Menü betöltése...
»Friss hírek»Időjárás
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés

awilime hírek

Hogy hirtelen ne maradj hírtelen!

2020. december 1. kedd
Mai névnap: Elza
Holnapi: Melinda, Vivien
Napkelte: 07:11
Napnyugta: 15:55
Budapest:
3°C
1022 hPa
9 km/h
EUR: 360 Ft   USD: 300 Ft
GBP: 400 Ft   CHF: 332 Ft
Delia Owens
Ahol a folyami rákok énekelnek
22% kedvezmény!3 999 Ft helyett: 3 119 Ft

Időjárás

Időjárás előrejelzés: Budapest

december 1. kedd
13:00
3°C
10 km/h
 
16:00
2°C
11 km/h
 
19:00
1°C
11 km/h
 
22:00
0°C
10 km/h
 
december 2. szerda
01:00
0°C
7 km/h
 
04:00
0°C
7 km/h
 
07:00
0°C
6 km/h
 
10:00
1°C
8 km/h
 
13:00
2°C
10 km/h
 
16:00
1°C
10 km/h
 
19:00
0°C
8 km/h
 
22:00
0°C
10 km/h
 
december 3. csütörtök
01:00
0°C
11 km/h
 
04:00
0°C
12 km/h
 
07:00
0°C
17 km/h
 
10:00
2°C
17 km/h
 
13:00
3°C
18 km/h
0,3 mm
16:00
2°C
16 km/h
1,1 mm
19:00
3°C
19 km/h
1,0 mm
22:00
3°C
17 km/h
 
december 4. péntek
01:00
4°C
19 km/h
 
04:00
4°C
19 km/h
0,2 mm
07:00
4°C
17 km/h
0,3 mm
10:00
4°C
18 km/h
0,1 mm
13:00
5°C
10 km/h
0,9 mm
16:00
4°C
7 km/h
0,3 mm
19:00
4°C
7 km/h
 
22:00
4°C
9 km/h
 
december 5. szombat
01:00
4°C
10 km/h
 
04:00
4°C
12 km/h
 
07:00
4°C
13 km/h
 
10:00
7°C
14 km/h
 
13:00
11°C
13 km/h
 
16:00
10°C
15 km/h
 
19:00
10°C
21 km/h
 
22:00
10°C
17 km/h
 
december 6. vasárnap
01:00
10°C
11 km/h
0,4 mm
04:00
11°C
19 km/h
 
07:00
10°C
17 km/h
0,8 mm
10:00
10°C
21 km/h
0,3 mm

Az ACCORD konzorcium megalakulása

Az ALADIN, a LACE és a HIRLAM korlátos tartományú modellezési konzorciumokból megalakuló ACCORD együttműködésben 26 ország meteorológiai szolgálata dolgozik közösen az időjárás-előrejelzések további fejlesztésén. (OMSZ hírek, hétfő 15:58)

Enyhülés

Lassan érkezik az enyhülés, ez pedig azzal is párosul, hogy a hét közepén érkező csapadék halmazállapota egyre kisebb eséllyel lehet hó.... Bár jelenlegi kilátásaink alapján nagy havazás nem lesz, vegyes csapadék, így többek között ónos eső is előfordulhat az eső mellett! (OMSZ - Interaktív, hétfő 15:12)

Kitavaszodik???

A téliesre fordult időben biztos vannak páran, akik reménykednek az enyhülésben. Van nekik egy rossz hírünk: pár napig még várni kell.... Egyelőre a következő napokban még folytatódik a hideg, télies idő, jelentősebb mennyiségű csapadékra azonban csak szerda estétől számíthatunk. (OMSZ - Interaktív)

Hó volt, hó nem volt, ....

A mese folytatódik, mert a következő napokban már változékony idő várható, több alkalommal számíthatunk csapadékra, eleinte hóra, majd a jövő hét vége felé már inkább esőre. Vasárnap reggelre északkeleten már szánkózható mennyiségű lesz a lehulló hóréteg vastagsága. (OMSZ - Interaktív)

Változás kezdődik, de...

...ebből még nem sokat érzünk szombat estig, folytatódik a borult, párás, néhol ködös idő. Eddig síkvidéken még nem láthattunk havat, de holnap erre is sor kerülhet, és hogy melyik országrészben, az a videóból kiderül. (OMSZ - Interaktív)

Északkeleten havazhat

Szombaton, ebben a szezonban először síkvidéken is havazhat. Nagy mennyiségű csapadék nem valószínű. A számítások szerint hó vagy havas eső (lehet egyszerre is) formájában érkezhet az északkeleti tájakra. A hidegben a hó meg is maradhat, de a legtöbb helyen lepelnél, illetve 1-2 cm-nél vastagabb hóréteg nem várható. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Biztos, ami biztos...

