Menü betöltése...
»Webáruház»Könyv
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Rendelések
Szállítási díj
Adatok mentése...

Mánava-dharmasásztra - MANU törvényei hindu szentírás (Könyv)

4 672 FtEredeti ár: 5 990 Ft
Kedvezmény: 22% (1 318 Ft)
rendelhető

Kiadó: Édesvíz Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 540
ISBN: 9789635070480
Aranykártya: 40 pont

E törvénytár olyan, mint a legkiválóbb szerencsehozó varázsige.

Fejleszti az értelmet, örök hírnevet és hosszú életet ad, és tökéletes boldogsághoz vezet.

A Mánava-dharmasásztra, azaz Manu törvénykönyve évezredeken át meghatározó jelentőségű szöveg volt az indiai társadalomban. Mi sem árulkodik erről jobban, mint a szubkontinens különböző pontjain fellelt, ma már jobbára egyetemek, kutatóintézetek könyvtáraiban őrzött számos kézirat. A szentirat ugyanúgy pánindiai szöveg tehát, mint a Bhagavad-gítá, a Mahábhárata vagy a Rámájana. Műfaját tekintve törvénygyűjtemény, és mint ilyen, átfogó szabályok hálózatrendszerére fűzi fel a védikus társadalom, a varnásrama tagjainak életét.

A mű középpontjában a cselekedetek (és a cselekedeteket végzők) állnak, de egy olyan környezetbe ágyazva, amely az eredettől, a honnan-tól - azaz az első fejezet teremtésleírásától - a végcélig, a hová-ig - az utolsó fejezet titkos tanításáig, a végső boldogság, a legmagasztosabb cél eléréséig - mindent felölel. A modern törvénykönyvek szűken vett témái - a jogsérelmek, vétségek, büntetések stb. kifejtése - ily módon csupán a nyolcadik és kilencedik fejezetben kerülnek elő, míg a mű nagy része a dharma szó másik fő jelentéstartalma alá - elidegeníthetetlen kötelességek - sorolható témákat tárgyalja.

A versekben minduntalan visszatérő formula az itt és a túlvilágon is az ebben az életben és a következőben és hasonlók. A tetteknek - a bűntetteknek csakúgy, mint a jámbor, vagy vallásos cselekedeteknek - messze ható következményei vannak. Amellett, hogy már ebben az életben is kijár értük a megfelelő büntetés vagy jutalom, a tetteket végző egyén halál utáni rendeltetési helyét, illetve a földi létkörforgásba (szamszára) visszakerülve, következő megszületését is meghatározzák.

Mánava-dharmasásztra - MANU törvényei hindu szentírás könyv ár: 4 672 Ft

További ajánlatunk:

Oszd meg ezt az oldalt: Mánava-dharmasásztra - MANU törvényei hindu szentírás

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail