Menü betöltése...
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

Tündüs & zo- utazási blogja
453  0  8

Olaszország

Siena

53100 Siena, Il Campo 47.

2010. június 13. vasárnap 15:16
2009. augusztus 20. csütörtök
 43°19'08,013"N   43,318753
 11°19'54,424"E   11,331645

171  10  0  5  1
Szépséges Balaton23% kedvezmény!3990 Ft helyett: 3072 Ft

Siena - Reggio Toscana

Siena legfontosabb látnivalói a legyezőszerű Piazza del Campo körüli szűk sikátorok útvesztőjében találhatók. Európa egyik legnagyobb középkori tere a 17 contrada-ra osztott város szívében fekszik.

Az ősi egyházközségek közötti rivalizálást kelti életre az évente kétszer megrendezésre kerülő Palio.

Az itt élők ma is erősen kötődnek ahhoz a contrada-hoz, ahol születtek és az utcákon sétálva lépten-nyomon találkozni az egyes plébániák ősi állatszimbólumával zászlókon, táblákon, faragott köveken.

Siena dimbes-dombos, zegzugos utcáit járva bizton számíthatunk újabb és újabb elragadó látványok váratlan felbukkanására.

Piazza del Campo

Olaszország talán legszebb tere!

A régi római fórum helyén terül el és Siena korai korszakának nagy részében a város piactere volt.

Jelen formáját 1293-ban kezdte elnyerni, amikor a Kilencek Tanácsa, Siena akkori vezetői, ezt a területet szemelték ki a városháza számára. A pirostéglás burkolat lerakását 1329-ben kezdték és 1349-ben fejezték be. A városháza felé futó fehér terméskő stráfokkal kijelölt kilenc szegmens a Kilencek Tanácsa hatalmát, mások szerint a Madonna köpenyének a redőit jelképezi. A tér kialakítása óta a város életének központi tere.

Itt hajtották végre a nyilvános kivégzéseket, itt rendezték a bikaiadalokat és itt tartják a már korábban említett Palio-t, amit később részletesen is ismertetünk.

A teret nagyszerű paloták, kávéházak, éttermek szegélyezik, de fő látványossága a Torre del Mangia (1348) és mellette a Palazzo Pubblico (1297-1342) csodálatos gótikus épülete.

A tér északi végében áll szerényen a kis Fonte Gaia, a Jacopo della Quercia pompás domborműveinek másolatával (1409-1419) díszített szökőkút, amelyhez ma is az eredeti 500 éves (!) vízvezeték szállítja a vizet. A négy fő Erényt, Ádámot és Évát, valamint a Madonnát gyermekével ábrázoló eredeti táblákat a Palazzo Publico-ban őrzik. Amiket most mi láthattunk, csak a 19.században készült másolatok.

Palazzo Pubblico

Bár a Palazzo Pubblico - középkori termeivel és a sienai iskolához tartozó festők műveivel - ma is betölti eredeti feladatát mint Városháza, ám az irodák mellett itt kapott otthont a Museo Civico is.

A nagy tanácsterem, vagy ahogyan Ambogio Lorenzi 14.században festett világtérképe után nevezik, a Sala di Mappamondo egyik falát Martini nemrégiben restaurált freskója a Maestá (1315) borítja. Szűz Máriát a menyország királynőjeként jeleníti meg apostolok, szentek és angyalok körében. A szemközti falon egy ugyancsak neki tulajdonított, de későbbi (1330) freskó Guidoroccio da Fogliano zsoldosvezért ábrázolja.

A szomszédos kápolna falait díszítő freskókon Taddeo di Bartolo: Szűz Mária életének jelenetei-t festette meg (1407). A kórusülés fatábláinak szép faragásai (1428) bibliai jeleneteket ábrázolnak.

A Sala della Pace nevezetessége Ambrogio Lorenzetti két freskója, A jó és a rossz kormányzat allegóriája (1338-1340). Ezek a képek a középkor legjelentősebb nem vallásos témájú festményei közé tartoznak. A jó kormányzat virágzó városával szemben a Sátán irányította rossz kormányzás romos, szemetes városa áll.

A Sala del Risorgimento 19. századi freskói az Olaszország egyesítésért II. Viktor Emánuel uralkodása alatt vívott harcokat mesélik el.

A palota udvaráról nyílik a csodálatos:

Torre del Mangia

a Városháza harangtornyának bejárata. Nevét az első harangozóról kapta, akire lustasága és falánksága miatt ragadt rá a gúnynév: Mangiaguadagnani (szó szerinti jelentése: megeszi a fizettségét).

A 102 méter magas tornyot Muccio és Francesco di Rinaldo építtette 1338 és 1348 között. Siena messziről látszó jelképének a tetejére, ahonnan gyönyörű a kilátás, 505 lépcsőfok vezet fel.

102 méteres magasságával a második legmagasabb középkori torony Olaszországban!

A sienai Palio

A toscanai Palio fesztivált a Piazza del Campo-n rendezik meg minden év július 2. és augusztus 16. napján.

A lovasverseny első írásos emléke 1283-ból való, de eredete régebbi, talán a római harci játékokra vezethető vissza, de erre nincs bizonyíték. Siena 17 contrada-jából (kerületéből) 10 (minden alkalommal másik 10) vesz részt a versenyen és a lovakat nyereg nélkül megülő zsokék közti küzdelem valójában a contrada-k között folyik. A sorsolással kiválasztott lovakat is az egyes templomoknál áldják meg. A verseny előtti napokban felvonulások és fogadások tartják lázban a várost. A verseny maga alig másfél percig tart, de erre az időre a helybéliek és a fesztiválra érkezők ezrei tolonganak a téren. A győztes jutalma egy selyem palio (zászló) és a napokig tartó ünneplés.

Szóval hasonló a Magyar Nemzeti Vágtához, csak egy kicsit korábbi eredetű, no meg jobban megszervezett.

# 369.

TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Párizs, c'est la vie!23% kedvezmény!2690 Ft helyett: 2071 Ft
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!
Bakancslista23% kedvezmény!7490 Ft helyett: 5767 Ft
Párizs, c'est la vie!23% kedvezmény!2690 Ft helyett: 2071 Ft
Farkas Zoltán
Hosszú hétvégék a szomszédban - Bécstől Kolozsvárig, Lembergtől Szarajevóig
23% kedvezmény!4490 Ft helyett: 3457 Ft