Szombatig még nem változik semmi - ennyi betonbiztos pontja van a prognózisnak még ma is. A hétvége időjárásával kapcsolatos bizonytalanság valamennyit csökkent ugyan, ez inkább a várható hőmérsékletekre igaz. Ami még elmondható: a jövő héten is folytatódik a télies jellegű idő. (OMSZ - Interaktív)

Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat. (OMSZ - Agrometeorológia)

Tartós hidegpárna

A hidegpárna még jó pár napig megpihen a Kárpát-medencében. Túlnyomóan borult, párás idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet, illetve a hegytetők emelkednek ki a ködpaplanból. Szitálás, éjjel ónos szitálás bárhol előfordulhat, a hegyvidéki területeken szemcsés hó is hullhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet napközben általában 0 és +5 fok között valószínű. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

A hidegpárna melegágya

Az időjárási frontok egészen a hétvégéig elkerülik a Kárpát-medencét, addig a maihoz hasonló borongós, szürke idő lesz a jellemző. Az időjárás copy-paste üzemmódba kapcsol. (OMSZ - Interaktív)

A hidegpárna minden bája

Hidegpárnás helyzet alakult ki a Kárpát-medence felett, amely a hét nagy részében ki is tart. Hétvégén azonban téliesebb fordulat következhet! (OMSZ - Interaktív)

Logikus: ahol nincs hidegpárna, ott melegebb van

Zala és Vas megye nagy része kilóg a hidegpárna alol, így ott 7-10 fokig is melegedett a levegő. A hidegpárna a Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

A Szürke visszatér

A hidegfront elvonultával újra anticiklon alakítja időjárásunkat egészen péntekig. Kedden még nem, szerdától kezdődően azonban visszatér a szürkeség, a hidegpárna; borult, párás, ködös idő valószínű országszerte. (OMSZ - Interaktív)

Szürke november

A hidegfront átvonulása után ismét enyhébb levegő érkezik hazánk fölé a magasban, emiatt a következő napokban erősödik a ködhajlam. Az éjszaka képződő köd eleinte még több, később már csak kevés helyen oszlik fel, emiatt egyre tartósabb lesz a nyirkos, szürke idő. Ezzel együtt megszűnik az erős éjszakai fagy, de csökken a nappali felmelegedés mértéke is, kisebb lesz a napi hőingás. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Szürke hétköznapok

Az észak felől közeledő hidegfront előtt egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk a magasban, emiatt éjszaka többfelé képződik köd és rétegfelhőzet. Hétfőn borongós időnk lesz, több helyen kisebb esővel, ónos esővel (nm lesz nagy mennyiségű a lehulló csapadék). A következő napokban erősödik a ködhajlam, az éjszaka képződő köd eleinte még több, később már csak kevés helyen oszlik fel, emiatt egyre tartósabb lesz a nyirkos, szürke idő. (OMSZ - Interaktív)

Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 óceánfigyelő műhold

2020. november 21-én délután fellötték a Copernicus program Sentinel-6A Michael Freilich óceán megfigyelő műholdját. A mintegy 1300 kilométeres magasságban keringő műhold fő feladata az óceánok felszínének megfigyelése beleértve a tengerfelszín magasságának meghatározását. A hullámzás erősségéből és irányából a tengerfelszín feletti szélről is kaphatunk információt. A fedélzetén található további eszközök azt fogják mérni, hogyan haladnak át a légkörön a rádiójelek, valamint az atmoszféra hőmérsékletéről… (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Újabb fagyos éjszaka

Vasárnapra virradóan már országszerte kell fagyra számítani, ám kora délutánra ismét mindenhol felmelegszik a levegő 4 és 8 fok közé. (OMSZ - Interaktív)

Száraz, hideg

Az átvonult hidegfront után száraz, hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatására hajnalban nagy területen fagyni fog, és nappal sem mérhetünk majd 10 foknál melegebbet. (OMSZ - Interaktív)

Éjszakai hidegfront

Éjszaka hidegfront érkezik, több helyen esővel, de pénteken északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, és sokfelé kisüt a nap. Legtovább a délkeleti és a középső országrészben marad felhős és az ég, és lehet csapadékra számítani. (OMSZ - Interaktív)

