Menü betöltése...
»Utazás»zsumol4 utazási blogja»Jég és tűz országa - Izland
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Útvonal

zsumol4 utazási blogja
106  0  3

Jég és tűz országa - Izland

2011. 04.28 -05.02

A sziget az Európa - Amerika kőzetlemezeinek törésvonalán fekszik. Ezért ilyen változatos a táj. Havas-jeges rétegeken át feltörő tűzhányók, jégmezők, gejzírek, krátertavak, iszapforrások, vulkanikus sziklák mindenütt. Művelésre alkalmas föld sehol.

Geotermikus energiával fűtik az üvegházakat, ahol pld. banánt, dinnyét, paradicsomot termesztenek. Az időjárása is változatos, napsütés, szél eső havazás bármikor előfordul.

Izland, Keflavik

Négy és fél órai utazást követően ide érkezünk. Itt van a sziget reptere.

Izland, Skogafoss

Egyike Izland legmagasabb vízeséseinek, 60m-t zuhan alá a víz, egy lávahamuval borított szurdokba.

Izland, Thingvellir Nemzeti Park

930. óta itt ülésezett az izlandi parlament, a hegyektől védett sík területen. 1944-ben itt kiáltották ki Izland függetlenségét. Ma a világörökség része.

Izland, Myrdalsjökull gleccsermező

Összefüggő gleccsermező a Katla vulkán oldalában. Jégtömbjeit teljesen beborította a 2010. áprilisában kitört Eyjafjallajökull vulkán hamuja. 20 km távolság sem választja el egymástól a két vulkánt.

Izland, Dyrholaey hegyfok

A sziklák közel 120 m-t magasodnak a tengerszint fölé, különleges alakzatokat alkotva. Északi madarak - pld. a gyönyörű lundák- ideális költőhelye.
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!

Izland, Reykjavik

Búcsú a havas fővárostól a Viking Villagénál.

Izland, Grindavik

Kalandozásunk a Reykjanes félszigeten Grindavik melletti különös sziklaalakzatoknál kezdődött. A víz és a szél formálta ezeket a vulkánikus hegyeket.

Izland, Seltun- Krysuvik

Ez a terület is a fortyogó föld vidéke. Csodálatos!

Izland, Madárköltő helyek a sziklákon

Költési időben nem szabad jobban megközelíteni a sziklákat, még vizi úton sem. Így sajnos nem láthattuk jellegzetes madarukat, a lundát közelebbről.

Izland, Reykjavik

A főváros a sziget egyetlen városa. Lakosainak száma cca.115 ezer fő.

Izland, Hvalfjördur

1998-ban itt épült a tengerszint alatt 165 m mélyen az alagút, hogy a fjordot ne kelljen megkerülni. Régen ez a fjord volt a bálnavadászat legfontosabb színtere a szigeten.

Izland, Hraunfossar és Barnafossar

A Hvíta folyó gyönyörű vízesésekben bukik le a fjordba.

Izland, Reykholt

Itt élt és halt meg a középkorban Snorri Sturluson, jelentős izlandi politikus és költő. A 60 lakosú községnek iskolája, könyvtára, temploma és temetője van.

Izland, Lemeztektonikai törésvonal

Az eurázsiai és amerikai lemezek évente 2 cm-t távolodnak egymástól.

Izland, Stokkur és Geyzir

A gejzír övezetben a Stokkur a legaktívabb, 3-5 percenként kb. 20-25 méter magasra lövelli ki a forró vizet. A Geyzir szunnyadó állapotban van, kovakavicsos kráterét láthatjuk csak. Nagyon sok fumarola található a kisebb-nagyobb gejzírek mellett, a földkéreg nyílásain gőzök, gázok törnek a felszínre.

Izland, Gullfoss

3 lépcsős Arany zuhatag. Sajnos szivárványt csak töredékekben láttunk. A Hvita folyó 32 méterről zuhan alá, a mindig fújó szélben vízpermet lengi be a környéket.

Izland, Skálholt

Izland első püspöki székhelye, már a XI. sz-ban épült fatemplom. Itt fejezték le Jon Arnasson püspököt és 2 fiát.

Izland, Keriö kráter, lávató

A lenyűgöző színű kráterben egy közel 14 méter mély tó is van.

Izland, Seljalandfoss

A múlt tavasszal kitört Eyjafjallajökull oldalából számtalan keskeny vízesés zuhog le, közöttük a 40m magas Seljalandfoss.

Izland, Skogar

Kis község a hegy lábánál, néprajzi múzeummal. Közel 6000 tárgy mutatja be a dél-izlandi lakosok életét az elmúlt évszázadokban.

Izland, Kleifarvatn tó

Közelében a törésvonal másik része található.

Izland, Blue Lagoon

Geotermikus erőmű kifolyó vizét hasznosítják kedvelt fürdőhelyként. A változó hőmérsékletű víz ásványi sókban gazdag, a fehér színű kovaföldes iszap minden látogató számára használható, bőr regenerálására tényleg hatásos.

Izland, Keflavik

Reptér. A sziget két szimbóluma áll előtte: a szivárvány és talán a földből folytonosan feltörő energiák jelképe, de valószínűbb a gazdag és speciális madárvilágra utaló tojás.
Oszd meg ezt az útvonalat: Jég és tűz országa - Izland

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail

Helyszínek listája