Menü betöltése...
»Utazás»szalay2 utazási blogja»Hann. Münden, SzG3
Bejelentkezés
Várj...
E-mail:
Jelszó:
Bejelentkezés
Adatok mentése...
Helyszín

szalay2 utazási blogja
893  0  0

Németország

Hann. Münden, SzG3

34346 Hann. Münden, Kirchplatz 6.

2015. május 28. csütörtök 11:09
2015. április 15. szerda
2015. április 15. szerda
 51°25'00,713"N   51,416725
  9°39'04,873"E    9,651215

378  27  0  5  1

Sziasztok, Gábor vagyok!

Most egy több szempontból is érdekes helyre látogatunk el (azon túl, hogy tényleg egy szép hely).

Az első érdekesség a neve. Már az is szokatlan, hogy egy névvel ennyit variáltak. Az eredeti neve egyszerűen Münden volt, de ezt többször összetévesztették a szintén a Weser folyó mentén található Mindennel. Az ide küldött postai küldemények azonban nemcsak Mindenben, hanem Münchenben is megjelentek. Noha a város nem része Hannovernek, a Hannoversch Münden nevet választották (rövid ideig a Hannoveri Királyság része is volt, tehát jó választás lehetett). A baj csak a hosszával volt. Ezért 1991-be a Városi Tanács hivatalosan is Hann. Münden-nek nevezte el a várost, így rövidítve. A helyiek és a környékbeliek ennek ellenére az eredeti nevet használva Mündennek hívják a városukat, esetleg Mündenernek.

Említettem a Weser folyót. Itt ér véget a Fulda, itt egyesül a Werra folyóval és ettől kezdve Weser a folyó neve (foci rajongóknak: a brémai csapatot szokták Weser partiaknak titulálni).

A következő érdekesség egy személy, dr Eisenbart (szokták th-val is írni a végén, de itt helyben t-vel láttam írni. Talán a helyiek jobban tudják). Igen érdekes személy volt, aki tevékenysége révén igen nagy tiszteletre tett szert és igen sok előjogot elnyert. Alapvetően egy vándor orvos volt. Abban az időben (élt: 1663-1727) az orvosok zöme a városokban praktizált, egyszerűen praktikus okokból, sok ember volt kis helyen, nem kellett sokat mászkálni a jó keresetért. Dr Eisenbart az akkori szóhasználattal kézműves sebész volt. E miatt találkozott az egyetlen tiltással a személyére vonatkozóan, mivel külgyógyász volt (az én szó találmányom), nem készíthetett és alkalmazhatott belsőleg használatos gyógyszereket (nem volt belgyógyász). Viszont igen jó sebész volt, gyógyított több fejedelmi udvarban is. A sikeres sebészeti beavatkozásai révén több előjogot elnyert, így a mai kifejezéssel élve, egyre nagyobb volt az a terület ahol gyógyíthatott. Ellentétben sok más orvossal, Ő mindig elég időt töltött a betegeinél, ha esetleg utókezelni kellet Őket és nem rohant el egy másik helyre gyógyítani. Viszont igen érdekes módot választott a saját reklámozására. Abban az időben nem volt tilos az orvosi tevékenységet reklámozni, így előfordult, hogy 200 fős társulattal vonult, közöttük humoristákkal, bohócokkal, zenészekkel. Sok esetben karneváli hangulatot teremtett. Mündenhez úgy kötődik, hogy itt halt meg az egyik ilyen turnéja alkalmával. Igen népszerű személy ezen a környéken, sok szobra található itt, neveztek el róla patikát, írtak dalt is róla, megjelenik harangjátékokhoz csatlakozó figurális jeleneteknél (ennél körmönfontabban nem tudtam leírni). Sokszor pantomimes bemutatókat is tartanak itt az Ő tevékenységével kapcsolatban.

Az utolsó érdekesség inkább érdekességgel vegyes szégyen a városra nézve: Hitler 1933-ban lett a város díszpolgára, de ezt a címet csak 75 év múlva, 2008-ban vonta vissza a város tanácsa (igaz, egyhangúlag).

