Menü betöltése...
»Friss hírek»Időjárás
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés

awilime hírek

Hogy hirtelen ne maradj hírtelen!

2018. november 13. kedd
Mai névnap: Szilvia
Holnapi: Aliz
Napkelte: 06:43
Napnyugta: 16:11
Budapest:
10°C
1026 hPa
13 km/h
EUR: 322 Ft   USD: 286 Ft
GBP: 367 Ft   CHF: 283 Ft
Kisgyörgy Éva - Travellina
Világutazók kézikönyve
23% kedvezmény!3750 Ft helyett: 2888 Ft

Időjárás

Időjárás előrejelzés: Budapest

november 13. kedd
04:00
9°C
12 km/h
 
07:00
7°C
11 km/h
 
10:00
12°C
9 km/h
 
13:00
15°C
12 km/h
 
16:00
14°C
6 km/h
 
19:00
12°C
3 km/h
 
22:00
10°C
12 km/h
 
november 14. szerda
01:00
9°C
24 km/h
 
04:00
9°C
25 km/h
 
07:00
8°C
23 km/h
 
10:00
11°C
20 km/h
 
13:00
12°C
17 km/h
 
16:00
10°C
12 km/h
 
19:00
6°C
10 km/h
 
22:00
4°C
6 km/h
 
november 15. csütörtök
01:00
2°C
5 km/h
 
04:00
2°C
5 km/h
 
07:00
1°C
5 km/h
 
10:00
8°C
7 km/h
 
13:00
11°C
4 km/h
 
16:00
8°C
3 km/h
 
19:00
3°C
4 km/h
 
22:00
2°C
6 km/h
 
november 16. péntek
01:00
0°C
4 km/h
 
04:00
-1°C
5 km/h
 
07:00
-1°C
4 km/h
 
10:00
7°C
7 km/h
 
13:00
10°C
7 km/h
 
16:00
7°C
5 km/h
 
19:00
2°C
5 km/h
 
22:00
0°C
5 km/h
 
november 17. szombat
01:00
-1°C
6 km/h
 
04:00
-1°C
5 km/h
 
07:00
-1°C
5 km/h
 
10:00
6°C
7 km/h
 
13:00
9°C
7 km/h
 
16:00
7°C
5 km/h
 
19:00
3°C
7 km/h
 
22:00
2°C
5 km/h
 

Még egy enyhe nap... és itt az igazi ősz!

Hazánk időjárása nem volt túl változatos mostanság. A reggeli köd, illetve rétegfelhőzet felszakadása után fátyolfelhős, enyhe, napos idő következett. Az előttünk álló héten tetemes változás várható, aminek részletei kisfilmünkből kiderülnek! (OMSZ - Interaktív, hétfő 15:40)

Tovább nő a vízhiány

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható. Kisebb eső is csak kevés helyen fordulhat elő, így fokozódik a vízhiány a talajokban, pedig a szárazság miatt hiányosan kelt illetve fejletlen őszi kalászosok jelentősebb esőt igényelnének. Tovább hűl az idő, a hétvégén már sokfelé lesznek fagyosak a reggelek, és a nappali felmelegedés mértéke is jelentősen visszaesik. (OMSZ - Agrometeorológia, hétfő 14:07)

Folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő

Ma anticiklon nyugati peremén helyezkedik el a Kárpát-medence, folytatódik a csendes, őszi időjárás, az időjárási frontok elkerülik térségünket. Holnap a délutáni órákban északnyugat felől a hidegfront érkezik. (OMSZ - Időjárási helyzet, hétfő 10:47)

Kaliforniai erdőtüzek terjedése

Kaliforniában napok óta tűzvész pusztít. Az erős déli, délnyugati áramlás hatására a tűz gyorsan terjed, egyre nagyobb területre jut el a füst, és válik kritikussá a levegőminőség. Sajnos a következő napokban is marad a száraz, szeles időjárás, ami csak tovább ront a helyzeten. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Változnak az évszakok

A jelenlegi időjárási helyzetben akár olyan érzésünk is lehet, mintha minden nap két évszakot élnénk meg. A reggeli órákban nagyjából az ilyenkor megszokottnak megfelelően alakul a hőmérséklet, sőt a tartósan ködös tájakon napközben is marad a hűvös, őszi idő. Ellenben a napos területeken jóval enyhébbet tapasztalhatunk, mintha még mindig egy elkésett nyár próbálkozna kifáradhatatlanul. Mi a helyzet a téllel, közeleg már? (OMSZ - Interaktív)

Továbbra sincs változás

Lényegi változás időjárásunkban nem történik, még mindig a tőlünk keletre lévő anticiklon peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. (OMSZ - Időjárási helyzet)

100 éve ért véget a Nagy Háború - Milyen volt az időjárás?

1918. november 11-én ért véget hivatalosan is az I. Világháború Németország kapitulációjával. Ausztria-Magyarország valójában már egy héttel korábban, november 3-án letette a fegyvert. A kor emberének azokban a napokban minden bizonnyal kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy az aznapi időjárással foglalkozzon. Mi viszont 100 évvel később már szerencsére ráérünk ezzel foglalkozni, így az alábbi cikkben visszatekintünk a 100 évvel ezelőtti európai és magyarországi időjárásra. (OMSZ hírek)

Napos hét vég

A hétvége további részében, és a jövő hét elején még nem várható érdemi változás hazánk időjárásában; továbbra is a Kelet-európai-síkság fölött található anticiklon délnyugati peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. (OMSZ - Interaktív)

Csendes, őszi idő

Anticiklon nyugati peremén helyezkedik el a Kárpát-medence, folytatódik a csendes, őszi időjárás, az időjárási frontok elkerülik térségünket. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Ködös reggelek, de milyen a folytatás?

Továbbra is anticiklon nyugati peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. A frontok egyelőre elkerülik hazánkat… egészen kedd estig, amikor egy hidegfront tűnik fel tőlünk északra, majd halad át hazánkon szerdán. (OMSZ - Interaktív)

Nincs érdemi változás

Markáns anticiklon nyugati peremén helyezkedik el még mindig a Kárpát-medence, az éjszaka képződő köd és rétegfelhőzet napközben csak lassan oszlik fel. Az időjárási frontok messze elkerülik térségünket. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Deja vu

Ismerős volt a mai időjárás tegnapról? És tegnapelőttről? Ha igen, ismerős lesz a holnapi és a holnapután is... (OMSZ - Interaktív)

Makacsabb ködfoltok

A már napok óta térségünk időjárását meghatározó anticiklon kissé gyengül, ezért az éjszaka képződő köd nagyobb eséllyel maradhat meg tartósabban. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Markáns változás nélkül

Folytatódik a csendes, nyugodt őszi idő. (OMSZ - Interaktív)

Továbbra is javulóban van Földünk ózonpajzsa

A WMO honlapján 2018. november 5-én jelent meg az ózonréteg állapotáról időközönként kiadott jelentés legújabb dokumentuma (Scientific Assessment of Ozone Depletion). A jelentés kiemeli, hogy a legfrissebb adatok, feldolgozások is megerősítik a Montreáli Jegyzőkönyv sikerét. A szerzők szerint 2000 óta a légköri ózon mennyisége globális mértékben 1–3% ütemű növekedő trendet mutat 10 évenként. Az ózon teljes regenerációját illetően a legújabb számítások optimistábbak, mint a korábbiak: az északi félteke… (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Csendes, őszi idő

Jelentős változás nem lesz időjárásunkban, a Kárpát-medence időjárását változatlanul döntően anticiklon alakítja, folytatódik a csendes, őszi idő, éjszaka ködfoltokkal. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Fellőtték az európai poláris meteorológiai műholdcsalád harmadik tagját

Magyar idő szerint 2018. november 7-én 1 óra 47 perckor sikeresen fellőtték az Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) és az Európai Űrügynökség (ESA) által közösen épített Metop-C meteorológiai műholdat a Francia Guayanában lévő Kourouból egy Szojuz ST-B rakéta segítségével. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

