Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

István utazási blogja
39  0  0

Görögország

Zakinthos

290 92 Agios Sostis

2012. október 24. szerda 17:36
2012. szeptember 22. szombat
2012. október 5. péntek
 37°42'41,146"N   37,711291
 20°51'17,722"E   20,854783

1437  14  0  5  1

Fedezze fel az elbűvölő Zakynthos szigetét. Magyarországról közvetlen charterjárat indul az Ión-tenger legdélibb szigetére. Alig kétórás repülőút után egy másik dimenzióba kerülhetünk, ami rabul ejti az idelátogatót.

Zakynthos a jón-szigetek közül a legrégebbi. Területe 404 km, melynek egy részét hegyek foglalják el, a legmagasabb pontja: a Mount Vrachionas (756 m) Legnagyobb hosszúsága 40 km, szélessége 20 km, partvonalának hossza 123 km. A sziget termékeny síkságait buja növényzet borítja, olíva-, citrus-, mazsolaszőlő-, és szőlőültetvények terülnek el lustán a tájban, a sziklás partok pedig kristálytiszta vízbe érnek a nyugati oldalon, búvárkodásra csalogatva. A nyári nap forró sugarai lágyan simogatnak a homokos partokon, napfürdőzésre csábítva a pihenni vágyókat.

Akik ellátogatnak a navagio-i öbölbe és megtekintik az itt hajótörést szenvedett és a hófehér homokba félig elsüllyedt csempészhajót, életre szóló élményt szerezhetnek.

A természeti szépségek sokasága északon is várja az utazókat: a Kék-Barlangcsoport ragyogó kékes derengéssel övezi a víz alatti természetet. Itt élnek a sziget őshonos mediterrán fókái, akik itt hozzák világra kicsinyeiket. Zakynthos jelképe a cserepes teknős, védett állat, kizárólag ezen a szigeten él.

A nevezetességre vágyók is megtalálják az őket vonzó látnivalókat a kirándulások során. A gyönyörű Zakynthos város kanyargós, szűk utcácskáival, tágas, fenséges tereivel vár. Barátságos, teraszos kávézók hívogatnak egy jó frappé vagy egy finom fagylalt elfogyasztására. A velencei hatást érezhetjük az épületeken és a városban található szobrokon, műemlékeken is. Ugyanitt áll a Solomos (a görög himnusz írója) Emlékmúzeum is. Ha pedig leszáll az este, csillogó, nyüzsgő helyszínné változik a város, az ékszerüzletek egyedi arany-és ezüstékszereket kínálnak, bőrdíszművesek kabátokat, öveket, táskákat árusítanak, a világcégek üzletei márkás árucikkeket forgalmaznak. Az ajándéküzletek helyi specialitásokat is árulnak: sajtokat, olívaolajat, nugátot és helyi mézet, szárított fűszereket és mutatós kerámiákat. Akár a kultúra, akár a természet vonzza az érdeklődőket, mindenki szívét megérinti az itt szerezhető emlékek sora.

Zakynthos város a várhegy lábánál terül el, nyugaton a tenger övezi. 1953-ban egy földrengés megsemmisitette az épületeket. Az újjáépités tökéletesen rekonstruálta a korábbi stilust, amely vegyitette a velencei hatást a neoklasszicistával, fűszerezve néhány sajátossággal.

Az antik korban a település a hegy csúcsán helyezkedett el, ám a népesség növekedése a várost a hegy lába felé terjesztette. Mivel ez a terület is szűknek bizonyult, a part mentén növekedett tovább a város. A kereskedelem növekedése és a megállíthatatlan fejlődés találékonyságra ösztönözte a szigetlakókat. A partközeli területeket feltöltötték, hogy minél nagyobb teret nyerhessenek. Ennek a munkának az eredménye a Solomos tér, illetve a Szt. Nicolas templom a Mole szigeten, amelyet híd köt össze a várossal.

A Solomos tér a város legnagyobb tere, mely elegánsan tagolt fasorokkal és virágágyásokkal, egy- és kétszintes arisztokratikus épületekkel övezett. Itt található a görög nemzeti költő, Dionysios Solomos emlékműve is. Esténként itt, a tér központjában az emberek időt szentelnek egy kellemes sétára. Szintén itt található a Szt. Nicolas temlom, amelynek velencei homlokzata épen maradt, külsejét pedig korhűen helyreállították. A Solomos tér másik impozáns épülete a Bizánci Művészetek Múzeuma. Az itt található ikonok hű képet adnak az egyházi festészet helyi hagyományairól. Az ikonokon kívül hellén és bizánci szobrok és plasztikák alkotják a kiállítás anyagát.

A közelben található a Szt. Markos tér, ami történelmi hely: itt égették el a közrendbeliek a Libro d'Orot (Arany Könyv). Ez a könyv tartalmazta a helyi nemesek névsorát, akik a velencei megszállóktól kiváltságokat élveztek. A könyvégetés akkor történt, amikor a sziget felügyeletét a franciák vették át.

A Rouga utca a főváros régi és mostani központja, egyben főútja is. Évszázadokon át ez volt a kereskedelmi centrum, máig megőrizte a helyzeti fontosságát. Napjainkban ez a környék foglalja magába a város legfelkapottabb üzleteit.

