Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

JeDee utazási blogja
151  0  0

Franciaország

Verdun

55100 Fleury-devant-Douaumont, D913C

2010. július 17. szombat 17:31
 49°12'31,881"N   49,208717
  5°25'26,434"E    5,423871

1018  10  0  5  2

Verdun (1970-ig: Verdun-sur-Meuse) észak-kelet Franciaország Lorainne régiójában, Meuse megye legnagyobb városa (a megye székhelye mégsem Verdun, hanem Bar-le-Duc).

A várost a gallok alapították, a kelta („Dunum”) és a latin („Verodunum”) neve is erődre, megerősített védelmi pontra utal.

A verduni csata az I. világháború egyik legfontosabb csatája volt a nyugati fronton. A csata a német és a francia csapatok közt zajlott 1916. február 21.-től december 18.-ig, durván 10 hónapig tartott, és több mint 700 000 áldozata volt, kb. negyed millió halott és több mint fél millió sebesült és eltűnt. Ez volt az I. világháború (egyes források szerint a világtörténelem) leghosszabb és legvéresebb csatája. A csatában a német és francia oldal is megtapasztalta a háború borzalmait.

A Maas folyó partján fekvő Verdun évszázadok óta fontos szerepet játszott a hátország védelmében, stratégiai elhelyezkedése miatt. Többek közt Attila is megpróbálta bevenni a várost az V. században, de nem járt sikerrel. Nagy Károly birodalmának szétesésekor, a 843-ban kötött Verduni szerződés értelmében a város a Német-Római Birodalomhoz került. 1648-ban, a harmincéves háborút lezáró Münsteri béke következtében, a város Franciaország részévé vált. Verdun a porosz–francia háborút követően a franciák által kiépített védelmi vonal fontos erődítménye volt. A német fenyegetés miatt Franciaország keleti határán erős védelmi vonalat alakítottak ki, Verdun és Toul, valamint Épinal és Belfort között. A verduni erőd volt Champagne, valamint a Párizshoz vezető útvonal legfőbb védelme.

1914-ben a város ellenállt a német rohamnak, pedig az erődöt még a híres (hírhedt) Big Bertha ágyúval is lőtték. A francia helyőrség Valuban városában, egy XVII. századi várban tartózkodott, ahol a XIX. század végén egy egész földalatti alagútrendszert építettek ki, kórházzal, fegyverraktárral, a katonák lakhelyével.

Miután a németeknek nem sikerült gyors győzelmet aratniuk 1914-ben, patthelyzet alakult ki a nyugati fronton. Mindkét oldalon beásták magukat, így egyik oldalnak sem sikerült áttörést elérnie.

1915-ben minden – a németek Ypres-i, a britek Neuve Chapelle-i, a franciák Champagne-i – áttörési kísérlete meghiúsul, de a veszteségek óriásiak voltak.

A német vezérkari főnök, Erich von Falkenhayn, úgy gondolta, hogy bár az áttörés nem lehetséges, a franciák legyőzhetők, ha jelentős veszteségeket szenvednek. Úgy tervezte, hogy ott támadja meg a franciákat, ahol azok nem tudnak visszavonulni.

A csatamező megválasztásakor Falkenhayn olyan helyszínt keresett, ahol az utánpótlási körülmények a németeknek kedveztek. Verdun három oldalról elszigetelt volt, a franciák kommunikációja nem volt megfelelő, és a német vasútvonal mindössze 20 km-re volt, miközben a francia csapatok csak egyetlen utánpótlási vonallal, a Voie Sacrée-vel rendelkeztek. Falkenhayn kedvező veszteség arányra számított, mivel a franciák nem tudnak majd visszavonulni.

Hagyományos katonai győzelem helyett, a verduni csatát inkább a francia csapatok lemészárlásának tervezték.

A verduni csata – másnevén a Verduni vérszivattyú – a francia elszántság jelképe lett a védők önfeláldozása miatt.

Az erődrendszer sikerei pedig arra ösztökélték a franciákat, hogy a két világháború közti időszakban létrehozzák a Maginot-vonalat a francia-német határon, amely egy esetleges német támadás ellen nyújthat védelmet.

A fotókon ez nyilván nem látszik, de a hely hangulata igen nyomasztó, (állítólag) egyes területek azóta is érintetlenek. Lehet hogy ez nem igaz, de az ember hallani véli a fegyverropogást és a jajkiáltásokat. (Olyan mint a német haláltáborok: látni kell, de csak egyszer lehet megnézni).

Oszd meg ezt a helyszínt: Verdun

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Jég és tűz országa - Izland
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Irán 2017
kalandutazo útvonala 1 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
19:00 Cobra 11: AmnéziaNémet akciófilm-sorozat (2018) (24. évad 8. rész)

TV2
18:55 Tron: ÖrökségAmerikai kaland film (2010)

film+
19:40 Perzsia hercege: Az idő homokjaAmerikai akciófilm (2010)

Cool
20:50 Némó nyomábanAmerikai animációs kalandvígjáték (2003)

Viasat 3
21:00 Éjszakai hajszaAmerikai akciófilm (2015)

Mozi+
18:45 Red 2Amerikai, francia akció film (2013)

RTL II
19:00 Showder Klub - best of: Bödőcs Tibor 2.Vidám show-műsor (2017) (23. rész)

SuperTV2
19:00 Macska-jajJugoszláv-francia-német vígjáték (1998)

Paramount Network
21:00 Indiana Jones és a kristálykoponya királyságaAmerikai kalandfilm (2008)

Duna Televízió
18:25 Nemzeti Sporthíradó(ismétlés)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
2 szavazat átlaga: 5
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!