Menü betöltése...
»Friss hírek»Időjárás
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés

awilime hírek

Hogy hirtelen ne maradj hírtelen!

2019. március 19. kedd
Mai névnap: József, Bánk
Holnapi: Klaudia
Napkelte: 05:49
Napnyugta: 17:53
Budapest:
11°C
1023 hPa
15 km/h
EUR: 314 Ft   USD: 277 Ft
GBP: 367 Ft   CHF: 277 Ft
Cristina Gambaro
Skót kastélyok (A világ legszebb helyei)
23% kedvezmény!4990 Ft helyett: 3842 Ft

Időjárás

Időjárás előrejelzés: Budapest

kedd
19:00
8°C
9 km/h
 
22:00
6°C
12 km/h
 
március 20. szerda
01:00
3°C
9 km/h
 
04:00
3°C
5 km/h
 
07:00
3°C
6 km/h
 
10:00
7°C
9 km/h
 
13:00
10°C
9 km/h
 
16:00
10°C
9 km/h
 
19:00
5°C
7 km/h
 
22:00
2°C
7 km/h
 
március 21. csütörtök
01:00
1°C
6 km/h
 
04:00
-1°C
5 km/h
 
07:00
0°C
4 km/h
 
10:00
8°C
6 km/h
 
13:00
11°C
7 km/h
 
16:00
11°C
7 km/h
 
19:00
6°C
4 km/h
 
22:00
3°C
6 km/h
 
március 22. péntek
01:00
2°C
8 km/h
 
04:00
0°C
5 km/h
 
07:00
1°C
5 km/h
 
10:00
10°C
7 km/h
 
13:00
13°C
4 km/h
 
16:00
14°C
2 km/h
 
19:00
8°C
3 km/h
 
22:00
5°C
4 km/h
 
március 23. szombat
01:00
3°C
5 km/h
 
04:00
2°C
5 km/h
 
07:00
3°C
5 km/h
 
10:00
13°C
7 km/h
 
13:00
16°C
7 km/h
 
16:00
16°C
6 km/h
 
19:00
10°C
5 km/h
 
22:00
6°C
5 km/h
 
március 24. vasárnap
01:00
5°C
6 km/h
 
04:00
4°C
4 km/h
 
07:00
5°C
4 km/h
 
10:00
14°C
7 km/h
 
13:00
17°C
7 km/h
 
16:00
17°C
7 km/h
 

Nem árulunk zsákbamacskát

Benedek nem árul zsákbamacskát, elég egyértelműnek látszik a következő napok időjárása. Egyre inkább a nyugati anticiklon helyeződik fölénk, emiatt száraz, napos időszak valószínű. (OMSZ - Interaktív, kedd 14:58)

Megjelent az IDŐJÁRÁS folyóirat legújabb száma (VOL. 123 * NO. 1)

Az OMSZ Kiadványok, IDŐJÁRÁS folyóirat oldalon megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat negyedévenként megjelenő, angol nyelvű, DOI regisztrációval rendelkező folyóiratának legújabb száma (123. évfolyam 1. szám). Elolvashatók a cikkek bevezető összefoglalói (Abstract), illetve letölthetők az egyes cikkek is. (OMSZ hírek, kedd 12:08)

József nem zsákban, de melegedést hoz

Március 19-én a legtöbb helyen már nem kell esernyő. Az átlagos körüli hőmérsékletet, kissé hűvösebbnek érezhetjük a gyakran élénk, időnként erős északi szél hatására a Dunántúlon és a keleti megyékben. A Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység térségében gyengébb lesz a légáramlás. (OMSZ - Időjárási helyzet, kedd 08:22)

Ne siessünk még se a muskátlival, se a kerti csappal!

