Menü betöltése...
»Utazás»bbonyar utazási blogja»Visegrád, Mátyás palota
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

bbonyar utazási blogja
97  0  0

Magyarország

Visegrád, Mátyás palota

2025 Visegrád, Fő utca 27.

2009. november 20. péntek 18:52
2009. augusztus 19. szerda
 47°47'31,739"N   47,792011
 18°58'26,475"E   18,973881

1445  19  0  5  1

Magyarország talán legméltatlanabbul látogatatlan történelmi nevezetessége a visegrádi királyi palota. Ahhoz képest, hogy a vár sokszor tele van látogatóval, itt alig lézengnek az emberek, pedig ott jártunkkor augusztus 19.-e volt.

A palota építését még Károly Róbert kezdte el az 1300-as évek első felében, majd Nagy Lajos és Luxemburgi Zsigmond is bővítette, átalakította. Már Lajos idejében is Közép-Európa legpompásabb uralkodói székhelye volt, ennek ellenére időről időre elhanyagolták. Többek között emiatt pár évtizedenként jelentős változásokon ment keresztül.

A királyi palota Mátyás korában

Mátyás király csak Beatrixszal kötött házassága, 1476 után fogott hozzá a palota helyreállításához, melynek során vidéki rezidenciájává alakította át. A munka mintegy 10 évig tarthatott, tehát nem sokáig élvezhette elkészülten (1490-ben meghalt). A régi épületeket teljesen felújították, de új szárnyat csak az utcai fronton emeltek. Kicserélték a nyíláskereteket, kandallókat, födémeket, díszkutakat, loggiákat, erkélyeket. Az építkezést a budai udvarbírók irányításával egy helyi későgótikás építőműhely végezte, de néhány részfeladatra reneszánsz stílusban dolgozó olasz mesterek kaptak megbízást.

Az épület művészettörténeti értékét elsősorban az adja, hogy Itálián kívül itt jelent meg először a reneszánsz művészet. Ez elsősorban a kutakon, kályhákon és egyéb tárgyi eszközökön érhető tetten.

A palota északkeleti épülete

A királyi lakóépületet igen gazdagon képezték ki. A belső udvar korábbi kútját és árkádjait lebontva késő gótikus, csillagboltozatos kerengőt építettek emeletén reneszánsz loggiával. Az udvar közepére pompás reneszánsz szökőkutat helyeztek. A földszinti termek dongaboltozatot, az első emeleti lakosztályok élkeresztboltozatot kaptak. A nyugati szárny emeletén lévő hálóboltozatos trónteremhez késő gótikus zárterkélyt csatoltak. A második emelet famennyezetes termei lehettek a legkényelmesebb lakószobák. Ezekből nyílott a kibővített fürdő is.

Herkules-kút

A díszudvar szökőkútja a magyarországi reneszánsz egyedülálló emléke. Mintaképei az olasz quattrocento szökőkútjai voltak. Nyolcszögű medencéjének kávalapjain szalagokkal átkötött gyümölcsfüzérek között Mátyás címerei jelennek meg. A puttók által tartott, drágakőmotívumokkal ékesített kerek kúttál fölé magasodott a kútszobor: Herkules és a lernai hydra küzdelme. A kút vízsugarai az állat torkaiból szökkentek ki. A Mátyás-kor művészetében Herkules alakja a hadvezér királyra utal. A kutat készítő szobrászműhely vezető mestere talán a trogiri származású Giovanni Dalmata lehetett, a kúttál ornamentikája és a gyümölcsfüzérek Andrea Bregno római mester műveivel rokoníthatóak.

Oroszlános falikút

A fölső kis udvar királyi magánkertjének XIV. századi falikútját Mátyás király 1483-ban késő gótikus vörösmárvány csorgókútra cserélte. Az új kút nagyjából követte a régi formáját. Baldachinfedlapján a király hollós családi címere és a készítés évét tartalmazó felirat díszítette. A baldachin oldalait a király országainak, a kút hátfalát pedig az udvar legelőkelőbb nemesi családjainak címerei ékesítették. A vízköpőket, a baldachin függőkonzoljait oroszlánfej formájúra faragták. Az oszlopok alá pedig fekvő oroszlánok kerültek. Ma eredeti helyén a kút másolata áll.

Palotakápolna

A palotakápolna felújítása során a hajóban újrarakták a régi téglapadlót, a szentélyben viszont mázas lapokból álló új burkolatot fektettek le. A hajó végébe faszerkezetű karzatot emeltek, az oldalfalra pedig címerdíszes reneszánsz gyámkövekre támaszkodó, ezüstsípokkal ékesített orgona került. Valószínűleg felállítottak egy keresztelőkutat. is. A három oltárt és a pasztofóriumot reneszánsz márványfaragványokkal ékesítették. A sekrestye s az oratórium boltozatot kapott. A kápolna előtti teraszt kiszélesítették, és egy nagy díszlépcsőt építettek hozzá.

Palotakápolna tabernákuluma

Az aranyozott carrarai fehérmárvány szentségház feltárt töredékei alapján a múzeum kiállításán elkészült a rekonstruált másolata. Az oltáriszentséget a falba mélyített és ajtóval zárható fülkében őrizték. Körülötte látszatperspektivikus dombormű félköríves kazettás boltozattal fedett csarnokot ábrázolt, melybe kétoldalról az árkádívek alól tiszteletteljesen meghajló angyalok léptek be. Az ajtó fölött a sebeit mutató Krisztus alakja volt, felette kiterjesztett szárnyú kerubok lebegtek.