Országszerte fagyok jönnek

Bár az elmúlt egy hét során az ország nagy részén nem sok csapadék hullott, inkább csak szitálás, illetve gyenge eső fordult elő, de a talajok nem sokat száradtak, szikkadtak, továbbra is igen sáros felszín nehezíti a mezőgazdasági munkákat a keleti országrészben, és a Dunántúlon is többfelé. Pénteken egy erős hidegfront vonul át fölöttünk, amely mögött átmenetileg igen hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, a hétvégén jelentős éjszakai lehűléseket okozva, de a felszín csak átmenetileg fagy meg… (OMSZ - Agrometeorológia)

Erzsébet...

...nem rázza meg a pendelyét - vagyis csütörtökön nem várható havazás az országban, ellenben folytatódik a nyugodt idő. Este azonban markáns hidegfront érkezik, amely pénteken át is vonul fölöttünk, a front mögött pedig hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el az országot. (OMSZ - Interaktív)

Melegedést hozott a hidegfront

November 17-én egy hidegfront hűvösebb levegőt szállított hazánk fölén, ugyanakkor az alsóbb rétegekből – átmenetileg – kisöpörte az ott megülepedett nyirkos levegőt, ennek köszönhetően kedden a déli, délkeleti tájak kivételével magasabb, több helyen 5-6 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a napsütésnek köszönhetően mint a front előtti napon. Az ilyen hidegfrontot nevezzük álcázott hidegfrontnak, ami nem ritka a hidegpárnás őszi, téli félévben. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Ez csak mézesmadzag volt?

Az átvonult hidegfront ugyan az ország nagy részén kisöpörte a nyirkos légtömeget, de csak átmenetileg, ugyanis kedd éjszaka újra egyre többfelé képződik köd, amely napközben tartósan is megmaradhat. (OMSZ - Interaktív)

A hétvégén ízelítőt kaphatunk a télies időjárásból

Egy nagy kiterjedésű többközéppontú ciklon erősödik meg a hét közepén Észak-Európában, amelynek hátoldalán hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg indul meg a szárazföld belseje – így Közép-Európa – felé. Ez a levegő a pénteken átvonuló markáns hidegfront mögött a Kárpát-medencét is elárasztja hétvégére. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Megjelent a ECMWF Newsletter legújabb, őszi száma

Az ECMWF honlapján megtalálható, illetve PDF formátumban le is tölthető a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának negyedévente megjelenő szakmai, angol nyelvű kiadványa. Az  ECMWF Newsletter általános célja az ECMWF modellelőrejelzésekhez kapcsolódó fejlesztések minél szélesebb szakmai körbeli megismertetése, így az új lehetőségek várhatóan széles körben ismerté és alkalmazottá válnak. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Átmeneti szakadozás

Jelen pillanatban nyugati tájainkon már csepereg az eső. A csapadék várható mozgásáról már tettünk ki előrejelzést facebook oldalunkon, viszont a várható mennyiségről videónkban ejtünk pár szót. (OMSZ - Interaktív)

46. Meteorológiai Tudományos Napok – 2020. november 19.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Meteorológiai Tudományos Bizottsága 2020. november 19-én rendezi a 46. Meteorológiai Tudományos Napot, aminek témája: Tudomány és tradíció a meteorológiában. Az előadásoknak, amelyeket 9 és 17 óra között – a koronavírus fertőzés okozta általános rendezvénytilalmi helyzet miatt – online platformon rendeznek meg kiemelt jelentőséget ad, hogy idén 150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat, illetve… (OMSZ hírek)

Végre???

Végre megjön a hidegfront és megváltozik az idő.... No igen, majd pár nap múlva már észrevehető lesz a változás, hétfőn azonban még sok lesz felettünk a felhő, több helyen csepereg majd az eső, így látványra sok változás még nem lesz. Kedden viszont már több órára kisüt a nap és jóval kellemesebb hangulatú időnk lesz. (OMSZ - Interaktív)

Javuló levegőminőség

A hidegpárna kialakulásának kezdetén sokfelé indult emelkedésnek a légszennyező anyagok koncentrációja. A rétegfelhőzet azonban az elmúlt napokban megemelkedett, ami azt jelenti, hogy vastagabb lett az a réteg, amelyben el tudnak keveredni a szennyező anyagok. Emellett a szitálás is hatékonyan tisztította a levegőt, hiszen szó szerint kimosta a koszt a felszín közeli légrétegekből. A jövő hét elején érkező időjárási front pedig minden bizonnyal friss levegőt hoz a Kárpát-medencébe. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

A szürke további néhány árnyalata

Vasárnap még semmi újdonságra ne számítsunk, de hétfőn megérkezik a frissítő hidegfront. (OMSZ - Interaktív)

A hidegcsepp megtette kötelességét, a ....