A biztonság sokszínű arca – nemzetközi tudományos-szakmai konferencia

A Belügyi Tudományos Tanács, a témában érintett belügyi szervek szakmai együttműködésével immár nyolcadik alkalommal szervez tematikusan a biztonságpolitika aktuális kihívásait vizsgáló nemzetközi tudományos-szakmai konferenciát, ezúttal A biztonság sokszínű arca címmel, mely egyúttal az Európai Kiberbiztonsági Hónap magyarországi kampányának záró és a Magyar Tudomány Ünnepe 2018 belügyi fejezet nyitóeseménye. A rendezvényre 2018. november 7-én és 8-án, Budapesten, a Duna Palotában kerül sor. A konferencia első napján dr… (OMSZ hírek)

Ködös, mégis száraz idő

Bár a következő napokban alacsony szinten nagy lesz a nedvességtartalom, azaz több helyen is kialakul majd köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, de a magasban többnyire száraz lesz a levegő... (OMSZ - Interaktív)

Napsütés, köd, napsütés, köd

A kelet-európai anticiklon nyugati peremén helyezkedik el a Kárpát-medence, a frontok messze járnak tőlünk. Az ország egy részén (elsősorban északkeleten) éjszakánként képződő köd napközben egyelőre még átmentileg jórészt feloszlik, és kitisztul az idő. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Aszálykockázat értékelésével foglalkozó nemzetközi tréning

Az Európai Unió kutatási központja (Joint Research Center) keretein belül működő Disaster Risk Management Knowledge Center (DRMKC) kezdeményezésére és támogatásával egy nemzetközi aszálykockázat értékelő tréninget szervez az Országos Meteorológiai Szolgálat 2018. november 6. és 8. között. A téma időszerűségét jelzi a jelenlegi aszályos helyzet, ami kiterjedt területeket érint Nyugat - és Közép-Európában. Az éghajlatváltozás következtében több régióban gyakoribbá és komolyabbá váltak az aszályok… (OMSZ hírek)

A köd (rétegfelhő) és a Nap csatája

Nem változott lényegesen az előrejelzés: csendes, nyugodt őszi időre készülhetünk a következő napokban. Kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, de a hőmérséklet az ilyenkor szokásos fölött marad. A prognózis bizonytalanságát a ködös/felhős és napos területek arányának alakulása szolgáltatja. (OMSZ - Interaktív)

Még mindig nem jön az eső

A középtávú előrejelzések szerint a következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá: sokfelé szenved a repce, mely már eleve hiányosan, nehezen, alacsony tőszámmal kelt, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban. A nyugati, délnyugati vidékeken nincs ekkor probléma, mert arrafelé esett némi eső az elmúlt időszakban. (OMSZ - Agrometeorológia)

Köddé váló hőmérsékleti rekordok

A Kárpát-medence időjárását változatlanul anticiklon alakítja kedden is. A többnyire gyenge, mérsékelt légáramlásnak és az alacsony napállásnak köszönhetően azonban már nagyobb területre terjedhet ki a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet a reggeli órákra, mely főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön csak lassan zsugorodik. Másutt a reggeli pára-, illetve ködfoltok feloszlását napos idő követi. A nappali hőmérséklet fokozatosan csökken - egyre távolabb kerülünk tehát a rekordoktól… (OMSZ - Időjárási helyzet)

Ködösített lejtő

A rekord melegektől úgy tűnik búcsúzunk, elindulunk lefelé a hőmérsékleti lejtőn. Jövő héten a magasabb légrétegekben lassan csökkenni fog a hőmérséklet. Ennek mértékébe egy tényező szólhat bele jelentősen: a köd. Miért? Lássuk a részleteket! (OMSZ - Interaktív)

Fokozatosan érkezik a hűvösebb levegő

Anticiklon peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. Időjárási front ugyan nem éri el hazánkat, de a magasban már 1-2 fokkal hűvösebb levegő érkezik. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Rekord meleg az országban és a fővárosban is (XI.3.)

November 3-án sem tágított hazánkból az átlagosnál jóval melegebb idő, közel 50 éves hőmérsékleti rekordok dőltek meg ezen a napon! Korábban a legmagasabb országos maximumhőmérsékletet 1970-ben Sopronban mérték, ami 23,5 fok volt, míg a fővárosit maximumot az 1928-ban Budapest Országút állomáson regisztrált 20,5 fok tartotta. Az országos új rekordot 24,4 fokkal Sarkad (Malomfok), a budapestit 21,4 fokkal Budapest Újpest állomáshoz jegyezhetjük. Emellett a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja is… (OMSZ hírek)

Rekordokat döntő novemberi napok

Rekord, rekord hátán... lassan már nincs olyan nap, hogy ne dőlne meg valamilyen hőmérsékleti rekord. Alig érzékelhetően, de szépen lassan azért csökkenni kezd a hőmérséklet, de mennyire? (OMSZ - Interaktív)

Talán már nem 25 fok lesz...

Télies fordulatnak még híre-hamva sincs, de halkan azért kijelenthetjük, hogy: (OMSZ - Interaktív)

Nyugat kilóg a sorból

Anticiklon alakítja időjárásunkat vasárnap is. Az ország nagy részén folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő sok napsütéssel, ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon tartósabban megmaradhat az alacsonyszintű rétegfelhőzet, így arrafelé hűvösebb, szomorkásabb időre lehet számítani. (OMSZ hírek)

Újabb rekordok dőltek meg (XI.2.)

November 2-án is folytatódott az indián nyár, az enyhe hajnalt követően az ország nagy részén 20 fok körül alakult a hőmérséklet a legmelegebb órákban, a Tiszántúlon pedig több településen is 23 fok feletti értéket regisztráltak műszereink. Az átlagosnál melegebb időjárás több új országos, illetve egy budapesti hőmérsékleti rekordot generált a november 2-ára vonatkozóan. Mezőgyán 24,8 fokkal vette át az új országos abszolút hőmérsékleti maximum rekordere címet, amivel jócskán megdöntötte Ásotthalom… (OMSZ hírek)

Talán már nem lesz 25 fok...

November elseje a Tiszántúlra szó szerint nyári időt hozott. Lássuk, mérhetünk-e még augusztus második felének megfelelő értékeket a következő délutánokon! (OMSZ - Interaktív)

Változatlanul enyhe idő

Szombaton anticiklon peremén továbbra is az ilyenkor szokásoshoz képest enyhébb, ugyanakkor egyre szárazabb levegő áramlik térségünkbe: az ország nagy részén fátyolfelhők szűrik majd a napsütést, ugyanakkor az Alpokalján és a Kisalföldön tartósan megmaradhat az alacsonyszintű rétegfelhőzet, így ezeken a vidékeken a nappali hőmérséklet jócskán elmarad az ország többi részéhez képest. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Országos hőmérsékleti rekord (XI.1.)

November 1-én hazánk délkeleti részén az ilyenkor szokásosnál melegebb volt, több településen is 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Új országos napi maximumhőmérséklet rekord született: Körösszakálon 25,8 fokot mért a műszer. Korábban e napi rekordot Szeged (belterület) állomás tartotta, ahol 1926-ban 24,9 fokot regisztráltak. (OMSZ hírek)

Lassan, de biztosan...

Az elmúlt időszakban az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébben alakultak a hőmérsékletek... de vajon meddig maradnak még a 20 fok feletti csúcsértékek? (OMSZ - Interaktív)

Változékony, enyhe idő

A Kárpát-medencétől nyugatra többközéppontú ciklon helyezkedik el. Ennek előoldalán dél felől több hullámban enyhe, egyre nedvesebb, holnap labilisabb léghullámok érkeznek térségünk fölé. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Hosszú hétvégéről röviden

Kíváncsi vagy milyen idő lesz Mindenszentekkor vagy Halottak napján? Esetleg csak a hétvégi időjárás érdekel? Kattints és kiderül! (OMSZ - Interaktív)

Október 31-én befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás tavainkon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja. (OMSZ hírek)

Enyhe éjszaka, budapesti rekorddal (X. 30.)