Ugyanis a hét közepén még sokfelé lehetnek mínuszok hajnalban. Napközben azonban kellemes és (sajnos?) csapadékmentes időre számíthatunk. (OMSZ - Interaktív, hétfő 14:59)

Tovább nő a csapadékhiány

Ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, és az előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként. Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, és a héten is csak hétfőn és vasárnap lehet némi csapadékra számítani, pedig az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is. (OMSZ - Agrometeorológia, hétfő 13:59)

Dr. Práger Tamás, Turopoli Béla és Sarkadiné Vedres Judit kollégánk kitüntetése

Nagy István agrárminiszter Életfa Emlékplakettet adományozott dr. Práger Tamás Kandidátusnak, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyugalmazott igazgatójának, több évtizedes meteorológiai munkásságának, a Szolgálatnál végzett szakmai és vezetői munkájának elismeréseként, 70. születésnapja alkalmából, valamint Turopoli Bélának, az OMSZ érdekében 40 éven keresztül végzett elkötelezett, hűséges munkája elismeréseképpen, 70. születésnapja alkalmából. Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Sarkadiné… (OMSZ hírek)

Megérkezett a hidegfront

Március 18-án jelentős lehűlés várható, 10-14 fokot csökken a hőmérséklet a vasárnapi meleghez képest. Esernyőre is szükség lesz, mivel fokozatosan kelet felé terjed a csapadéksáv. Délutánig a keleti országrészben élők többórás napsütésre készülhetnek. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Markáns hidegfront

Hidegfronttal indul a hétfő. A csapadék mennyisége, a szélerősödés mértéke nem, de a hőmérsékletváltozás igen markáns lesz. Ezt követően magasnyomás peremére kerül a Kárpát-medence és egy kis időre bezár a frontgyár. (OMSZ - Interaktív)

Meleg, tavaszi idő sok napsütéssel

Március 17-én a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol lehet egy-egy fátyolfelhő az égen. A délnyugati szél elsősorban a Dunántúlon lesz erős, másutt csak megélénkül. 20 fok körüli, délen akár 21-23 fok közötti csúcshőmérsékleteket is mérhetünk. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Szikrázó napsütés

A frontok továbbra is menetrend szerint érkeznek. Délnyugat felől meleg, száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét, és ismét 20 fok körüli maximumokra számíthatunk. Azonban vasárnap este ismét hidegfront éri el hazánkat. (OMSZ - Interaktív)

Kétarcú hétvége

Már a hosszú hétvége első napján is igen változékonyan alakult időjárásunk, szombaton sem lesz ez másként, de vasárnapra hacsak átmenetileg is, de kissé megnyugszik a légkör, és napos, enyhe időre van kilátás.... (OMSZ - Interaktív)

Mozgalmas ünnepnap

Frontot front követ, így változékony, többször szeles időnk lesz a hosszú hétvégén. Emellett időnként csapadék is előfordulhat. A rövid bevezető vers után hallhatjátok is a részleteket! (OMSZ - Interaktív)

Napsütés és gomolyfelhők

Március 14-én csökken a felhőzet, mindenütt kisüt a nap. A napsütés hatására gomolyfelhők alakulnak ki, amelyekből helyenként akár kisebbzáporeső is kialakulhat. A Dunántúl északi felén és a főváros környékén napközben időnként megerősödik a szél. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Tavaszi idő

Tavaszi idő ígérkezik, hűvös hajnalokkal, mérsékelten meleg nappalokkal, de azért napról napra emelkedik a csúcshőmérséklet. Jelentős mennyiségű csapadék nem, vagy csak nagyon lokálisan várható. (OMSZ - Interaktív)

Az északi országrészben várható eső

Március 13-án szinte mindenhol fagyott az éjszaka, Fülöpházán és Zabr térségéban -9 fokig süllyedt a hőmérséklet. Napközben északnyugat felől megvastagszik a felhőzet, amelyből leginkább az ország északi felén a legesélyesebb eső, zápor, az Északi-középhegységben esetleg havas eső, hó előfordulása. A déli tájakon még a nap első felében szűrt napsütés előfordulhat, ott lesz a legmelegebb, a hőmérséklet ezeken a tájakon 9 és 12 fok között tetőzhet. Az élénk délnyugati szelet Észak-Dunántúlon, és északkeleten… (OMSZ - Időjárási helyzet)

Szeszélyes idő

Az átmeneti napos időt követően a következő napokban változékonyabbra fordul az időjárásunk... További részletek a videóban! (OMSZ - Interaktív)

Mindenütt mérséklődik a szél

Március 12-én az északi, északnyugati szél főleg a nap első felében északkeleten még erős, a Dunántúlon viharos közeli lehet, majd délutántól mindenütt veszít erejéből a szél. Gomolyfelhős, napos idő lesz számottevő csapadék nélkül. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Kicsit kevesebb szél...

