyasszony és régészkedő, műgyűjtő fiai - a Blaskovichok. A tápiómenti településre nemcsak a már két nemzedék által gyarapított műgyűjteményüket hozták magukkal, hanem a múlt és a műalkotások tiszteletét is. Birtokaik bevételéből szigorú takarékoskodással rendszeresen vásároltak műalkotásokat és műkedvelő régészként ásatásokat is végeztek. A Magyar Nemzeti Múzeum az ő kezdeményezésükre indított ásatásokat a sőregi út mellett emelkedő dombon, ahol egy szkíta fejedelmi sírból a híres aranyszarvas is előkerült. A tűzben aranyozott, szarvas alakú, fejedelmi pajzsdísz 1923-ban került elő, amikor az Attila legenda és Priszkosz rétor leírása alapján a hun király egykori palotáját kezdték itt kutatni. A tizenöt évig tartó ásatás leleteinek biztosítására a második világháborút követően a Blaskovich-kúriában nemzeti múzeumi gyűjtőhelyet jelöltek ki.

A Blaskovichok műgyűjtő szenvedélye a múlt század közepéig nyúlik vissza. A régészkedő testvérpár nagyapja, Blaskovich Gyula Heves megye alispánjaként festményeket és metszeteket vásárolt az egri érsek hagyatékából, és testvéreitől - földért cserébe - megszerezte a családi régiségeket is. Az így létrejött gyűjtemény Gyula nevű fiára szállt, aki tovább gyarapította az apai hagyatékot. A múzeumalapítás első gondolata a Blaskovich család nagybányai éveiben született meg. Blaskovich Gyula 1887-ben családjával együtt költözött Nagybányára, itt mutatta be a nyilvánosságnak először a Blaskovich -gyűjteményt. A későbbi múzeumalapító Blaskovich testvérek is Nagybányán érettségiztek. A nagyobbik fiú barátságot kötött Réti Istvánnal, s a festő egyik legismertebb, a „Bohémek karácsonya idegenben” című festményén is megörökítette az akkor hatodik osztályos gimnazista Blaskovich Györgyöt. (Rétinek éppen ez a különleges fény-árnyék hatással festett képe hozta meg a szakma elismerését, 1900-ban Párizsban aranyérmet nyert vele.) A Blaskovich Múzeumban van Réti egy másik, „Arckép napsütésben”, című Blaskovich Györgyöt ábrázoló portréja. A családi levéltárban a művész és modellje személyes hangú levelei maradtak fenn.

A Blaskovich fívérek a Magyar Nemzeti Múzeum segítségével otthonukban, az akkor már múzeumi gyűjtőhelyen 1952-ben megalapították a Tápiószelei Múzeumot, és halálukig ők vezették.

Egykori kúriájukban a szobák ma is úgy várják a látogatókat, ahogyan annak idején haza az itt lakókat. Családi portrék - köztük Barabás Miklós festette is akad - mesélnek régi történetekről, rangon aluli házasságról a tiszttartó lányával, egy cselédtől született szerelemgyerekről, aki mégis majdnem mint házikisasszony nevelkedett itt, vagy éppen a Blaskovichok két ága közötti politikai feszültségről, és perpatvarról. Ez utóbbi fölött az utókor nagyvonalúan szemet huny, hiszen a szomszéd rokonok, a gróf Blaskovichok híres tápiószelei méneséből való világhírű csodalónak, Kincsemnek is jut egy szobányi emlékhely a kúriában.

A múzeum fogadóhelyisége a szarvas- és őzagancsokkal, orrszarvú- és medvekoponyákkal, vadászfelszerelésekkel, lőportartókkal díszített ebédlő. Egy szalonban empire és rokokó bútorok, a szomszédos szobában fegyver és pipagyűjtemény. A kúria belső terei sértetlenül átvészelték a második világháborút és az azt követő rendszereket, megőrizve a két háború előtti köznemesi élet díszleteit.

Oszd meg ezt a helyszínt: Tápiószele, Blaskovich Múzeum

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Szabó Borbála
A János vitéz-kód
22% kedvezmény!3 490 Ft helyett: 2 722 Ft
Legszebb útvonalak
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Balaton körbefutás 2021
PK útvonala 5 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Erdély körút
Lacus útvonala 3 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
18:55 FókuszKözszolgálati magazin (2022)

TV2
18:45 Tények PluszMagyar kulturális magazin sorozat (2022) (119. rész)

film+
19:00 A szállító: ÖrökségFrancia-kínai akciófilm (2015)

Cool
19:00 CSI: Miami helyszínelők: Fesd feketéreAmerikai krimisorozat (2010) (9. évad 20. rész)

Viasat 3
19:00 ÉszbontókMűveletlenségi vetélkedő (2022) (10. évad 36. rész)

Mozi+
19:00 Rambo 2.Amerikai kaland film (1985)

RTL II
19:15 Showder KlubVidám show-műsor (2018) (21. évad 5. rész)

SuperTV2
19:00 Szerelem kiadóTörök vígjáték sorozat (ismétlés) (2016) (1. évad 124. rész)

Paramount Network
18:45 FelforgatókönyvAmerikai vígjáték (2006)

Duna Televízió
18:45 Álmok álmodói: Hidegkuti Nándor(2022)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
0/5
Még nem érkezett szavazat.
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!