A főváros másik legfontosabb utcája a Strata Maria, amely a Solomos tértől a tengerparton halad egészen a Szt. Dionysios templomig. A templom névadója egyben a sziget védőszentje. A Strata Maria a nap minden órájában igen forgalmas: a kompról kiáradó emberek, az üzletek kirakatait nézegető turisták és az este enyhet adó óráiban itt sétáló helybeliek egyaránt zsongó tarkabarkaságot visznek a sziget életébe. Szintén a Strata Marián található a kompjegypénztár és a buszpályaudvar.

A Szt. Dionysios templom névadója a XVI-XVII. sz. fordulóján szerzetesi életet élt a Zakynthostól délre fekvő Strofades szigetén, a világtól elvonultan. Élete során a Szentföldre igyekezett, amikor Éjina püspökévé választották Athénban. Rossz egészségi állapota miatt azonban vissza kellett térnie Zakynthosra. A templomban álló ezüst szarkofág, amely maradványait tartalmazza, Diamantis Bafas munkája. Az ő ünnepét augusztus 24-én tartják, amikor misét celebrálnak és relikviáit körbehordozzák a városban.

A hegyen felfelé haladva a Filikoni Szt. György templomot találjuk. A hegy magasabb része Bochali, ahonnan csodás kilátás nyílik az alant elterülő városra, kávézók, éttermek várják a kitikkadt utazókat.

Akit a történelmi emlékek érdekelnek, megtekintheti a Tengerészeti Múzeumot vagy a velencei erőd maradványait.

Zakynthos sziget két, nemzetközileg védett állatfajnak ad otthont: a mediterrán fókának, amely az északi sziklás partoknál él, illetve a hely jelképévé vált cserepes teknősnek. Ez a faj évmilliókon keresztül Zakynthos déli partját használta költőhelyéül. Egykor az egész Földközi-tenger területén megtalálhatóak voltak, de mára számuk jelentősen csökkent, egyedül itt élnek.

Telepített idegenvezetőnk Zakynthos repülőterén várja utasainkat és a szállásokra kíséri őket. Mivel irodai ügyeletet nem tart, az utasokkal az előre megbeszélt időpontban az apartmanoknál találkozik.

A szigeten a csapvíz nem iható, javasoljuk ásványvíz fogyasztását.

Az üdülőhelyeken éttermek, tavernák, szupermarketek, ajándéküzletek találhatók, bankok csak Zakynthos városban. A megjelölt üzletek elfogadnak hitelkártyát.

A fővárosba rendszeres buszjárat visz, a busz útvonala a települések főútján halad. Aki a kényelmesebb megoldást választja, taxizhat is. A települések közti kis távolságok miatt a taxi sem megfizethetetlenül drága.

A városokban sok snack bár és koktél bár rendelkezik saját medencével. Utasaink használhatják ezeket a medencéket a bárban történő minimális fogyasztás ellenében.

Az autó- és motorbérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges. Ár- és típuslista az idegenvezetőnél kérhető. Azok a cégek, akikkel kapcsolatban állunk, a járművekre teljes körű biztosítást garantálnak.

Mivel a sziget délen található, igen erős a napsugárzás. Az érzékeny és fehér bőrűek kerüljék a tűző napot a déli órákban és napozókrém használata mindenkinek ajánlott.

Hálózati feszültség: 220 V

A sós tengervíz ellenére szúnyogok vannak a szigeten. Célszerű elektromos szúnyogriasztót vinni, és az esetleges csípések, napégések kezelésére Fenistil gélt a csomagba készíteni.

Távozás napján a szállásokat 12 óráig kell elhagyni, előtte a konyhai felszerelést el kell mosogatni és a kulcsot a zárban hagyni.

Fakultatív programjainkról az idegenvezető ad tájékoztatást, nála euróban lehet befizetni.

Magyarországra telefonálni a 0036 hívószámmal lehet.

Képeslapot szinte minden szupermarketben lehet vásárolni, ahol a legtöbb esetben bélyeget is tartanak.

Üzletek nyitvatartási ideje:

-szupermarketek: 09.00-21.30-ig minden nap

-ajándéküzletek: a fővárosban reggeltől estig a szieszta kivételével vannak nyitva

-bankok: hétfőtől-péntekig 08.00-14.00 (csak a fővárosban)

Oszd meg ezt a helyszínt: Zakinthos

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Dan Brown
Vad szimfónia
21% kedvezmény!3 990 Ft helyett: 3 152 Ft
Legszebb útvonalak
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Bali, Gili Air
zsumol4 útvonala 8 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
23:20 RTL Híradó - Késő esti kiadásHírműsor (2023)

TV2
23:15 PropagandaMagyar kulturális magazin unknown (2022) (15. évad 14. rész)

film+
23:55 VírusAmerikai akciófilm (1995)

Cool
23:00 Gyilkos elmék: Üzenet a jövőbeAmerikai–kanadai krimisorozat (2013) (8. évad 19. rész)

Viasat 3
23:20 A hatodik naponAmerikai-kanadai akciófilm (2000)

Mozi+
23:20 Beowulf - A sötétség harcosaAmerikai,angol kaland film (1999)

SuperTV2
23:00 Bor, mámor, ProvenceAmerikai dráma (ismétlés) (2006)

Paramount Network
00:15 Sztálin halákaAmerikai vígjáték (2017)

Duna Televízió
23:40 Öt kontinens(ismétlés) (2023)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!