Éjszaka egy hidegcsepp vonult át hazánk felett, kicsit átkeverve a megülepedett nedves, hűvös levegőt. Ennek köszönhetően éjszaka a Dunántúlon felszakadozott a zárt felhő-,  és ködtakaró. Ennyit vártunk a hideg légörvénytől, most, hogy elvégezte dolgát mehet. Mögötte viszont ismét enyhébb levegő érkezik fölénk  ... és ettől semmi jót se reméljetek, egyelőre. (OMSZ - Interaktív)

Látszik a vége

Tulajdonképpen kérdezhetnénk is, mert a hidegpárnás időjárási helyzet végét prognosztizáló előrejelzések nem mindig jönnek be. Most, egy hétfőn érkező markánsabb fronttól reméljük a pozitív változást. (OMSZ - Interaktív)

Csak a jövő hét elején változik az idő

A múlt hét végi naposabb, szárazabb időjárás, amely kedvező lett volna a késésben lévő mezőgazdasági munkák felzárkóztatásához, nem sokáig tartott. A keddtől országszerte beállt ködös, párás, szitálásos idő miatt újra nedvesebb a még kint lévő kukorica. Jövő hétfőig ebben az időben nem is nagyon lesz változás, akkor érkezik egy frontrendszer, mely csapadékot és szelet is hoz, de komolyabb lehűlés nincs láthatáron. Számottevő napsütés majd csak keddtől-szerdától várható. (OMSZ - Agrometeorológia)

Konzerv

Egy magassági hidegcsepp kissé megmozgathatja csütörtökön a rétegfelhőzet egy részét, de ettől az ország túlnyomó részén még kitart a borult, párás, ködös idő. Érdemibb változás csak hétfőn jöhet egy hidegfront képében. (OMSZ - Interaktív)

Ködpaplan

Könnyebb lesz a dolgunk, ugyanis szerdán már országszerte borult, párás időről beszélhetünk, amely alól csak a magas hegycsúcsok jelentenek kivételt. A hidegpárna napjai azonban meg vannak számlálva, a videóból kiderül, miért. (OMSZ - Interaktív)

A felhők fölött mindig süt a nap – avagy milyen magasra kell menjünk, hogy lássuk a napot?

Az ország legnagyobb részén már bezárult a ködtakaró, csak magasabb hegyeink nyúlnak a felhőzet fölé. Holnapra a felhőréteg tovább vastagszik és meg is emelkedik, várhatóan már csak a 900 m feletti hegyeken süthet ki a nap. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

A köd az úr

November 9-én, hétfőn még az ország középső és északi, északkeleti részein nagy területen kiszakadt a rétegfelhőzet, ez pedig nyomot hagyott a hőmérsékleti térképen is. A napos tájakon délután 13, 15 fok is előfordult, máshol inkább a 6, 8 fok volt a jellemző. Éjjel a kezdetben derült helyeken gyorsan zuhant a hőmérséklet, így megint volt fagy, de hajnalban -1, -2 foknál nem mértünk hidegebbet. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Bezáródva

Keddre már jobban záródik a felhő-, illetve ködtakaró, és kevesebb helyen süthet ki a nap. Emellett pedig egyre csak nő az esély a kilógó, kimagasló hegycsúcsról szemlélni a felhőtengert. (OMSZ - Interaktív)

Hőmérsékleti szezonrekord

A naplementét követően ismét elkezdett hízni a ködtakaró, és ma reggelre (november 9.) nagy területet borított köd, illetve rétegfelhőzet, emiatt általában enyhén alakultak a hőmérsékletek is. A középső, illetve északkeleti tájainkon azonban mára virradóan még nem záródott be a felhőtakaró, így nem egy helyen 0 fok alá, Fülöpházán egészen -3,8 fokig süllyedt a hőmérséklet, ezzel pedig megdőlt a még november 6-án, Zabarban mért -3,1 fokos szezonrekord. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Jönnek a szürke hétköznapok

