Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

San Marino

Palazzo Pubblico

47890 Città di San Marino, Contrada Santa Croce 1.

2009. szeptember 1. kedd 11:09
2009. augusztus 6. csütörtök
 43°56'10,019"N   43,935977
 12°26'50,337"E   12,447176

827  14  0  5  3

Il Palazzo Pubblico, avagy a Kormánypalota

A Kormánypalota, helyi kőfaragók műve, a római Francesco Azzuri építész terve alapján készült, a régi, XVI. századi palota helyén. Az 1884-ben kezdett építkezés 10 évig tartott, 1894. szeptember 30.-án adták át ünnepélyes keretek közt. Giosuolt, a szertartás szónoka, itt adta elő híres beszédét az örök szabadságról.

A Köztársaság Kastélyai címereivel gazdagon díszített homlokzatot vízszintesen osztja egy három csúcsíves kapusor, egy félemelet bekeretezett emléktáblával, a reprezentatív emelet, három csúcsíves egykarélyúval díszítve, egy apró ablakos második emelet, egy kiemelkedő guelf csipkézetű oromzat.

A bal oldalon emelkedik a szintén guelf csipkézetű harangtorony, Szt. Marino alakjával díszítve (Szt. Ágnes és Szt. Leo között), alatta az óra.

Félemelet magasságban a jobb oldali szeglettartón Szt. Marino bronzszobra áll, az árkádok alatt, szintén jobbra pedig Francesco Azzurri építész márvány mellszobra, Giulio Tadolini műve.

A középkori épület belső része komoly és fényűző. Címerekkel, táblákkal gazdag előtérből indulunk, melyet Giosuronz mellszobra, Tullio Golfarelli műve díszít.

Impozáns lépcsősoron érünk a reprezentatív emeletre, ahol a Kongresszusi és Fogadó Terem, valamint a Tanácsterem van, a 60 tanácstag csúcsíves székével, E. Retrosi fényűző tempera festményével, mely Szt. Marinot ábrázolja, amint dicsőségben megjelenik népe előtt, a bejárati falban és alatt levő szószékekkel, egy monumentális, a kastélyok címereivel díszített kandallóval. Innen jutunk a Szavazás Termébe, ahonnan csigalépcső vezet a teraszra és a toronyba, ahonnan lenyűgöző szépségű panoráma tárul a szemünk elé.

A Szabadság tér vagy Pianello a Kormánypalota előtti térség

Közepén emelkedik a Szabadság szobor, Galetti szobrász műve, melyet a berlini Otilia Heyroth Wagener grófnő ajándékozott San Marino-nak 1876-ban.

A szobor mögött, a kőburkolatba van süllyesztve egy kis márványtábla a négy égtáj megjelölésével.

A tér alatt helyeztek el néhány nagyméretű vízgyűjtő ciszternát, melyek évszázadokkal ezelőtt létfontosságú szerepet töltöttek be a san marinóiak életében.

A Kormánypalotával szemben áll az ex Posta épülete, a kis ház nyomán (XIV.sz.) újjáépítve. Homlokzata jobb oldalán fel vannak tüntetve a San Marinoban 1907-ig használatos hosszmértékek, amikoris áttértek a tizes alapú méterrendszerre.

Csodálatos kilátás nyílik a térről, egészen a város lábánál nyúló Montalbo temetőig, mely szintén Azzurri építész remekműve.

Igazgatás:

Arengo

Eredetileg az Arengo, vagy Családfők Gyülekezete volt a Legfelsőbb Szerv. Később, mivel egyre nehezebb lett a törvényhozatal ilyen nagyszámú gyülekezettel, a törvényhozó hatalmat a Nagy és Általános Tanács vette át.

Az Arengo mindazonáltal megtartotta megának a Köztársasági Alapokmányok módosítási és folyamodvány jogot . Ez utóbbi jogot ma is gyakorolják és számtalan kérvényt nyújtanak be a lakosok a Régens Kapitányoknak címezve, április 1-et és október 1-et követő első vasárnapokon. A lakosság kezében ilyen módon a demokrácia értékes eszköze van, melynek segítségével szoros kapcsolatban áll az Állam Legfelsőbb Szerveivel. A benyújtott kérvényeket 6 hónapon belül meg kell vizsgálni. Az 1600-as évek elején a Tanács, bár a papíron elismerte az Arengo előjogait, de a gyakorlatban megfosztotta tevékenységeitől és kb. három évszázadon keresztül nem hívta össze. 1906 március 25.-én a Családfők Arengoja, a legnagyobb székesegyházban ülésezve régi tevékenységeit ismét birtokba vette, megszabva, hogy a Nagy és Általános Tanács tagjait egyenesen a lakosság válassza meg titkos szavazással, eltörölvén így az életre szóló tanácsoskodást, mely tagválasztással lett megújítva, valahányszor meghalt egy tanácsnok.

