Menü betöltése...
»Friss hírek»Időjárás
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés

awilime hírek

Hogy hirtelen ne maradj hírtelen!

2023. február 1. szerda
Mai névnap: Ignác
Holnapi: Karolina, Aida
Napkelte: 07:10
Napnyugta: 16:43
Budapest:
4°C
1014 hPa
28 km/h
EUR: 391 Ft   USD: 361 Ft
GBP: 444 Ft   CHF: 390 Ft

Időjárás

Időjárás előrejelzés: Budapest

február 1. szerda
10:00
5°C
20 km/h
 
13:00
6°C
26 km/h
 
16:00
2°C
16 km/h
0,6 mm
19:00
4°C
20 km/h
0,3 mm
22:00
4°C
25 km/h
 
február 2. csütörtök
01:00
3°C
24 km/h
3,0 mm
04:00
3°C
25 km/h
3,7 mm
07:00
3°C
22 km/h
 
10:00
5°C
28 km/h
 
13:00
6°C
25 km/h
 
16:00
5°C
22 km/h
 
19:00
4°C
21 km/h
 
22:00
3°C
19 km/h
 
február 3. péntek
01:00
4°C
21 km/h
 
04:00
2°C
16 km/h
 
07:00
1°C
10 km/h
 
10:00
3°C
10 km/h
 
13:00
2°C
9 km/h
0,9 mm
16:00
3°C
11 km/h
3,0 mm
19:00
5°C
28 km/h
5,0 mm
22:00
6°C
26 km/h
7,0 mm
február 4. szombat
01:00
4°C
30 km/h
1,5 mm
04:00
4°C
32 km/h
 
07:00
3°C
30 km/h
 
10:00
4°C
30 km/h
 
13:00
6°C
29 km/h
 
16:00
5°C
25 km/h
 
19:00
3°C
17 km/h
 
22:00
3°C
9 km/h
 
február 5. vasárnap
01:00
1°C
9 km/h
 
04:00
0°C
9 km/h
 
07:00
0°C
9 km/h
 
10:00
1°C
9 km/h
 
13:00
3°C
6 km/h
 
16:00
3°C
3 km/h
 
19:00
1°C
9 km/h
 
22:00
0°C
13 km/h
 
hétfő
01:00
-1°C
6 km/h
 
04:00
-1°C
2 km/h
 

Széllel-bélelt

Egész héten változékony, nagy területen szeles időre számíthatunk és több alkalommal több helyen is előfordulhat jellemzően kisebb, vegyes halmazállapotú csapadék. (OMSZ - Interaktív, kedd 16:23)

Január végén

Észbe kapott az időjárás a hónap vége felé: január leghidegebb éjszakáján vagyunk túl, (ami természetesen még nem január utolsó éjszakája volt, csak meteorológusunk már nagyon várhatta ennek az enyhe januárnak végét ;)) (OMSZ - Interaktív)

Jön az újabb évad

A ciklonok sorozatának kezdetét veszi újabb évada, ugyanis a következő időszakban időjárási frontok érintik a Kárpát-medencét, és okoznak gyakran szeles időt. (OMSZ - Interaktív)

Kisüt

Vasárnap átmenetileg anticiklon alakítja időjárásunkat, így többfelé kisüt rövidebb-hosszabb időre a nap. Hétfőtől kezdődően viszont sorozatban érkeznek a frontok hazánk fölé, így több alkalommal várható (kisebb) vegyes csapadék, és a szél is erős, viharos lesz. (OMSZ - Interaktív)

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz. A folytatásban pedig naposabbra, de egyben szelesebbre is fordul az idő. (OMSZ - Interaktív)

Idő(járás)-utazás

A péntek is inkább a felhőkről szól, elszórtan várható hószállingózás, gyenge havazás, havas eső, de nagy mennyiségtől nem kell tartani. A hőmérsékletet tekintve átlagos téli időben lesz részünk. (OMSZ - Interaktív)