Október 30-án még mindig a vénasszonyok nyarát idézte a hőmérséklet napközben, sőt, még az esti, éjszakai órákban is országszerte enyhe maradt az idő. A fővárosban meg is dőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet rekord: Budapest Lágymányos állomáson 15,1 fokot regisztrált a műszer. A mostani érték 0,9 fokkal volt magasabb, mint a korábbi, 2004-ben Budapest belterületen megmért 14,2 fok. Ugyanebben a kategóriában országos rekord ugyan nem született, de Elek 18,1 fokkal beállította Győr Likócs 2004-es rekordját… (OMSZ hírek)

Továbbra is enyhe idő

A Kárpát-medencétől nyugatra többközéppontú ciklon helyezkedik el. Ennek előoldalán dél felől enyhe, eleinte száraz, majd egyre nedvesebb léghullámok érkeznek térségünk fölé. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Töklámpások éjszakája

Közeleg a Halloween és a Mindenszentek napja. De, hogy milyen idő lesz? A kisfilmünkből kiderül! (OMSZ - Interaktív)

Új országos és fővárosi hőmérsékleti rekordok (X. 29.)

Hazánkban október 29-én is folytatódott a szokásosnál melegebb időjárás; az enyhe hajnalt nyárias nappal követte. Budapest Lágymányos állomásán csak 14,8 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új budapesti hőmérsékleti rekord. A korábbi legmagasabb minimumhőmérséklet rekord 14,6 fok volt, ezt 1959-ben regisztrálták Budapest Országút állomáson. Napközben a déli, délkeleti területeken sokfelé 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb ismét a Csongrád megyei Kübekházán volt, ahol 27,1 fokot mért a hőmérő délután… (OMSZ hírek)

Csökkenő felhőzet

Hidegfront vonult át kedden hazánkon, mögötte szárazabb és hűvösebb levegő áramlik fölénk, viszont továbbra is maradt a délies áramlás. Szerdára ez a rendszer jóval messzebbre kerül, már inkább anticiklonális hatások érvényesülnek: sokat süt a nap, csapadék már nem valószínű, de erősödik a ködhajlam. (OMSZ - Időjárási helyzet)

A légkör legfontosabb összetevőire vonatkozó új globális reanalízisek

Az Európai Bizottság nevében az ECMWF által koordinált Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) kiadta a 2003–2016-os időszakra vonatkozó globális reanalizációját a fontosabb légköri összetevőkre vonatkozóan. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Hidegfront délnyugat felől

A mai rekord-meleg után éjjel hidegfront érkezik, amely mögött néhány fokkal ugyan visszaesik a hőmérséklet, de még így is jóval az ilyenkor szokásos fölött marad. (OMSZ - Interaktív)

Többfelé érkezik további csapadék

A hétvégén illetve hétfőn hajnalban hullott eső sokat segített a fejlődésben lévő repce és őszi búza vetéseken, de a talajoknak további csapadékra lenne szükségük a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. A héten még kedden van erre többfelé esély, illetve pénteken és szombaton elsősorban a Dunántúl területén. A hőmérséklet továbbra is a sokévi átlag fölött alakul. (OMSZ - Agrometeorológia)

Rekord magas minimumhőmérsékletet (X. 28.)

Október 28-án, az óraállítást követően az ország délkeleti harmadában általában véve is igen enyhe volt a hajnal, melyhez kedvező feltételeket biztosított a térségben az élénk, olykor erős légmozgás, illetve a reggeli órákra megnövekvő felhőzet. Sarkad (Malomfok) állomásán csak 16,3 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új hőmérsékleti rekord. A korábbi legmagasabb minimumhőmérséklet rekord 15,7 fok volt, ezt 1923-ban regisztrálták Zalaegerszegen. (OMSZ hírek)

Oszd meg ezt az oldalt: Időjárás

Facebook

Google+

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
Település kiválasztása
Település adatok betöltése folyamatban...
Település:
Mentés
 
Mégsem
Leiner Laura
Maradj velem - Iskolák versenye második kötet
23% kedvezmény!3499 Ft helyett: 2694 Ft
Olasz ízek23% kedvezmény!2499 Ft helyett: 1924 Ft
Almási Kitti
Irigység, kibeszélés, rosszindulat - Értsük meg, hogy ne gyengítsen!
23% kedvezmény!3360 Ft helyett: 2587 Ft