A Nagy és Általános Tanács

A Köztársaság Parlamentje a Nagy és Általános Tanács. A nép által választott 60 tagból álló tanács arányosan képviseli a politikai nézeteket és 5 évenként választják újra. Törvényhozó, igazságszolgáltató, közigazgatási jogot gyakorol. A Nagy és Általános Tanács hatáskörébe tartozik a törvények és szabályzatok közzététele, szerződések és egyezmények ratifikálása, diplomáciai képviselők és konzulok kinevezése. A Tanács ezenkívül a kegyelem, Amnesztia, Rehabilitáció jogát gyakorolja és Állami Köztisztviselők, Bírók kinevezésével foglalkozik. Saját kebeléből választ 2 Régens Kapitányt, Államkongresszust, a 12-ek Tanácsát, Polgármestert, a Kormányzóság Költségvetési Bizottság tagjait.

Régens Kapitányok

Az Állam Képviselői, a Végrehajtó hatalom vezetői, félévenkénti választásokkal április és október 1-én kerülnek hatalomra. Kegyelmesi címre jogosultak, a nagy és Általános Tanácsot, a 12-ek Tanácsát, Államkongresszust elnöklik. Testületileg járnak el és minden döntést egyhangúlag hoznak, mivel egymással szemben vétó joguk van. A Régens kapitányok küldetésük lejárta után három évvel ismét választhatók, ez idő lejárta után a Kormányzóság Szakszervezete nevű különleges bíróság ítélheti meg munkájukat, annak alapján, amit tettek, vagy amit nem tettek meg.

A 12-ek Tanácsa

1923 évi törvényekkel meghatározott Egyesületi Alapszabályok szerint a 12-ek Tanácsa polgári, bűntető, közigazgatási hivatást gyakorol. Hatáskörébe tartozik a Közigazgatási Igazságszolgáltatás, miszerint bárki, személy vagy közület, aki úgy érzi, sérelemben volt része közigazgatási eljárás vagy végzés során, a 12-ek Tanácsához fordulhat, kérve ennek felfüggesztését vagy eltörlését. Harmadfokú Bíróság szerepét tölti be, ahol döntő ítéletet kell hoznia abban az esetben, ha egy elsőfokú ítélet különbözik (ha csak részben is) a másodfokútól. A Tanács jogkörébe tartozik még a külföldi állampolgároknak engedély kiadása vagy bevonása, ingatlanok vásárlása, jogi személyek elismerése és felhatalmazása vagyonkezelésre. A 12-ek Tanácsára van bízva az özvegyek és árvák örökölt javainak a védelme.

Forrás: Marino Cardinali: San Marino - A szabadság ősi földje című könyvéből.

# 257.

Oszd meg ezt a helyszínt: Palazzo Pubblico

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Mary L. Trump
Túl sok és sosem elég
21% kedvezmény!4 475 Ft helyett: 3 535 Ft
Legszebb útvonalak
Séta Poreč-ben
Tündüs & zo- útvonala 9 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Prágában
Tündüs & zo- útvonala 22 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Hajókirándulás a Manavgat folyón
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
13:35 Anyák gyöngye: A baj csőstül jönAmerikai vígjátéksorozat (2017) (4. évad 16. rész)

TV2
13:30 A sors keze: Ivana áldozatot hozMexikói telenovella sorozat (2021) (1. évad 59. rész)

film+
14:00 Az emlékek őreAmerikai film (2014)

Cool
12:45 CSI: A helyszínelők: HamvakAmerikai-kanadai krimisorozat (2010) (11. évad 14. rész)

Viasat 3
13:10 Doktor MurphyAmerikai drámasorozat (2020) (4. évad 20. rész)

Mozi+
14:25 TőzsdecápákAmerikai krimi (ismétlés) (1987)

SuperTV2
13:40 SzerencsekerékMagyar szórakoztató műsor sorozat (ismétlés) (2023) (4. évad 33. rész)

Paramount Network
14:25 A nyár királyaiAmerikai (2013)

Duna Televízió
12:45 Időjárás-jelentés(2023)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
3 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!