A tabernákulumhoz leghasonlóbb vonásokat Desiderio da Settignano firenzei szentségháza mutatja. E mestert követhette az az ismeretlen olasz szobrász, aki a visegrádi szentségházat faragta.

Visegrádi Madonna

A vörösmárvány lunetta dombormű a palotakápolna berendezéséhez tartozott. Mária gyöngéden átölelve tartja a párnán álló gyermek Jézust, aki jobbját áldásra emeli, baljával pedig kis madarat - a jövendő szenvedéseit jelképező tengelicét - szorít a melléhez. A Madonna és a kisded alakját hasonló kompozícióban számos XV. századi domborművön ábrázolták az olasz reneszánsz mesterei. A visegrádi Madonnához a legközelebbi formai hasonlóságot az urbinói hercegi palota és a firenzei Bargello múzeumának egy-egy reliefje mutat, ahol a ruházat, kéztartás és a fejek mintázásánál figyelhetőek meg rokon vonások.

Palota északnyugati épülete

A palota reprezentációs részének udvari homlokzatát egy új, késő gótikus, alul kő-, felül faoszlopos, fagerendás folyosó építésével formálták át. Az utcai szárny földszintjének raktártermét beboltozták. Az emeleti tanácsteremhez egy hatalmas zárterkélyt építettek. A késő gótikus erkély homlokzatát a király és királyné szobrai, valamint a tartományok és udvari nemesek címerei díszítették. Az erkélyes terem melletti szobába - a lebontott Zsigmond-kori helyére - új, angyalfigurákkal díszített cserépkályhát állítottak.

Múzsák kútja

A Múzsák kútjáról csak Oláh Miklós leírásából alkothatunk képet, maradványai még nem kerültek elő, mindössze néhány szobortöredékről feltételezhetjük, hogy a kútról származik. Emeletes szökőkút lehetett, hasonló a díszudvar Herkules-kútjához, csak annál nagyobb és reprezentatívabb kiképzésű. A kápolnaterasz alatt a palotaegyüttes tengelyében állt. Oláh Miklós szerint kávalapjait a kilenc múzsa alakja díszítette. Alsó medencéje fölött még egy kúttál is emelkedett. A kutat Cupido figurája koronázta: a szerelem pajkos kis istene egy teli tömlőn ülve szorította ki a tömlőből előbuggyanó vizet az alant lévő tálba. Oláh szerint: Ez a kút a pompás udvari ünnepségek alkalmával vörös- és fehérbort folyatott a király parancsára.

Palota délkeleti épülete

A délkeleti palotában a megszüntetett pénzverde helyére egy ötvösműhely települt. Az épület szerkezetét csak kismértékben változtatták meg: átszervezték a felső szintekre vezető lépcsőket és az északi szárnyban egy nagytermet alakítottak ki. A nyíláskereteket, kandallókat, födémeket itt is korszerűbbekre cserélték, akárcsak a palota többi részén. A délkeleti épület megőrizte alárendelt szerepét, feltehetően továbbra is az udvarbíró lakrésze maradt.

Palotakert

A Zsigmond-kori kertet a XV. század végén átrendezték. A hegy lábához a korábbi fiálékút egyik oldalára kőfalú teraszt építettek. A kút másik oldalán favázszerkezetes kerti ház épült, alatta sziklába vájt pincével. Az építkezést a pinceajtó keretének 1479-es évszáma keltezi. Oláh Miklós leírásából tudjuk, hogy a kertet gyümölcsfákkal és szőlővel telepítették be.

A két rajz és három fénykép a visegradmuzeum.hu-ról származik. Az oldalon több száz kép van, például számos archív fénykép, továbba a rekonstrukciós folyamatok menetének egy része.

Oszd meg ezt a helyszínt: Visegrád, Mátyás palota

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Szondy Máté
Tudatos változás
22% kedvezmény!3 150 Ft helyett: 2 457 Ft
Legszebb útvonalak
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
02:10 Adele - Az interjúAmerikai zenés film (2021)

TV2
01:50 Dr. Csont: Túlélésből elégtelenAmerikai krimi sorozat (2012) (8. évad 19. rész)

film+
01:45 ÉletAmerikai film (2017)

Cool
01:00 Gyilkos elmékAmerikai–kanadai krimisorozat (2019) (14. évad 12. rész)

Viasat 3
01:15 VakációAmerikai vígjáték (2015)

Mozi+
01:10 HalálfutamAngol,német,amerikai akció film (ismétlés) (2008)

RTL II
00:55 CSI: Miami helyszínelők: F-T-F szemtől szembenAmerikai krimisorozat (2010) (9. évad 11. rész)

SuperTV2
01:15 Családi titkokMagyar reality sorozat (2013) (1. évad 135. rész)

Paramount Network
01:50 PróbatételAmerikai thriller (2007)

Duna Televízió
01:30 Rex felügyelő: A kis koldusokNémet bűnügyi tévéfilmsorozat (2003) (9. évad 13/4. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!