Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Horvátország

Vrsar

52450 Vrsar, Obala Maršala Tita 2001.

2011. október 10. hétfő 13:28
2011. augusztus 12. péntek
 45°09'03,365"N   45,150795
 13°36'08,268"E   13,602157

501  9  0  5  1

Olaszul: Orsera

A középkori latin dokumentumokban különböző változatokban találhatjuk meg: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria…

Az Ursaria nevet a teljes partvonalra használták Funtana falva és a Lim-fjord között. Néhány nyelvész szerint az öreg mediterrán ''ur'' szó – jelentése ''forrásvíz'' – maradt meg az Ursaria név elején.

Miközben az ókori tengerészek végighajóztak Isztria nyugati partjainál és itták a vizet a forrásból Funtana és Vrsar között, így merült fel az Ursaria név. A római és bizánci időkben is ezen a néven volt ismert Vrsar. A középkor elején a Szlávok (Horvátok) a kiejtésükhöz igazították az ókori nevet. A horvát verzióban az ''u'' átalakult ''v''-re. A végén lévő ''ia'' eltűnt, ami a horvát ''Vrsar'' nevet eredményezte.

Az olasz Orsera név a régi Ursaria névből alakult ki. Pietro Coppo, egy a XVI. században élő olasz geográfus, tévesen összekapcsolta az Orsera nevet az egyik patrícius Orsini családdal, azt állítva, hogy egy tagja ennek a családnak letelepedett Vrsarban és ő adta a város nevét. Az Orsera név másik magyarázata, miszerint a ravennai Urso érsek után kapta a nevét, hasonlóan téves.

Hát, nagy általánosságban ezt lehet fellelni az interneten Vrsar városról, de a webcímnél megadtunk egy linket, ahol sokkal-sokkal több infót lehet begyűjteni a városról, s annak történelméről...már akit érdekel.

Mint azt már korábban említettük, augusztus 4.-én érkeztünk a város mellett található Koversada kempingbe, de a városlátogatással egészen 12.-ig vártunk, mert ekkor kezdődött a: Ribarska Festa, azaz a Halászok Fesztiválja.

A műholdas képen a kikötőt jelöltük be, ahol a fesztivál zajlott. A műholdas kép igen szép, egész jól kivehető rajta minden, mert nem a fesztivál idején készült. Tessék elképzelni ezt a képet úgy, hogy kb. 12 ezer ember van rajta (Vrsar lakossága kb. 2650 fő). Egyszerűen hihetetlen volt. A parton hömpölygött a tömeg, nem volt egy szabad négyzetméter sem, ahol ne lett volna valami. 5 színpad volt felállítva, a különböző zenei stílusoknak.

A jelölőnknél egy bulizós, leginkább horvát klasszikus pop és nóta egyveleget játszó banda zenélt, a keleti partszakaszon leginkább Záray-Vámosi és Korda-Balázs korú énekesek szórakoztatták a népet, de nem minket. :-)

A műholdas kép alsó részén látható füves területen volt a kipakolós, piaci vásár, no meg a vurstli, mindenféle játékokkal a gyerekeknek.

A déli parton kemény rockzene szólt, továbbhaladva a parton nyugat felé, egy rock'n'roll banda szórakoztatta a nagyérdeműt.

Egészen nyugatra, szinte az utolsó szállóban, ahol egy szép színes szökőkút is megtalálható, a bécsi fiatal filharmonikusok játszottak elképesztő hangerővel és virtuozitással, nem csak klasszikus zenét. Akármilyen hihetetlen, itt volt a legnagyobb tömeg! Mi be sem fértünk, csak a bejáratnál állva tudtunk egy kicsit lábujjhegyre állva bekukkantani. :-)

Ami kicsit zavaró volt, az a hihetetlen halszag, ami persze egy halász fesztivál elengedhetetlen velejárója, nemde!? A kikötőt nem is igazán az éttermek uralták, persze abból is van bőven, hanem maguk a halászok, hisz róluk szólt az egész banzáj. Elképesztő módon, a halászhajókról, az aznap reggel frissen fogott és lejegelt halakat és egyéb tengeri herkentyűket, kagylót, rákot, stb. sütötték ki helyben, a halászhajó előtt felállított kis alkalmi sütödéikben. Hozzá frissen csapolt sör, üdítő, grappa, meg minden ami kell.

Hogy a sport se maradjon ki a szórakozásból, (vagy szórakoztatásból!?) a tengerben, a tengerből elkerített pályán két vízilabdacsapat vívott szoros mérkőzést. Hogy ki nyert, nem tudjuk, azt sem, hogy ki játszott kivel, de nem is az volt az érdekes. :-)

Egyszóval fantasztikus, nyaralásunk legjobb bulizós napja volt. ,-)

A város most meglepő módon nem érdekelt minket, bár rengeteg a látnivaló és a műemlék:

Szent Foschka templom:

XVII. századi reneszánsz nevezetesség. A templomban vallási festmények gyűjteménye található.

Szent Martin templom:

A templom alagsora a Vrsar hegy legmagasabb pontján fekszik, 1804-ben alapították. Az építkezés megszakadt a XIX. században és végül csak 1935-ben fejeződött be. A templomot ugyanabban az évben szentelte meg Poretch Trifun Pederzolli érsek. A templom belsejét egy három részből álló folyosó alkotja kőoszlopokkal, boltívekkel és vallásos festményekkel.

Szent Anthon kápolna:

Kis templom, közel a régi városkapuhoz, amelyet a XVII. században építettek reneszánsz-barokk stílusban. A kápolna helyet ad minden évben a művészeti kiállításoknak.

Szent George kápolna:

Román stílusban épült, a Szent George szigeten található, Vrsar kikötője öleli körbe.

Szent Mary bazilika:

Vrsar kikötőjében található. Története a korai középkorban kezdődik.

Régi városkapu:

A Szent Foschka templom közelében található. A XIII. században épült egykori városfal része. stb...

# 462.

Oszd meg ezt a helyszínt: Vrsar

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
A mansfieldi kastély20% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 199 Ft
Legszebb útvonalak
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Séta Kuredu szigetén
Tündüs & zo- útvonala 21 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
19:00 Fókusz PluszMagazin (2020) (662. rész)

TV2
18:55 Tények Plusz(2020)

film+
19:05 CsúcsformábanAmerikai akcióvígjáték (1998)

Cool
18:55 Hamupipőke-történetAmerikai romantikus vígjáték (2008)

Viasat 3
18:50 A galaxis őrzőiAmerikai akciófilm (2014)

Mozi+
18:45 A függetlenség napja: FeltámadásAmerikai sci-fi akciófilm (ismétlés) (2016)

RTL II
19:00 Az igenemberAmerikai vígjáték (2008)

SuperTV2
18:50 Bérgyilkosék (2010)Amerikai akcióvígjáték (2010)

Paramount Channel
19:15 A Grand Budapest HotelAmerikai vígjáték (2014)

Duna Televízió
18:40 SzerencsePercJáték (2019)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!