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időjárásnak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két- háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, jellemzően eső formájában. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, és az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is. A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható. (OMSZ - Agrometeorológia)

Most egy másik stúdióból

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő. Emellett helyenként hószállingózás, havas eső, eső egyaránt előfordulhat, de nem nagy mennyiségről van szó. A hőmérséklet csúcsértéke nagyjából az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakul. (OMSZ - Interaktív)

Rendhagyó módon

Stúdiónk karbantartás miatt átmenetileg nem használható, így az aktuális felvétel rendhagyó módon készült el. Időjárásunkban is változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik. (OMSZ - Interaktív)

Megjelent az ECMWF Newsletter téli száma

Az ECMWF honlapján megtalálható, illetve PDF formátumban le is tölthető a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának negyedévente megjelenő szakmai, angol nyelvű kiadványa. Az ECMWF Newsletter általános célja az ECMWF modellelőrejelzésekhez kapcsolódó fejlesztések minél szélesebb szakmai körű megismertetése, így az új lehetőségek várhatóan széles körben ismerté és alkalmazottá válnak. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Csak délnyugat kap

Esőre csak a délnyugati harmadban számíthatunk, majd holnap napközben már ott is csökken a csapadékhajlam. (OMSZ - Interaktív)

Lassan vége

A sok csapadéknak vége van. Lesz még eső a következő héten is, sőt a hét második felében újra van esélye a havazásnak. (OMSZ - Interaktív)

Változatlanul változatos

Újabb mediterrán ciklon érte el hazánkat, többfelé számíthatunk csapadékra. (OMSZ - Interaktív)

Nincs megállás

Mediterrán ciklonok jönnek-mennek, így továbbra is változékony időre van kilátás. Hogy meddig tart még a mediterrán ciklonok uralma? A kisfilmből kiderül! (OMSZ - Interaktív)

Ezúttal kelet felől

A következő éjszakán ezúttal nem érkezik csapadék, de pénteken napközben egy újabb csapadékzóna kanyarodik fölénk, amiből főként a Dunától keletre számíthatunk esőre, majd délutántól egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra. (OMSZ - Interaktív)

Egyre nagyobb területen van vízborítás a vetésekben

Az elmúlt napok mediterrán ciklon sorozata nagy mennyiségű csapadékot hozott hazánkba, helyenként 50-70 mm eső is lehullott. A talaj ezt a mennyiséget már nem tudja befogadni, így több folyónkon komoly árhullám indult el és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken. A folytatásban már kevesebb csapadék várható és a hőmérséklet is csökken. (OMSZ - Agrometeorológia)

Bőrig ázva, majd elhavazva?

Újabb mediterrán ciklon érkezik, amelyből éjszaka ismét kiadós mennyiségű eső valószínű, hajnaltól pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált a halmazállapot. (OMSZ - Interaktív)

2022: a harmadik legmelegebb év

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022-es év az átlagnál 1,1 Celsius fokkal melegebb volt. Az évi középhőmérséklet országos átlaga minimálisan, de meghaladta a 2014-es év értékét és ezzel a harmadik legmelegebb 1901 óta. A legtöbb hónap a szokásosnál jóval melegebb időt hozott. Több hónap is az átlagnál legalább 2 fokkal melegebb lett, a nyári középhőmérséklet országosan pedig a legmagasabb volt a XX. század kezdete óta. A középhőmérséklet mellett a minimumokat és maximumokat… (OMSZ hírek)

Újabb...