Viharos szelet ugyan ritkábban érezhetünk a bőrünkön, de szélcsendes napokra ne is számítsunk a következő napokban. Körvonalazódik a nemzeti ünnep időjárási forgatókönyve is... (OMSZ - Interaktív)

A héten tovább fogy a talaj vízkészlete

Az egyre súlyosabb csapadékhiány előre láthatólag ezen a héten sem enyhül, bár több időjárási front is átvonul majd fölöttünk. A talaj egyre szárazabb, az őszi vetéseknek óriási szüksége lenne az esőre. A csapadék hiánya a tápanyagpótlás munkálatait is akadályozza. (OMSZ - Agrometeorológia)

Viharos szél és porvihar

Éjszaka északon általában 70 km/h fölötti széllökések alakultak ki, a hegyeinkben azonban 90 km/h fölötti lökés is előfordult. A következő 24 órában hazánkban lassan csillapodik az északnyugati szél, azonban délutánig főként az ország északi felében még lehetnek viharos lökések. Az erős, viharos szél pedig könnyen felkapja a száraz törmeléket és porvihar is keletkezhet. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Műholdas vegetációs indexek és szántóföldi kultúrák termésátlagainak vizsgálata

A természetes- és a kultúrnövények globális műholdas megfigyelése mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődött. Az azóta eltelt időben a mérések nagyon sokat fejlődtek: a térbeli felbontás bizonyos paraméterek esetében 10 m-es nagyságrendre nőtt, (melyen már az egyes mezőgazdasági táblákat is nyomon lehet követni), tucatnyi vegetációs index került kidolgozásra, melyek mindegyike a földi növényzetet jellemzi különböző szempontok szerint. Az alábbiakban ezeket az indexeket tanulmányozzuk, vizsgáljuk azok elérhető… (OMSZ - Tanulmányok)

Sokfelé erős, sőt viharos széllökések

Március 11-én az éjszaka érkezett hidegfront mögött továbbra is sokfelé fúj erős, időnként viharos északnyugati szél. A déli, délnyugati megyékben ugyanakkor kisebb lesz a szél sebessége, itt viszont szinte egész nap erősen felhős, borult időre van kilátás, és nagyobb eséllyel csapadék is errefelé várható. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Hidegfront robog át

Folytatódik a frontokkal tarkított időjárás, most például egy erős hidegfront érkezik sokfelé viharos széllel. (OMSZ - Interaktív)

Meleg majd hideg fronthatás várható

Március 10-én még enyhe időnk lesz (délnyugaton akár 18 fokkal), de a többfelé megerősödő délnyugati szél valamelyest rontja majd hőérzetünket. Jelentősebb csapadék a nap második felében eshet az Északi-középhegység-térségében és az Észak-Alföldön. Másutt is érdemes lehet magunkkal vinni egy esernyőt vagy esőkabátot! Erre a legkisebb eséllyel az ország délnyugati megyéiben élőknek lesz szükségük. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Frontkavalkád lehűléssel

Egy futóáramlás húzódik fölénk, ezért gyorsan követik egymást térségünkben az időjárási frontok. A vasárnap este érkező hidegfront mögött már hűvösebb léghullámok áramlanak a Kárpát-medencébe, ezért a jövő hét első napjaiban az átlagos körül alakul a hőmérséklet. (OMSZ - Interaktív)

Eső és szél

Március 9-én a délkeleti tájak kivételével napközben ismét több helyen megerősödik a délnyugati szél, az északkeleti megyékben akár viharos széllökések is előfordulhatnak. Néhány órás napsütés mindenütt valószínű, majd késő délutántól az északi tájakon megnövekszik a felhőzet, és arrafelé gyenge eső, zápor is előfordulhat. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Ha választanunk kéne...

