Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»A Szlovák Paradicsom, a Tamásfalvi kilátó, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
984  0  0

Szlovákia

A Szlovák Paradicsom, a Tamásfalvi kilátó, SzG3

052 01 Spišské Tomášovce

2017. augusztus 19. szombat 08:12
2017. augusztus 2. szerda
 48°56'40,216"N   48,944366
 20°27'31,103"E   20,458500

1823  17  0  4  2

Sziasztok, Gábor vagyok!

Egy újabb bakancslistás hely! A Szlovák Paradicsomba már eljutottam nemrég, igen jó túra volt!, de az egész táj jelképének ez a kilátóhely tekinthető, szinte mindig ezzel a képpel mutatják be ezt a helyet. Ha kifejezetten a kilátóhoz akarunk menni, akkor egy Durkovec nevű helyet kell keresni, onnan ugyanis szinte majdnem vízszintesen el tudunk jutni a kilátóhoz, végig a völgy peremén haladva (itt ingyenes a parkolás). Ellenkező esetben Cingovtól kell felfelé menni a sárga úton, ami kb. 200 m szintkülönbséget jelenthet. Itt kívánok kitérni arra a szerintem nem túl jó gyakorlatra, hogy az egyes turisztikai célok közötti távot nem km-ben adják meg, hanem időtartamban. Ez azért nem jó, mert a km az egy konkrét dolog, a táv időtartama pedig igen sok dologtól függ (kor, útviszonyok, erőnlét, stb). A Tátrában egy másfél órának jelzett utat kb 3 és fél óra alatt tettünk meg (ráadásul lefelé), mivel az út úgy volt kikövezve, hogy csak zergeként ugrándozva lehetett közlekedni rajta (erről többet majd ott). Visszatérve ide. Ha Durkovecet megtaláltuk (eléggé kihalt hely), onnan úgy 40 perc a kilátó, az út fele szép erdőben megy, majd kiérünk a Hernád áttörésének a peremére. Innen láthatjuk, hogy hány métert spóroltunk meg felfelé a cingovi változathoz képest. Elérve a Tamásfalvi kilátóhoz, tényleg pazar kilátás tárul elénk. Vigyázat: nincs korlát és mint mondtam, kb. 200 m szakadék van alattunk! Itt találkoztunk magyarokkal (ezt csak tényként jelzem).

Most kivételesen ide csatolom a kilátó alatti Hernád szakasz megtekintését, mert azért nem érdemes új bejegyzést nyitni. A cingovi parkolás fizetős. A parkolóból kb. 15 perc alatt le lehet jutni a Hernádhoz. Kicsit zavaros a tájékoztatás, a híd előtt kell elkanyarodni a Hernád áttöréséhez és nem utána (az zsákutca). Erről a szakaszról nincs sok írnivaló, jó sétaút (és kerékpár út), mi is csak azért jöttünk ide, hogy alulról is megnézzük a Tamásfalvi kilátót. Kb. 40 perces séta a kilátó alá. Igazából innen kezdődnek a Hernád vad szakaszai, de sajnos a feleségem már nem bírja az ilyeneket, így csak idáig jöttünk. Egyébként csak jelzem: a Paradicsom vad szakaszait csak extrém sport biztosítással szabad látogatni, mivel eléggé veszélyes, bár jól ki van építve, de egy esetleges mentés nagyon-nagyon drága! Ez csak egy javaslat.

P.s.: a webcímre a Fotóalbum címét tettem fel!

P.s.2.: néhány szó a szlovák strandkultúráról. A panziónkhoz legközelebb Vrbov strandja volt, ide többször is eljöttünk. Azt tudni kell, hogy Szlovákiában az utóbbi időkben kiépült egy hatalmas fürdő struktúra, ebbe beleértve a csúszdaparkoktól kezdve a hagyományos strandokig minden félét. Ez inkább az utóbbi. Chip-es karkötővel lehet bemenni és komoly pótdíjat kell fizetni, ha valaki túllépi az előzetesen befizetett időt. Két része van: a nyári, ez a hagyományos strand és egy gyógyfürdős rész, ezeket külön programozzák a karkötőbe. Mi csak a nyári részre mentünk. Maga a strand egy fenyőerdő oldalában található, nagyon sok medencével. Mi azt a medencét használtuk amelyik kb. 120 cm mély (Lili miatt) és 30 fokos termál vízzel van feltöltve. Egyszerűen fantasztikus. De mi a lényeg, ami miatt magyar strandra nem megyek: csend van, senki nem üvölteti a saját magnóját, a büfék is csendben vannak, maga a strand sem üvöltet zenét, de még csendeset sem. Nincs szemét, a medencék tiszták. Egyébként egész Szlovákiában csend van, ami megfizethetetlen! Tehát: ezt a strandot kifejezetten ajánlom, ha valaki a Tátra közelében van és strandolni akar!

Oszd meg ezt a helyszínt: A Szlovák Paradicsom, a Tamásfalvi kilátó, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Néhány nap Prágában
bazsimc útvonala 5 helyszínnel
Őszi séta a Mecsekben
Pepe útvonala 8 helyszínnel
Eső nélkül - Anglia
zsumol4 útvonala 23 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Kővárosok szigete - Málta
zsumol4 útvonala 16 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Velence és környéke
Csabó útvonala 7 helyszínnel
Balaton körbefutás 2021
PK útvonala 5 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL
18:55 FókuszKözszolgálati magazin (2023)

TV2
19:40 SzerencsekerékMagyar szórakoztató műsor sorozat (2022) (3. évad 25. rész)

film+
21:00 Egyiptom isteneiAmerikai akciófilm (2016)

Cool
19:00 CSI: Miami helyszínelők: KigurulásAmerikai krimisorozat (2010) (9. évad 12. rész)

Viasat 3
19:00 ÉszbontókMűveletlenségi vetélkedő (2020) (7. évad 27. rész)

Mozi+
21:00 Még drágább az életedAmerikai akció film (1990)

SuperTV2
19:00 Doktor HekimogluTörök dráma sorozat (2020) (96. rész)

Paramount Network
19:15 Pingvinek vándorlásaFrancia documentary (2005)

Duna Televízió
19:35 Mindennapi: BalázsolásFilmetűd (ismétlés) (2022)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
4
0/5
2 szavazat átlaga: 4
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!