Egyre inkább fölénk húzódik az újabb csapadékmező, majd mögötte szerdán napközben ismételten felszakadozik, csökken a felhőzet, az ország döntő részén van esély néhány órás napsütésre is. A folytatásban sem záródnak el az égi csapok. (OMSZ - Interaktív)

Hullámok

Változékony, gyakran csapadékos idő várható a héten, szerdáig többfelé és több alkalommal esővel. Csütörtöktől viszont északias áramlással emellett egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, így a jelenlegi számítások szerint a hétvégén akár többfelé is havazhat. (OMSZ - Interaktív)

Az OMSZ 10 perces mérési adataival járul hozzá a nemzetközi meteorológiai adatcseréhez

Egy 2017 elején végzett nemzetközi kérdőívre válaszolva a EUMETNET (Európai Meteorológiai Szolgálatok Hálózata) tagországok zöme kifejezte érdeklődését a nemzetközi adatcserére, amely az órásnál gyarkoribb (lehetőleg a 10 perces) felbontást célozza meg. A jogi környezet időközbeni változásai nagyobb mozgásteret adtak az Országos Meteorológiai Szolgálatnak is, így a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatközlő rendszerén 2023. január 16. 11 órai (10:00 UTC) kezdettel 140 állomás adatait szolgáltatjuk 10 percenként, valós időben… (OMSZ hírek)

Hullámzó hidegfront

Hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami térségünkben hullámot vet, és többfelé okoz esőt, főként a Dél- és Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten havas esőt. A hegyekben és az intenzívebb csapadékgócokban havazás is lehet. (OMSZ - Interaktív)

A nyolc legmelegebb év a kiterjedt mérések kezdete óta

Genf, 2023. január 12. – A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által használt nemzetközi hőmérsékleti adatbázisok szerint az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb. Ennek oka az üvegházhatású gázok egyre növekvő koncentrációja, s az általuk kiváltott hőfelhalmozódás. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Rendkívüli havazás 1987 januárjában

1987. január 10-én este már szinte az egész országra kiterjedt a havazás, amely megszakítás nélkül folytatódott is ‒ három napon keresztül. Az észak-északnyugat felől beözönlő hideg és a dél-délkelet felől beáramló enyhe levegő keveredése gyakorlatilag egy önálló kis ciklont hozott létre a Kárpát-medence felett. Az erős szél országszerte hatalmas hóakadályokat épített, és heves hófúvások is nehezítették a közlekedést. Január 12-én reggelre az ország túlnyomó részét már 20-40 cm-es, a magasabban fekvő… (OMSZ - Meteorológiai hírek)

További csapadék érkezik

Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás folytatódott a mögöttünk álló héten is, és a tavaszt idéző hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult. Az ország nagy részén telítődött a talaj nedvességgel, a Tisza térségében és a Tiszántúlon egyre nagyobb területeken belvíz is megjelent. Az időjárás a következő napokban sem vált téliesre, marad az enyhe, csapadékos, gyakran szeles, kora tavaszi idő. (OMSZ - Agrometeorológia)

2022. a történelmi aszály éve – az év agrometeorológiai áttekintése

A 2022-es év időjárása sajnos a történelmi aszályról híresült el, melynek következtében az őszi és nyári növények terméshozamai egyaránt alulmúlták az elmúlt évek átlagait, de az állattenyésztés is megsínylette a szárazságot. Már az év első három hónapjában alig hullott csapadék az ország jelentős részén, majd áprilisban némi enyhülés következett, ekkor inkább a meleg hiánya hátráltatta a növények fejlődését, de a gyümölcstermést pusztító fagyok nem voltak jellemzőek. Májustól augusztus közepéig… (OMSZ - Tanulmányok)

Enyhe téli időszak kapcsán

Az enyhe évvégének és újév kezdetnek - számos negatív hatása mellett - pozitívuma, hogy kevesebbet kellett fűteni az elmúlt hetekben, s az is, hogy kisebb a fűtéssel együtt járó szennyezőanyag- és üvegházgáz-kibocsátás. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Új napi csapadékrekord született (2023.01.09.)