Hát elkezdődött... Hideg légpárnás helyzet bontakozik ki hétfőtől. Borult, párás, helyenként tartósan ködös idő fogja jellemezni napjainkat. Ami viszont öröm az ürömben, hogy a hajnali fagyoknak búcsút inthetünk. (OMSZ - Interaktív)

Több légköri szondázás segíti a pontosabb köd-előrejelzést

A következő napokban ún. hidegpárna alakul ki a Kárpát-medencében, tehát előbb köd, majd abból rétegfelhőzet képződik, és csak a legmagasabb hegyeken maradhat napos az idő. Az előrejelző modellek (és az előrejelzők) számára rendszerint a jelenség kialakulásának és feloszlásának pontos menete okozza a legtöbb problémát, ugyanis nehéz kistérségi vagy települési szinten megmondani, hol lesz a kialakuló rétegfelhőzet határa. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Kevesebb napsütés, több köd

A magasban fölénk érkező meleg levegő hatására a következő napokban erősödik a ködhajlam, a jövő héten már sokfelé számíthatunk tartósan felhős, nyirkos időre. Kevesebb helyen lesz napsütés. (OMSZ - Interaktív)

Tartós anticiklon

A következő napokban anticiklon alakítja időjárásunkat. Pénteken sok napsütés várható, a folytatásban viszont ismét erősödik a ködhajlam, a rétegfelhőzet napközben is egyre inkább tartósan megmarad. Éjszakánként helyenként lehetnek gyenge fagyok. (OMSZ - Interaktív)

Hűvös, párás idő, növekvő ködhajlam

Az elmúlt egy hét során többször többfelé esett ismét az országban, bár többnyire csak kisebb mennyiségek voltak jellemzőek, de ez tovább hátráltatta az október közepi csapadékos, sáros idő miatt amúgy is késést szenvedett mezőgazdasági munkákat. Komolyabb fagy nem veszélyeztette a frissen kelt őszi kalászosokat, bár Mindenszentek hajnalán a Nyírség és a Kiskunság homokos tájain előfordultak gyenge fagyok. A folytatásban anticiklon alakítja időjárásunkat, a hét második felében a felszín közelében… (OMSZ - Agrometeorológia)

Helyenként gyenge fagyok

A következő napokban rendszeressé fog válni az éjszakai fagyok kérdésköre. Egyelőre gyenge fagyok fordulhatnak elő, a területi eloszlásuk viszont nem a legegyszerűbben előrejelezhető feladat, ugyanis a helyi hatások nagy szerepet játszhatnak a kialakulásukban. (OMSZ - Meteorológiai hírek)

Lassú folyású

A front mögött lassan beáramlik a szárazabb, hidegebb levegő, és csütörtökön elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Péntektől pedig a hajnalok is csípősebbre fordulnak. (OMSZ - Interaktív)

Gyenge hidegfront söpri ki

Ma is a kettősség jellemzi hazánk időjárását, nyugat és keleti tájaink között közel 10 fokos hőmérsékletkülönbség alakult ki. Nos, a következő napokban ez a differencia gyengül, viszont a hidegfront nyomában szárazabb és hűvösebb levegő érkezik, így a hét vége felé hajnali fagyokra is számíthatunk. (OMSZ - Interaktív)

Hány fokos?

Magassági gerinc húzódik a Kárpát-medence fölé, amelyhez enyhe levegő is társul. Ennek hatására nyugaton néhol 20 fok feletti csúcsértékeket is lehetnek. (OMSZ - Interaktív)

Csepereg az eső

Újabb front és a hozzá tartozó csapadékrendszer éri el az országot, éjjel több helyen eshet, hétfő napközben viszont már csak kisebb körzetekben lehet csepergő eső, esetleg szitálás. (OMSZ - Interaktív)

Új fővárosi szélrekord született (2020.10.31.)

2020. október 31-én hajnalban viharos széllökésekkel érkezett meg a hidegfront. A fővárosban megdőlt a napi maximális széllökés rekordja: Budapest János-hegy állomásunkon 25,9 m/s-ot (93 km/h) mértünk. Az eddigi rekordot több, mint ötven évig Budapest Pestszentlőrinc tartotta, ahol 1969-ben ezen a napon 24 m/s-ot (86 km/h) mértünk. (OMSZ hírek)

Oszd meg ezt az oldalt: Időjárás

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
Település kiválasztása
Település adatok betöltése folyamatban...
Település:
Mentés
 
Mégsem