Na de azért vissza a városhoz is egy kicsit. Ez is a szokásos elrendezésű város, a központban a városháza, mellette az evangélikus templom. Sajnos a városháza tájolása fotózási szempontból igen rossz, mert gyakorlatilag É-i irányú, soha nem napsütéses. A városmag tele van szebbnél szebb favázas házakkal. Nekem a legjobban a k-i oldal, a Werra partja tetszett. Itt gyönyörű sétányt is kialakítottak, ki lehet ülni a folyó partjára. Itt is megtalálható a szokásos középkori híd, a folyó duzzasztás, e miatt a hajó-zsilip is. Egy részen teljesen le lehet menni a folyó partjára, tele van vadkacsákkal, szinte idilli az állapot. Itt a folyó partján található a Welfenschloß, amely Weser partján reneszánsz stílusban épült. Viszonylag hamar elvesztette uralkodói jelentőségét, sokszor már csak ideiglenesen tartózkodtak itt az éppen aktuális fejedelmek. Többször le is égett, a déli szárnyát már nem is építették újjá. Jelenleg a városi könyvtár, a levéltár, a bíróság és a városi múzeum működik benne. Szokás szerint ez a város is tele van parkokkal, amikor én itt voltam, éppen a nőszirmok virágoztak mindenfelé. A városfal maradványából található még itt egy rotunda is.

Ha valaki erre jár, ne hagyja ki!

Oszd meg ezt a helyszínt: Hann. Münden, SzG3

Facebook

Twitter

Viber

Messenger

WhatsApp

Telegram

Skype

Blogger

Flipboard

LinkedIn

Reddit

Buffer

E-mail

Gmail
TOP 12 utazási blog
Legszebb útvonalak
Séta Rovinj-ban
Tündüs & zo- útvonala 3 helyszínnel
Séta Pula-ban
Tündüs & zo- útvonala 7 helyszínnel
Séta Monastir-ban
Tündüs & zo- útvonala 6 helyszínnel
Hosszú hétvége a Hallstatti tónál
Csabó útvonala 5 helyszínnel
Kaukázus
kalandutazo útvonala 6 helyszínnel
Spanyolországi utazás
Kriszti útvonala 11 helyszínnel
Svájci Alpok legszebb útjain
zsumol4 útvonala 17 helyszínnel
Séta a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban
Tündüs & zo- útvonala 8 helyszínnel
Brüsszel - London - Párizs
Kriszti útvonala 24 helyszínnel
Török Riviera és görög emlékek
ferenc.czigler útvonala 12 helyszínnel

Hamarosan kezdődik a TV-ben


RTL Klub
01:30 CSI: A helyszínelők: KígyókAmerikai krimisorozat (2004) (5. évad 12. rész)

TV2
00:35 Családi TitkokMagyar reality sorozat (ismétlés) (2013)

film+
01:10 Titokzatos folyóAmerikai misztikus thriller (2003)

Cool
01:00 Gyilkos elmék: A segítség hiábavalóAmerikai–kanadai krimisorozat (2016) (12. évad 16. rész)

Viasat 3
01:45 Doktor HouseAmerikai drámasorozat (2005) (2. évad 3. rész)

Mozi+
01:20 Kontroll nélkülAngol-amerikai akció-thriller (2014)

RTL II
00:30 Segítség, bajban vagyok!: Az erőszakkal vádolt edzőMagyar realitysorozat (2013) (15. rész)

SuperTV2
00:20 Kórházi történetekSpanyol sorozat (2015) (12. rész)

Paramount Channel
01:35 A szem tükrébenAmerikai dráma (2014)

Duna Televízió
00:25 Hat nővér: ZsarolásSpanyol romantikus tévéfilmsorozat (2015) (130/37. rész)
Szavazz erre a helyszínre
Szavazz Te is, hogy neked mennyire tetszett ennek a helyszínnek a bemutatása!
5
0/5
1 szavazat: 5 pont
Másolás
Ha tetszik ez a helyszín, akkor másold át az adatait a saját bakancslistádba! Ha még nem lenne, akkor itt készíthetsz egyet: új bakancslista létrehozása.
Bakancslista:
 
Adatok másolása
Várj...
Saját utazási blog
Készíts Te is egy utazási blogot!
Tedd közzé, hogy merre jártál a nagyvilágban, vagy hozz létre egy bakancslistát és gyűjtsd össze, hogy hova szeretnél még eljutni!