...kültéri programok szervezéséhez a két hétvégi nap közül, akkor a szombatot részesítsük előnyben! Hogy miért, az kiderül a kisfilmünkből. (OMSZ - Interaktív)

Nőnapi időjárás

Március 8-án a hölgyeknek (is) kedvező időjárás várható. Gyengébb szél lesz (már csak az ország déli és keleti felén lehet néha erős lökés), eleinte sok felhő, majd délután ÉNY felől kitisztul az ég. Nagy eső nem lesz, de nagyobb eséllyel az ország déli felén csepereghet, vagy pár perces zápor hullhat. 4-5 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk, mint tegnap. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Átalakulás kezdődik

A csütörtöki szeles, szinte meleg idő után lefelé mutat a trend a következő napokban. De hogy mennyire meredeken, a kisfilmből kiderül. (OMSZ - Interaktív)

Szűrt napsütés, viharos szél, néhol 20 fok feletti maximumok

Március 7-én már a reggeli óráktól erős, viharos széllökések várhatóak Az Alpokalja, illetve az Északi-középhegység magasabb csúcsain, akár 80-90 km/h lökések is lehetnek. Porvihar is kialakulhat, így hirtelen látástávolság romlás is bekövetkezhet. A szél a késő délutáni, kora esti óráktól mérséklődik. A felhőzetet tekintve jóformán csak fátyolfelhők szűrik a napsütést, illetve néhol kósza gomolyok is megjelennek, de estig csapadékot nem hoznak. Tetőzik a meleg; délnyugaton 21 és 23 fokig is melegedhet a levegő… (OMSZ - Időjárási helyzet)

Egy napig május

Széllel, porral, homokkal érkezik egy napra ismét a 20 fokos levegő. (OMSZ - Interaktív)

Az idei év első szupercellája

Március 5-én 17 óra után zivatarok pattantak ki az országban. Észlelőink fotói – amit ez úton is köszönünk –, illetve kamerafelvételek alapján megállapítható, hogy a Szombathely térségében megörökített felhő forgó mozgást végzett, valamint a felhőzet struktúrája is arra utal, hogy kialakult az idei év első szupercellája. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Napos idő

Az ország legnagyobb részén nem lesz a mai napon kiemelendő esemény, a többórást napsütést csak némi fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja. Napközben azonban az Alpokalján, majd estétől a Dunántúl északi és nyugati részein már másutt is megerősödik majd a déli, délnyugati szél. A maximumok 11 és 16 fok között alakulnak. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Hullámzó március

Igazán változatos, a március elejére egyébként jellemző időjárásban lesz részünk. Csütörtökre átmenetileg jelentősen emelkedik a hőmérséklet, péntektől kezdve azonban egyre hűvösebb, és végre egyre csapadékosabb időre készülhetünk. (OMSZ - Interaktív)

Föld időjárási filmje: a teljes 2018-as év

Elkészült az EUMETSAT 2018-as év időjárását bemutató, igazán látványos, tízperces időjárási kisfilmje. A videóhoz az EUMETSAT geostacionárius műholdjai mellett felhasználták az amerikai, a japán és a kínai meteorológiai intézetek geostacionárius műholdjainak felvételeit, valamint az EUMETSAT poláris Metop műholdjainak képét is. A videót az EUMETSAT adatmegjelenítő csapata készítette, és a MeteoFrance által biztosított műholdas adatrétegből áll. Az alapréteg viszont a NASA Blue Marble Next Generation… (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Új országos hőmérsékleti rekord (2019.03.04.)

Március 4-én előbb beállt majd megdőlt az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord. Eddigi rekord 21,6 oC, melyet Baja Csávoly állomáson regisztráltunk 2001-ben. E rekord állt be Főnyed állomáson, majd Sellyén 21,7 oC hőmérsékletet mértünk, így új országos napi maximum-hőmérsékleti rekord született. (OMSZ hírek)

Frontérzékenyek figyelem!

A következő napokban legalább 4-5, különböző erősségű időjárási front éri el hazánkat, ezért igazi hullámvasút rajzolódik ki a hőmérséklet és szél valószínűségi előrejelzésen. (OMSZ - Időjárási helyzet)

A szokásosnál enyhébb és szárazabb volt a 2018/19-es tél

A 2018/19-es tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24°C, ez mintegy 1,3 fokkal haladja meg az 1981–2010-es sokéves átlagot. A 2018/19-es tél a legenyhébb telek felső 20 százalékában helyezkedik el a rangsorban 1901 óta. A legalacsonyabb hőmérsékletet, -18,6°C fokot január 8-án mértük Vásárosnaményban. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 23,5 fokot pedig a tél utolsó napján, február 28-án regisztráltuk Sárváron. (OMSZ hírek)

Szél hozza, szél viszi

Front frontot követ a következő napokban, ennek oka pedig a magas légkörben keresendő. Mindebből már ma éjszaka ízelítőt kapunk egy viharos széllel érkező hidegfrontnak köszönhetően. (OMSZ - Interaktív)

Csapadékhiánnyal kezdődik a vegetációs időszak

Bár még csak március elejét írjuk, és könnyen kaphatunk a nyakunkba sarkvidéki fagyos léghullámokat, az elmúlt és a következő napok enyhe időjárásában egyre több növényünk vegetációs időszaka indul el. Közben az országban a mélyebb talajrétegek nedvessége nem éri el az ideális szintet, hiszen nem pótlódott maradéktalanul a téli csapadékkal a hiány. E mellett immár arról is kell beszélni, hogy a talajok fölső rétegei egyre jobban kiszáradnak, mert a száraz február után a március is csapadékmentes, szeles idővel indul… (OMSZ - Agrometeorológia)

Felhívás az Éghajlatváltozás Magyarországon – Nemzeti Értékelő Jelentés előkészítő konferenciájára

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) globális értékelő jelentéseinek mintájára egy éghajlatváltozással kapcsolatos helyzetértékelő és döntéstámogató nemzeti jelentés megalkotását kezdeményezte. Ehhez kapcsolódóan a 2018. november 28-án megrendezett nyitókonferencia előzetesen feltérképezte az éghajlatváltozással foglalkozó hazai kutatók és tudományos műhelyek tevékenységeit, valamint a kibocsátás-csökkentésre és az alkalmazkodásra vonatkozó döntéshozói igényeket… (OMSZ hírek)

Tornádók pusztítottak az Amerikai Egyesült Államokban

Több tornádó is lecsapott március 3-án az USA délkeleti államaiban, a pusztítás sajnos több halálos áldozatot is követelt. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Kétarcú időjárás

Március 3-án a felhősebb és hűvösebb kelet, valamint a naposabb és melegebb nyugat jellemezte hazánk időjárását. (OMSZ - Időjárási helyzet)

Tavaszi szél

A hét eleje még naposan indul, azonban egy hidegfront közelében délutántól egyre eseménydúsabb lesz az idő... Hogy mi várható? Nézzük meg! (OMSZ - Interaktív)

Hidegfront után, melegfront előtt

A hidegfront elvonultával ma száraz és hűvös időben volt részünk. Vasárnap azonban egy melegfront közeledik, és a délnyugati áramlás révén holnap délutántól egyre melegebb levegő tölti majd ki a Kárpát-medencét. Meddig emelkedhet a hőmérséklet? Lesz-e ismét 20 fok az országban jövő héten? A válasz a kisfilmben rejlik! (OMSZ - Interaktív)

Oszd meg ezt az oldalt: Időjárás

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
Település kiválasztása
Település adatok betöltése folyamatban...
Település:
Mentés
 
Mégsem
Horváth Ilona
Horváth Ilona szakácskönyv - keménytáblás
23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Athén23% kedvezmény!1990 Ft helyett: 1532 Ft
Kelly Oram
A mint aszkéta
23% kedvezmény!2300 Ft helyett: 1771 Ft