Január 9-én egy mediterrán ciklonnak köszönhetően országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott. A legtöbb a Dunántúli-középhegységben, itt szinte minden állomásról 30 mm feletti napi összeget jelentettek. Ugyanakkor a Veszprém vármegyei Bakonybél Somhegypuszta állomáson 71,1 mm-t mért társadalmi észlelőnk, ezzel új országos napi csapadékrekord született. Eddig ezen a napon a legtöbb csapadékot 1959-ben Kemencén jegyezték fel 48,6 mm-rel. (OMSZ hírek)

Frontmentes hétvége

Ma este még súrol minket egy hidegfront, majd a hétvégén már alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek. Emiatt naplemente után növekszik, napközben zsugorodik a rétegfelhős, ködös területek kiterjedése. A déli tájakon számíthatunk a legtöbb napsütésre. (OMSZ - Interaktív)

Enyhe marad

A folytatásban is marad az enyhe idő, a csütörtökön átvonuló hidegfrontot követően azonban megnyugszik időjárásunk, így a hétvégén az északi megyékben inkább felhősebb, míg délen naposabb idő valószínű. (OMSZ - Interaktív)

Elhunyt dr. Galló Vilmos meteorológus, egykori munkatársunk

Fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Galló Vilmos egykori kollégánk, a Magyar Meteorológiai Társaság tagja, az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi osztályvezetője életének 91. évében, 2022. december 12-én az otthonában, szerettei körében elhunyt. Nyugodjék békében! Temetéséről később adunk értesítést. (OMSZ hírek)

Nincs láthatáron komolyabb lehűlés

Bár január eleje szokott a statisztikák szerint az év leghidegebb időszaka lenni, 2023 tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött. Komolyabb lehűlés a következő 8-10 nap során sem látszik az előrejelzési számításokban, márpedig a túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában már kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból. A folytatásban gyakran érkeznek majd frontok fölénk, a jövő hét elején jelentős csapadékkal. (OMSZ - Agrometeorológia)

Szeles front

Meleg-, majd hidegfront érkezik, amelyek elszórtan kisebb csapadékot hozhatnak, illetve csütörtökön már a szél is nagyobb területen megerősödik. (OMSZ - Interaktív)

Hideg, majd meleg

Elsőként egy hideg-, majd egy melegfront vonul át felettünk az elkövetkező 36 órában, azonban ez időjárásunkra nem sok hatással lesz. Az enyhe tavaszias idő - főként délnyugaton - továbbra is velünk marad. A folytatást pedig a videóból megtudhatjátok. (OMSZ - Interaktív)

Újabb rekordok (2023.01.02.)

A 2023-as év újabb rekordokkal folytatódott. Január 2-án Fülöpháza Hattyús-szék állomáson 18,2 fokot mértünk, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord. A korábbi rekordot 1992-ben Szentgotthárd Farkasfa állomáson mértük, akkor 16,4 fokig emelkedett a hőmérséklet. Megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is: 8,7 fokig csökkent a levegő hőmérséklete Pécs Árpádtető állomáson, mely ezzel megdöntötte saját rekordját… (OMSZ hírek)

Két hőmérsékleti rekorddal indított az új év (2023.01.01.)

Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is melegrekordokkal indult az esztendő. Január 1-jén Sellyén 18,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel a 2022-ben Főnyeden mért 17,5 fokos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord dőlt meg. A leghidegebb órákban is néhány helyen 10 fok felett maradt a hőmérséklet, sőt Kaposvár Fészerlak állomáson 12,5 fokot regisztráltunk, így országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord is született. Ezzel az értékkel a tavalyi évben Tésen feljegyzett 8,6 fokot döntöttük meg, közel 4 fokkal… (OMSZ hírek)

Meleg évnyitó

Szubtrópusi légtömeg alakítja a Kárpát-medence időjárását, hétfőn a maihoz hasonló időre, és hőmérsékleti viszonyokra lehet számítani az ország legnagyobb részén. Másodikán is jó eséllyel napi melegrekord dőlhet. (OMSZ - Interaktív)

Oszd meg ezt az oldalt: Időjárás

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
Település kiválasztása
Település adatok betöltése folyamatban...
Település:
Mentés
 
Mégsem